|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#81 | |
|
Registered User
Likes (Received): 79
|
Quote:
![]() Nie pamietasz ile ta podroz trwala? Gdzies czytalem ale nie moge wykombinowac gdzie. |
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
Użytkownik zaszczuty
Likes (Received): 5
|
Widze że mają podpory do estakad stemplowane Lone Starem w Lone Star State'cie. Znaczy sie ten kawałek był inwestycją stanowa a nie federalną ?
![]() @kolega Beton - kolega Beton z tymi rozjazdami spelnia skromne marzenia jakie mieli rysownicy w broszurze Forda '59 z naddatkiem ![]() @Mike 102- dzieki za instrukcje z czym jeść Dallas ![]() ![]() Musialem nieco researchnąć bo wspominałem to tylko w rozdziale wstępnym kiedy pisalem o warunkach drogowych w JuEsEju, ale deklaruja sie ze 62 dni z Washingtonu (dystryktowego oczywiscie ) do San Francisca, 4 dni przed planowaną datą
It's entirely practical to segregate several speeds of traffic each to it's own roadway, free from interference. Norman Bel Geddes O moderniźmie, przez modernizm, dla modernizmu Last edited by talanar; October 27th, 2009 at 10:08 AM. |
|
|
|
|
|
#83 |
|
aut bibat, aut abeat
Likes (Received): 65
|
W Niemczech rozwijają się raczej miasta satelitarne, które są dobrze skomunikowane z metropolią a same stanową centra dla lokalnej społeczności (sklepy, szkoly, uslugi itd.).
|
|
|
|
|
|
#84 | |
|
aut bibat, aut abeat
|
Quote:
![]() 2. Dolicz jeszcze koszty utrzymania kolejnych samochodów (każdy dorosły w domu musi mieć własny) ![]() Uraban sprawl był raczej skutkiem błędów urbanistycznych. Gdy śródmieścia stały się niebezpieczne i nieatrakcyjne po prostu ludzie z nich uciekli bo nie mieli wyjścia. Teraz, gdy władze podejmują działania mające uatrakcyjnić mieszkanie w centrum (strefy piesze, remonty starej zabudowy, komunikacja zbiorowa, zieleń, nowe apartamentowce) widać, że ludzie wracają. I ten trend jest nie tylko w Dallas ale właściwie we wszystkich amerykańskich miastach. |
|
|
|
|
|
|
#85 |
|
Oppelner Straße 174/1
|
1. A w UE też są takie "stany", na przykład Holandia, która właśnie dobija do 400 osób na km2 albo Belgia, która jest na granicy 350 osób na km2.
Der Krieg ist aus, aus tausend Wunden liegt blutend noch mein Vaterland! Ich aber denk' in allen Stunden an Schlesien, an dem Oderstrand. Auch ich musst's Heimatland verlassen, musst' fort vom alten Vaterhaus. Ich kann es immer noch nicht fassen Man wies uns aus der Heimat aus! |
|
|
|
|
|
#86 | |
|
aut bibat, aut abeat
|
Quote:
![]() W Stanach większość ludności mieszka na Wschodnim Wybrzeżu, w rejonie Wielkich Jezior oraz w Kalifornii i gęstość zaludnienia tam jest podobna do tej w Zachodniej Europie. |
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
aut bibat, aut abeat
|
OK. Zostało mi jeszcze kilka fotek do wrzucenia.
Wracając z Downdown do Art District natknąłem się na fajną knajpkę zagłębioną poniżej poziomu chodnika. Niestety nie było tam żywego ducha: ![]() Podczas kilkudniowego pobytu oczywiście nie omieszkałem odwiedzić centrów handlowych. Był to szczyt kryzysowej histerii i musze przyznać, że nigdy w życiu nie widziałem tak pustych malli. W Dallas Galeria zapytałem wręcz strażnika czy już otwarte, bo w środku nie widziałem nikogo. Było otwarte już od ponad 1,5 godziny! Generalnie liczba sprzedawców zawsze przewyższała liczbę potencjalnych klientów. Oto największe skupisko ludzi jakie widziałem w Dallas:![]() W sklepach było generalnie tanio, a sprzedawcy chętni do dawania rabatów. Po 15 latach kupiłem sobie znowu Levisy 501. Kosztowały całe $27. ![]() Mała rada dla odwiedzających Texas - można tam przy wyjeździe odzyskać Sales Tax (podobnie jak dawniej w Niemczech VAT). Deklaruje sie to i pokazuje towar przy odpowiednim okienku na lotnisku. Agencja kasuje ok. 30% zwrotu ale i tak warto.
