daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Istra, Primorje i Gorska Hrvatska

Istra, Primorje i Gorska Hrvatska Istria, Kvarner, Mountainous region: Rijeka, Pula, etc.

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 2 votes, 5.00 average. Display Modes
Old October 31st, 2009, 06:15 PM   #121
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Likes (Received): 1217

Žute
gorgoroth no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old October 31st, 2009, 06:23 PM   #122
Frnjchuga031
Lega

Frnjchuga031's Avatar

Likes (Received): 26

Quote:
Originally Posted by gorgoroth View Post
Žute
Očekivo sam ovaj odgovor...

JA SAM JEDAN OD ONIH NA KOJE SU NAS RODITELJI UPOZORAVALI !
Frnjchuga031 no está en línea   Reply With Quote
Old October 31st, 2009, 10:04 PM   #123
Marin85
Registered User

Marin85's Avatar

Likes (Received): 6

Marin85 no está en línea   Reply With Quote
Old October 31st, 2009, 10:04 PM   #124
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

E bravo meni super izgleda,da je cijeli grad tako popločiti
Old November 1st, 2009, 12:24 PM   #125
Mordaunt-S
Send me kiss via PM

Mordaunt-S's Avatar

Likes (Received): 276

Opatija kao da nije u Hrvatskoj nego negdje na sjeveru italije. I cijeli Kvarner je takav. Me like it mucho.
Mordaunt-S no está en línea   Reply With Quote
Old November 1st, 2009, 03:05 PM   #126
Frnjchuga031
Lega

Frnjchuga031's Avatar

Likes (Received): 26

Fora je...

JA SAM JEDAN OD ONIH NA KOJE SU NAS RODITELJI UPOZORAVALI !
Frnjchuga031 no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2009, 03:03 PM   #127
RockawayDemurs
BANNED

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Mordaunt-S View Post
Opatija kao da nije u Hrvatskoj nego negdje na sjeveru italije. I cijeli Kvarner je takav. Me like it mucho.
Uh, možda postoje i realni povijesni razlogi za takvo što?
I nemoj ubuduće otvarati tu kutiju crva.
RockawayDemurs no está en línea   Reply With Quote
Old November 2nd, 2009, 04:31 PM   #128
Mordaunt-S
Send me kiss via PM

Mordaunt-S's Avatar

Zaboga, pa šta misliš da ne poznajem povijest ? Samo konstatiram činjenice i nemam probleme s tom temom. To me podsjetilo na moj boravak na Lošinju, kad ljudi kad ne žele da čuješ što pričaju ili kad te ogovaraju samo počnu parlat talijanski . Ništa ne kontaš. Uglavnom bio sam tamo, vidio i jako mi se sviđa. Kultura je na razini ne kao kod nas seljaka iz Hrvatske .
Old November 2nd, 2009, 04:49 PM   #129
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Ipak su Opatiju izgradili Austrijanci ne Talijani
Old November 2nd, 2009, 05:01 PM   #130
RockawayDemurs
BANNED

Quote:
Zaboga, pa šta misliš da ne poznajem povijest ? Samo konstatiram činjenice i nemam probleme s tom temom. To me podsjetilo na moj boravak na Lošinju, kad ljudi kad ne žele da čuješ što pričaju ili kad te ogovaraju samo počnu parlat talijanski . Ništa ne kontaš. Uglavnom bio sam tamo, vidio i jako mi se sviđa. Kultura je na razini ne kao kod nas seljaka iz Hrvatske .
Ma da, reče čovjek iz jednog od najljepših gradova na svijetu u koji turisti hrle non stop. Ako si zaista iz Dubrovnika.
Ajde probaj bit iz Gospića kao ja pa onda tek možeš pričat o "nama seljacima iz Hrvatske".
Vi u Dubrovniku, suvišno pričat, imate turiste iz cijelog svijeta a idući koji nas posjeti će bit i prvi.
Old November 2nd, 2009, 05:10 PM   #131
Mordaunt-S
Send me kiss via PM

Mordaunt-S's Avatar

Quote:
Originally Posted by gorgoroth View Post
Ipak su Opatiju izgradili Austrijanci ne Talijani
Ne možeš poreći talijanski utjecaj na cijeli sjever jadrana . Danas mi se čini jači nego ikad, ne znam ti ćeš bolje znati svjedok si događanja
Old November 2nd, 2009, 05:11 PM   #132
Mordaunt-S
Send me kiss via PM

Mordaunt-S's Avatar

Iz Dubrovnika sam i ponosimo se svojom kulturom i naslijeđem naravno ali aludirao sam na neke nastupe uvaženih političara s tog i susjednih područja npr. Istre kad govore o Hrvatskoj onda se postavljaju kao izdvojeni od nje i kao nešto više od ostatka zemlje što sam i sam osjetio kad sam bio gore u izbjeglištvu pa sam se u ovom slučaju solidarizirao s tim "ostatkom" Hrvatske
Old November 2nd, 2009, 05:32 PM   #133
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Quote:
Ne možeš poreći talijanski utjecaj na cijeli sjever jadrana . Danas mi se čini jači nego ikad, ne znam ti ćeš bolje znati svjedok si događanja
Ja samo kažem činjenicu da je Opatiju počela graditi Austo-Ugarska.
To za talijanski utjecaj na Sjev.Jadranu je točno,što je i logično,em radi blizine a i što je ovaj dio nekada i pripadao njima,doduše kratko
Old November 2nd, 2009, 05:49 PM   #134
RockawayDemurs
BANNED

Quote:
Iz Dubrovnika sam i ponosimo se svojom kulturom i naslijeđem naravno ali aludirao sam na neke nastupe uvaženih političara s tog i susjednih područja npr. Istre kad govore o Hrvatskoj onda se postavljaju kao izdvojeni od nje i kao nešto više od ostatka zemlje što sam i sam osjetio kad sam bio gore u izbjeglištvu pa sam se u ovom slučaju solidarizirao s tim "ostatkom" Hrvatske
Rat je tu ponajviše uzrokovao takvim kontrastima u kulturi. Krajevi u kojima rat nije bio (Istra, Kvarner, Međimurje, Varaždin) su dan danas napredniji kako gospodarski tako i civilizacijski. Zagreb se razvija kao metropola i to je fino ali istina je da mi ostali moramo doći na nivo ovih drugih krajeva, što kaže Kajin, Hrvatska se mora istrijanizirati. A sad, koliko će nam trebat da dođemo do tog niova, vidjet ćemo.
Old November 4th, 2009, 12:33 PM   #135
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Opatijski čelnici odlučili povući brže poluge za rješavanje stambene problematike

Grad kupuje stanove za socijalno ugrožene

Objavljen je poziv kako bi se utvrdilo što se nudi na tržištu nekretnina i po kojim cijenama

OPATIJA – U svrhu stambenog zbrinjavanja osoba s Liste prioriteta za davanje stanova u najam, Grad Opatija ima potrebu za kupnjom određenog broja jednosobnih i dvosobnih stanova, površine oko 60 kvadrata, etažiranih, bez tereta te odmah useljivih. Stoji to u pozivu objavljenom u medijima, kojim su gradski čelnici odlučili preuzeti aktivniju ulogu u zbrinajvanju svojih sugrađana s takozvane »socijalne liste«.

– Budući da stanovi POS-a, koje gradimo u suradnji s Agencijom za promet nekretnina, sigurno neće biti predani stanarima još otprilike dvije godine, a mi smo imali hitnih slučajeva sa socijalne liste, odnosno građana kojima prijeti deložacija, na ovaj ćemo način pokušati riješiti njihovu tešku situaciju – rekao je Danijel Jerman, gradski pročelnik za komunalni sustav. Poziv ostaje otvoren 15 dana, a Grad ga je raspisao s ciljem »ispitivanja« situacije na tržištu, a u obzir dolaze i stanovi u susjednim jedinicama lokalne samouprave.

– Prerano je govoriti o broju stanova koje ćemo otkupiti, jer će to ovisiti o broju povoljnih ponuda koje dobijemo. Imamo tri alarmantna slučaja koja moramo riješiti, tako da se nadamo da ćemo uspjeti otkupiti barem ta tri stana. Novac za kupnju je osiguran, jer je predviđen isključivo za ovu namjenu – rekao je Jerman. Do kraja godine za ovu je stavku u proračunu osigurano dva milijuna i 900 tisuća kuna.

– Taj iznos može biti i veći, jer mi imamo namjenski iznos od 20 milijuna kuna za kupnju stanova kako bismo zadovoljili potrebe »socijalne liste«. Dobar dio tog novca otići će na kupnju stanova koji se budu izgradili na lokaciji iznad »Vage«, ali ostat će nam dovoljno sredstava da financiramo i otkup stanova koje »nađemo« putem ovog poziva, zaključio je Jerman.

Na listi 38 obitelji

Na »socijalnoj listi« Grada nalazi se 38 Opatijaca, kojima bi gradska uprava u iduće četiri godine – što je razdoblje za koje se lista formira – trebala osigurati smještaj za najam. Za to je predviđena kupnja 20 stanova na lokaciji iznad »Vage«, ali i stavljanje u funkciju gradskih stanova koji su trenutačno vezani sudskim sporovima. Ostatak liste planira se zbrinuti putem gradnje POS-ovih stanova u Opriču, a najnovije rješenje je i ponuda za otkup stanova, u koje bi Grad smjestio svoje socijalno najugroženije građane.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Kroni...-socijaln.aspx
Old November 12th, 2009, 11:10 AM   #136
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Stari problemi ostali neriješeni i ove akademske godine a rješenje se i dalje ne nazire

Studenti nemaju gdje jesti

Jedini restoran gdje se može ručati i večerati na iksicu je u Učeničkom domu Lovran koji nema dovoljno kapaciteta

OPATIJA – S novom akademskom godinom na površinu su isplivali stari problemi – studenti Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki, te svi oni koji studiraju u okolici ali borave na liburnijskom području, nemaju gdje jesti. Jedini restoran gdje se može ručati i večerati na X-icu je u Učeničkom domu Lovran koji nema kapaciteta za sve one koji bi htjeli pojesti barem jedan topli obrok na dan po prihvatljivoj cijeni.

– Vrlo često je velika gužva, teško je doći na red, a i hrana nije dobra kao što je bila nekada. Imamo samo dva menija, a jesti možemo samo ako nam se posreći da u to vrijeme nemamo predavanje ili ako nema gužve pa da se stignemo na vrijeme vratiti na faks – rekli su studenti Dalibor Horvat i Mario Ivanović koje smo ulovili između predavanja na Fakultetu u Iki.

Posljednjih nekoliko godina svi restorani koji su omogućavali studentima prehranu preko »iksica« ukinuli su tu mogućnost, a zadnja među njima bila je Kavana u Lovranu. Što se točno dogodilo teško je reći, osim da je nadležno ministarstvo vlasniku otkazalo ugovor i prepustilo studente same sebi pa ih se u pauzama od predavanja najčešće može vidjeti u Iki, gdje umjesto toplih obroka konzumiraju hamburgere i sendviče.

– Valjda nitko ne želi imati posla s nama, ne znam što drugo misliti. Naravno da ovo nije u redu. Naime, očekuje se da ako postoji fakultet mora na tom području postojati i menza, jer moramo negdje jesti – komentirali su studenti koje smo zatekli na ručku u Učeničkom domu, i dodali kako velika većina zna kakvo je stanje pa se više i ne trude doći u »menzu« gdje na »iksicu« mogu dobiti meni po cijeni od oko šest kuna. Zanimljivo je da gotovo na svim fakultetima upisne kvote rastu, pa se broj studenata stalno povećava, dok se broj restorana studentske prehrane iz godine u godinu smanjuje.

Kako je nekad bilo

Ne tako davno na području Opatije i Lovrana postojalo je nekoliko restorana gdje su studenti mogli jesti najprije na bonove, a kasnije na »iksice«. Nekada su studenti po subvencioniraj cijeni mogli jesti i u ičićanskom restoranu »Triestina« te u restoranu »Mali raj«, a restoran »Aquamarin«, bivši Korzo bio je jedno od omiljenih okupljališta studentske populacije. Često odredište bila je i »Vongola« gdje su se osim studentske prehrane, u večernjim satima održavali i partyji.

Marijana ZORIĆ

http://www.novilist.hr/Vijesti/Kroni...dje-jesti.aspx
Old November 13th, 2009, 01:37 PM   #137
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Članovi vijeća grada Opatije podržali projekt izgradnje žičare na Učku

Sudbina Ljetne pozornice posvađala opatijske vijećnike

Sa sigurnošću mogu reći da će i tijekom iduće godine Ljetna raditi na isti način, odgovorio je na vijećničko pitanje gradonačelnik Dujmić, a odgovor je »isprovocirao« HDZ-ovca Gorana Crnkovića

OPATIJA - Među osnivačima trgovačkog društva s ciljem izgradnje žičare na Učki naći će se i Grad Opatija jer na jučerašnoj su sjednici Vijeća idejni pokretači ovog projekta dobili veliku podršku vijećnika. Bez glasova »protiv« odlučeno je da će u temeljni kapital društva koje bi se trebalo osnovati 17. prosinca Opatija ući sa 160 tisuća kuna, odnosno oko 12 posto udjela.

– Ovdje se radi o projektu o kojem se razgovara već stotinu godina, a naša je želja da prijeđemo s riječi na djela. Zeleno svjetlo za pristupanje društvu, čiji je cilj priprema svih preduvjeta nužnih za izgradnju žičare, već je dala i Primorsko-goranska županija, a imamo podršku i naših najvećih hotelskih kuća, rekao je voditelj projekta Mladen Blažević. Zbog dnevnog reda »siromašnog« polemičnim točkama, najzanimljivije su se rasprave odvijale tijekom uvodnog dijela sjednice – vijećničkih pitanja. Većinu vijećnika zanimalo je stanje gradskih kapitalnih projekata, a nezavisni Nikica Pažin zamjerio je gradonačelniku Ivi Dujmiću što u medijima iznosi pojedinosti određenih projekata, prije nego što se o njima raspravi na Vijeću.

– Smatram da je Grad Opatija više nego transparentan. Tržnica je prvi projekt u koji ulazimo, bit će dovršena do svibnja, a financijska sredstva su osigurana. Čim se dovrši izvedbeni projekt, imat ćemo javno predstavljanje. U projekt kina ulazimo u parterstvu s LRH, a svaka od strana definirat će svoje želje i očekivanja. Ako oni ne budu mogli pratiti naš tempo, Grad će u realizaciju otići samostalno. Nakon idejnog prijedloga arhitekata i odobrenja konzervatora, vijećnici će s njim biti upoznati i bit će im prezentiran na jednoj od sjednica, rekao je Dujmić. Vijećnika Akcije mladih Sandija Kršanca zanimalo je kako se odvija projekt rekonstrukcije Ljetne pozornice.

– Sastao sam se s investitorom Zoranom Maržićem više puta, razgovaramo i tražimo zajednički interes. Ne mogu ulaziti u detalje jer dogovor je da nakon što usuglasimo stavove, izađemo u javnost sa zajedničkim priopćenjem, no sa sigurnošću mogu reći da će i tijekom iduće godine Ljetna raditi na isti način, kazao je Dujmić. No, ovakav odgovor gradonačelnika »isprovocirao« je HDZ-ova vijećnika Gorana Crnkovića.

– Niste u tajnoj misiji, molim da mi jasno odgovorite – hoće li se nastaviti s projektom rekonstrukcije koji je već prošao na Vijeću, ili će nam na Ljetnoj i dalje ostati bunker, ustrajao je Crnković. Konkretan odgovor, ipak, nije dobio.

– Nisu to tajni razgovori, a o ishodu Ljetne odlučivat će se na Vijeću. Sredstva za projekt još uvijek su u proračunu, a nakon što s Maržićem postignemo dogovor, Vijeću ću prezentirati ugovore koje je potpisala bivša vlast. Tada ćete vidjeti čega se sve Grad mora odreći, koliko parka mora prepustiti, a reći ćemo vam i koliko će Grad morati platiti ako odustane od rekonstrukcije, zaključio je Dujmić.

Davor ŽIC

http://www.novilist.hr/Vijesti/Kroni...e-posvada.aspx
Old November 17th, 2009, 05:19 PM   #138
Goran_777
.

