|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Sjeverna i Središnja Hrvatska Northern and Central Croatia: Varaždin, Čakovec, Karlovac, Kutina, etc. |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#121 | |
|
free-lance
Likes (Received): 313
|
Tehnološki park
Umjesto ovoga: Quote:
Izgleda da će ovo: ![]() ![]() Malo mi je čak žao ako bude tako, naime ona lokacija kod Varteksa je baš OK. Ipak je relativno blizu centra, a Brezje je puno dalje...nadao sam se da će možda u nekoj daljoj budućnosti cijeli "Varteks" biti preuređen u tech. park...da se na neki način nastavi industrijska tradicija na tom mjestu. Bilo kako bilo držimo im palčeve da uspiju privuči sva sredstva za taj važan projekat! |
|
|
|
|
|
|
#122 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
bilo bi super da se projekt ostvari, ali mi se sve čini da bude zemljište varteksa poslužilo za novi kvart
|
|
|
|
|
|
#123 | |
|
Registered User
|
Quote:
Nego, onaj arhitektonski trash za predlog TP-a je po mojem mišljenju uvreda i za grad i za građane. Po mojem bi bolji bil međunardodni natječaj (osim toga radi se i o poslu vrednijem od 70.000 kuna prema Zakonu o javnoj nabavi), pa nek dojdu vrld fejmus arhitekti - kaj su napravili od Bilbaa, Graza i ostalih gradova za koje je malo ko prije čul, a danas su na svetskim kartama ![]() Naravno, zakaj naše firme onda ne bi delale glavni i izvedbeni projekt prema npr. Zahinom ili Fosterovom projektu. Po mojem bi nekaj takvog bilo jako lepo videti u mom gradu
|
|
|
|
|
|
|
#124 |
|
free-lance
|
![]() E pa kad kod nas zaziru od BILO kakvih natječaja , kamoli međunarodnih...jedini ARHITEKTONSKI natječaj kojeg se sjećam osim dvorane u zadnjih 15-20 godina je bil onaj za varaždinski plac i to za vrijeme gradonačelnika Obranića. Ne znam, možda se varam. To je zbilja žalosno. A da je tech-park idealan poligon za kvalitetnu arhitekturu, još u okolnostima greenfield (Brezje) to - je. Samo...hebiga. Odavno sam rekao: Gradonačelnici svih gradova bi morali imati arhitektonski faks! Nikakvi medicinari,filozofi niti ekonomisti! ARHITEKTI! Naime grad su zgrade, urbanizam, a ne krvne žile niti pjesništvo, zaboga!!
|
|
|
|
|
|
#125 |
|
Registered User
|
bil je natječaj za dvoranu, i za garažu (šteta kaj sam bil negde jaaako daleko da bi mogel sudjelovati na ovom zadnjem). i to je to... Gimnazija - direktna pogodba, POS - direktna pogodba, dogradnja kirurgije - direktna pogodba. Za Gimnaziju je bilo i drugog rešenja koje je čak bilo jako pri srcu ravnateljici, ali pozabilo se 'ko im je prvi sused...
ak deneš arhitekta za gradonačelnika to je malo preopasno, došlo bi do arhi-fašizma
|
|
|
|
|
|
#126 |
|
BANNED
Likes (Received): 5
|
Upravo je u procesu valorizacija Varteksa-sigurno je da će cijela ulična fronta s dimnjakom ići pod zaštitu, a vjerojatno i neke druge povijesno-konstrukcijski interesantne hale. Upravo u njima je odlična lokacija za tehnološki park, sveučilište, LOFT-ove, you name it. Prostor Varteksa u sebi sadrži ogroman potencijal koji treba pametno iskoristiti-a ne dati Stanoingu da nabaca svoje konfekcijske zgradice.