Last edited by mike102; October 28th, 2009 at 10:01 PM. |
|
|
|
|
|
#88 |
|
Registered User
Likes (Received): 79
|
|
|
|
|
|
|
#89 | |
|
aut bibat, aut abeat
|
Quote:
Last edited by mike102; October 29th, 2009 at 01:37 PM. |
|
|
|
|
|
|
#90 | |
|
aut bibat, aut abeat
|
Quote:
![]() Jestem skłonny w to uwierzyć bo w okolicach NYC zdarzało mi się jeździć z szybkością 2 mile na godzine. Zawsze wtedy kląłem, że nie wybrałem LIRRa.
|
|
|
|
|
|
|
#91 | |||
|
Poor Leno
Likes (Received): 1
|
Quote:
Quote:
Tutaj widać starsze zdjęcie z google maps: http://tinyurl.com/yaqgj4o A tu nowsze z zumi: http://tinyurl.com/ye96hmv Jak widać zabudowa intensyfikuje się (najlepiej to widać po ulicy Wilanowskiej). Parę lat temu ludzie wyprowadzili się tam tylko do budynków, które by wzdłuż ulicy, bo było cicho i spokój etc. KZ oczywiście nie funkcjonuje (tzn. jest jakiś autobus raz na półgodziny, który stoi w korku na Puławskiej i tak) no i tak ciągle wprowadzali się nowsi i nowsi. A cytat z podsłuchanej rozmowy dwóch kobiet z mojego spaceru po tamtej ulicy, w którąś niedziele (kiedy to i tak ruch nie jest duży) - "kiedyś był taki spokój i cisza, a obecnie samochody jeżdżą w kółko i nawet nie można otworzyć okien". O tak prozaicznych kwestiach jak korki codziennie już nie wspominam. No, więc jak ktoś chce mieć teraz znów spokój to musi wyprowadzić się dalej i dalej... Quote:
(zdjęcia z flickr) image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() I jeszcze filmy (polecam): Dokumenty: I film:
|
|
|
|
#92 | |
|
keep jaywalking
Likes (Received): 51
|
Pozwolę sobie wrzucić:
Quote:
Link: http://www.krytykapolityczna.pl/Ekop...nu-id-246.html Pod tekstem z linku "Krytyki" znajdują się linki do artykułów o podobnej treści. |
|
|
|
|
|
|
#93 | ||
|
Dziedzic Pruski
Likes (Received): 203
|
Quote:
Niczego się nie nauczyli. Zamiast rewitalizować i restaurować - burzyć. Najlepiej pod parkingi. Chociaż, jeśli to pozwoli na tchnięcie życia w martwe miasta, jestem za.
|
|
|
|
#94 | |
|
aut bibat, aut abeat
|
Quote:
![]() Szczerze mówiąc to ja takich obrazków w Dallas nie widziałem (W NYC czy Philly natomiast o to nietrudno). Generalnie, pomijając fakt, że czułem się jak Will Smith w "I'm Legend", to po mieście chodziło mi się bardzo wygodnie. Co prawda śródmieście (jakieś 2x2 km) jest oplecione obwodnicą ale przez samo centrum nie przebiegają żadne autostrady, estakady, serpentyny itd. Poza tym niektóre ulice są wyłączone z ruchu kołowego więc dla pieszego jest całkiem OK. Dodam też, że samochodem również mi się nieźle jeżdziło, choć od kiedy się raz się wpakowałem w korek (spowodowany wypadkiem), to omijałem autostrady i jeździłem "bocznymi uliczkami" (2-3 pasy, tyle że ze światłami). Dużo fajniej się jeździ, bo ruch mniejszy a można sobie pooglądać trochę architektury.
|
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
aut bibat, aut abeat
|
Nadszedł czas na pożegnanie Dallas.
Odstawiamy konika do stajenki. Dobrze się jeździło, szczególnie jak w radiu grał amerykański rock albo country-pop. Właściwie tylko to było na wszystkich stacjach... ![]() ![]() Żeby nie było wątpliwości, że przybyłeś do Texasu: ![]() ![]() Lotnisko w Dallas jest ponoć w piątce najgorszych w USA (razem z wszystkimi nowojorskimi). Ja tego nie potwierdzam. Lotnisko jest ładne, czyste, jest dość luźno, obsługa uprzejma. Ogromny kontrast wobec EWR czy JFK, w których część terminali wygląda jak rozwalające się stacje PKP, chamstwo na poziomie DDR-owskich celników jest na porządku dziennym a samolot odlatujący punktualnie to wydarzenie: ![]() ![]() Bye bye Dallas. Good luck! Nie sądze żebyśmy się jeszcze kiedykolwiek spotkali: ![]() PS. W następnym wątku będzie zupełnie inne USA. Przeniesiemy się do Pennsylvanii. Last edited by mike102; November 3rd, 2009 at 11:25 AM. |
|
|
|
|
|
#96 |
|
Użytkownik zaszczuty
Likes (Received): 5
|
Te byki jakies krótkonogie mają
A te płachetki na skwerze lotniskowym to po co ?Pensylvania mowisz nastepna...ta co wszyscy tam travellinguja z Tennesee na holiday ?
|
|
|
#97 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
American Way
|
|
|
|
|
|
#98 | |
|
aut bibat, aut abeat
|
Quote:
![]() Płachetki to zadaszenie niższego poziomu - przylotów (szło na całą szerokość ulicy). |
|
|
|
|
|
|
#99 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Ciekawy wątek, trochę mnie przeraża ten brak ludzi jak na 2 milionowe miasto + 4 aglomeracja...
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
Dream on!
Likes (Received): 88
|
nie wyglada to dobrze, ale zeby popatrzec z nieco bardziej optymistycznej strony, trzeba przyznac ze najgorsze byly lata 60/70 dla chyba wszystkich miast amerykanskich. Teraz powoli od jakich 20 lat wszystko sie poprawia, wielkie projekty w downtownach (m.in LA, Phoenix, Houston) powoli przywracaja zycie w centrach.
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|