|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#61 |
|
Administrator
Likes (Received): 111
|
http://zajf.netmark.pl/skyscrapercit...VLC/VLC037.jpg
to zamknięta po powodzi rzeka, obecnie zagospodarowywana, ponieważ okolica przez odcięcie tu Starego Miasta stała się ekstremalnie niebezpieczna.
Jednocześnie wydaje się nam, że poszerzenie miasta, jeśli takowe nastąpi, przyczyni się do jego upiększenia: nie powinno się bowiem pozwolić na to, by poszczególni budowniczowie kierowali się tu jedynie własnymi potrzebami, przypadkiem, kaprysem czy samowolą, niech plan i intelekt zapanują nad ich poczynaniami, a więc tam, gdzie w zgodzie z prawem panować powinny i muszą! Schlesische Provinzialblaetter 1808, s. 528 |
|
|
|
|
|
#62 |
|
Registered User
Likes (Received): 4
|
Co masz na myśli? Przestępczość?
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
Lover Silesia
Likes (Received): 305
|
Też mi się wydaje, że raczej nie chodzi o bagnistość terenu.
Obcowanie ze mną zawsze było, i także dzisiaj jest, dosyć trudne dlatego, iż z reguły dążę do dyskusji, starcia, staram się prowadzić rozmowę w ten sposób aby była ryzykowna, czasem nawet nieprzyjemna, żenująca, niedyskretna, gdyż to wciąga w grę osobowość zarówno moją, jak mego partnera. Rozmowa uprzejma, spokojna, delikatna, taka jaką się zwykle uprawia w kołach literackich, wydawała mi się zawsze czymś śmiertelnie mdłym i niegodnym ludzi bardziej rozbudzonych pod względem duchowym. [Gombrowicz W., 1961 r., Wspomnienia polskie] |
|
|
|
|
|
#64 |
|
Administrator
|
Tak, Hiszpanie mi mówili, że nie wolno schodzić do tego parku.
Jednocześnie wydaje się nam, że poszerzenie miasta, jeśli takowe nastąpi, przyczyni się do jego upiększenia: nie powinno się bowiem pozwolić na to, by poszczególni budowniczowie kierowali się tu jedynie własnymi potrzebami, przypadkiem, kaprysem czy samowolą, niech plan i intelekt zapanują nad ich poczynaniami, a więc tam, gdzie w zgodzie z prawem panować powinny i muszą! Schlesische Provinzialblaetter 1808, s. 528 |
|
|
|
|
|
#65 |
|
Registered User
Likes (Received): 4
|
Z tego co pamiętam to park jest całkiem popularny - mnóstwo ludzi urządza tam sobie jogging lub pikniki. Jeśli mówimy już o przestępczości, to fakt, okradli tam mojego znajomego. Nie sądzę jednak by było to szczególnie niebezpieczne miejsce, przynajmniej za dnia.
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
Administrator
|
No tak, chodziło o późniejszy czas. No i sporo zmieniło miasto sztuki, kiedyś podobno kręcili się tam nożownicy
|
|
|
|
|
#67 |
|
Tommy
Likes (Received): 0
|
Co oni maja za rozstaw????
"...człowiek przyzwyczaja się do środowiska przestrzennego, nawet jeśli jest ono bezwartościowe, chaotyczne, brzydkie, nie zdjąc sobie sprawy, ile traci, nie mogąc na co dzień przebywać w otoczeniu harmonijnym i pięknym, o indywidualnych walorach" - K. Wejchert |
|
|
|
|
|
#68 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Rozstaw jest chyba 1000mm linie tramwajowe są integralnym systemem metra w Valencii większość stacji i przystanków znajduje się na powierzchni, a nie pod ziemią a cała linia nr 4 metra jest zwykłą linią tramwajową.
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
Я.
|
Ten park w dawnym korycie rzeki jest niebezpieczny tylko na krótkim odcinku, w okolicach dworca autobusowego. Na pozostałych odcinkach jest mega bezpieczny, uczęszczany przez ludzi różnych, joggerów, rowerzystów itp
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
Registered User
|
Coraz bardziej zbliżam się do historycznego centrum
![]() ![]() To zdjęcie się przepaliło (a właściwie ja je przepaliłem) i wygląda jakby tn budynek to tylko elewacja ![]() ![]() Przy rondzie z jednej strony zabytki ![]() a z drugiej blok w którym się zakochałem ![]() ![]() ![]() Jesteśmy tuż, tuż... jednego z głównych placów miasta ![]() Znosi mnie jednak w boczne uliczki ![]() ![]() ![]() ![]() Aż docieram do jednego z najbardziej bogato zdobionych budynków jakie widziałem. ![]() ![]() ![]()
TUMW Najlepszy wątek na forum. Polecam To jest kopiowanie albo wręcz dramatyczne modyfikowanie tego, co już było. Te rzeczy są piękne odrestaurowane. Ale stawiane dziś świadczą o totalnym zacofaniu intelektualnym, bo my, współcześni, powinniśmy zostawić po sobie rzeczy współczesne, ślad naszych czasów. - Robert Konieczny Moje podróże: Krym, Ukraina, Mołdawia, Maroko, Chiny, Rumunia Last edited by zajf; March 9th, 2010 at 11:14 PM. |
|
|
|
|
|
#71 |
|
Я.
|
![]() zakochałeś się w bloku po lewej a po prawej przez przypadek ustrzeliłeś blok przebudowywany przez ... jeanna nouvella
|
|
|
|
|
|
#72 |
|
Registered User
|
chodzi Ci o ten pod siatką? Masz jakieś foty?
TUMW Najlepszy wątek na forum. Polecam To jest kopiowanie albo wręcz dramatyczne modyfikowanie tego, co już było. Te rzeczy są piękne odrestaurowane. Ale stawiane dziś świadczą o totalnym zacofaniu intelektualnym, bo my, współcześni, powinniśmy zostawić po sobie rzeczy współczesne, ślad naszych czasów. - Robert Konieczny Moje podróże: Krym, Ukraina, Mołdawia, Maroko, Chiny, Rumunia |
|
|
|
|
|
#73 |
|
Я.
|
tak, ten pod siatką. fot nie mam niestety..
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
3D
|
Ta zieleń faktycznie brawo rysiu! Nie czuje się specjalnie natchniony w tym momencie do pisania jakiś uroczych wywodów na ten temat, ale uwielbiam to
|
|
|
|
|
|
#75 |
|
Registered User
|
Zajf,pokazałeś wiele miejsc na które, nie zwróciłem uwagi mieszkając tam prawie rok(Vlc).
Teraz czekam na Plaza de la Virgen.
|
|
|
|
|
|
#76 |
|
Я.
|
mieszkałeś w 2007/2008?
|
|
|
|
|
|
#77 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#78 |
|
Registered User
|
a propo nazwy wątku, to według mnie to Madryt i Barcelona to taka wielka "dwójca" a Walencje mimi że piękna,zielona i wogóle Calatrava
to ustawiłbym ją w jednym szeregu z Sevillą czy Saragozą. Ale to taka dygresja i czekam na następne foty
|
|
|
|
|
|
#79 |
|
Я.
|
cześć Kuba Miło mi Cię widzieć na forum![]() Co do Twojej dygresji to prawie się zgadzam. Barcelona i Madryt to zdecydowanie wielka dwójca, za nimi Walencja, Saragossa i Bilbao costam próbują.. A jeśli chodzi o Sewillę to dla mnie jeszcze inna kategoria, jakby "rownoległa". To miasto się specjalnie nie rozwija, ono po prostu jest. |
|
|
|
|
|
#80 |
|
Registered User
|
Barcelona i Madryt to zdecydowanie wielka dwójca, za nimi Walencja, Saragossa i Bilbao costam próbują.. A jeśli chodzi o Sewillę to dla mnie jeszcze inna kategoria, jakby "rownoległa". To miasto się specjalnie nie rozwija, ono po prostu jest.[/QUOTE]
oj tak,Bilbo przeszło diamentralną zmiane przez ostatnie kilkanaście lat. Najlepiej wspominam zagospodarowanie przestrzeni publicznej wzdłuż rzeki: fontanny,ławeczki,zieleń,duża liczba spacerujących osób oraz gmachy obiektów użyteczności publicznej. Niby nic szczególnego, ale ile ja bym dał aby to tak wyglądało wzdłuż Wisły
|
|
|
|
![]() |
| Tags |
| barcelona, hiszpania, madrid, madryt, spain in the world, walencja |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|