Neprovođenje arhitektonskih natječaja na ovim prostorima poznata je boljka-zbog toga se teško mogu afirmirati arhitekti s ovog područja. Za razliku od toga, lokalne uprave koje potiču arhitekturu-najćešće su to priobalni gradovi, iznjedrile su nekolicinu kvalitetnih arhitekata-3LHD, Bašić, Randić&Turato... a kod nas suvereno vlada Coningova i KegelPlavecova nemaštovita jeftinjarija. |
|
|
|
|
|
#127 |
|
Registered User
|
slobodno veliš trash produkcija
![]() Inače, danas (četvrtak, 13.01.) v 6 se otpira izložba Društva arhitekata v Herzerici (Franjevački trg) - tam bu prikazana i jedna ideja oko stvaranja high-tech zone na prostoru Varteksa. Da vidimo kaj su to drage kolegice zmislile
|
|
|
|
|
|
#128 | |
|
BANNED
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Registered User
|
Quote:
Trebal biti osoba "malo šireg pogleda na svijet", imati dobre organizacijske sposobnosti i prepoznati kvalitetne osobe/potencijalne suradnike te se okružiti istima. Grad nisu zgrade. grad su ljudi i prostor podređen tim ljudima, tak da se sve svodi na ljude.
|
|
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Registered User
|
Quote:
A kaj se tiče kogl-plaveca, mislim da su jedni od boljih varaždinskih arhitekata, a i struka ih baš ne kudi za razliku od coningovaca. |
|
|
|
|
|
|
#131 | |
|
BANNED
|
Quote:
Kogel i Plavec su podnošljivi, za razliku od Coninga, ali nisu previše maštoviti. Postali su Stanoingovi "in house" projektanti i izbacuju konfekciju. Kad pogledam Zadar (morske orgulje i pozdrav suncu, arsenal, muzej stakla, Bašićevo stambeno naselje u luci, POS, druge interesantne nove zgrade), Rijeku (centar Zamet, planetarij, most na Rječini, studentski kampus na Trsatu, bazeni) ili čak jedno malo mjesto kao Krk (jedna od najljepših osnovna škola i dječji vrtić u Hrvatskoj), pitam se koliko pripadača mi možemo zabiti na kartu hrvatske arhitekture zadnjih 20 godina? S obzirom na našu važnost i veličinu, bojim se-premalo.
|
|
|
|
|
|
|
#132 | |
|
free-lance
|
Quote:
Kak god okreneš više nego medicinar ili ekonomist ili geograf ili pekar,lekar,apotekar...Naime upravo to te nauče tam. Kako funkcionira grad, koje su zakonitosti, gdje je kaj , zakaj je nešto tak, zakaj nije, principe, načine, što je uopće grad itd, itd. To ne uče na medicini niti na pravu. E pa ako na sudu može raditi samo pravnik a u bolnici samo medicinar , onda po mom mišljenju grad može voditi samo osoba kvalificirana za to , a to je - ... ![]() Pogledaj gradove koji su za gradonačelnike imali arhiće...ti gradovi su nekaj postigli i nešto znače. Pogledaj planski rađene gradove a onda pogledaj Prištinu, npr. Koje ti se više sviđa, gdje se usjećaš ugodnije... ![]() Mislim, naravno da se malo šalim , i da je to čisto idealistički pogled na Svijet, no za zamisliti se je, ne? Zamisli da Ti armaturu na hiži računa medicinar... ![]() Posljedice Gradonačelnikovog obrazovanja mi osjećamo u Varaždinu i te kako. Evo Grof je to lijepo prokužil. On (Gradonačelnik) jednostavno ne kuži urbanizam niti arhitekturu ama ni pol posto. Čim dobije neko zemljište odma bi tam sve metal... (primjer vojarne u Optujskoj). Bez reda i poretka, bez analize i bez natječaja... Dogodit će nam se loše stvari ako upropastimo dvije najveće razvojne šanse grada: 1. Varteks 2. Vis Naravno, mislim na prostor koji danas zauzimaju spomenute tvornice. Vis je za nas ono što je za Zagreb prostor Gredelja...Varteks je podjednako važna lokacija. Tu se određuje da li ćemo biti napredan grad 21. stoljeća ili obična provincija koja živi na nekakvoj kvazi slavi baroknih vremena... E sad bi ja priupital našeg vrlog Gradonačelnika. Jel to on uopće kuži? Jel to on doživljava, percipira tu činjenicu. Da li to "osjeća"? Arhić bi to odmah razumio...
|
|
|
|
|
|
|
#133 |
|
BANNED
|
U svezi Varteksa, napravio sam mali prijedlog moguće reurbanizacije.
