daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Sjeverna i Središnja Hrvatska

Sjeverna i Središnja Hrvatska Northern and Central Croatia: Varaždin, Čakovec, Karlovac, Kutina, etc.

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old October 20th, 2009, 11:28 PM   #61
sale_kg
BANNED

Likes (Received): 3

Quote:
Originally Posted by Trevor McPhee View Post
Super, drago mi je da ima koristi od ove dretve!
Ima,ima...
Quote:
Iz mog iskustva putešestvija po tranzicijskoj Europi, mogu Ti reči da su gotovo svugdje već iskoristili taj ogromni kapital "ljudskog potencijala", vezanog uz strojarsku i automobilsku ind. (obrazovana radna snaga s iskustvom) pa mislim da Kragujevac jednostavno mora uspjeti!
Ja sam imao ponudu raditi u Mladoj Boleslavi za Skodu kao automaticar na osmo-zglobnim robotima...

Ma samo pametna uprava grada,drzava koju to interesuje i bice to ok...
Kragujevac daje popust za zakup zemljista cini mi se 3 500 eura po svakom radniku koji se u ugovoru precizira... Pa samo ovo sto je izvesno je 15 000 radnih mesta... I to bukvalno da dovede nezaposlenost na <3% ...
Quote:
Ono što ide malo teže je "restruktuiranje"
Pricaj mi o tome...
Quote:
Originally Posted by sale_kg
Zastava automobili buying offers:
1998. PSA (Peugeot feat. Toyota) ... Sloba odbio u recenici :" Ona je nase blago..."
2001. PSA (Peugeot feat. Toyota) ... Nedostatak zakonskih akata, i to sto je Zastava bila tako struktuirana da ne moze biti prodata...
2004. Nissan...
Od 2006. je bilo moguce prodavanje/trazenje strateskog partnera...
2006. FAW (Kinezi)... 100 % vlasnistvo, mali automobili - 300k godisnje,rejected...
2007-2008. VW/Skoda ... 100 % vlasnistvo, Skodini modeli Fabia i Roomster, 200k godisnje (zbog ove njihove zainteresovanosti sam ja i bio 3 dana u njihovoj fabrici)... VW i dalje zainteresovan za greenfield,ali kriza...
2008. Fiat ... zajednicko ulaganje Fiat(u fabriku)-drzava(infrastruktura) 70-30... Fiatovi gradski... 300k godisnje+nove fabrike komponentasa+Iveco da preuzme Zastava kamione+Magneti Marelli da preuzme Zastava rezervne delove... Accepted!!!
Ja na to mislim...

Quote:
zbog toga su svjesno u slobodnu zonu dovlačili tvrtke kao "BHS" ili Zrinski tehnologija" koje su upravo strojarske branše (proizvodnja strojeva za kartonsku ambalažu i proizvodnja komponenti za avio sjedala...) samo da stvore taj zametak iz kojeg se onda kasnije razviju srodne firme.
Interesantno... Bas interesantno... Greenfield rules!!! Koja zaposljavvaa najvise radnika od ovih greenfield?
Quote:
Nije ni čudo da se u VŽ dan danas, primjerice, grade tvornice za proizvodnju obuće! Vjerovali ili ne! U 21 stoljeću i to u Europi (tvornica cipela "bambi" upravo dovršava vrlo slikovitu halu )!
Toliko je snažna ta tradicija obućarske i tekstilne industrije...
A,da... Tradicija je ipak tu... Nisam znao da je bambi u VZ-u... Lijepo... Znas kako,neka prave i kondome,ako zaposljavaju radnu snagu... A jos ako dodju firme iz "gradske branse" sta ces lepse...
Quote:
Zato mislim da Kragujevac nema drugog puta nego da uspije u automobilskoj ind.
It's our destiny... You will have to buy small Topolino... Promise me... Only 6 499 ...

Quote:
p.s. glede stadiona (nogometnog) i ovakav je i više nego dobar za HNL. Kad nađemo pravo vodstvo kluba tada će se i reaktivirati projekti natkrivanja istoka i izgradnje sjevera...
Ma znam... Samo to i eto mene prvi vikend u VZ...
Quote:
Imaš zračne snimke stadiona na ovom videu:
http://www.youtube.com/watch?v=uxCaX...eature=related
Premocno...

Quote:

Pa nema nikih problema

Samo konstatacija da je čudno kako se negdje u Europi eto radi tvornica cipela. Predrasuda je da je to već poodavno preseljeno u Kinu.

A smajli je zbog, jelte, "zanimljivog" izgleda hale...pogledajte:

Sva sreća da je hala pozicionirana u ind. zonu u Jalkovcu, dakle ne baš u centru grada...zbilja je inspirirana Tiranom
No drago mi je zbog njih da se konačno sele u primjerenu halu nakon tolko godina proizvodnje.Za one koji neznaju riječ je o tvornici "bambi" (tvornica dječjih cipela)
Interesantna hala... Ja sam imao predrasudu da je sve otislo za Kinu,ali dobro da nije... Gde je Bambiju sediste? U kom gradu?

Quote:
Originally Posted by karelcro View Post
A , ok! Mislil sam da si pobornik teorije da je to preprimitvna industrija za nas!
Nema primitivne industrije,ima samo one koja zaposljava radnu snagu i stavlja kruh na sto njihovim porodicama... Moja teorija...
sale_kg no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old October 21st, 2009, 12:01 AM   #62
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Likes (Received): 320

Quote:
Originally Posted by sale_kg View Post
Ima,ima...

Ja sam imao ponudu raditi u Mladoj Boleslavi za Skodu kao automaticar na osmo-zglobnim robotima...
Pa što ne prihvati, crni sine!?
Takva prilika se ne propušta. Za faks uvijek ima vremena. Ono što bi u par godina rada tamo naučio bilo bi Ti predragocjeno za karijeru! poslije bi Zastavu postavio na noge samo tako...vidio si na šta liči ta tvornica u M. Boleslavi. Mene su oduševili oni displeji iznad proizvodnih traka, gdje je brojka plana proizvodnje za taj dan i trenutni tempo/ tempo koji se mora dostići...itd. A tvornica, blago je reći - apoteka. Bombončić. Jesi vidio kolko ima ljudi sa dalekog istoka koji rade

Quote:
Interesantno... Bas interesantno... Greenfield rules!!! Koja zaposljavvaa najvise radnika od ovih greenfield?
Cijela slobodna zona je dakle greenfield. Naravno uvjerljivo najviše radnika zapošljava tvornica Boxmark(imaš na prvoj str.) , tvornica kožnih sjedala za automobilsku industriju. Negdje oko 2000-2500 radnika, kako kada.Oni su dovučeni svjesno i namjerno da rješe problem viška radnika u Varteksu, Viku i ostalim nekadašnjim tekstilno -kožnim gigantima.

Quote:
A,da... Tradicija je ipak tu... Nisam znao da je bambi u VZ-u... Lijepo... Znas kako,neka prave i kondome,ako zaposljavaju radnu snagu... A jos ako dodju firme iz "gradske branse" sta ces lepse...
Ma naravno i ja kažem
Činjenica je da npr. firma Calzedonia koja ima u Vž i okolici 3 tvornice i još jednu u Čakovcu jest vrlo profitabilna firma pokazuje da i MTČ ili Varteks mogu biti isto to. Samo moraju obuhvatiti sve - od sirovine, designa, proizvodnje do strategije prodaje (imati vlastite dućane po svim tim silnim shopping centrima sa vlastitim dobro izreklamiranim brandom jeftine a kvalitetne robe dobitna je kombinacija)
Uopće nije bitno jel branša "fancy" ili nije.

Quote:
It's our destiny... You will have to buy small Topolino... Promise me... Only 6 499 ...

Važi! Obožavam male autiće za grad

Quote:
Ma znam... Samo to i eto mene prvi vikend u VZ...
Znam da ćeš kad tad do Zagreba, a onda OBAVEZNO moraš skočiti i do VŽ!
Smatraj ovo službenim pozivom.
Nemoj da ne rezerviraš barem jedan dan za to. I ne brini za noćenja i slične tričavosti...sve sređeno.

Quote:
Interesantna hala... Ja sam imao predrasudu da je sve otislo za Kinu,ali dobro da nije... Gde je Bambiju sediste? U kom gradu?
U biti , nije mi baš jasan taj "brand". Naime u VŽ postoji tvornica pod tim imenom nekih dvadesetak godina (sjedište u prigradskom naselju Jalkovcu).Klasično obiteljsko poduzeće koje je preraslo u malo veću firmu (150 zaposlenih)
Znam da se to ime koristi za još mnogo proizvoda u svijetu , pa čak i za kekse Kakve su njihove međusobne veze, nemam pojma...Ko tu koga kopira, isto neznam.
Zgodan Web btw:http://www.bambi.hr/
Quote:

Nema primitivne industrije,ima samo one koja zaposljava radnu snagu i stavlja kruh na sto njihovim porodicama... Moja teorija...
Potpis
Trevor McPhee no está en línea   Reply With Quote
Old October 21st, 2009, 03:20 PM   #63
Klukas
Registered User

Likes (Received): 11

Quote:

Pa nema nikih problema

Samo konstatacija da je čudno kako se negdje u Europi eto radi tvornica cipela. Predrasuda je da je to već poodavno preseljeno u Kinu.

A smajli je zbog, jelte, "zanimljivog" izgleda hale...pogledajte:
Pa nije baš tako čudno. Evo, u Međimurju je, u poslovnoj zoni općine Mala Subotica ove godine izgrađena potpuno nova tvornica tvrtke Haix obuća d.o.o.. Riječ je o objektu od cca 6.000 m2 u kojem već radi oko 450 radnika, a predviđa se još 100 novozaposlenih do punog kapaciteta. Haix obuća d.o.o. je u vlasništvu HAIX-a Mainburg iz Njemačke jednog od svjetskih lidera u proizvodnji obuće za specijalne namjene /vatrogasci (NYFD), policija, specijalne postrojbe, šumari........).
Hoću reći, ako su na tako malom prostoru izgrađene dvije, vjerujem da je u ostatku Europe izgrađena još koja...........
Klukas no está en línea   Reply With Quote
Old October 23rd, 2009, 12:08 AM   #64
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Istina.
I ja kažem

Mislim,svi bi mi htjeli nekakve ovakve tvornice kao što se neki dan razgovaralo po tko zna koji put o sličnim temama:
Quote:
Tvornica auto-dijelova Hyundai u Varaždinu?
17. listopada 2009. 10:48

O mogućoj gospodarskoj suradnji i investicijama korejskih tvrtki u Varaždin danas su razgovarali korejski veleposlanik Dae-ho Byun i dogradonačelnik Slobodan Mikac.

Južna Koreja jedna je od najrazvijenijih zemalja svijeta, društvo je visoke tehnologije , a upravo je elektronička oprema najčešći proizvod koji se izvozi iz ove azijske zemlje.

Njihova brodogradilišta među rijetkima su u svijetu koja posluju s velikom dobiti, a Hyundai, Kia i Daewoo najveće su automobilske industrije. Prije nekoliko godina investirali su u izgradnju tvornica u Češkoj i Slovačkoj.

"Vi imate šansu za isti tip ulaganja kao u Češkoj i Slovačkoj, no nedostaje Vam infrastruktura. No, ja ovdje vidim mogućnost za otvaranje tvornica koje će proizvoditi auto-dijelove. Kao prvo, dobra je povezanost sa Češkom i Slovačkom, udaljenost nije velika te postoji radna snaga koja je obrazovana za takve poslove. Također, potrebno je da zajedno definiramo koje su industrije slične što će nam pomoći da budemo prisutni u ovoj regiji", rekao je veleposlanik.

Prije nekoliko godina korejske tvrtke bile su zainteresirane i za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta, no to se nije dogodilo zbog sporosti naše administracije, rekao je Mikac. No, lokalna je vlast fleksibilnija kaže dogradonačelnik koji je zainteresiran za suradnju na području obnovljivih izvora energije te za razmjenu tehnologija.
http://www.varazdin-online.com/tvorn...aktualno/5443/

Međutim to je sanak pusti u ovim okolnostima.
Stoga , pošto je svako radno mjesto bitno i pošto mnoge tvrtke iz spomenutih obućarskih i tekstilnih voda vrlo dobro posluju nema razloga da se sprječava otvaranje i takvih tvornica,dapače...
Old October 23rd, 2009, 09:23 AM   #65
sale_kg
BANNED

Likes (Received): 3

Quote:
Pa što ne prihvati, crni sine!?
Pa jbg... Sta da radi osamnaestogodisnjak kada posle trodnevne prakse (a pre toga su saznali sve podatke o meni),pred vas dodje direktor razvoja i baci 15-godisnji ugovor?! Moja obitelj mi rekla radi sta hoces,i ja tu odbijem... A posle toga mi je Vlada Ceske i Juznomoravski region davao stipendiju da studiram elektrotehniku ili na Karlovom ili na Masarikovom univerzitetu,i da posle toga ostanem u Ceskoj... Jedini uslov je bio da naucim perfektno ceski koji sam vec koliko toliko znao... I ipak sam i to odbio,uglavnom iz straha,i zbog mojih...

No,i muzej Skodin mi je bio ... I sto je najjace VW ga je pravio... A ja se jos nalozio jer je moj matori do pre 5 godina kada je presao na Fiate vozio svakorazne Skode... A zamisli gde je muzej automobilske industrije u Srbiji- u Beogradu... Kako je mocno u MB kada dodje smena,i kada tisuce radnika krene iz fabrike...
Quote:
Takva prilika se ne propušta. Za faks uvijek ima vremena. Ono što bi u par godina rada tamo naučio bilo bi Ti predragocjeno za karijeru! poslije bi Zastavu postavio na noge samo tako...
Iskustvo samo sto sam imao da pricam i radim sa nekim ljudima mi je neprocenljivo... Sa glavnim automaticarem u Zastavi (doktorirao u Engleskoj) sam imao 2 dana i taj covek sta mi je sve pokazao... Ali ne vidim ja sebe u auto-industriji,vec vise u proizvodnji sinskih vozila i razvoju gradskih sinskih sistema...
Quote:
vidio si na šta liči ta tvornica u M. Boleslavi. Mene su oduševili oni displeji iznad proizvodnih traka, gdje je brojka plana proizvodnje za taj dan i trenutni tempo/ tempo koji se mora dostići...itd. A tvornica, blago je reći - apoteka. Bombončić. Jesi vidio kolko ima ljudi sa dalekog istoka koji rade
Sta apoteka? Ja hteo da lizem sa poda... Znaci,ono je A jos ceo kompleks Skode u MB je blago receno ogroman... Zastava je malo vise disperzovana po gradu,a Skoda je ogromna i sredjena i sve... Ja samo gledam onaj plan za smenu : 560 potrsebuje / 589 uradenji... A da,sa bliskog istoka... Vecina fizikalaca na trakama su odatle... Pitao sam jednog na pauzi rece da m je plata 550 eura...

Quote:
Cijela slobodna zona je dakle greenfield. Naravno uvjerljivo najviše radnika zapošljava tvornica Boxmark(imaš na prvoj str.) , tvornica kožnih sjedala za automobilsku industriju. Negdje oko 2000-2500 radnika, kako kada.Oni su dovučeni svjesno i namjerno da rješe problem viška radnika u Varteksu, Viku i ostalim nekadašnjim tekstilno -kožnim gigantima.
Inteligentno... Predobro... Konkurentska firma...

Quote:
Ma naravno i ja kažem
Činjenica je da npr. firma Calzedonia koja ima u Vž i okolici 3 tvornice i još jednu u Čakovcu jest vrlo profitabilna firma pokazuje da i MTČ ili Varteks mogu biti isto to. Samo moraju obuhvatiti sve - od sirovine, designa, proizvodnje do strategije prodaje (imati vlastite dućane po svim tim silnim shopping centrima sa vlastitim dobro izreklamiranim brandom jeftine a kvalitetne robe dobitna je kombinacija)
Uopće nije bitno jel branša "fancy" ili nije.
Calzedonia je otvorila pre mesec dana u KG-u radnju u robnoj kuci...

Quote:
Znam da ćeš kad tad do Zagreba, a onda OBAVEZNO moraš skočiti i do VŽ!
Smatraj ovo službenim pozivom.
Nemoj da ne rezerviraš barem jedan dan za to. I ne brini za noćenja i slične tričavosti...sve sređeno.
It's a deal... Moram do Osjecana,do Javora u ZG,i evo kad budem dolazio ubacujem te u plan... Iskreno,privlaci me VZ neko vreme,gledam one slike na google-u i proucavam...

Quote:

Istina.
I ja kažem

Mislim,svi bi mi htjeli nekakve ovakve tvornice kao što se neki dan razgovaralo po tko zna koji put o sličnim temama:

http://www.varazdin-online.com/tvorn...aktualno/5443/

Međutim to je sanak pusti u ovim okolnostima.
Stoga , pošto je svako radno mjesto bitno i pošto mnoge tvrtke iz spomenutih obućarskih i tekstilnih voda vrlo dobro posluju nema razloga da se sprječava otvaranje i takvih tvornica,dapače...
Cek malo... Hijerarhija Hyundai-ja je da oni nemaju direktno tvornice rezervnih delova vec da im to rade kooperanti... Sto znaci da je ova tvornica od kooperanta a ne od samog Hyundai-ja... Ne umanjuje to vaznost,nego novinari malo lose to napisu...

Hyndai je skoro u Ceskoj poceo,i rade ok,mada je bilo jebavanja po njihovoj javnosti ok te investicije... Ceska i Slovacka su objasnile neke stvari u toj bransi... A sada je red na malo juznije.... Go VZ!!!
sale_kg no está en línea   Reply With Quote
Old October 31st, 2009, 12:26 AM   #66
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

vindija

Eto da sad ne zachatamo temu Sale i ja , ajmo natrag na tvornice

Ova tema o čistoći i organiziranosti tvornica podsjetila me na jednu varaždinsku...
Jedna od zadnje otvorenih tvornica u VŽ bila je ona vindijina tvornica "Biodar". Nije u niti jednoj zoni (vjerovali ili ne ), već pokraj tvornice "Koka" također djela vindijinog poslovnog sustava.Nemožete promašiti , vidi se skoro iz cijelog grada.Po noći je osvjetljeno ko u Betlehemu.
Zadnji put kad sam bio jel, na krovu, nisam odolio napraviti jednu fotku.

reporti s otvaranja:

http://www.suvremena.hr/1287.aspx
Quote:
16.09.2006.

Vindija otvorila tvornicu stočne hrane Biodar
Poslovni sustav Vindija otvorio je danas u Varaždinu svoju novu tvornicu stočne hrane Biodar, u kojoj će se za potrebe prehrambene industrije Vindija i tržišta proizvoditi 200 tisuća tona stočne hrane godišnje

Biodar, najmodernija hrvatska tvornica stočne hrane, poslovat će u okviru Vindijine tvrtke Koka. Tvornica se prostire na ukupno 11 tisuća kvadratnih metara. Ukupna investicija u izgradnji iznosila 135 milijuna kuna i realizirana je kreditom Zagrebačke banke.

Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec, koji je pustio u rad novu tvornicu, rekao je da će Vlada i dalje pomagati razvoj ovakvih poslovnih sustava.

Govoreći o stanju hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije Polančec je istaknuo svoje očekivanje prema kojemu će pokrivenost uvoza izvozom u poljoprivredi i prehrambenoj industriji ove godine biti između 65 i 68 posto. Usporedbe radi naveo je 2003. godinu u kojoj je pokrivenost iznosila nešto manje od 50 posto.

Direktor tvornice Biodar Stjepan Sabljak istaknuo je da su proizvodi u potpunosti usklađeni s hrvatskim i europskim propisima o kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti stočne hrane.

U tvornici će se proizvoditi stočna hrana za sve domaće životinje, a sirovine će biti domaćeg porijekla i otkupljivat će se od Vindijinih kooperanata.

Tehnološki proces dobivanja stočne hrane računalno je nadziran čime je osigurana potpuna sljedivost te kontrola kvalitete i zdravstvene ispravnosti.

Asortiman nove tvornice uključuje potpune i dopunske krvne smjese, mineralno-vitaminske dodatke i spremikse. Smjese se proizvode u brašnastom ili termički obrađenom obliku.

Izvođač građevinskih radova na novoj tvornici bila je tvrtka Monting, a proizvodnu opremu isporučila je danska tvrtka Sprout. Idejno tehnološki projekt izgradili su Vindijini stručnjaci. (H)
I onda pokraj nje i ova:
Quote:
28.04.2009.
Otvorena nova tvornica Vindije u Varaždinu Investicija je vrijedna 137 milijuna kuna

Varaždinska Vindija danas je svečano u pogon pustila tvornicu za proizvodnju paniranih i pečenih proizvoda Industrije mesa Koka, investiciju vrijednu 137 milijuna kuna, od čega se 70 posto odnosi na ulaganje u tehnološku opremu i energetiku.

Pogon će u konačnici zapošljavati 100 djelatnika, a u njemu će se proizvoditi nova paleta proizvoda etabliranih Vindijinih marki Cekin i Vindon, istaknuto je na svečanosti na kojoj je tvornicu otvorio potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec zajedno sa svojim domaćinom, generalnim direktorom Poslovnog sustava Vindija Dragutinom Drkom.

Čelni čovjek Vindije tom je prigodom za početak svibnja najavio otvorenje nove tvornice mesnih prerađevina od mesa peradi u Plandištu u Republici Srbiji, gdje je Vindija kompletno obnovila i rekonstruirala tvornicu otkupljenu u siječnju ove godine.

Posjet Varaždinu i otvorenje nekoliko novih pogona, ujedno i otvaranje novih radnih mjesta, odgovor je na gospodarsku krizu.

Varaždin i varaždinska regija najbolji su primjer provođenja zajedničke strategije hrvatske Vlade i jedinica lokalne samouprave o poticanju poduzetništva, istaknuo je potpredsjednik Polančec.
Zanimljivo, Polančec je bio na oba otvorenja iššš

anyway, sve o firmi na:
http://www.vindija.hr/
Old October 31st, 2009, 01:08 PM   #67
sesvecan
patolog

sesvecan's Avatar

Likes (Received): 65

Quote:

Eto da sad ne zachatamo temu Sale i ja , ajmo natrag na tvornice

Ova tema o čistoći i organiziranosti tvornica podsjetila me na jednu varaždinsku...
Jedna od zadnje otvorenih tvornica u VŽ bila je ona vindijina tvornica "Biodar". Nije u niti jednoj zoni (vjerovali ili ne ), već pokraj tvornice "Koka" također djela vindijinog poslovnog sustava.Nemožete promašiti , vidi se skoro iz cijelog grada.Po noći je osvjetljeno ko u Betlehemu.
Zadnji put kad sam bio jel, na krovu, nisam odolio napraviti jednu fotku.

reporti s otvaranja:

http://www.suvremena.hr/1287.aspx

I onda pokraj nje i ova:

Zanimljivo, Polančec je bio na oba otvorenja iššš

anyway, sve o firmi na:
http://www.vindija.hr/
tece novac. jedva cekam velike gradske projekte.

ZAGREB

Vergewaltiger des Bösen - rapist of the evil
sesvecan no está en línea   Reply With Quote
Old November 6th, 2009, 04:11 PM   #68
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

poduzetnička zona Kneginec

Slabo je dosad bilo riječi o ovoj zoni.
U ovoj teškoj godini komunalno su opremili veliki dio zone.

Popis investitora:
http://www.zona-kneginec.hr/investitori.htm

Zadnje novosti sa stranica zone:
Quote:
Završeni su radovi u sjeverozapadnom području poduzetničke zone gdje je izgrađena kompletna komunalna, energetska i prometna infrastruktura. Riječ je o prostoru omeđenom državnom cestom Varaždin-Zagreb sa zapadne strane te tvornicom Ytres i logističkim centrom Meteor Grupe s istočne strane.

Završeni su radovi na izgradnji prometnica, oborinske i fekalne odvodnje, telekomunikacijske mreže i javne rasvjete, trafostanica, elektroenergetske i vodoopskrbne mreže.Većina parcela je prodana, a neki od investitora su Požgaj grupa, Proton, Elcon, Kögl&Plavec, Artprojekt, svi s područja varaždinske županije, MB Auto iz Zagreba i mnogi drugi.

Završetkom navedenih radova, u sjevernom području zone (Ulica grada Verone i Ulica kralja Andrije II.) izgrađeno je ukupno 3,5 kilometara prometnica i javne rasvjete, 2,5 kilometara kanalizacije i vodovoda te 4 kilometara telekomunikacijkih vodova. Izgrađene su i dvije trafostanice s pripadajućim elektro-energetskim vodovima.

Trenutno je u poduzetničkoj zoni komunalno opremljeno više od 650.000 četvornih metara zemljišta namijenjenog za poduzetničke svrhe, a tome treba dodati i oko 200.000 četvornih metara javnih zelenih površina, osobito uz rijeku Plitvicu.

Intenzivno se privode kraju i radovi na izgradnji potrebne infrastrukture u ulici koja vodi od budućeg trgovačkog centra Lumini prema Kučanskoj ulici u Donjem Knegincu, a do jeseni će se izgraditi i nogostupi u Ulici Mavra Schlengera.

Po završetku navedenih radova u sjeverozapadnom području poduzetničke zone biti će uređeno šesnaest parcela ukupne površine 202.500 četvornih metara, a koje su većim dijelom i prodane.

Sveukupno će u zoni biti komunalno opremljeno više od 650.000 četvornih metara zemljišta namijenjenog za poduzetničke svrhe, a tome treba dodati i oko 200.000 četvornih metara javnih zelenih površina, osobito uz rijeku Plitvicu.

Ove godine odvijale su se značajne aktivnosti investitora na izradi projektne dokumentacije te ishođenju dozvola za gradnju budućih poslovnih građevina, a neke građevine su i izgrađene. Zasigurno će svjetska financijska kriza ostaviti manji trag i na planiranim poslovnim aktivnostima u našoj poduzetničkoj zoni, no posljedice bi trebale biti manje zahvaljujući poticajima koje investitorima omogućuje Općina Gornji Kneginec

Zadnji veći objekt otvoren u zoni:

Quote:
U četvrtak, 28. ožujka 2009. službeno je počeo s radom MAN PSC, smješten u poduzetničkoj zoni Kneginec u općini Gornji Kneginec nedaleko Varaždina. Uz blok od 4 servisna ulaza, na istoj lokaciji nalazi se i skladište originalnih rezervnih dijelova te prodaja novih i rabljenih kamiona i autobusa. Kamen temeljac položen je 6.studenog 2008. Centar je izgrađen s ciljem da mreža MAN-ovih ovlaštenih prodajno servisnih centara približi usluge korisnicima gospodarskih vozila MAN i Neoplan iz Varaždinske i Međimurske županije. Centar će prodavati nove i rabljene kamione i autobuse te originalne rezervne dijelove. Servis je ovlašten za popravak i održavanje MAN i Neoplan vozila i opremljen za redovito održavanje i popravke priključnih vozila, pripremu vozila za preventivni tehnički pregled i godišnju registraciju. Servis će popravljati i vozila drugih proizvođača.

Investitor je tvrtka MAN Prodajno servisni centri d.o.o. Brutto površina objekta je 1900 m2, a vrijednost investicije s objektom te specijalnom opremom i alatima je oko 20 milijuna kuna. Radove je izvela ugledna varaždinska građevinska tvrtka Zagorje Tehnobeton.

Kneginec se nakon Karlovca, Rijeke, Splita, Zadra i nedavno Zagreba upisao na listu regionalnih središta u kojima je Auto Hrvatska izgradila objekt za prodaju i održavanje kamiona i autobusa sa znakom MAN i Neoplan. Poslovna grupa je djelovanje prilagodila trenutno nepovoljnim gospodarskim prilikama, ali nije odustala od realizacije svojih strateških planova jer joj je cilj korisnicima dugoročno omogućiti dostupnost svih vrsta visokokvalitetnih proizvoda i usluga i postati sinonim za kompetenciju i konkurentnost.. U centru će biti zaposleno dvadesetak osoba.

Old November 11th, 2009, 12:17 AM   #69
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

centar izvrsnosti za obnovljive izvore energije

U ovom interviewu detaljno se može pročitati koliko je to važan i konkretan projekt, te koji su prvi mali projekti u sklopu, koji se već počinju provoditi:
(projekt izgradnje pametnih energetskih kuća , projekt postavljanja fotovoltaika na javne objekte po VŽ, primjerice)

Shodno tome nije ni čudo da prekosutra počinje prvi takav sajam u HR:

Last edited by Trevor McPhee; November 11th, 2009 at 12:57 AM.
Old November 12th, 2009, 01:20 PM   #70
max-hr
Registered User

max-hr's Avatar

Likes (Received): 0

zna netko nesto kaj je sa bio tehnoloskomskom parku, jel se pocelo nesto realizirati ili je propalo?
max-hr no está en línea   Reply With Quote
Old November 24th, 2009, 02:54 PM   #71
tech_1
Registered User

tech_1's Avatar

Likes (Received): 55

Quote:
Originally Posted by max-hr View Post
zna netko nesto kaj je sa bio tehnoloskomskom parku, jel se pocelo nesto realizirati ili je propalo?
Ne kužim,kaj bi propalo?
Ak misliš na zgradu tehnološkog parka već je dulje vrijeme gotova.Imaš slike koju str. iza.
Kaj se tiče proširenja,to je još "on hold".

Nego;

Quote:
Osniva se poduzetnička zona Nedeljanec

Grad Varaždin i Općina Vidovec potpisat će sporazum o zajedničkoj suradnji u osnivanju Poduzetničke zone Nedeljanec, čuli smo prošli tjedan na kolegiju varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka.

Varaždin i Vidovec, kao dvije susjedne jedinice lokalne samouprave, ovim sporazumom će produbiti međusobnu suradnju na stvaranju poticajnih uvjeta za razvoj poljoprivrede i gospodarstva. Poduzetnička zona veličine 15 hektara biti će smještena na prostoru bivšeg vojnog objekta Barutana.

Sporazumom o osnivanju Zone, je predviđeno i da se dio prostora bivše Barutane da u najam Poljoprivrednoj zadruzi "Varaždinsko povrće" Vidovec, koja će tamo osnovati inicijalni sabirno-distribucijski centar, gdje će biti smješteni mali poljoprivredni proizvođači.
tech_1 no está en línea   Reply With Quote
Old November 24th, 2009, 04:00 PM   #72
salinovec
Registered User

salinovec's Avatar

Quote:
Originally Posted by max-hr View Post
mislis mozda na biotehnoloski park? jer ovaj drugi je gotov, ceka se prosirenje ako bude...
salinovec no está en línea   Reply With Quote
Old November 25th, 2009, 03:56 PM   #73
max-hr
Registered User

max-hr's Avatar

ja mislim na ovaj projekt

http://www.varazdinpark.com/homePage.php
max-hr no está en línea   Reply With Quote
Old November 30th, 2009, 02:47 PM   #74
RockawayDemurs
BANNED

Ne znam jel ovo bilo, sorry ako je. Nisam Varaždinac no našao sam na ovo pa eto, da stavim tu jer dobro zvuči.
Quote:

Investitori već pitaju za buduću zonu Brezje

U Varaždin je ovih dana stigla odlična vijest iz Banskih dvora. Vlada je, naime, donijela odluku o 100.000 četvornih metara zemljišta u Brezju koje će država ustupiti Gradu. Prostor je to za koji je već najavljeno da će se namijeniti u svrhu razvoja gospodarske zone. Već sada za nju vlada veliko zanimanje investitora, a prema riječima gradonačelnika Ivana Čehoka, zona u Brezju zanimljiva je zbog dobrog prometnog položaja.

Investitore će čekati komunalno opremljeno zemljište, a u Gradu očekuju da već iduće godine ondje niknuti novi poslovni objekti, koji će značiti i otvaranje radnih mjesta.
Inače, nakon što su o proračunu grada Varaždina za 2010. raspravljali savjetnici gradonačelnika Čehoka na prvoj sjednici, o gradskoj blagajni koja će iduće godine biti »teška« 243 milijuna kuna raspravljalo se i na redovitom kolegiju gradonačelnika. Ponovljeno je da će proračun biti štedljiv, realno razmatrati izvore i rashode prihoda, a mjerit će se svaki rashod odnosno potrošnja. Prioriteti gradske vlasti i dalje su jasni - ulaganje u komunalnu infrastrukturu i gospodarske zone, obrazovanje, te u projekte poput POS-a, koji omogućuje stambeno zbrinjavanje građana koji već dugo priželjkuju vlastiti krov nad glavom.

U završnoj su fazi razgovori između Grada i države o statusu vojarne u Optujskoj ulici. Ondje bi se trebalo već iduće godine preseliti veleučilište, a Grad radi i programe za osnivanje sveučilišta. Gradonačelnik Čehok ističe da svoje potrebe za prostorom na području tog vojnog kompleksa trebaju dati državne institucije poput inspektorata ili carine, koje nemaju trenutačno dovoljno smještajnih kapaciteta, a potom će se ostatak zemljišta i zgrada prenamijeniti za Veleučilište, ali i razvoj turizma u gradu. Razvoj turizma, naime, uz komunalno uređenje i značajna ulaganja u obrazovanje treća je značajna odrednica rada gradske vlasti u idućim godinama. Upravo i u kompleksu u Optujskoj ulici u gradu vide mogućnost za razvoj te gospodarske grane. Naime, zajedno s planovima za investicije poput golf igrališta u Optujskoj ulici, štetnicu uz Dravu, sve do nove sportske dvorane i izletišta Aquacity osmislili bi se turistički sadržaji koji bi pridonijeli varaždinskom turističkom rastu.
RockawayDemurs no está en línea   Reply With Quote
Old November 30th, 2009, 03:40 PM   #75
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Tražio sam taj tekst, no ne nađoh ga nigdje, hvala Ti puno!

On je važan zbog te nesretne Optujske (vojarne), no to ću prokomentirati na construction dretvi...isto kao i proračun

Ovo za Brezje je dobra vijest, jer je to zaista najatraktivnija gradska zona...čak bi pristao i na izgradnju drugih sadržaja a ne samo industrijskih, ipak je to reprezentativan ulaz s južne strane grada.
Old December 2nd, 2009, 01:23 AM   #76
kutinA
Kutinainen

kutinA's Avatar

Likes (Received): 7

Sad si me sjetil s onom slikom slobodne zone vž da pitam kak stoji grad s ovom recesijom,mislim konkretno na proizvodnju? Pitam to jer sam vidio da je broj nezaposlenih u Varaždinu porastao u zadnjih godinu dana s 1600 na 2100,na žalost jedan od najvećih rasta nezaposlenosti u HR.

Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda nebu da nam nekak nebu. Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo, kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo

Rekel sam ti nek te vrag odnese, ali vrag te zeti nije smel :)
kutinA no está en línea   Reply With Quote
Old December 2nd, 2009, 01:39 AM   #77
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Quote:
Originally Posted by kutinA View Post
Sad si me sjetil s onom slikom slobodne zone vž da pitam kak stoji grad s ovom recesijom,mislim konkretno na proizvodnju? Pitam to jer sam vidio da je broj nezaposlenih u Varaždinu porastao u zadnjih godinu dana s 1600 na 2100,na žalost jedan od najvećih rasta nezaposlenosti u HR.
Teško, ali se nekako gura...svima su pale narudžbe, bilo je za očekivati da upravo u sredini gdje ima najviše radnointenzivne snage bude i najveći pad. Zasad nijedna tvornica nije otišla u stečaj, nema prevelikih otpuštanja radnika. Svuda malo po malo.
Sve bude bilo ok, ako Varteks opstane, glede brojki nezaposlenih. Razgovaral sam sa šljakerima. Posla u Varteksu ima i više nego uobičajeno. Realno, trebalo bi čak zaposliti dodatnih stotinjak radnika!! Ali...tu se izgleda igraju neke druge igre, koje za sad nisu razvidne.Vidjet ćemo.

Generalno svi su nekako stali i čekaju. Hale napola završene, projekti na čekanju. Više iz opreza. Jedino "bambi" uskoro otvara novu halu. Solvisu dobro ide, Calzedonija standardno dobro, Vindija/Koka također. Zagorje-tehnobeton po inerciji imao najbolju godinu, no u tom sektoru "Cesta" najavljuje jedina veća otpuštanja. "MIV" isto ima potencijalne nove kupce na čekanju, zasad je stagnacija i blagi pad plaća...za slobodnu zonu znaš, vidjel si razultate izvoza, mislim da je pad 30% ili tak nekak.Međutim, radnika nije tolko manje pa je u redu.

Usprkos svemu , još uvijek nam je stopa nezaposlenosti najniža u HR.
Preživjet ćemo nekako i tu 2010g.
Old December 2nd, 2009, 01:42 AM   #78
kutinA
Kutinainen

kutinA's Avatar

Likes (Received): 7

Quote:
bilo je za očekivati da upravo u sredini gdje ima najviše radnointenzivne snage bude i najveći pad. :
To je istina,ove godine su najteže prošli oni gradovi koji najviše izvoze,odnosno oni koji imaju najviše veze sa svijetom.
Također ovo s napola dovršenim halama i čekanjem mi je isto na žalost poznata priča.

Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda nebu da nam nekak nebu. Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo, kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo

Rekel sam ti nek te vrag odnese, ali vrag te zeti nije smel :)
kutinA no está en línea   Reply With Quote
Old December 7th, 2009, 07:30 PM   #79
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Otvorena nova tvornica "bambi"

(HRT)
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u varaždinskoj je poduzetničkoj zoni otvorila novu, modernu tvornicu obuće Bambi. Polovica investicije vrijedne više od 26 milijuna kuna financirana je kreditom HBOR-a uz kamatu od dva posto, a s 200 tisuća kuna subvencioniranog kredita sudjelovala je Varaždinska županija.

U Tvornici na ukupno 3600 četvornih metara radi 220, uglavnom radnica, među kojima je i 40 novozaposlenih.

Otvorenje nove tvornice Kosor je nazvala događajem koji daje nadu u bolju 2010. i pokazuje da je i u teškim vremenima moguće otvarati nova radna mjesta.

Osamsto mu je godina tek
Prije otvorenja tvornice Kosor je nazočila i svečanoj sjednici varaždinskoga Gradskog vijeća kojom je u varaždinskom HNK obilježeno 800. godina Varaždina kao slobodnog kraljevskoga grada. Varaždincima i Varaždinu premijerka je poželjela najmanje još 800 uspješnih godina.

Radi se o ovoj tvornici smještenoj u poduzetničkoj zoni "Jalkovec":

Old December 8th, 2009, 08:50 AM   #80
RockawayDemurs
BANNED

Za Varaždin
Ne samo za 800 godina već i model po kojem se razvija.
RockawayDemurs no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
zagorje, zagorska industrija

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules