|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Dalmacija Dalmatia: Split, Zadar, Dubrovnik, Šibenik, and the Dalmatian Highlands |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#41 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
- Netko je spomenuo da bi mozda i trajektnu luku trbalo izmjestiti.
Pa i to ima logike. Ono sto sam ja naveo u svom proslom postu je izgradnja zeljeznicko autobusnog terminala na postojecoj lokaciji u blizini trajekta. Ako se pravi neki putnicki transportni terminal u gradu kao Split koji ustvari i nije zavrsna destinacija vecine turista, onda bi se cijeli koncept nekog takvog terminala trebao napraviti da sluzi svrisi sto brzeg premjestaja putnika (tzv transfer). To znaci kad u ST vlakom dodje 5000 turista u jednom danu i recimo 4000 ide na otoke i u druga turisticka mjesta oko splita ili na M. rivijeru, treba praviti putnicki terminal u cijoj neposrednoj blizini je i trajekt i autobusna stanica. Pitanje je gdje se u Splitu moze napraviti takva lokacija, koja bi uvezala i vlak i trajekt i autobuse i kako bi se sve to uklopilo u buducu laku/lokalnu zeljeznicu (metro) Jer Split nema neku ogromnu povrsinu po kojoj se moze siriti. Dapace dosegao je skoro pa maximum sirenja, sad moze samo ili u visinu ili pod zemlju. Mislim da je ovo dobra tema rasprave. A to sto HZ nema prebijene pare i sto je nacionalna tragedija sto se u 21 stoljecu napola sruzio zeljeznicki most u Gl. gradu drzave mozda i nije za raspravu na ovom forumu. Ja nisam splicanin ali sam provodio dosta vremena u ST i drag mi je grad i volio bih da se napravi nesto sto ce sluziti svrsi i Splicanima i okolici i turistima. |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
is out there
Likes (Received): 78
|
Quote:
jedini problem je da za 50 godina neće postojat mjesto gdje je možeš izmjestit! Danas je problem ceste koja vodi u gradsku luku. Dnevno u Split možda dođe 150 putnika vlakom, a 5000 neće biti do 2123 godine |
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Registered User
|
Quote:
Osobno bi radje putovao 2ipo sata vlakom od ZG do ST jer trenutno putujem avionom a kad zbrojim put stan_zg-pleso-checkin-let-resnik-stan_st avionom mi treba i preko 3 sata. Autobusni promet bi u takvim uvijetima postao nekonkurentan jer prosjecno danas put traje 5 sati uz Thompsona i Narodni radio, a jos kad imas preko metar devedeset k'o ja, onda ona sjedala dozivljavam kao torturu. Jos kada bi se cijeli taj promet vlakom usmjerio na klucne tocke Dalmacije ST-knin-šibenik-zadar, uz uvijet da bude cesci od dva puta dnevno i po standardima koje ima Italija (pa cak i Slovenija) mislim da bi imali odlicne preduvjete da ta brojka dosegne 5000 putnika dnevno u kratkom vremenu.
