|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#41 | |
|
Registered User
Likes (Received): 11
|
Quote:
Ważne, że ta modernizacja polegająca na dołożeniu nowego niskiego członu wyszła stylistycznie dużo lepiej, niż np. w Grazu. Tak nawiasem mówiąc, po mojemu tramwaj wygląda teraz bardzo dobrze. Jeździłem Dortmundami w Gdańsku i mam nadzieję, że po modernizacji będzie się jeździć równie wygodnie. |
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
simple user
Likes (Received): 0
|
Muszę przyznać, że zmodernizowany Dortmund wygląda świetnie!
Kiedy pojawi się w Gdańsku? No i w jakim stadium sa prace nad kolejną sztuką? |
|
|
|
|
|
#43 |
|
City & Colour
Likes (Received): 131
|
![]() A czemu nie zlikwidowano drzwi po drugiej stronie? Macie takie przystanki w Gdańsku?
|
|
|
|
#44 |
|
Pesymista i cynik.
|
Najwyraźniej uznano, że posiadanie taboru dwukierunkowego na wypadek remontu jest zasadne. Z czym ciężko się nie zgodzić. A drzwi z drugiej strony pozwalają po wbudowaniu zwrotnicy (tworząc krańcówkę) korzystać ze ślepego odcinka toru przez wiele wozów, a nie tylko dwa wahadła (po jednym na tor)
|
|
|
|
#45 | |
|
Registered User
Likes (Received): 3
|
Quote:
O możliwości zaoszczędzenia kosztów przebudowy nie wspomnę. A z tego co wiem GDA nie planuje linii kończącej się stacja czołową. Wszędzie będą pętle. Jak dla mnie jedynym uzasadnieniem wstawiania dwukierunkowego członu niskopodłogowego są względy techniczne. Po prostu z uwagi na konstrukcje tramwaju, inaczej się nie da. |
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
Pesymista i cynik.
|
Ależ da się. montaż ściany w miejsce drzwi nie jest problemem. zwłaszcza że przeguby są przystosowane do nierównomiernych obciążeń - przecież wcześniej te tramwaje nie miały tam drzwi w ogóle.
A co do kończenia się stacją czołową - w Krakowie dwukierunki okazały się niezastąpione, a także mamy wszędzie pętle. Z okazji budowy ronda mogilskiego tramwaje wciąż kursowały po alei pokoju, podczas remontu skrzyżowań dietla-starowiślna, tramwaje wciąż kursowały po dietla, podobnie podczas budowy torowiska na ul Pawiej.
|
|
|
|
#47 | |
|
Registered User
Likes (Received): 10
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Registered User
|
Zostaną żelazka i być może Protramy, które są w całkiem niezłym stanie
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Registered User
Likes (Received): 6
|
Protramy w Gdańsku???
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
Registered User
|
Tak, aktualnie 2 potrójniaki (1300+1299+1309, 1323+1324+1325), jeden podwójniak (1226+1227) i samotny odstawiony wagon- doczepa czynna (1274), może przepną na 4 dwuwagonowe. Pochodzą z lat 2001-2002.
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Registered User
|
hmmm nie wiedziałem że modernizacje z Protramu jeżdżą w jakimś innym mieście niż Wrocław. A są to wozy z przerobioną stylistyką na modłę Protramu (bardzo fajną zresztą) czy w 2001 jeszcze nie zmieniali pudeł?
|
|
|
|
|
|
#52 | |
|
sceptyk
Likes (Received): 28
|
Quote:
Zdjęcie z 22 Lipca zeszłego roku
|
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
BANNAn na gębie ;)
|
a co się stało z tym wehikułem bo dawno go nie widziałem ?? i czyje to jest dzieło ?? (znaczy się Konstal czy przeróbka)
http://www.wrzuta.pl/film/jJRJbW4Q6z..._konstal_104na
|
|
|
#54 |
|
Registered User
|
Nie 104Na tylko 114Na, dzieło od początku do końca konstalowskie, oparte na prototypie 112N (kursujący liniowo w Wawie). Nie jechałem tym cudem, ale od zewnątrz widać ducha stopiątki, oj widać .
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Registered User
Likes (Received): 83
|
W środku też. Największą wadą są drzwi, które się wyjątkowo wolno zamykają :/
PS: wątek o tramwajach w Gdańsku jest tutaj: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=34655116
Duch Gdańska donosi: Przepustowość ulicy to pojęcie takie samo jak nośność wiaduktu czy zdolność przesyłowa linii energetycznej. A jej braki przekładają się na korki na ulicach, tak samo jak brak nośności mostu na jego awarię czy brak zdolności przesyłowej linii energetycznej na braki w dostawach prądu. |
|
|
|
|
|
#56 |
|
Moderator
|
Szczecińska modernizacja - szkielet, przód i dupka produkcji Modertrans Poznań. Montaż - WNT Szczecin.
Wagony Modertrans 105N/S/HF/09 prosto z Poznania ![]() po złożeniu jazda próbna ![]() ![]() ![]() w środku nic ciekawego - WNT robi brzydkie wnętrza ![]()
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
Gumieńce!
Likes (Received): 22
|
![]() Ale przynajmniej szybko się nie zużyje,w końcu większość czasu stoi
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
Kolejorz fan
|
Dziwne te drzwi, psują efekt.
|
|
|
#59 | |
|
Tommy
|
Quote:
"...człowiek przyzwyczaja się do środowiska przestrzennego, nawet jeśli jest ono bezwartościowe, chaotyczne, brzydkie, nie zdjąc sobie sprawy, ile traci, nie mogąc na co dzień przebywać w otoczeniu harmonijnym i pięknym, o indywidualnych walorach" - K. Wejchert |
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Moderator
|
|
|