Goran_777's Avatar

Likes (Received): 7

Quote:
Originally Posted by Marin85 View Post
a kako se vama ljudi svidaju te yute plocice?
meni su estetski odlično rješenje, samo što se ove novije glatke dosta kližu po kiši, može biti napeto kad se trči po njima
one starije nisu toliko glatke ali su se zato više prljale, nikako naći pravi kompromis...već je pola glavne ulice popločeno tako...

danas je u Novom listu bila najava radova na oborinskoj kanalizaciji na potezu Nove ceste od Kuka do Vage, početkom iduće god. raditi će se odvodnja za potrebe budućeg kružnog toka i benzinske pumpe na Kuku. kritizira se bivše Poglavarstvo jer to pred 2 godine nije napravilo zajedno sa sanitarnom kanalizacijom, pa će se opet kopati. biti će novih gužvi, ali se taj dio ceste može "zaobići" preko Voloskog ili Matulja...

za one koji prate zbivanja na liburnijskom području ima jedan novi portal:
http://www.liburnija.net/foto-prica-opatija/

slika preuređenja jednog poslovnog prostora, bit će još jedna pekara
Goran_777 no está en línea   Reply With Quote
Old November 17th, 2009, 05:26 PM   #139
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

NA OPATIJSKOJ NOVOJ CESTI, OD KUKA DO VAGE, MORAT ĆE SE OPET KOPATI I ČEKATI U KOLONAMA

»Zaboravili« postaviti cijevi za oborinsku kanalizaciju

Nova investicija će biti vezana uz planiranu izgradnju rotora i benzinske crpke na području Kuka - izjavio Raul Degano, šef gradske tehničke službe

OPATIJA – Nova cesta, na području od Kuka do vološćanske »peze«
uskoro će, vjerojatno tijekom iduće godine opet postati – »radna zona«. Kopat će se zbog postavljanja cijevi za oborinsku kanalizaciju, iako je pred nepune dvije godine postavljana sanitarna kanalizacija i djelimično rekonstruirana prometnica.
– Mi smo pred dvije godine predlagali da spojimo te dvije investicije, ali to nije prošlo na Poglavarstvu. Ne znam je li stvar u nedovoljnim financijskim sredstvima, ali mislim da je uvijek pametno spojiti svu nužnu infrastrukturu u jedno »polaganje«. Pritom treba voditi računa i o budućim potrebama, pa ćemo tako sad u Matuljima, na potezu Kastavske ceste, uz sanitarnu kanalizaciju, postavljati i infrastrukturu potrebnu za plinifikaciju tog područja, kazao je direktor Komunalca Ervino Mrak. Za ovu vrstu investicija nadležna je lokalna samouprava, no danas u Gradu ne znaju tko je »odgovoran« za zaustavljanje postavljanja oborinske kanalizacije u vrijeme kad je bila postavljana i sanitarna, kao ni razloge zbog kojih je ono stopirano.
– Ova investicija, postavljanje oborinske kanalizacije, vezana je uz planiranu izgradnju rotora i benzinske crpke na području Kuka, dakle ona trenutačno nije potrebna. Sasvim se sigurno neće raditi u idućim mjesecima, ali bit će nužna uskoro, za omogućavanje planiranog razvoja tog područja, kazao je šef gradske tehničke službe Raul Degano, dodavši da ne zna tko je odbio mogućnost spajanja dvije investicije prije dvije godine. Savjetnik za ovo pitanje tada je u Gradu bio Georg Žeželić.
– Kao čovjek iz struke apsolutno sam za postavljanje sve infrastrukture odjednom, a ne u etapama. Međutim, kao savjetnik nisam mogao donositi takve odluke, jer to je bila stvar gradskog vodstva. Ja nisam nadzirao radove, nego samo dinamiku njihova izvođenja, jer je to išlo jako sporo, o čemu sam podnosio izvještaje Gradu, rekao je Žeželić.
Drugim riječima, unatoč sugestijama iz struke, tadašnje kolektivno tijelo gradske izvršne vlasti – Poglavarstvo – stopiralo je prije dvije godine investiciju koja će, u skoroj budućnosti, »zagorčati život« građanima zbog prometnih gužvi koje će ju pratiti.

Davor ŽIC

http://novine.novilist.hr/Default.as...3286328592863I
Old November 17th, 2009, 06:16 PM   #140
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Quote:
Originally Posted by Goran_777 View Post
meni su estetski odlično rješenje, samo što se ove novije glatke dosta kližu po kiši, može biti napeto kad se trči po njima
one starije nisu toliko glatke ali su se zato više prljale, nikako naći pravi kompromis...već je pola glavne ulice popločeno tako...

za one koji prate zbivanja na liburnijskom području ima jedan novi portal:
http://www.liburnija.net/foto-prica-opatija/

slika preuređenja jednog poslovnog prostora, bit će još jedna pekara
Super,sada ćemo moći više informacija dobivati s liburnijskog područja

Reply

Tags
opatija

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules