daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Serbian Forum > Фотографија > Старе слике и разгледнице

Старе слике и разгледнице Старе слике и разгледнице / Old photos and postcards

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 11 votes, 5.00 average. Display Modes
Old December 14th, 2008, 09:37 AM   #41
kasina
BANNED

kasina's Avatar

Likes (Received): 3

... deo treci ...

... ipak je Nis - Nis, nikako da se ode iz njega, a ocekivao sam i da me neko poseti u Nis Malo i da prosetamo niskom carsijom ...

... nije Nis bas tako mali, `ajde da odmorimo malo noge i provozamo se Tramvajem ...

... auuuuu ... izgleda da me taljiganje tramvajem uspavalo ... promasio Nis i otisao do zadnje stanice, gle cuda, opet Niska Banja O neee, nece valjda sve iz pocetka ... K`o da sam upao u neki Juznomoravski Bermudski trougao, kako se izvuci ... do tada

... toliko za sada ... ...
kasina no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old December 14th, 2008, 10:54 PM   #42
Alex_ZR
Registered User

Alex_ZR's Avatar

Likes (Received): 43

Quote:
Originally Posted by kasina View Post

... auuuuu ... izgleda da me taljiganje tramvajem uspavalo ... promasio Nis i otisao do zadnje stanice, gle cuda, opet Niska Banja O neee, nece valjda sve iz pocetka ... K`o da sam upao u neki Juznomoravski Bermudski trougao, kako se izvuci ... do tada

... toliko za sada ... ...
Da l' se meni cini, ili je ovo copy-paste sa susedne teme o razglednicama Srbije?
Alex_ZR no está en línea   Reply With Quote
Old December 15th, 2008, 11:35 AM   #43
kasina
BANNED

kasina's Avatar

Quote:
Originally Posted by Alex_ZR View Post
Da l' se meni cini, ili je ovo copy-paste sa susedne teme o razglednicama Srbije?
... upravo tako Alex, kao sto sam i rekao na pocetku prvog dela posta na ovom threadu ... auto-re-postovanje iz komsiluka ... ko je vec gledao, uzivajte ponovo ...
Old December 15th, 2008, 04:24 PM   #44
Prijatelj
Registered User

Prijatelj's Avatar

Likes (Received): 2

Sresko poglavarstvo (danas zgrada Suda)

Last edited by Prijatelj; December 17th, 2008 at 11:45 PM.
Prijatelj está en línea ahora   Reply With Quote
Old December 16th, 2008, 07:17 PM   #45
angg
Registered User

Likes (Received): 12

Most na Nišavi

angg no está en línea   Reply With Quote
Old December 17th, 2008, 12:26 AM   #46
kasina
BANNED

kasina's Avatar

... evo jedne panoramsko-meraklijske ...

Old December 17th, 2008, 11:47 PM   #47
Prijatelj
Registered User

Prijatelj's Avatar

Trg Kralja Milana
Old December 18th, 2008, 11:13 AM   #48
Sawovsky
Шар Планино, долазим ти..

Sawovsky's Avatar

Likes (Received): 201

Jel postoji danas vecina ovih stvari na slikama? Poshto si iz Nisha mogao bi da nam prichash malo vishe o svakoj slici?

Recimo ovaj most i sve ove zgrade na zadnjoj slici jel postoje?

I Inženjeriska kasarna,eparhijska zgrada i Zdanje načelstva su dahouzimajuce! Da li su one i dalje medju "zivim" zdanjima i koja je njihova funkcija i fizichko stanje danas?

Last edited by Sawovsky; December 18th, 2008 at 11:21 AM.
Sawovsky está en línea ahora   Reply With Quote
Old December 18th, 2008, 12:47 PM   #49
Prijatelj
Registered User

Prijatelj's Avatar

Banovina posle prve dogradnje 1931.god

Banovina nakon konačnog završetka oko 1935.god

Današnji izgled Banovine

Banovina je zgrada smeštena gotovo u samom centru Niša, na domak Tvrđave, duž desne obale Nišave. Predstavlja prvi javni komunalni objekat u Nišu, čija pojava simbolizuje težnju savremenim stremljenjima u arhitekturi i izgradnji grada.

Prvi deo zgrade izgradjen je u leto 1889. godine, za potrebe Načelstva Niškog okruga. Bio je to samo ugaoni deo sadašnje velike zgrade, prizemlje i sprat sa ulazima na keju Mike Paligorića (Načelstvo) i iz Dobricine ulice (Kapetanija i Sud). Sve je rađeno po projektu bečkog arhitekte, čije ime nije poznato.

Početkom Prvog svetskog rata, od 26. jula 1914. do 16. oktobra 1915., Nis je bio ratna prestonica Srbije a u ovoj zgradi nalazilo se sedište Srpske vlade i Ministarstva inostranih dela. U utorak, 28. jula 1914. godine, ovde je stigla zvanična objava rata Srbiji od Austrougarske, na način jedinstven u diplomatskim odnosima - putem telegrama. Potpisao ga je Berthold,. tadašnji ministar inostranih poslova Austrougarske, a stigao je u zgradu tačno u 12.30 sati. Primio ga je sekretar Ministarstva, Saimović, koji ga je odmah odneo predsedniku Pašiću, smeštenom u sali na prvom spratu, iznad ulaza. Tekst telegrama, koji je inače bio na francuskom jeziku, glasi: "Kraljevska vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. julom 1914. koju joj je predao austrijski poslanik u Beogradu. Zato Carsko - Kraljevska vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja, radi očuvanja svojih prava i interesa. Autsrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom." Nakon toga, od leta 1914. do jeseni 1915. godine sve akcije srpske vlade sa stranim diplomatskim predstavnicima i članovima Jugoslovenskog odbora odvijale su se u ovoj zgradi.

Ovde je 4. septembra 1914. godine potpisan i poznati "Niški sporazum", između Srbije i Albanije, koji je na vlast u Albaniji doveo Esad pašu Toptanija i koji je predviđao savez između Srbije i Albanije.

Nakon Prvog svetskog rata Niš je postao sedište Moravske banovine. Zgrada je tada dograđivana više puta, za potrebe smeštaja administracije. 1931. godine dograđen je drugi sprat na starom delu objekta a 1935. zgrada je dobila današnji izgled, dogradnjom dela u Šumatovaćkoj ulici i pročelja sa ulazom, koje je okrenuto prema Stambol kapiji niške tvrđave. Ti radovi izvedeni su prema projektu beogradskog arhitekte, Petra Gačića.

Posle Drugog svetskog rata ovde je bilo sedište sreza a od 1966. godine Univerziteta i mnogih drugih institucija.
Old December 18th, 2008, 01:05 PM   #50
Sawovsky
Шар Планино, долазим ти..

Sawovsky's Avatar

Likes (Received): 201

Dobro to je objasnilo da je Banovina u stvari nekadashnje zdanje Zdanje načelstva, shta je sa onom lepom kasarnom i zgradom Eparhije?
Sawovsky está en línea ahora   Reply With Quote
Old December 19th, 2008, 04:53 PM   #51
Constantin
Registered User

Constantin's Avatar

Likes (Received): 23

Inzenjerijska kasarna je ziva i zdrava i nalazi se pored zeleznicke stanice. Sada je u procesu privatizacije i vojska ju je pre par meseci napustila. Ranije se pricalo o tome da se gradska administracija preseli u ovu zgradu. Zgrada Eparhije Niske o kojoj pricas je samo projekat koji na zalost nikada nije realizovan.
Constantin no está en línea   Reply With Quote
Old December 20th, 2008, 02:34 PM   #52
angg
Registered User

Kalča

Kalča

Old December 21st, 2008, 12:18 AM   #53
zexland
Welcome to Belgrade

Likes (Received): 11

Jako lepo Nis izgleda pre rata, jedan pravi srpski gospodski grad.

Tetka mi je u Nisu, tako da sam dosta upoznat sa gradom, i mogu vam reci da iako je bio dosta puta razaran, ne vidim neke velike promene u odnosu na neke vaznije objekte u samom centru.

Jedino sto mi je zao, sto nema vise onog lepog starog metalnog polukruznog mosta preko Nisave, koji vodi ka tvrdjavi, i sto su unakaradili trg sa onim hotelom Ambasador,koji koliko znam trenutno zvrji prazan ?

Trg je trebao ipak da ostane jedna lepa stara ambijentalna celina sa kucama, kao i preko puta, koje su prezivele ratove...

Pozdrav za Nislije !
zexland no está en línea   Reply With Quote
Old December 21st, 2008, 02:13 PM   #54
Constantin
Registered User

Constantin's Avatar

Likes (Received): 23

Quote:
Originally Posted by zexland View Post
Jako lepo Nis izgleda pre rata, jedan pravi srpski gospodski grad.

Tetka mi je u Nisu, tako da sam dosta upoznat sa gradom, i mogu vam reci da iako je bio dosta puta razaran, ne vidim neke velike promene u odnosu na neke vaznije objekte u samom centru.

Jedino sto mi je zao, sto nema vise onog lepog starog metalnog polukruznog mosta preko Nisave, koji vodi ka tvrdjavi, i sto su unakaradili trg sa onim hotelom Ambasador,koji koliko znam trenutno zvrji prazan ?

Trg je trebao ipak da ostane jedna lepa stara ambijentalna celina sa kucama, kao i preko puta, koje su prezivele ratove...

Pozdrav za Nislije !
Metalni most je potpuno zaklanjao Stambol kapiju niske tvrdjave koja je zastitni znak grada. Zato mislim i da nije neka steta sto je taj most ukonjen. MOzda je mogao da bude pomeren uzvodno ili nizvodno. Na mestu tvrdjavskog mosta se ranije nalazila tash cuprija (tj. kameni most).

Za Ambasador se slazem. Greska!
Pozdrav
Constantin no está en línea   Reply With Quote
Old December 21st, 2008, 02:42 PM   #55
Prijatelj
Registered User

Prijatelj's Avatar

Jedna od retkih slika Niša iz vazduha iz 1936.god
Old December 22nd, 2008, 02:03 AM   #56
angg
Registered User

Ivan Vučković: crteži starog Niša - 1

Ivan Vučković; crteži starog Niša - 1

Old December 22nd, 2008, 11:02 PM   #57
kasina
BANNED

kasina's Avatar

... snimljeno 1954. godine, Nislije ce verovatno prepoznati gde ...

Old December 23rd, 2008, 12:27 PM   #58
Mario van Helsing
Niš je carski grad

Mario van Helsing's Avatar

Likes (Received): 11

Ovo je slikano na niškoj zelenoj pijaci, zgrada sa leve strane postoji i danas, a koliko se sećam tu je sada poljoprivredna apoteka.
Mario van Helsing no está en línea   Reply With Quote
Old December 24th, 2008, 11:48 AM   #59
angg
Registered User

Ivan Vučković; Stari Niš

Ivan Vučković; Stari Niš

Old December 24th, 2008, 05:00 PM   #60
angg
Registered User

UPUSTVO

kako se postavljalju fotografije

- Kad se skeniraju fotografije skeniraju se u rezoluciji 300 dp, a potom u fotošopu u IMAGE>IMAGE SIZE namesti se širina na 800 ( to je dovoljno da slika zauzme celi ekran) a dp drži na 300. Sliku treba postaviti tako tako da zauzimaju celi ekran (800X640).
- Fotografije je moguće snimiti i bilo kojim digitalnim fotoaparatom.

Fotografije se najpre smeštaju u jednu od baza na netu (pogleda upustvo) a zatim se na forumu, posle otvaranja naloga, samo ubacuju linkovi iz baze sa fotkama. Krajnje jednosavno. Samo tri klika i vaše fotografije su na Forumu i Netu.

Evo i upustva za smeštaj fpotografija:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=761794

Reply

Tags
ниш, разгледнице, niš, nis, nisch, postcards

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules