daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Istra, Primorje i Gorska Hrvatska

Istra, Primorje i Gorska Hrvatska Istria, Kvarner, Mountainous region: Rijeka, Pula, etc.

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 2 votes, 5.00 average. Display Modes
Old May 10th, 2009, 08:37 PM   #1
BANNED

Likes (Received): 14

Post [Opatija] - Construction update (2009 - 2013)

Opatija je smještena u Kvarnerskom zaljevu (45o 20') u kojem se Mediteran najdublje usjekao u kopno Srednje Europe u podnožju planine Učka (1.401 m). Zaklonjena od jakih vjetrova otocima i Učkom lako je dostupna u sva godišnja doba. Zaštitnik grada Opatije je Sv. Jakov, čiji dan 25. srpnja, Opatija slavi i kao Dan Grada.

Klima - umjerena mediteranska klima s blagim zimama i podnošljivim ljetima.Stalno strujanje zraka, morskog aersola.Prosječna ljetna temperatura zraka iznosi 21,9o C, a zimska 7o C.Temperatura mora ljeti se penje do 26o C. Godišnja insolacija je oko 2000 sati.

Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj (N.N. 90/92) Grad Opatija postaje u sadašnjem obliku jedna od jedinica lokalne samouprave u sastavu Primorsko - goranske županije.

Prostor Grada Opatije obuhvaća površinu od 54 km˛, ili 1,51% teritorija Primorsko – goranske županije i po veličini je na dvadesetdrugom mjestu od 36 gradova i općina u Županiji.

Prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2001. godine Grad Opatija ima ukupno 12.719 stanovnika i s udjelom od 4,16% na drugom je mjestu po tome u Županiji.

Po gustoći naseljenosti od 235,54 stanovnika/km˛ Grad Opatija je na sedmom mjestu u Županiji, odnosno po tome spada u jače naseljene jedinice lokalne samouprave PGŽ.
S obzirom da je zadnji Popis stanovništva obavljen u razdoblju od 01. do 15. travnja 2001. godine, a na bazi stanja 31. ožujka 2001. godine, broj stanovnika Grada Opatije se u međuvremenu smanjio, što pokazuju niže navedeni podaci.

Grad Opatija ima grb, zastavu i svečanu zastavu. Grbom i zastavom predstavlja se Grad Opatija i izražava se pripadnost Gradu Opatiji.

Grb Grada Opatije je na poluokruglom štitu, obrubljen zlatnim rubom. Polje štita je plavo i u njemu na srebrnoj (bijeloj) hridi stoji srebrna (bijela) kula s kruništem (šest zubova u kruništvu). Ispod hridi je valovito more (pet valovitih podjela, dvije srebrne (bijele) i tri plave). Iznad kule na sredini kruništa stoji srebrni (bijeli) orao glavom ulijevo, raskriljenih i poluuzdignutih krila, s crvenim kljunom i kandžama.

Projetki

-izhradnja kongresne dvorane na mjestu ljetne pozornice
-izgradnja javne garaže

Last edited by *****; May 10th, 2009 at 08:45 PM.
***** no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old May 10th, 2009, 08:44 PM   #2
BANNED

Ljetna pozornica

Opatijskom Poglavarstvu na jučerašnjoj je sjednici predstavljeno idejno rješenje rekonstrukcije ljetne pozornice, koje je prošlo tjedan dobilo zeleno svjetlo najviše konzervatorske instance - Vijeća za kulturna dobra.

Jednoglasnim pohvalama Vijeća za kulturna dobra na adresu arhitektonskog para Randić-Turato pridružili su se i prisutni na današnjoj sjednici, dok su još ranije rekonstrukciju ljetne bezrezervno podržali i svi opatijski hotelijeri.

Nasuprot priča o „mastodontu“ i „devastaciji“, kakve su se mogle čuti u lokalnoj javnosti, buduće zdanje neće prelaziti visinu vrha sadašnjega projekcijskog ekrana ljetne pozornice. U najnižoj etaži bit će ukopana garaža. Iznad nje dolazi velika dvorana površine 1.200 metara kvadratnih, a nad njom dvostruko manji ostakljeni prostor za prezentacije. Na vrhu će biti nova ljetna pozornica u obliku amfiteatra, s montažnom binom i ekranom. Postojeća stabla neće biti potrebno uklanjati - naprotiv, parkovna površina bit će povećana, okružujući cijeli objekt te prekrivajući njegovu površinu. Umjesto sadašnjih „bedema“, objekt će sa svih strana biti otvoren, a prolaz će biti moguć i kroz samo zdanje.

Nova ljetna pozornica Grad neće stajati niti kune, već će projekt izvesti koncesionar, koji će potom prostorom upravljati 40 godina. U postupku javno-privatnog partnerstva u igri je, nakon odustanka konkurentskog ponuditelja, ostao samo konzorcij koji čine arhitekti Randić i Turato, lokalni poduzetnik Zoran Maržić, Strabag te bečki operater „industrije zbivanja“. Procjenjuje se da su za dovršetak projekta potrebne dvije godine. U međuvremenu su obavljena geomehanička ispitivanja, a raščišćena je i vlasnička situacija - Državno odvjetništvo izdalo je mišljenje kako je parcela ljetne u isključivom vlasništvu Grada, pa će uskoro biti potpisan i sporazum o prijenosu nekretnina.

Cilj Grada nije zaraditi, već omogućiti znatno veću zaradu lokalnog gospodarstva, putem veće dinamike zbivanja, bolje popunjenosti hotela, kao i povećanja zarade u pratećim turističkim djelatnostima, istaknuo je gradonačelnik Muzur, najavljujući da će projekt će uskoro biti izravno predstavljen i opatijskoj javnosti. Prema Muzurovoj ocjeni, riječ je o jednom od najvažnijih projekata u povijesti Opatije, koji treba biti što prije izveden. Naime, više gradova dobilo je nove dvorane ili se uskoro planira njihova gradnja, pa bi čekanje pogodovalo konkurenciji i postupno Opatiju ostavilo bez većine značajnijih manifestacija. Rekonstrukcijom ljetne dobio bi se prostor one vrste za kojom postoji najveći interes u „industriji zbivanja“.
Stra pozornica

Last edited by *****; May 10th, 2009 at 09:01 PM.
Old May 10th, 2009, 09:01 PM   #3
BANNED

Opatija: Počinje gradnja garaže na Slatini

Tridesetak godina planirana garaža Slatina u Opatiji počinje se graditi! Temeljni kamen nove garaže, kapaciteta između 300 i 350 parkirnih mjesta, položio je danas gradonačelnik Amir Muzur.

“To je jedna trećina opatijskih potreba za parkirnim mjestima, rekao je Muzur. ”Druga javna garaža bi se trebala početi graditi već slijedeće godine na prostoru današnjeg parkirališta nedaleko tržnice u Opatiji, a treća bi trebala biti na Črnikovici na Voloskom. Time bi bile zadovoljene opatijske potrebe za parkirališnim mjestima. Tomu treba dodati i privatne garaže hotela, od kojih će se neke tek graditi“ rekao je gradonačelnik Opatije Amir Muzur.

Garažu na Slatini gradi mađarska tvrtka Szeviep koja bi nakon izgradnje trebala dobiti tridesetogodišnju koncesiju na tu garažu.
Old May 10th, 2009, 09:17 PM   #4
Vace
Colonia Pietas Julia

Vace's Avatar

Likes (Received): 3

Odličan mi je ovaj projekt ljetne pozornice, imaš li možda još koji render ili nekakvu drugu dokumentaciju tog pojekta? Tražio sam po netu ali nikako naći!

Možeš li nam pojasniti gdje je ta garaža na slatini? Malo mi je to sve nekako stisnuto tamo, teško je takvu građevinu tamo zamisliti!
Old May 10th, 2009, 10:41 PM   #5
BANNED

Ne može se uopće pronaći nikakva dokumentacija, to je teško pronaći na netu i za starije građevine ,ali čudno mi je da nema ništa o tome na službenoj stranici projektanta.
A što se tiče gdje je točno garaža na Slatini,ne mogu ti precizno odgovoriti budući da nisam iz Oaptije već kačim onako što ulovim po netu.Možda da nam se javi netko iz Opatije...
Old May 11th, 2009, 12:41 AM   #6
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Likes (Received): 2

suoer mi je ova nova podjela foruma, pa i manji gradovi mogu doc do izrazaja

ivan_ri no está en línea   Reply With Quote
Old May 11th, 2009, 09:55 AM   #7
Vace
Colonia Pietas Julia

Vace's Avatar

Likes (Received): 3

Dobra je ali sam se već nekako previše navikao na onu staru pa mi je malo teže snalaziti se!

Ej Opatijci, ajde netko s malo tih sličica radova, pa neki dan sam bio u Opatiji i vidio sam da se dosta radi.

I jedno pitanje, vidio sam da je neka dizalica tamo kod talasoterapije pa me zanima da li netko zna što je to?
Old May 11th, 2009, 12:25 PM   #8
sesvecan
patolog

sesvecan's Avatar

Likes (Received): 63

sta je s onom kongresnom centru koj se u opatiji planiral?

ZAGREB

Vergewaltiger des Bösen - rapist of the evil
sesvecan no está en línea   Reply With Quote
Old May 11th, 2009, 12:40 PM   #9
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

to ti je ovo sto se radi na ljetnoj pozornici... tzv. echo

Old May 11th, 2009, 01:02 PM   #10
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Likes (Received): 1202

Super da se zvjezdan sjetio otvoriti thread o Opatiji
gorgoroth no está en línea   Reply With Quote
Old May 11th, 2009, 01:42 PM   #11
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Event & Congress Hall of Opatija - ECHO

http://www.opatija.hr/fgs.axd?id=871

Old May 11th, 2009, 01:45 PM   #12
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Quote:
Originally Posted by Vace View Post
Dobra je ali sam se već nekako previše navikao na onu staru pa mi je malo teže snalaziti se!

Ej Opatijci, ajde netko s malo tih sličica radova, pa neki dan sam bio u Opatiji i vidio sam da se dosta radi.

I jedno pitanje, vidio sam da je neka dizalica tamo kod talasoterapije pa me zanima da li netko zna što je to?
mislim da se nadograđuje thalasoterapija
Old May 11th, 2009, 01:59 PM   #13
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

U MALO SU PREVELIKI
Old May 11th, 2009, 01:59 PM   #14
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Neki ićićanski renderi

Old May 11th, 2009, 02:35 PM   #15
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

odlican mi je ovaj projekt za icice... a i ovo prosirenje marine ce biti super

Old May 11th, 2009, 02:38 PM   #16
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

btw smanjio sam ti ove slike malo... bile su prevelike

Old May 11th, 2009, 02:52 PM   #17
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Quote:
Originally Posted by ivan_ri View Post
btw smanjio sam ti ove slike malo... bile su prevelike
je skužio sam
Old May 11th, 2009, 02:59 PM   #18
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

ajde samo editiraj post, pa stavi manje fotke, jer svaka ima po 2 mb i treba sto godina da se ucita stranica

Old May 11th, 2009, 04:03 PM   #19
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

»Pozlaćivanje« Opatije s 400 milijuna eura

U tridesetak opatijskih hotela, od kojih samo tri imaju pet zvjezdica, prosječna cijena smještaja je oko 40 eura po osobi na dan, što je više nego skromno za taj nekada svjetski mondeni liječilišno-turistički centar. Da bi Opatija ponovno postala odredište s pet zvjezdica, nužna su ulaganja od više od 400 milijuna eura, o čemu se u posljednjih nekoliko mjeseci živo raspravlja u Opatiji, i to više među lokalnim političarima nego gospodarstvenicima. U središtu pozornosti je projekt rekonstrukcije ljetne pozornice koji je »težak« 25 milijuna eura. Pozornica bi dobila krov, a pod njim dvije dvorane kapaciteta 1800, odnosno tisuću posjetitelja.

Opatijski gradonačelnik Amir Muzur smatra da će upravo nova ljetna pozornica biti pokretač svih zbivanja u tom gradu, odnosno da će priredbe na njoj privlačiti ljude te puniti opatijske hotele, restorane...

Što se tiče rekonstrukcije ljetne pozornice, riječ je o javno-privatnom partnerstvu, s tim da će nakon 40 godina korištenja taj objekt prijeći u vlasništvo Grada Opatije.

Preduvjet za dolazak gostiju je osiguravanje i dovoljnog broja parkirališnih mjesta za automobile, što je sada iznimno bolna točka Opatije. Zato je predviđena gradnja triju garaža, svaka vrijednosti deset milijuna eura, od kojih je posebno zanimljiv projekt gradnje garaže kapaciteta 350 automobila u sklopu buduće opatijske tržnice u središtu grada. Gradnja toga kompleksa trebala bi započeti u rujnu ove godine, a garaža će biti podignuta na prostoru sadašnjeg parkirališta do postojeće tržnice, koja će također biti preuređena. Cijela ta nova zona zamišljena je kao »dnevni boravak« Opatijaca.

Posebna je priča plan gradnje mondenih turističkih objekata u Ičićima, uz proširenje tamošnje ACI-jeve marine za prihvat sedamdesetak megajahti. Taj cijeli projekt koštat će 200 milijuna eura, a obuhvaća rekonstrukciju hotela »Ičići«, gradnju 11 elitnih vila, spomenuto proširenje marine...

Puno se priča o još jednom iznimno velikom projektu koji su mnogi već proglasili znanstveno fantastičnim, a to je proširenje opatijske luke. Procjenjuje se da bi taj zahvat koštao oko 140 milijuna eura, i to samo građevinski radovi bez »oplemenjivanja« tog prostora novim ugostiteljskim i inim sadržajima. Proširenje luke podrazumijeva gradnju lukobrana koji bi bio visok 30 metara. Luka bi i dalje zadržala sadašnju funkciju, ali bi bila osposobljena i za prihvat megajahti. Hoće li Grad Opatija za takav projekt pronaći zainteresiranog dovoljno financijski moćnog partnera, tek treba vidjeti. Taj projekt, zbog svoje skupoće, već je dobio neslužbeno radno ime »mali Dubai«.

I dok mnogi Opatijci u nevjerici vrte glavom pri samom spomenu na većinu nabrojenih investicija, smatrajući ih megalomanskim, opatijski gradonačelnik Amir Muzur vjeruje kako postoje realni izgledi da se dobar dio tih projekata realizira već u idućih pet godina.

Tome bi svakako trebalo pripomoći nedavno usvajanje Urbanističkog plana uređenja Opatije koji je derivat prostornog plana, a to je učinjeno nakon punih pet godina njegova razmatranja. Urbanistički plan uređenja obuhvaća 517 hektara, od čega 322 hektara na kopnu, od kojih je 75 hektara nesagrađenog zemljišta. Nakon nicanja velikog broja kuća, vila i apartmanskih zgrada minulih godina u Opatiji pod »čudnim« okolnostima, u Opatiji sada naglašavaju kako ne smiju potrošiti prostor namijenjen budućim generacijama, nego ostaviti jasnu razvojnu komponentu grada.

U Opatiji su se čuli i prijedlozi o nasipavanju prostora ispred luke, odnosno stvaranju umjetnog otoka, ali do toga neće doći, jer to ne dopušta ni naš zakon. Tako Opatija neće ići stopama Monte Carla, gdje je nasuto 30 hektara u moru, kako bi se dobio dragocjeni životni prostor u tom najmondenijem europskom gradiću. Da bi Opatija ponovno postala odredište s pet zvjezdica, nužna su velika ulaganja

Deset tisuća eura za kvadrat vile
Da je Opatija doista hrvatsko mondeno odredište broj jedan, svjedoči i to da se u tri novosagrađene vile uz samo more četvorni metar stana prodaje po 10.000 eura. Ne znamo kako ide prodaja, ali u starim opatijskim vilama četvorni se metar bez problema prodaje po 5000 eura.

Muzur u borbi za još jedan mandat
Prije četiri godine Muzur je za gradonačelnika izabran kao nezavisni kandidat, a sada ponovo kreće u nadmetanje za novi gradonačelnički mandat, kako bi završio započete projekte. Što se tiče oporbe u Opatiji, Muzur smatra kako se njihova aktivnost svodi na »međusobne čarke«. On podsjeća da se je aktivnost opatijske vlasti od 1990. svodila na potpirivanje populizma, pod motom: »ništa ne raditi ispod zemlje, nego samo ono što se vidi«. Zato ga ne čudi, kako kaže, što do trenutka kad je on preuzeo vlast u Opatiji nije realiziran nijedan gradski projekt.

http://www.poduzetnistvo.org/news/po...-milijuna-eura
Old May 11th, 2009, 04:04 PM   #20
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Ovdje se može naći par projekata za Opatiju

http://www.opatija21.hr/index.php?op...mid=61&lang=hr

Reply

Tags