|
|
|
|
#44 | |
|
Disenfranchised
Likes (Received): 1
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
The Hand of Thoth
Likes (Received): 16
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
Registered User
Likes (Received): 4
|
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Registered User
|
Quote:
. Taljani su mi tu najbolji primjer jer imaju dvije opcije. Imaju Regionalne i Eurostar vlakove, pa onda imas izbor. ES su brzi (staju na manje stanica), imaju za svako mjesto stol na kojem mozes staviti laptop sa prikljuckom za struju (mozes ukljuciti laptop, puniti mob,...), imaju birc,... ali i rezervaciju od 15€. R su zapravo jednako dobri u smislu odrzavanosti i cistoce, samo nemaju ove fore sa stolom, prikljuckom, nema birca... ali nema ni rezervacije od 15€. Naravno putovanje je duze nekakvih 10 min na cca. 100km, jer staje na vise stanica. I sad kad bi mi imali ovu gradaciju da mozes putovati jeftinije (turisticko, studenstko, ili jednostavno stednje radi) ili ono sto bi meni vise odgovaralo da mogu raditi dok putujem pa makar to i znacilo da platim vise, to bi bio zeljeznicki promet. Ova fora sa nagibnim vlakom koji trenutno putuje mi je presmjesna. istini za volju nisam se vozio vec dvije godine ali evo mog dojma. Sjedio ili ne u nepusackom dijelu vlak smrdi jer je ocito ventilacija nerazdvojena. Sjedala su relativno ugodna ali po mom nekakvom dozivljaju pre zgusnuta tako da je i dalje prostor za noge premal. Oni koji prate ovaj forum, mogli su vidjeti info da je HZ odbio tip vlaka koji ima birc/restoran, pa tako sada imate masnog konduktera koji vam iz ceskog hladnjaka za more nudi pica i "besplatan" sendvic koji nije s gorgonzolom ali ima pljesni na sebi. I tako dalje... ali nije nam HZ ovjde tema pa necu vise... A sad da napokon dodjem do teme Metroa, Kada jednom on i zazivi mislim da bi bilo smjesno da stanica u luci ostane u bilo kojem obliku osim kao stanica ugradjena u neki kompleks koji se moze izgraditi na tom podrucju. Tako govoriti o potrebi uredjivanja ove stanice je po meni ekonomski ne isplativo, jer je to bogom dan prostor za nekakav kongresni centar koji bi u sebi imao stanicu metroa koja bi za pocetak bila prva/zadnja a kasnije ako bude pameti i love mozda samo jedna u nizu prema juznom kraku metro linije.
|
|
|
|
#48 |
|
free-lance
Likes (Received): 312
|
![]() Eto drago mi je da ima ljudi koji kuže željeznicu i u Dalmaciji... ![]() Ne većina , nego apsolutno sav putnički promet bi se odvijao željeznicom kad bi postojala dužobalna pruga kojom bi se od Gračaca prespojilo na Zadar i Šibenik a ukupna dužina putovanja nebi prelazila 4 sata na relaciji Split - Zagreb. Kamoli kad bi taj put trajao manje, recimo 3 sata. Naravno, nekome to nije u interesu, pa je sabotirao projekt obnove ličke (i dalmatinske pruge) gdje se čeka na "dovršetak" signalizacije već nekoliko godina! Usljed toga vrijeme se nemože spustiti na prvotno planiranih "ispod 5 sati" što bi već bilo vrlo konkurentno. Sve civilizirane zemlje imaju glavne(najveće) gradove povezane brzim ili nešto manje brzim željeznicama i svi se voze isključivo vlakom između tih gradova. Čak i Turska (Istanbul i Ankara) , zatim Poljska (Krakow i Varšava), Portugal (Porto i Lisabon)... Usporedimo li naš slučaj sa dotičnima - Hrvatska (Zagreb i Split) - teška provincija , po Europskim mjerilima. ZNA SE i zašto... Da ne govorim o Atenskom metrou koji je jednostavno fenomenalan! (bolji i čišći, učinkovitiji od Praškog i Minhenskog , Pariškog, kojeg hoćete... |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Split personality
|
![]() Dobro si to podvuka da u Dalmaciji bas ne kuzimo sta zeljeznica znaci. Ja dok nisam vidija svita ima sam percepciju da je to smrdljivi spori vagon na isaranom kolodvoru s kojim se voze seljacine, a sad prvo kad dodjem u neki grad idem vidit kakav je metro. Kad dodjem na bilo koji aerodrom prvo trazim konekciju na zeljeznicu jer mi je veci gust nego taxijem do grada. Kad bi ga Split dobija to bi bilo perverzija, a pogotovo s prikljuckom na aerodrom. Samo me strah da oni sta su(budu) na vlasti isto ne dozivljavaju zeljeznicu(metro). |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Registered User
|
Apropo ove veze centar - zracna luka, ovdje je definitivno problem administrativne prirode. To je veza koja bi iz Splita prolazila kroz jos dva grada, Solin i Kastela. Ako i stavim na stranu cinjenicu da meni i dalje nije jasno kako i zasto su Solin i Kastela gradovi, to je projekt u kojem bi oni morali financijski i administrativno sudjelovati. E sad tu ulazi u igru pitanje tko je na vlasti i kakav je to sklop u glavama solinskih i kastelanskih politicara.
Ako se u Splitu i dogodi cudo na izborima (premda Kerum ma koliko mi simpatican nije neko cudo od managera, prije bi to bila njegova sestra, al ajde) ovim ili nekim sljedecim, ostaje pitanje sto sa Solinom i Kastelima? Osobno (a placam prirez u Splitu) nebi nikako pristao da cijeli taj projekt padne na trosak Splita, jer bi na kraju od toga jedino profitirao kod putovanja do Zracne luke, a zapravo bi profitirala Kastela i Solin koji niti imaju skole, niti kino niti kazaliste a ni bolnicu ni rodiliste, ali su i dalje grad.
|
|
|
#51 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
BANNED
|
ma kakav metro, daj se spustite na zemlju!!
vlak da će kroz gorski kotar i velebit vozit 250 na sat??? pa dobro ljudi, koji je vama!?!? ni u toj famoznoj EU vlakovi po takvom terenu ne mogu dosezati te brzine. vozio sam se nekoliko puta vlakom do splita i put je čist OK, ako imaš pravu ekipu!! jasno je meni da prugu treba obnoviti, al šta vi mislite, da pare rastu na drveću!? sve je to lijepo u teoriji, ali praksa je malo teže izvediva. mislim da kolodvori i luka u splitu nisu loše pozicionirani, naprotiv!! samo bi trebalo iz tog dijela grada izbaciti promet, ostaviti samo javni prijevoz koji bi vozio ljude od kolodvora do poljičke, ili gripa, ostaviti samo koridor za putnike na trajektima!! ova lokacija, 2 min od bačvica, 5 min od rive, je Bogom dana, samo ju treba dobro iskoristit!! |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Registered User
|
Quote:
Uostalom, mislim da sa tvojim stavom mozemo slobodno spakirati kufere i put pod noge...
|
|
|
|
#55 | |
|
is out there
|
Quote:
Ali Split ne plača niti bolnicu niti rodilište niti kina. Možda kazalište iako nisam siguran. Za sve to što si nabrojio lova dolazi iz Zagreba tj ministarstava. I to ne od prireza već PDV-a poreza na dobit itd... S ovakvom prugom i stajalištima, uz elektrifikaciju, stajalište za Solin je predaleko od središta Solina . Ta pruga bi zamjenila (nadopunila) prigradsku liniju 37. Koja jest prometna ali nisam siguran da bi bila dovoljno za "metro" Za jedan ozbiljan projekt prigradske željeznice treba puno više stajališta |
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
is out there
|
A što se tiće Ličke pruge:
Pa ljudi pogledajte koje su to uzbrdice i zavoji. Za velike brzine treba raditi velike tunele kroz Kapelu i Velebit i to dosta duže nego za A1, jer brzi vlak ima puno stože kriterije nego autocesta. Također treba ogradit prugu cijelom dužinom i denivelirat sve prelaze preko pruge. Tek tada vlak može sigurno vozit većim brzinama. Činjenica je da je austrougarska radila ličku trasu. Od onda trasa se nije mijenjala. Nigdje se nisu okuke smanjivale, gradili novi tuneli mostovi... Zato jer se u bivšoj jugi forsirala unska pruga koja je geografski manje zahtjevna a i elektrificirana je do knina. Svo to gore košta miljarde eura. A turisti u nas dolaze autima. Zato se isplati ulagati u ceste i u Croatiu Airlines a ne u pruge. Mi bi trebali donijet jedan dugoročni plan za razvoj željeznica. I ulagati u njih. Ali moramo biti svjesni da još dugo dugo željeznica prema Splitu neće biti profitabilna. Vjerujem da prema Rijeci će se isplatit ulaganje u ravničarsku trasu i da u nizinskom dijelu RH ( od Karlovca do Vinkovaca) željeznice bi mogle funkcionirat izvrsno i sad s malim ulaganjem i boljom organizacijom |
|
|
|
|
|
#57 |
|
The Hand of Thoth
|
Evo točno ono šta Zenon govori Bologna-Firenca: skoro 300 kilometara prijeđe za oko sat vremena; jeftini 11.50€, skupi 18.10€. A kroz Apenine prolazi!! Praktički cijela trasa je tunel do tunela.
@zezi: zašto ljudi dolaze autima? Zato šta je željeznica u banani. U Italiji praktički ne postoji međugradski autobusni prijevoz . jednostavno je nekonkurentan željeznici (po brzini, cijeni, udobnosti, neovisnosti o gužvama). @mata: u francuskoj voze 250. U Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj malo sporije, ali i dalje Roma-Milano (skoro 600 km - to je otprilike kao Rijeka-Dubrovnik) stigne za 3 ipo sata...A to je i više nego dovoljno da u međugradskom RH prometu željeznica bude i više nogo konkurentna avio- i auto-prijevozu. Šta se metroa tiče, naravno da je prioritetna linija Luka-Kopilica-Resnik. Ali dobro je Zenon sinja - u daljoj budućnosti (30+ godina), od metro stanice u luci moga bi se produžit južni smjer ispod Poljičke pa prema Stobreču i Omišu. zezi, vidia sam GUP za Solin - u njemu stoji izgradnja nove trase od Brda prema istoku, sa stanicom puno bliže centru tog grada. To je, naravno znanstvena fantastika u ovom trenutku, ali ideja postoji. U svako slučaju, drago mi je vidit da nas ima dalmatinskih ljubitelja željeznice
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
The Hand of Thoth
|
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
Registered User
|
@Zezi: Da me ne shvatis krivo, nije poanta bila da se treba ostaviti postojeca, Licka, pruga. Po meni je ona totalni promasaj, ali obzirom na geografski oblik RH nesto slicno bi bilo i u nekoj drugoj verziji. Poanta je bila da je potrebno pokrenuti nesto s mrtve tocke, jer ovakva Licka pruga je definitivna smrt za zeljeznicki promet jer je cijenom karte za putnicki prijevoz, a uzimajuci u obzir kvalitetu i brzinu, nekonkurentna.
Ovo je mreza AV/AC (velike brzine/veliki kapaciteti) vlakova u Italiji koja se razvija, takav plan za razvoj treba i nama. ![]() Nazalost nema teksta na engleskom ali svi zainteresirani detalje mogu vidjeti na ovom linku.
|
|
|
#60 |
|
Split personality
|
Metro u Splitu!? To je samo naizgled znanstvena fantastika jer kolikogod to nevjerojatno zvučalo Split, jedini u Hrvatskoj, ima svoju stanicu podzemne željeznice. Izgrađena je prije 25 godina uoči Mediteranskih igara u Splitu. Proteže se od Palače pravde do Školske poliklinike, a svi oni koji danas iznad nje parkiraju svoje automobile sigurno i ne slute kakav su projekt pokrenuli nekadašnji splitski vizionari.
No, jedini put koji vodi do stanice je tunelom koji prolazi željeznička pruga. Pješice smo ga prošli razbijajući svjetiljkama tunelski mrak u pratnji Mirka Vukorepe, šefa željezničkog kolodvora u Splitu i dipl. ing. građevinarstva Igora Krstulovića, projektanta tog željezničkog tunela dugog 1852 metra. S praga na prag došli smo do proširenja tunela i mjesta gdje je Pomgrad izgradio stanicu željeznice koja bi trebala služiti gradskom i prigradskom putničkom prometu. - U sklopu ukopa pruge na potezu od Gradske luke do Kopilice - prisjeća se dipl. ing. Krstulović - izgrađena je stanica za brzu gradsku željeznicu širine 20 metara i dužine 100 metara. Napravljeni su ulazi sa sve četiri strane tog stajališta, jedan je do zgrade Suda, drugi na samom rubu parkinga blizu slastičarne “Svaguša”, treći i četvrti pored Školske poliklinike. Pripravljeni su za sve servise i stepenice, a stanica je zatvorena montažnim zidovima čekajući vrijeme kad će je netko staviti u funkciju. Rješenje za zagušenje Je li to vrijeme stiglo prvih godina 21. stoljeća? Studije pokazuju da Splitu danas nedostaje 5000 parkirališnih mjesta, a prometni stručnjaci procjenjivali su još prije desetak godina da će 2005. godine doći do zagušenja kapaciteta na glavnim gradskim prometnicama. Ako ne za metro koji ima svoje zakonitosti (npr. svaka linija zasebno), Split je zreo za brzu gradsku i prigradsku željeznicu. Stara ideja mogla bi konačno zaživjeti jer podrške joj ne manjka. Štoviše, uvrštena je i u prostorne planove Grada Splita i razvojne planove Hrvatskih željeznica. Jedan od zagovornika te ideje je i prof.dr. Jakša Miličić, koji je od 1967. do 1974. godine bio predsjednik Skupštine općine Split. Ukop željezničke pruge bio je jedan od dva najvažnija razloga zašto se prihvatio dužnosti splitskog gradonačelnika. Drugi je poticanje zamaha građevinarstva i proizvodnje posebnih materijala koje su građevinari trebali. - Split je bio presječen - kazuje prof. Miličić - na dva dijela. Bilo je 36 pari putničkih vlakova dnevno što znači da se rampa kraj zgrade Elektrodalmacije spuštala 72 puta, a uz to bilo je puno teretnih vlakova jer je gradska luka ranije služila i teretnom prometu. U budžetu Grada nije bilo novca za usjek pruge, ali smo financijsku okosnicu za taj zahvat dobili akcijom “pasivna kamata”. Država je u to vrijeme donijela odluku da se svim poduzećima koja imaju na računima a vista novac plaća pasivna kamata. Predložio sam svim pravnim subjektima da taj novac pasivne kamate prenesu na posebni račun za ukop željezničke pruge. Svi su prihvatili. Bio je to divan primjer suradnje građana. Prof. Miličić kazuje kako je ondašnji ŽTP, prednik Hrvatskih željeznica (HŽ) prihvatio takvu inicijativu, te inzistirao da pruga od Gradske luke do Predgrađa Kopilica bude dvokolosiječna kako bi se jednom u budućnosti stvorili uvjeti za brzu gradsku željeznicu. Od Trogira do Omiša Razmišljalo se onda i sada da brza gradska i prigradska željeznica povezuje Split sa Trogirom i Omišom. Igor Krstulović zalagao se i aktiviranje trase popularne sinjske rere kako bi Sinj približila Splitu a ljude uz prugu zadržala u rodnim mjestima. Još 1968. godine i prof. Miličić i njegovi suradnici naručili su od Građevinskog fakulteta u Zagrebu studiju brze gradske željeznice koja bi povezivala Split, Solin, Kaštela, Trogir i Omiš. S obzirom na ondašnje prometne uvjete, pokazalo se da ona nije neposredno zanimljiva. Ali, kako promet u Splitu biva sve gušći, i neki novi dužnosnici razmatrali su ideju brze gradske željeznice. Za potrebe GUP-a Grada Splita splitski Građevinski fakultet izradio je 2002. elaborat u kojem je istražio prometno-tehničke i prostorne mogućnosti uvođenja gradske željeznice na području Splita. Koncept uvođenja GŽ-a temelji se na korištenju izgrađenih, a zasad neiskorištenih kapaciteta željeznice u najužem gradskom području, kazuje nam prof. dr. Duško Marušić sa splitskog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, jedini profesor koji u Hrvatskoj predaje na temu željeznica na građevinskim fakultetima u Splitu i Zagrebu. Prof. Marušić ističe kako je ukop željezničke pruge bio najveći građevinski poduhvat u prometnom sustavu Splita, te dodaje kako bi se u drugoj etapi izgradnjom novog dijela pruge od Glavnog kolodvora u Splitu preko Stobreča (TTTS) do Solina ostvario prsten koji bi efikasno povezao šire gradsko područje sa centrom. Splitu su potrebni alternativni prijevozni sustavi, a budući da se koridor glavne gradske prometnice smjera Solin-Gradska luka podudara s postojećim željezničkim pravcem, logičan je zaključak da bi se željeznički sustav mogao uspješno uključiti u sustav javnog prijevoza. Svi gravitiraju pruzi Valja imati na umu, kako pokazuje i jedna studija HŽ-a, da u zoni željezničke pruge dugoj 18 kilometara između Splita i Kaštel Staroga danas živi oko 35 posto stanovnika Splita kojih je blizu 200.000. Od oko 30.000 žitelja Solina željezničkoj pruzi gravitira njih 40 posto, a u Kaštelima polovica od 40.000 stanovnika. U toj zoni u Splitu nalazi se i blizu 50 posto krupnih poslovnih sadržaja, u Solinu više od 70 posto, u Kaštelima oko 40 posto. U Splitu se u zoni željezničke pruge nalazi oko 75 posto svih srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova, više od 80 posto ukupnog sportskog i rekreacijskog potencijala, te približno 60 posto ostalih javnih sadržaja. Doduše pokušaj uvođenja prigradske željeznice početkom 1993. godine na relaciji od Splita do Kaštel Staroga neslavno je završio u jesen 1994. Ali, bilo je to ratno vrijeme. Ni lokalna uprava i samouprava nije podmirivala obveze kako je dogovorila sa HŽ-om, a i lokomotive su bile neprikladne kao da sa šleperom idete na posao. Nije bio usklađen ni tarifni sustav kao što je u Zagrebu tako da u javnom prijevozu karta za autobus vrijedi i za vlak i obrnuto. Drugačiju prometnu sliku predviđa i konačni prijedlog novog prostornog plana uređenja Splita. U Gradskoj luci ostaju putnički terminali, ali Glavni željeznički i autobusni kolodvori sele se u Kopilicu. Samo 17 minuta do centra- Gradska željeznica - kazuje prof. Marušić - povezala bi sve putničke terminale na vanjskom koridoru grada s Gradskom lukom. Vrijeme putovanja od najudaljenije postaje do Centra grada trajalo bi najviše 17 minuta uz učestalost vozila gradske željeznice od 6 do 10 minuta, te 16 stajališta svaki duljine oko 120 metara. U jednom vlaku može biti 760 putnika. Dobro je što se gradska željeznica može uvoditi etapno, a za početak treba izgraditi stajališta i nabaviti odgovarajuće kompozicije za prijevoz putnika u gradovima, dakle lagane vlakove koji imaju velika ubrzanja. Moramo osjećati budućnost, ističe prof. Marušić kazujući nam da je na svim svjetskim kongresima u raspravama o javnom gradskom prijevozu zaključak da ako već nemamo koridore onda ih moramo osigurati u budućnosti da mogu koristiti električnu energiju kao pogonsku. Nafta je sve skuplja, ima je sve manje. Željeznički sustavi, a to su i tramvaji i brza gradska željeznica mogu koristiti električnu energiju. Nisu čak na prvom mjestu ni ekološki razlozi, kao što su do jučer bili, premda su i oni itekako važni veli prof. Marušić, uvjeren da će upravo prometnice biti sljedeći ekološki projekt u gradu. Dodajmo da je splitski željeznički tunel pripremljen i za elektrifikaciju pruge. Dipl. ing. prometa Slavko Šerić, direktor Regionalnog ureda HŽ-a u Splitu kazuje kako je HŽ oformio tim za uvođenje gradske i prigradske željeznice u Splitu, Rijeci i Osijeku, a vodi ga dr. Ivan Švaljek. U Splitu su prometni stručnjaci izvršili reviziju dokumentacije, obišli trasu, vidjeli gdje trebaju biti stajališta. Planirana je i izgradnja drugog kolosijeka na postojećoj željezničkoj pruzi od Kopilice prema Kaštelima, a kako ističe prof. Marušić prostor za njega je rezerviran i već izgrađen most na Jadru. Prema Šerićevu mišljenju željeznica u Splitu može uzeti 30 posto putnika, a iako su u HŽ-u smanjene investicije za pametne projekte može se naći novca. Ako ništa drugo, može se pripremiti dokumentacija za vrijeme kad će biti novaca. Kao i svi naši sugovornici, tako i Miroslav Buličić, splitski gradonačelnik apsolutno podržava ideju brze gradske željeznice. Ona bi znatno pridonijela prijevozu građana i turista, kaže Buličić koji inače ne očekuje znatniji željeznički promet u budućnosti, a mišljenja je i da javni promet u Splitu dobro funkcionira i da još uvijek nije problem doći do parkinga, samo treba platiti parkirna mjesta. “Kad HŽ krene u realizaciju, mi smo spremni. Kamo sreće da je doživim, a ne da je realiziram”, veli splitski gradonačelnik. Realizacija ovih zamisli donijela bi i drugačije vrednovanje gradske luke i dragocjenog prostora Glavnog željezničkog kolodvora koji danas zjapi uglavnom prazan. No to je tema za drugu priču. |
|
|
|
![]() |
| Tags |
| metro split, trg hbz, underground mole people |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|