daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Hungary > Photography > Photo corner

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old October 28th, 2008, 11:25 PM   #1
Bomarr
Registered User

Bomarr's Avatar

Likes (Received): 2

Hungarian villages

Ide jöhetnek a kisebb falvak, községek bemutatói. Kezdem a sajátommal (sajnos túl sok időmbe telne átfogalmazni az egészet angolra, ugyhogy inkább maradok a magyarnál).

Budajenő

A község picit több, mint 800 éves múltra tekint vissza. Eleinte egyházi birtok, majd a török hódoltság megszünte után svábok települnek be, s élnek itt egész a második világháború végéig. Elhurcolásuk után székelyeket telepitenek be (elsősorban Borszék vidékéről). A falu meglehetősen elmaradott volt egész a rendszerváltás idejéig, amikor is bekerült Budapest vonzáskörzetébe. A főváros határától alig több, mint 12 km-re lévő település lakossága azóta több, mint a duplájára nőtt.

És akkor a község képekben.

A házunk elötti utca

Tőle nem messze.

A XIX. század elején épült skót bencés rendház. Később általános iskolává alakították át. Sokáig a környék egyetlen iskolája, ám idővel egyre inkább jelentőségét vesztette. Jó pár éve még a bezárása is szóba jött, ám azóta -többek között az emelkedő lakosságszámnak is köszönhetően- már arra is volt pénz, hogy szépen felújítsák (korábban egyébként igen ronda sárga szine volt).

A település nagy büszkesége, az idén megépült tornaterem. Korábban itt egy füstös kocsma állt ("Popej dühöngő" névvel... igen, így 'j'-vel), aminek már a létezése is abszurd volt valahol, hisz mig a legtöbb helyen nem lehet az iskolák környezetébe italozót építeni, addig ennek a hátsó fala adta az iskola kerítését. Valamikor tavaly bontották le, s pár héttel ezelött adták át a helyére készült tornatermet. Érdekessége, hogy maga a tervező is helyi lakos volt.

A Fő utca

A mai Községháza, az egykori bencés rendház kapus épülete.

A bejárat.

A község nyugati részén lévő egykori magtár. Ma már ez is védett épület (egy felújítás erre is ráférne).

Rálátás a templom-toronyra a magtár felöl.

A község és egyben a fő utca nyugati vége.

Budajenő a "hegytetőről". Ezen a magaslaton épült meg a község első "lakóparkja", a Hilltop. Ez a kép a Hilltopra vezető uton készült.

A lakópark "alján" lévő foci és kosár-pálya.

Több hiresség is él itt, úgy mint Pataky Attila, Kőbán Rita, Farkas Bertalan, Kovács Kati és persze egy csomó 'névtelen' milliomos.

A Hilltop legfeltünőbb sajátossága talán a keritések totális hiánya.

Na és még egy utcakép innen.

Természetesen a Hilltop helyén egykor erdő volt. Mostanra elég kevés maradt belőle. Azon a kis részen ami még van, fotoztam ezt (elég sokat küzdöttem a fókusszal, ugyhogy remélem tetszik )

Ez pedig újra lent a község "központjában". Ez az emlékmű a kitelepitett svábok emlékére készült. Ez a szöveg áll rajta: "Bár megszoktad új hazádat, gyermekként óhazád dédelgetett - A budajenői németajkúak kitelepítésének 60. évfordulója emlékére ". Az egyik oldalon németül, a másikon magyarul olvasható a szöveg.

A mai napig szoktak németek idejárni. Van hogy turista-buszokkal jönnek megemlékezni. Ez itt az emlékmű melletti kis "pihenő".

S mellette nem sokkal a székelyek betelepedésének emlékére felhuzott székelykapu, tetején Wass Albert idézettel, az oldalán Budajenő címerével.

A XVII. század végén épült pincesor egy része.

Egyfajta divat volt annak idején a házak oldalára/elejére kiirni az elkészülésük dátumát. Ez itt például 1862-ben épült fel.

A község temploma. A vasárnapi misék alkalmával szinte mindig 'teltház' van és nem csak az idősek miatt (igaz, én ezt csak másodkézből tudom).

A harang-torony. Ottjártamkor a templom belsejét épp felújították, igy arról nem tudtam képet csinálni.

A közelben lévő világháborús emlékmű, rajta az elesett budajenői lakosok nevével. Az elsőben 35, a másodikban 64 helyi halt meg. Meglepően sok a település méreteihez képest.

Kilátás az északi oldalról.

A község északi oldalán lévő "lakópark". A Hilltoppal ellentétben ez nincs úgy elszeparálva, mondhatni a község régebbi részeinek természetes folytatása. Csak az tünik fel igazán, hogy itt már nincsenek villanypóznák (keritések viszont még igen).

Egy másik részlet innen:

Itteni utcanév tábla.

A község északi vége. Háttérben a budai hegyekkel.

Az észak-nyugati határban lévő régi temető.

A mellette lévő Kálvária út.

S a község legnagyobb büszkesége, az Árpád-kori kápolna, a Kálvária út végén. A pontos korát nehéz megállapitani, de valoszinüsithetően valamikor a XII. században épült. Csak speciális alkalmakkor lehet bemenni. A legtöbbször zárva van.
Bomarr no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old October 28th, 2008, 11:46 PM   #2
RawLee
Moderator

RawLee's Avatar

Likes (Received): 46

Szép község! Hányan is lakják? Egyébként tényleg nem sok település büszkélkedhet ilyen régi épülettel!
RawLee no está en línea   Reply With Quote
Old October 29th, 2008, 12:47 AM   #3
Bomarr
Registered User

Bomarr's Avatar

Köszi! 2005-ös adat szerint 1465 lakosa van. Azóta úgy saccra 70-80 fővel növekedhetett ez az adat.
Old October 29th, 2008, 10:17 AM   #4
Kontúr
Hajrá Magyarország!

Kontúr's Avatar

Likes (Received): 0

Nice village of yours but unfortunately we do not have too many people on this forum who comes from a village. But thanks for the pics!
Kontúr no está en línea   Reply With Quote
Old October 29th, 2008, 10:56 AM   #5
Bomarr
Registered User

Bomarr's Avatar

A Zsámbéki-medencében, ahol élek jó pár község van egymáshoz viszonylag közel. Reményeim szerint még fogok feltenni ide beszámolókat a későbbiekben.

Eredetileg egyébként "Budapesti agglomeráció" cimmel akartam topicot nyitni csak ugy voltam vele, hogy az egy csomó olyan várost (Visegrád, Szentendre, Gödöllő stb.) foglalna magába, ami vagy megérdemelne egy külön topicot vagy már van is neki (Budajenőnek külön topicot meg azért még se akartam ).
Old October 29th, 2008, 12:08 PM   #6
Kontúr
Hajrá Magyarország!

Kontúr's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bomarr View Post
A Zsámbéki-medencében, ahol élek jó pár község van egymáshoz viszonylag közel. Reményeim szerint még fogok feltenni ide beszámolókat a későbbiekben.
Jó gondolat!
Kontúr no está en línea   Reply With Quote
Old October 30th, 2008, 03:15 PM   #7
ban Bank
bohemian from Hungary

Likes (Received): 30

Quote:
Originally Posted by Bomarr View Post
A Zsámbéki-medence valóban szép vidék. Bár magam nem jártam ott, de útikönyvekből jól ismerem ezeket a falvakat, a zsámbéki templom pedig egész egyszerűen unikum.

Nem tudtam, hogy borszéki székelyek lettek betelepítve a svábok helyére.

Régebben én is akartam nyitni valami hasonló topicot.
Magam városi ember vagyok, de erős falusi kötődéssel a nagyszülők révén. Mint szőlőbirtokos és -művelő, nem ismeretlen nekem a vidéki élet. Hozzám a legközelebb a balatonfelvidéki falvak állnak, emellett a nyugat-dunántúliak, ahol élek.
Az én képzeletemben az ideális magyar falu egy völgyben fekszik, felette szőlőhegyek sorjáznak természetesen hegyi kápolnával és ha lehet valamilyen románkori romtemplommal. Egyutcás is legyen, lehetőleg egy csomó terméskőből épült házzal. Azt hiszem ilyen csak a a Balaton-felvidéken van, esetleg a Budai-hegyekben.
ban Bank no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2008, 01:50 PM   #8
Fallen
Fallen

Fallen's Avatar

Likes (Received): 46

Very nice pictures
Fallen no está en línea   Reply With Quote
Old December 14th, 2008, 10:15 PM   #9
Sieg
Germano-Hungarian

Sieg's Avatar

Likes (Received): 15

Let me repost this series here: pictures were taken in Csókakő on New Year's day last year and were originally posted in a separate thread before we had this one.
Csókakő is located in Central Transdanubia, approximately 20 kms north of Székesfehérvár.

Old December 31st, 2008, 03:42 PM   #10
Sieg
Germano-Hungarian

Sieg's Avatar

Two excellent aerials from Vas county (I got them from Panoramio and forgot which exact villages they were)

Old December 31st, 2008, 04:00 PM   #11
BND
Regisztrált felhasználó

BND's Avatar

Likes (Received): 14

They are Gyöngyösfalu and Lukácsháza (actually these two are built together so I can't tell which is which), north of Szombathely along main road 87
BND no está en línea   Reply With Quote
Old December 31st, 2008, 04:10 PM   #12
Sieg
Germano-Hungarian

Sieg's Avatar

Are you familiar in the neighborhood?
Old January 1st, 2009, 08:13 PM   #13
BND
Regisztrált felhasználó

BND's Avatar

Likes (Received): 14

Yeah, I often spend a week or two during summer with my family in the area, especially in Velem village. The route from Szombathely to Velem is through these villages. Anyway I have recognised the railroad crossing first
BND no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2009, 05:34 PM   #14
Sieg
Germano-Hungarian

Sieg's Avatar

Two more relatively random pictures: the first one is Szarvaskő (Northern Heves county) from a nearby hill. The second one is a great panorama from Aszód (Eastern Pest county). This latter one has suprisingly much new construction - I wonder who lives in these houses, it's like 40 kilometers from Budapest so it is definitely an agglomeration village. Both pictures were found on Panoramio.

Old January 5th, 2009, 07:13 PM   #15
MagyarGyerek
born2win

MagyarGyerek's Avatar

wow, thats probably the widest pic i've ever seen
Arra, hogy mit mond bennem az Isten
De nincsen vallás, és nincsen eszme
És lehet, hogy semminek nincs értelme
Hát ennyire egyszerű ez az élet
Az összes titok semmivé lett
Tudom a helyem, és tudom a dolgom
És nem kell már végig gondolnom, hogy a világ milyen gyáva
Akkor támad mikor senki se várja, mikor senki se látja
Lesből gyilkol, nem szemtől szembe
Esélyt sem hagy a győzelemre nekem.
http://www.youtube.com/user/MagyarGyerek
MagyarGyerek no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2009, 08:47 PM   #16
Sieg
Germano-Hungarian

Sieg's Avatar

Quote:
Originally Posted by MagyarGyerek View Post
wow, thats probably the widest pic i've ever seen
Really? What about Longcat? OK, he's not wide, he's long
It is totally offtopic and both because of that and the really brutal dimensions of the picture I'd better not post it, everyone can see it here:

http://images.encyclopediadramatica....ooooongcat.JPG
Old January 5th, 2009, 10:12 PM   #17
MagyarGyerek
born2win

MagyarGyerek's Avatar

LoL !

but those are many pictures in one, this looks like its a nice panorama shot (not sure if its one, maybe 3 in 1 but you can't tell)
Arra, hogy mit mond bennem az Isten
De nincsen vallás, és nincsen eszme
És lehet, hogy semminek nincs értelme
Hát ennyire egyszerű ez az élet
Az összes titok semmivé lett
Tudom a helyem, és tudom a dolgom
És nem kell már végig gondolnom, hogy a világ milyen gyáva
Akkor támad mikor senki se várja, mikor senki se látja
Lesből gyilkol, nem szemtől szembe
Esélyt sem hagy a győzelemre nekem.
http://www.youtube.com/user/MagyarGyerek
MagyarGyerek no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2009, 10:36 PM   #18
Sieg
Germano-Hungarian

Sieg's Avatar

It's very well done, right. I can't even see where the pictures were put together. The photographer must be really talented, he would be an excellent addition to us here in SSC
Old March 22nd, 2009, 06:45 PM   #19
Bomarr
Registered User

Bomarr's Avatar

Ma csináltam pár képet a szomszédos községről Telkiről.

Telki

Dióhéjban a története: nem sokkal az államalapítás után hoznak létre itt egy bencés monostort, mely körül hamarosan egy falu is kialakul. Fejlődése egész a török uralomig tart, amikoris, mint a legtöbb környékbeli település, teljesen kihal. Svábokat telepítenek be, akik a monostor megmaradt romját széthordják és beépítik az új falu házaiba. A második világháború után itt is lezajlik egy lakosság-csere, aminek a végén a községet egyesítik Budajenővel. Csak a rendszerváltás után válik újra "független" községgé. Majd hamarosan túl is szárnyalja a szomszédot: lakossága majdnem háromszorosa a jelenlegi Budajenőnek (valamivel több, mint három és félezer lakos) és egy régebbi felmérés szerint az átlagos havi kereset itt a legmagasabb az országban, vagyis bizonyos értelemben ez Magyarország "leggazdagabb" települése. És akkor a képek.

Budajenő vége. Itt látszik mennyire egybefolyik a két település. Ami a táblán túl van az már Telki (ezt még tavaly ősszel fotóztam; amiatt ilyen sok a zöld ).

Telki északi oldala

A Telki iskola. 2001-ben nyitott. Korábban a településnek nem volt saját iskolája és a gyerekek Budajenőre jártak.

A Telki óvoda

Az egyik új utca

S egy másik, szintén újépitésü kertes házakkal (ezt már visszafelé lőttem, sajnos elég rossz időben).

A Telki üzletházak. A környékbeliek, beleértve minket budajenőieket is, idejárnak a kissebb bevásárlásokra.

A község gyógyszertára

Az ófalu egy domb tetején

Ezen a részen több, régi felújított parasztház is van.

A templom környéke

A templom-torony:

'56-os emlékmű a főutca mentén.

A polgármesteri hivatal épülete

Az épület mögötti kis park:

A jelenlegi legnagyobb project a községben. A Magyar Labdarugószövetség új edzőközpontja, mely egyben szálloda is lesz. Meglepően gyorsan haladnak vele egyébként. Állitolag májusra lesz kész és a nyitásra eljön az UEFA és a FIFA elnöke is.

A Telki Magánkórház. Ez volt az ország első magánkórháza. Még '98-ban nyitott. A tulajnak olyan jól megy, hogy már Budakeszin is nyitott egy hasonlót. Az itteni kórháznak saját, muzeális értékű képgyűjteménye és étterme is van.

A Telki Magánkórház bejárata

Last edited by Bomarr; March 23rd, 2009 at 12:10 AM.
Old March 23rd, 2009, 10:26 PM   #20
Sieg
Germano-Hungarian

Sieg's Avatar

Gyönyörű képek, mondjuk egy ilyen faluban nem nehéz jókat fotózni gondolom A legszebb talán egész Magyarországon a Zsámbéki-medence, én is voltam ott kirándulni a hétvégén, amint időm lesz, feltöltöm a képeket.

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules