|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Архитектура и урбанизам Дискусија о архитектури и градске вести / Architecture, urbanism and city talk |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#1 |
|
Registered Abuser
Likes (Received): 343
|
Najvece i najvise u Srbiji/Crnoj Gori/Srpskoj | The biggest and the tallest of Serbia/Montenegro/Srpska - superlatives
Evo, pošto smo imali diskusiju na NS threadu o tome koje su najviše zgrade u Novom Sadu, pa u Vojvodini i Srbiji, pomislih da je dobra tema za raspravu i kačenje slika.
Dakle, najviše građevine u gradovima, delovima zemlje i zemlji samoj, najviši stambeni objekti, objekti sa najvećom površinom, najveći sakralni objekti, najviši sakralni obejkti, najveće hale, najviši i najduži mostovi etc. Nadam se da je tema smislena... So, this would be a thread about the tallest structures, habitable structures, buildings occupying the biggest area, the biggest and the tallest religious objects, the largest sport halls, longest and tallest bridges etc. in Serbia/Montenegro/Srpska
Fruška Gora jes' malena, Al' je časna i poštena. Klub Putnika Srbije www.serbiatravelers.org Last edited by Kot Behemot; April 14th, 2009 at 03:33 PM. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
Likes (Received): 13
|
Meni se sviđa tema, možemo krenuti po gradovima, pa kad prikupimo dovoljno materijala priširiti po regionima itd...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
██████ 100% Kragujevčanin
Likes (Received): 38
|
Odlicna tema! Jeste da nemamo bas cime da se pohvalimo, ali na ovom smo forumu, izmedju ostalog, i sto volimo visoke zgrade. Tako?
![]() Za pocetak, da li neko od Kragujevcana zna kolika je visina najvise zgrade u KGu, solitera Y (Ipsilon)? image hosted on flickr ![]() image hosted on flickr ![]() Da, bas je oronuo... ![]()
Kragujevac - Construction Update | Kragujevac 2013 - Photos | Kragujevac - Architecture | KGBUILD Facebook | KG CITY Facebook | ***Vesti i komentare, koji nemaju veze sa izgradnjom Kragujevca, molim Vas, postujte u Крагујевац | Kragujevac! Hvala!*** Kako postaviti sliku!? KGBUILD ::: Praćenje gradilišta ::: Kragujevac |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Lock and load!
Likes (Received): 12
|
Odlican thread Kot! Da krenemo od NS. Ako pricamo u o gradjevinama uopste, onda misilm da je kod nas Katerdala najvisa, ima 72 metra:
![]() Sad sam gledao svoje slike sa vrha Radnickog, i on je u rangu onih commiesa po Limanu i keju, iako ima samo 13 spratova, ali mu je veca spratna visina i ima visok mezanin. Nadam se da ce neko iskopati tacne brojke za NS
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Grad Oblakodera
|
Ne znam zašto kod nas ovi podaci nisu opšte dostupni kao u drugim državama? Mi ne znamo ni kojih je 5 najviših solitera u državi a kamoli za ostale stvari.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Lock and load!
|
"drzavna tajna", bre!
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Lock and load!
|
Ajde, posto je ovo "dick measuring" bice zanimljivo
. Verujem da je Most slobode najduzi gradski most u Srbiji, ima 1382 metara. (http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C...BE%D0%B4%D0%B5)![]() Most kod Beske je dugacak 2250 metara. Da li je najduzi?
Last edited by liman_drzava; April 14th, 2009 at 02:23 PM. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
da i ja dodam omiljenu gradjevinu
Most Slobode duzina - 1382m sirina - 27.6m ![]() visina pilona je koliko znam 60m, a do zemlje jos nekih 30m evo kako izgleda kada covek stane pored ![]()
Last edited by Boda Tajson; April 14th, 2009 at 02:33 PM. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Lock and load!
|
Bodo, edituj duzinu, sad sam proverio i u knjizi o mostu stoji 1382 m.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Registered User
Likes (Received): 30
|
1382 ili 1321 ?
Mislim da je most kod Beski najduzi u Srbiji, a da je most slobode naduzi gradski most. Last edited by djomla; April 14th, 2009 at 02:45 PM. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
ispravio, pise li sta za visinu?
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Шар Планино, долазим ти..
Likes (Received): 195
|
Sto se Beograda tice, jel te Usce, Geneks i Beogradjanka. I naravno Istocna Kapija cija je svaka kula racunam visoka ne manje od 70, ne vise od 100m.
Zatim oni soliteri u cini mi se Cara Nikolaja(14. decembra) mi deluju izuzetno visoko, mada ne znam njihove visine.
http://infosport.rs There, over there... I see Prizren! It is all mine – home I shall come! Beloved antiquity calls me there, Armed I must come there one day. There over there... from on top of the ruins Of Emperors' palaces to the devil I will say: "Flee from my beloved home you plague, Already your loan I must repay!" |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Lock and load!
|
To si pogodio
![]() Aj jos malo NS rekordera u evropskim razmerama... Spens - najveci sportsko-poslovni centar u Evropi! OK, specificna je kategorija, ali opet Izgradjen je 1981. za Svetsko prvenstvo u stonom tenisu...![]() ![]() Petrovaradinska tvrdjava - gradjena od 1692 do 1780, prostire se na 112ha (procitao sam negde da je druga po velicini u Evropi), a ima najduzi sistem podzemnih tunelia od 16km i najocuvanija je. http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%...B0%D0%B2%D0%B0 ![]()
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
nemojte da zaboravite i tunel miseluk koji se nastavlja na most slobode.... 2 cevi po 376m.... sigurno nije najduzi tunel u srbiji, ali je lako moguce da je najduzi gradski tunel (zapravo, osim terazijskog i miseluka, postoji li jos neki gradski tunel u srbiji?)
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Registered User
|
toranj na iriskom vencu - 176m... dok se ponovo ne izgradi avalski, najvisa struktura u srbiji...
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Montenegrin
Likes (Received): 45
|
Quote:
Elem, u Podgorici je najvisočiji objekat pilon mosta Milenijum - 57m Od stambenih zgrada, šesnaestospratnih pet solitera u Bloku 5 imaju 54m... ![]() pretpostavljam da su i soliteri iste spratnosti kod željezničke stanice slične visine...međutim, ti soliteri su na brdu, pa izgledaju daleko visočiji... Dalje, Najviši željeznički most na svijetu...Mala Rijeka, 200m iznad vode Jedna od najvisočijih svjetskih brana - Mratinje - 200m visoka, 268m dugačka...debljina 36metara u osnovi... Sozina, najduži kolski tunel u CG - 4.2km ![]() najduži je takođe Sozina, ali željeznički - 6.2km Kanjon Tare - najdublji u Evropi, drugi u svijetu... ![]() ![]() 1300m - staju 2 Burj Dubai-a...
Last edited by Podgoricanin; April 14th, 2009 at 03:25 PM. |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Шар Планино, долазим ти..
Likes (Received): 195
|
Topciderski tunel gde voz skrece ka buducoj stanici "Prokop" , ne znam mu duzinu, ali mislim da je poprilicno velik.
http://infosport.rs There, over there... I see Prizren! It is all mine – home I shall come! Beloved antiquity calls me there, Armed I must come there one day. There over there... from on top of the ruins Of Emperors' palaces to the devil I will say: "Flee from my beloved home you plague, Already your loan I must repay!" |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Vuk sa Ontarija
Likes (Received): 260
|
Beogradska Arena - arena najveceg kapaciteta u Evropi (22,567)
![]()
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Registered Abuser
Likes (Received): 343
|
Ako se ovo čudo računa u objekte (neka građevina jeste, Ameri to zovu MAST), onda je ono najviše, ili je bilo najviše. Nije mi jasno, da li je obnovljeno ili je ostalo srušeno posle 1999. Subotičani će znati.
Ja ga nikad nisam video, a da ga Ranko nije pomenuo, ne bih ni znao da postoji. Dakle, toranj RTS-a u Crvenom Selu. ![]() ![]() 218,5 m, više i od Avalskog tornja. Fotograf je Ivica Smolčić.
|
|
|
#20 |
|
Registered User
|
Evo za NS:
• Liman 3 70.0 m 17 built • Radnicki Univerzitet 65.0 m 15 built • Naftagas Building 57.0 m 13 built 1998 http://skyscraperpage.com/cities/?cityID=2376 |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|