|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#161 |
|
Registered User
Likes (Received): 123
|
Το Διοικητήριο (και η πλατεία μπροστά του) πριν την προσθήκη του ορόφου.
If you didn't care what happened to me, And I didn't care for you We would zig zag our way through the boredom and pain Occasionally glancing up through the rain Wondering which of the buggers to blame And watching for pigs on the wing. |
|
|
|
|
|
#162 | |
|
Αυτόνομος χρήστης
Likes (Received): 0
|
Quote:
όλο το πεζοδρόμιο είναι ένα πάρκιγκ. Όπως και σε όλη την υπόλοιπη πόλη βέβαια.... |
|
|
|
|
|
|
#163 |
|
Registered User
|
Ειναι πάρκινγκ εδώ και χρόνια, με την ανοχή και την ενθάρρυνση μάλιστα του Δήμου. Γιατί η στάθμευση μπορεί να αποτραπεί άνετα με μερικά αραιά κάγκελα ή καλύτερη αστυνόμεσυη. Και αυτό ισχύει για όλο το πεζοδρόμιο από τη Χανθ μέχρι και το Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού.
If you didn't care what happened to me, And I didn't care for you We would zig zag our way through the boredom and pain Occasionally glancing up through the rain Wondering which of the buggers to blame And watching for pigs on the wing. |
|
|
|
|
|
#164 |
|
Μπιουτιφοooυλ...
|
Na fotografisoun ta arxeio kala kala apo kathe gonia, kai meta... na ta bazosoun me xoma. Den exei kamia litourgikotita opos einai i ekskafes tora. Panemorfi plateia. I had no idea...
|
|
|
#165 |
|
Registered User
|
Δεν είναι τόσο απλό. Κατ' αρχάς μερικά από τα κτίσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και θα έπρεπε να αναδειχτούν. Η φωτογράφηση (και το σχέδιο) έχει ήδη γίνει, είναι κοινή πρακτική για κάθε ανασκαφή. Το θέμα είναι πως ο Δήμος θέλει να τα κατεδαφίσει για να κτίσει υπόγειο γκαράζ. Η τοπική εφορεία έβαλε βέτο και το θέμα βάλτωσε.
|
|
|
|
|
#166 | |
|
Μπιουτιφοooυλ...
|
Quote:
Lucretius, isos ksereis kanena nea gia to ipogeio parking pou provlepoun na kanoun stin plateia Eleftherias?
|
|
|
|
#167 |
|
Registered User
|
Εχω την τύχη να μένω σε αυτή την πλατεία, σε ένα πρώην τριόροφο και νύν (με την γνωστή κάφρικη μανία προσθηκών το 50 και το 60) πενταόροφο κτίριο που νομίζω πως είναι κτισμενο το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920. Την φωτό που παραθέτετε πιό πάνω, με την μαρμάρινη πλατεία, την έχω σε κάρτα πάνω στην βιβλιοθήκη μου. Είναι πραγματικά κρίμα που την ρήμαξαν, άν και έτσι αναδείχτηκαν( τελοσπάντων...ξερετε τι εννοω) τα αρχαία.
Το κτίριο που μένω είναι επι της Ολύμπου, για όποιον περνάει απο εκεί είναι στο 56, οπότε η θέα απο το παράθυρο του δωματίου μου και απο το σαλόνι είναι φάτσα η πλατεία και το Διοικητήριο. Στην παρούσα φάση, που τελείωσα με την ανακαίνιση, ψάχνω να βρώ πληροφορίες για το κτίριο αλλά και άν μπορέσω, καμία παλιά φωτογραφία του. Δεν ξέρω άν θα μαι τυχερός, μια επίσκεψη στην βιβλιοθήκη της πόλης θα με πείσει. Από όσα έμαθα μέχρι στιγμής πάντως, αγοράστηκε "σχεδόν καινούριο" το 1933 απο τον Νικόλαο Σιάνο, γουναρά απο την Καστοριά, ο οποίος αργότερα έκτισε τους απαράδεκτους 2 ορόφους επι πλέον. Τελικά έφυγε για το Παρίσι.Ανήκει ακόμα ολόκληρο στην οικογένεια Σιάνου. Έμαθα, δυστυχώς αφού τελείωσα με ξυσίματα και βαψίματα και έβαλα τα έπιπλα μέσα, και όχι νωρίτερα, οτι τα ταβάνια κρύβουν κάτω απο την άσπρη μπογιά οροφογραφίες. Τώρα ψήνομαι να αρχίσω να τα ξύνω....(τα ταβάνια) Για το κτίριο στην γωνία αγίας σοφίας και παραλιακή, (εκεί που είναι το Garcon Brasserie), ξέρω οτι είναι το μέγαρο Δημητριάδη, που ήταν φίλος του παππού μου, και νομίζω οτι ολοκληρώθηκε το 1933, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος. Απο όσο ξέρω, είναι πολυκατοικία διαμερισμάτων, και εκεί που είναι το Garcon στεγαζόταν για πολλά χρόνια ο Τοττης με τα παγωτά του. Για το μέγαρο Λόγγου, το κόκκινο σπίτι στην πλατεία Αγιας Σοφίας, ξέρω τα εξής: Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1926 και ολοκληρώθηκε το 1928, για λογαριασμό του βιομήχανου Ιωάννη Λόγγου, που καταγόταν απο την Νάουσα. Ο Λόγγος ήταν ιδιοκτήτης μιας τεράστιας και πολύ εξελιγμένης κλωστουφαντουργίας, τα κτίρια της οποίας σήμερα λειτουργούν ώς πολυχώρος τέχνης και εκδηλώσεων. Κατασκευαστής ήταν η "Ανωνυμος Οικοδομική Εταιρία Νέων Χωρών", που παραδόξως, χρεωκόπησε λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου, και συγκεκριμένα το 1931. Η βιομηχανική μονάδα του Λόγγου στην Νάουσα καταστράφηκε απο πυρκαγιά, επίσης λίγα χρονια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ισόγειο και δύο ορόφους, αλλά κατά την διάρκεια της κατασκευής αποφασίστηκε απο τον ιδιοκτήτη η προσθήκη και τρίτου ορόφου, και τα σχέδια τροποποιήθηκαν δίνοντας στο κτίριο την σημερινή του μορφή. Διαθέτει τρία καταστήματα στο ισόγειο (Την Μπυραρία "Κουρδιστό Γουρούνι", το κατάστημα με τα ρούχα, και το μικροσκοπικό μαγαζάκι επι της Ερμού), 2 διαμερίσματα στον πρώτο όροφο, 2 στον δεύτερο, και ένα οροφοδιαμέρισμα στον τρίτο, που είναι και το πιό εντυπωσιακό, με ένα τεράστιο σαλόνι με τζάκι (πάνω απο το Κουρδιστό Γουρούνι). Είναι το μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής με αυτή την μορφή σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη, για να μην πώ την Ελλάδα. Η προσωνυμία "Κόκκινο Σπίτι" οφείλεται στην όψη που του δίνουν τα κόκκινα τουβλάκια και τα κεραμικά διακοσμητικά σε ολόκληρη την εξωτερική του επιφάνεια. Πρίν 2 χρόνια, πασαλείφτηκαν (δεν μου κάθεται καλά να πώ ανακαινίστηκαν) μερικά σημεία της όψης του με τσιμέντο, και αυτό γιατί κρίθηκαν επικίνδυνα. Αν περάσετε μέρα και το παρατηρήσετε, θα δείτε καθαρά τα πασαλείματα του τσιμέντου σε διάφορα σημεία. Απο όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχει να κατοικηθεί (εκτός απο την ιδιοκτήτρια) πάνω απο 20 χρόνια. Το γιατί, δεν το ξέρω. Ξέρω μόνο οτι όσες φορές και άν προσπάθησα να έρθω σε επαφή με την ιδιοκτήτρια, η απάντηση ήταν ένα μυστήριο, ξερό και αγενές "ΟΧΙ". Καί απο τον Κουρδιστό Γούρουνο, και απο το μαγαζί με τα ρούχα, και απο το μικρό μαγαζάκι επι της Ερμού, και απο τον υπεύθυνο μάστορα την περίοδο του πασαλείματος, του οποίου θυμάμαι ακόμα τα λόγια: "Έχω ρητές εντολές απο τον δικηγόρο της ιδιοκτήτριας να μήν αφήσω κανέναν, και για κανένα λόγο να μπεί μέσα στο κτίριο". Δηλαδή, ο άνθρωπος είχε λάβει προκαταβολικά οδηγίες, στην περίπτωση που κάποιος τον ρωτούσε, να απαντήσει αρνητικά. Χμμμμμμμ......????? Εχω πάντα αυτή την περίεργη αίσθηση όταν το κοιτάζω, που την είχα μόνοα για ένα κτίριο ακόμη στο παρελθόν. Εκεί δικαιώθηκα. Εδώ ακόμα το παλεύω. Απο περίεργα γεγονότα, εκτός απο την υπερβολικά περίεργη συμπεριφορά των εμπλεκομένων,ξέρω μόνο για την χρεωκοπία της κατασκευάστριας εταιρίας, που μπορεί να είναι και σύμπτωση, την πυρκαγιά στο εργοστάσιο στην Νάουσα, που μπορεί επίσης να είναι σύμπτωση, το οτι σε ένα απο τα διαμερίσματα αυτοκτόνησε ο παιδίατρός Παναγιώτης Αλτσιτζόγλου το 1964, το οτι ένα αλλο διαμέρισμα ήταν επιταγμένο απο εναν Γερμανό Αξιωματικό κατα την διάρκεια της κατοχής, και το οτι έχω στην κατοχή μου 6 φωτογραφίες που τράβηξα τυχαία, που απεικονίζουν κάτι πάρα, μα πάρα πολύ περίεργο σε ένα απο τα παράθυρα του πυργίσκου του, ένα σούρουπο πρίν απο μερικά χρόνια. Αυτααααα για την ώρα.... Υ.Γ. Τρομερό forum, εξαιρετικό θέμα... |
|
|
|
|
|
#168 |
|
♫♫♫ ♫♫ ♫
Likes (Received): 1
|
Τί φωτογραφίες είναι αυτές?
Δυστυχώς λόγω τραγικής έλλειψης χρόνου, έχω εγκαταλείψει το thread, αλλά θα επανέλθω αργότερα δριμύτερος.
|
|
|
#169 |
|
Μπιουτιφοooυλ...
|
![]() Apo enan filo mesiti mou akousa akrivos to idio. Oses fores prospathise na milisi mazi tis, efage porta. Oti zi akoma ekei einai sigouro, afou zousa to 2004 apenandi tis stin Aghia Sophia kai tin evlepa ston pano orofo. Apo alles piges akousa oti einai epiretria pou to klironomise dioti to afentiko tis den ixe siggenis (kseries... ta gnosta koutsombolia) By the way, welcome!
|
|
|
#170 |
|
Registered User
|
gorgos, by the way, thanks
![]() Η ιδιοκτήτρια του κόκκινου σπιτιού έχει ενα, ίσως και δύο χρόνια που δεν μένει πιά εκεί. Ενδιαφέρον αυτό με την υπηρέτρια... Συζητώντας μια μέρα με έναν φίλο, μου είπε οτι τυχαία την είδε να βγαίνει απο την είσοδο μια μέρα, και σκεφτηκε να πάει να της μιλήσει. Το πρώτο πράγμα που του ήρθε στο μυαλό, το ξεστόμισε: -"Συγνώμη, πώς λέγεται αυτός ο δρόμος?" -"Το βλέπεις αυτό?", είπε εκείνη δείχνοντάς του το κτίριο. -"Ναι" απάντησε εκείνος απορημένος. -"Έτσι λέγεται ο δρόμος". Anyway... Ares_K, οι φωτογραφίες αυτές είναι λίγο...μεταφυσικές, και δεν ξέρω άν ταιριάζει να τις βάλω σε αυτό το topic... |
|
|
|
|
|
#171 | |
|
Μπιουτιφοooυλ...
|
Quote:
![]() Xoris plaka, auto to akinito exei treli aksia. 15 - 18 ekat. euro? Poli krima pou kathete ekei etsi etoimo na pesi.
|
|
|
|
#172 |
|
Registered User
Likes (Received): 6
|
|
|
|
|
|
|
#173 |
|
Registered User
|
Οκ, θα τις ανεβάσω με την πρώτη ευκαιρία (μαλλον σήμερα το βράδυ).
Εν τω μεταξύ, η έρευνα για το κτίριο όπου μένω προχώρησε. Βρήκα τον τίτλο ιδιοκτησίας του οικοπέδου απο το 1924, τα σχέδια του, όψη, κατόψεις, τομή κτλ, την ημερομηνία που χτίστηκε (1928), το όνομα των αρχικών ιδιοκτητών, που είναι Χασόν και Ναμιας, την χρονιά που έγιναν οι προσθήκες των 2 επι πλεον ορόφων (1964). Έπαθα την πλάκα μου όταν είδα το σχέδιο της όψης. Εκεί, το κτίριο είναι εξαόροφο, αλλά αυτό έμεινε μόνο στα χαρτιά, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Εξαόροφο σχεδιάστηκε, τριόροφο κατασκευάστηκε, πενταόροφο κατάντησε... Τα σχέδια θα τα κάνω καδράκια και θα τα βάλω στο σαλόνι. Για τον αρχιτέκτονα δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, πάντως απο την υπογραφή νομίζω οτι διαβάζω "Γ. Μανούσος". Για να σιγουρευτώ πρέπει μάλλον να βρώ και ένα άλλο σχέδιο που είναι σίγουρα δικό του, και να συγκρίνω τις υπογραφές. Last edited by mafiozos; March 6th, 2009 at 09:01 AM. Reason: ξεχασα να γραψω κατι... |
|
|
|
|
|
#174 |
|
Registered User
|
Και κάτι άλλο...
Στα σχέδια της κάτοψης του τρίτου ορόφου του κόκκινου σπιτιού που έχω στο συρτάρι, δεν βλέπω να μοιάζει η υπογραφή με "Τζενάρι"... |
|
|
|
|
|
#175 | |
|
Marg bar NIMBY's
Likes (Received): 57
|
Another contemporary monument saved for posterity. Does anyone have any pictures?
Quote:
"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. ) |
|
|
|
|
|
|
#176 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#177 |
|
♫♫♫ ♫♫ ♫
|
Osman Ali Bey Mansion
......................
Osman Ali Bey Mansion, 1897, architect Frederic Charnot former Bulgarian Consulate, aka Melissa - 36 Vassilissis Olgas
Η μιζέρια είναι η ηρωίνη των ανίκανων.. Last edited by Ares_K; June 15th, 2009 at 08:03 PM. |
|
|
|
|
|
#178 |
|
♫♫♫ ♫♫ ♫
|
Palia Filosofiki
.....................
Palia Filossofiki (Idadiye), 1887 Παλιά Φιλοσοφική, Ethnikis Aminis
Η μιζέρια είναι η ηρωίνη των ανίκανων.. Last edited by Ares_K; June 15th, 2009 at 08:03 PM. |
|
|
|
|
|
#179 |
|
♫♫♫ ♫♫ ♫
|
Papafio Orphanage
...............
Papafio Orphanage,1894, Peonidis Xenophon Παπάφειο Ορφανοτροφείο, Papafi & Katsimidi & G. Lambraki
|
|
|
|
|
#180 |
|
♫♫♫ ♫♫ ♫
|
Hassan Pristine- Hafiz Bey Mansion
.....................
Hassan Pristine- Hafiz Bey Mansion,1879 School for Blinds - Σχολή Τυφλών, 32 Vassilissis Olgas, architect Peonidis Xenophon
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|