![]() Grimizno su obojane zgrade koje predstavljaju kulturnu industrijsku baštinu, te se privode raznim namjenama uz manje adaptacije i interpolacije. U dvije ulične zgrade smjestio bih državni arhiv, koji trenutačno skladišti svoju građu na nekoliko mjesta u neadekvatnim uvjetima. U središtu bih formirao trg, oko kojega bi se nalazio market, knjižnica, banka, kafić, restoran i ostali društveni sadržaji. Zgrada skladišta uz koju je industrijski kolosijek postala bi muzej Varteksa, u koji bi se smjestila sačuvana oprema s početka 20. stoljeća. Kako bi se obogatio prikaz, na industrijski kolosijek bilo bi dobro postaviti nekoliko povijesnih teretnih vagona i po mogućnosti lokomotivu kako bi se obogatio postav. Zapadno od zone prolazi četverotračna brza prometnica, produžetak ulice Zrinskih i Frankopana. Prolazi denivelacijom ispod pruge, a sva križanja sa ostalim ulicama rješena su dvotračnim kružnim tokovima. Uz ulicu smještene su tri petnaesterokatna nebodera, koji dominiraju vizurom, te pariraju dimnjaku na istočnoj strani. Neboderi su zakrenuti kako bi se smanjila direktna izloženost od buke, te omogućilo osunčanje stanovima na svim stranama. Kako vizura na dimnjak nebi bila u potpunosti zaklonjena, prema zapadu je "otvor" između nebodera u koji se dimnjak ritmično uklapa. Upravo zbog očuvanja poznate vizure dimnjaka sa bitnih pravaca (Zagrebačka ulica, Supilova), ostatak izgradnje u naselju ne prelazi P+3. Sjeverni dio naselja je rezidencijalni, te završava željezničkim stajalištem. Kao zaštita od buke uz prugu je posađeno drveće. Na sjeveroistočnom dijelu su male zgrade P+1 sa 4 do 6 stanova. Potpuno nov je dječji vrtić, a nova srednja škola/gimnazija je interpolacija uz postojeću zaštićenu izgradnju. U središnjem dijelu je nekoliko većih rezidencijalnih objekata. Južni dio rezerviran je za potrebe tehnološkog parka. U jezgri je smješten park, a na istočnoj strani predviđeno je parkiralište i trg kojim se otvara vizura na kapelicu. Parkiralište i trg po danu služe korisnicima tehnološkog parka, a za vrijeme utakmica gledateljima. Na jugozapadnom dijelu smješten je centralni objekt tehnološkog inkubatora, u kojem se nalazi uprava te prostori za mala, start-up poduzeća. Oko njega smješteni su tipski objekti P+1, koji su raspoloživi za dugoročni najam. Namijenjeni su malim i srednjim poduzećima tercijarnog i kvartarnog sektora, koji nemaju potrebe za velikim proizvodnim halama. U prizemlju je skladište, a na katu poslovni prostori. U jugoistočnom prijelaznom dijelu smješteno je nekoliko stambenih objekata unutar kojih je formiran parkić. Miješanje namjena (poslovne i stambene) pozitivno utječe na dinamiku kvarta. Pokazalo se da su isključivo poslovni kvartovi često besadržajni, a noću beživotni, što predstavlja i sigurnosni problem. Zapadno od četverotračne ceste su tri stambena objekta. Zonu transverzalno i longitudinalno presjecaju dva glavna pješačka pravca (tanke bijele linije), koji se sreću na centralnom trgu. Jedan kraći pravac povezuje trg za željezničkom stanicom. U smjeru istok-zapad također se pruža i pješačka osovina tehnološkog parka. Cijela zona bogata je zelenilom. Kako bi se što više smanjio prostor za parkirališta, predviđa se izgradnja garaža u prizemlju zgrada. Cestovni prijelaz na Biškupečkoj se ukida, ostaje samo pješački prolaz ispod uzdignute pruge. Grimizno su Varteksovi objekti koji se čuvaju i prenamjenjuju. Narančasto su označeni objekti stambene namjene. Žuto su označeni objekti poslovne i javne namjene. Bijelim pravokutnim površinama označena su parkirališta. Last edited by grofBombelles; January 13th, 2011 at 07:24 AM. |
|
|
|
|
|
#134 | |
|
Registered User
|
Quote:
kak ne imamo: ali nak kak ne valja delati ![]() Köglovcima nemrem oprostiti City Centar - za oblik tornja su se fakat mogli puuuno bolje potruditi, ovak izgleda ko da bi stajal negde na Kosovu ili v istočnoj Bosni. O lokaciji mislim da je preveč toga već rečeno ![]() inače, uz ova dva najeksponiranija ureda postoji ih i puno kvalitetnijih: npr. www.brakus.hr neki još nemaju stranice, ali tu su, i delaju kvalitetno Last edited by Mali Ivica; January 13th, 2011 at 04:27 PM. |
|
|
|
|
|
|
#135 |
|
free-lance
|
![]() Je Brakusi su odlični. I ima ih još, to je istina...što ćeš. ![]() Nego Grofe, ak se ikad poželiš kandidirati za gradonačelnika, imaš moju punu podršku! Nakon kaj rješiš taj faks, odguli par godina na nekom boring,boring radnom mjestu da stekneš malo iskustva a onda se odmah bacamo na kandidaturu, može? Ja bum Ti radil PiAr ![]() Odličan Ti je prijedlog, uz neke manje dorade i ispravke prošel bi bez problema na vježbama iz urbanizma ![]() ![]() p.s. Pa ova podloga je prastara, gdje si to našel? ![]() Imaš bing maps, zaboga. Tu nema ničega, cijeli dio sa KTCom i HTVom fali...a nema niti one zgradurine u Stjepana Vukovića s kojom su fino shebali vizure iz Varteksa prema centru
|
|
|
|
|
|
#136 |
|
BANNED
|
Pa, da znaš, potakuo si me na razmišljanje.
![]() Pozicija je interesantna, jer omogućuje bavljenje različitim stvarima. Pomisao da budem cijeli život radil nekaj usko specijalizirano me ubija u pojam. Svaka čast onima koji mogu, ali meni je baš privlačno znati o svemu toliko da znam kak stvar funkcionira i koga treba pitati za stručno i detaljno mišljenje. Ali grozim se političkih stranaka. A ako si nezavisni mora iza tebe stajati hrpa kapitala. ![]() Koristim GE podlogu jer ju je puno lakše iskopirati u višoj rezoluciji, a za ovaj prostor mi nije činlo razliku. Za autobusne linije sam koristil Bing maps. ![]() P.S.: U svezi dorada, imaš li neke konkretne primjedbe? |
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Registered User
|
Quote:
Funkcija gradonačelnika da okupi kvalitetne ljude iz svih struka i da ga oni savjetuju, a tu je osnovni problem kod nas, kaj gradonačelnici/župani/premijeri misle da su bogom dani da odlučuju o svemu.A čini mi se da i kod Čehoka to šteka. Ni prosječni arhitekt nema tolko znanja da bi kužil sve aspekte funkcioniranja grada, a onaj koji to ima ionako spada u kategoriju ljudi šireg pogleda na svijet. Imali smo arhića župana i nije baš iskazal s tim arhitektonskim svjetonazorom. |
|
|
|
|
|
|
#138 | |
|
Registered User
|
Quote: