daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Holland Hoogbouw Forums > Actueel > Rotterdam

Rotterdam » Ojajôh?Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old February 4th, 2004, 04:03 PM   #1
Marin
Jürgen Leschinger
 
Marin's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam | Zell am See
Posts: 9,267
Likes (Received): 5607

Rotterdam: Schiecentrale

Schiecentrale
Ooit werd er gewone elektriciteit opgewekt, nu is de Schiecentrale een smeltkroes van creatieve energie. Dat is te danken aan de audiovisuele en ICT-bedrijven die er inmiddels in gevestigd zijn. Dat worden er nog meer, want de gefaseerde herontwikkeling is nog niet klaar.
Fase 1 betrof de elektriciteitsfabriek zelf. Daar kwamen av-bedrijven (bijvoorbeeld Blue Horse Productions) en twee grote filmstudio’s in. In die studio’s vinden en vonden de opnamen plaats voor bekende tv-series als ‘Oppassen!’, ‘Bergen Binnen’, ‘Luifel en Luifel’ en ‘Ben zo terug’. Ook commercials, films, videoclips en het NPS-programma ‘De Muziekcentrale’ zijn en worden in de Schiecentrale opgenomen.
Fase 2 betrof de herontwikkeling van het voormalige accuhuis tot bedrijfsverzamelgebouw: 25kV. Achter de glazen gevel die 25kV nu siert, zitten inmiddels 46 ict-, reclame-, av- en filmbedrijven. Het open karakter van 25kV zorgt ervoor dat de ondernemers elkaar vaak ontmoeten. Daaruit ontstaan samenwerkingsverbanden.
Ook de herontwikkeling van het voormalige schafthuis (fase 3a) is klaar. Inmiddels heeft zich daar onder meer het internationaal bekende ontwerpbureau Studio Dumbar gevestigd. Het voormalige trafohuis (3b of Trafo 236) is eveneens opgeleverd. Behalve voor kantoren is daar ruimte gereserveerd voor een grand café, gecombineerd met een multimedia-hotel van twaalf tot vijftien kamers. Op het dak komt een terras met uitzicht op de haven.
De plannen voor fase 4 behelzen de realisering van (nog eens) 14.000 vierkante meter bedrijfsruimte, waaronder het nieuwe pand van RTV Rijnmond, circa 180 woonwerkwoningen en twintig kadewoningen), een middelgrote Super de Boer supermarkt en een aantal andere voorzieningen, zoals mogelijk een health- en fitnesscentrum, een sauna, squashbanen, een schoonheidssalon, een gymlokaal en een parkeergarage van zo'n 400 plaatsen.
Dit alles moet naast en achter het huidige Schiecentralegebouw komen, met een blijvend vrij uitzicht op de Nieuwe Maas.

Bron: http://www.lloydkwartier.nl


Hier wat plaatjes van de (nog te realiseren) nieuwbouw/uitbreiding/verbouwing:

2003-2004 Bedrijfsruimtes in het voormalige schaftlokaal (fase 3a)
Fase 3a van de transformatie van de Schiecentrale, tegenwoordig kortweg ‘fase 3’ genoemd, betrof het voormalige schaftlokaal. Dit gebouw, gelegen aan de zuidzijde van de Lloydstraat, is met behoud van talrijke oorspronkelijke details herontwikkeld. De oplevering was in 2003. Inmiddels is het pand volledig gevuld met mediageoriënteerde bedrijven, een castingbureau en een radio-omroep.
2003-2004 Hotel met grand café in voormalig trafohuis (fase 3b)
Fase 3b van de herontwikkeling van de centrale ging om het voormalige trafohuis. Daarom wordt deze fase tegenwoordig ‘Trafo 236’ genoemd. In dit trafohuisDit gebouw, dat staat aan het begin van de Lloydstraat staat, zijn. Daarin zijn bedrijfsruimtes gerealiseerd. Ook is het de bedoeling dat er een hotel met grand café in komt. De bouwkundige oplevering was begin 2004, al kan het gedeelte waar de hotelkamers zijn voorzien heel gemakkelijk nog als kantoorruimte ontwikkeld worden. Het OBR en het RFF( Rotterdams Fonds voor de Film en audiovisuele media) zijn inmiddels gestart met de toewijzing van de units aan geïnteresseerde bedrijven. Ook de komst van een exploitant voor het hotel met grand café laat naar alle waarschijnlijk niet lang op zich wachten.


2004-2006 Nog meer kantoren (fase 4a)
Fase 4a betreft de realisering van een nieuw bedrijvengebouw, ten zuiden van 25kV. Dit complex krijgt circa 8.000 vierkante meter bedrijfsruimte en een parkeergarage. Het is de bedoeling dat de regionale omroep RTV Rijnmond zich er vestigt. Ook is er ruimte gereserveerd voor journalistieke opleidingen van de Hogeschool voor Management en Communicatie en de Erasmus Universiteit Rotterdam. De realisering start in 2004. In 2006 moet het gebouw klaar zijn.
2005-2006 Woningen, voorzieningen en kantoren (fase 4b)
Fase 4b betreft de realisering van 180 woonwerkwoningen, twintig kadewoningen, circa 6.000 vierkante meter kantoren, een parkeergarage en talrijke voorzieningen, zoals een Super de Boer supermarkt, squashbanen, een sauna, een schoonheidssalon en mogelijk een health- en fitnesscentrum. De woonwerkwoningen zijn alleen bedoeld voor mensen met een AV-, film- of ICT-bedrijf. Net als fase 4a zal deze fase in de jaren 2004, 2005 en 2006 gerealiseerd worden.


Het totale complex: www.schiecentrale.nl
__________________
www.pho2graphy.nl | Flickr
Marin no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old February 5th, 2004, 12:05 AM   #2
Skyscrapercitizen
TIMBY
 
Skyscrapercitizen's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam
Posts: 33,190
Likes (Received): 5558

Wordt toch een mooi gebied daar langs het water.
__________________
Tower In My BackYard!
Skyscrapercitizen no está en línea   Reply With Quote
Old February 5th, 2004, 11:09 AM   #3
Jan
High there, what's up!
 
Jan's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: SkyscraperCity
Posts: 27,619
Likes (Received): 16420

Ik besef net dat deze ook over de 10 verdiepingen zit.

Vorige week waren ze al met graafmachines aan het rommelen daar. Tijd voor update foto's!
__________________
share your urban photo's, news and developments at Urbie! check out the website and download the app through the app store or google play
Jan no está en línea   Reply With Quote
Old February 6th, 2004, 12:46 AM   #4
SC81
messeturm
 
SC81's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Piershil-City
Posts: 36
Likes (Received): 0

prachtproject als je het mij vraagt. Fase2 ,het 25KV gebouw, vind ik echt super. Zou Fase 4 nu geen gevaar lopen nu RTV Rijnmond niet zo heel erg breed zit ?
SC81 no está en línea   Reply With Quote
Old February 6th, 2004, 02:41 PM   #5
Marin
Jürgen Leschinger
 
Marin's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam | Zell am See
Posts: 9,267
Likes (Received): 5607

Quote:
Originally posted by SC81

prachtproject als je het mij vraagt. Fase2 ,het 25KV gebouw, vind ik echt super. Zou Fase 4 nu geen gevaar lopen nu RTV Rijnmond niet zo heel erg breed zit ?
@SC81: hieronder tref je een paar citaten uit een artikel in het RD van 28 januari jl:

Schiecentrale: nóg meer media en tv

Naast, achter en boven de Schiecentrale in het Lloydkwartier komt een complex met ruim 70.000 vierkante meter bedrijfsruimten, woningen, een supermarkt, horeca. In de zomer wordt begonnen met de bouw. In de Schiecentrale en het aangrenzende 25 KV-gebouw zitten inmiddels ruim 60 bedrijven in de nieuwe media en audio-visuele sector, zoals tv-producenten, animatiebedrijven en webdesignbureaus. Er zijn al diverse films, tv-programma’s en –series opgenomen in de centrale.


Hoewel de filmsector en de productiemaatschappijen onder druk staan, heeft de gemeente Rotterdam toch besloten de investeringen in deze branche door te zetten als onderdeel van de Economische Visie 2020. 'Media en tv is toch een groeimarkt en wij verwachten dat de sector veel werkgelegenheid met zich meebrengt,'zegt A. Kooiman van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR).....

.....Jacques van Heijningen schat de ontwikkelingskosten van de studio op 25 miljoen euro. Dat bedrag zou in principe al helemaal gefinancierd zijn. De hoogbouw wordt ontwikkeld door het OBR en een particuliere investeerder. Ook dat project is volgens de film commissioner voor bijna 100% financieel gedekt.....

.....Het Rotterdams Fonds voor de Film en audiovisuele media (RFF) ziet graag RTV Rijnmond, E-TV en de commerciële zender RNN7 in het Lloydkwartier verschijnen. Een complicatie is dat RTV Rijnmond fors moet bezuinigen en de reeds geplande verhuizing in de ijskast heeft gezet. Ook andere tv-zenders staan niet bekend als kapitaalkrachtig. Een mogelijke toekomstige gebruiker wordt De Nieuwe Omroep, een landelijke vereniging met 86.000 leden die al enkele jaren poogt een zendmachtiging te bemachtigen.....

.....De uitbreiding van de Schiecentrale is een samenwerkingsverband van projectontwikkelaar ProperStok, die coördinerend ontwikkelaar is en 20 kadewoningen voor zijn rekening neemt, Patrimoniums Woning Stichting, die 180 woonwerkeenheden laat bouwen (http://www.pwsrotterdam.nl/pws/index...00&ix=114&xx=1), en het OBR, dat zorgt voor voor de kantoren, een supermarkt en een multifunctionele gymzaal. Ook moet er een parkeergarage komen.
__________________
www.pho2graphy.nl | Flickr
Marin no está en línea   Reply With Quote
Old February 7th, 2004, 10:24 PM   #6
Cymen
Just another user
 
Cymen's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Amsterdam
Posts: 4,922
Likes (Received): 40

Ik zit nu dus Idols te kijken(mn vriendin zit naast me, misschien verklaard dat het) en dat is dus hier!?
Cymen no está en línea   Reply With Quote
Old March 24th, 2004, 10:17 PM   #7
Capzilla
robkaper.nl
 
Capzilla's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 5,895

Vandaag is de kijkkubus geopend.

__________________
Rob Kaper
Capzilla no está en línea   Reply With Quote
Old April 10th, 2004, 12:06 AM   #8
Marin
Jürgen Leschinger
 
Marin's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam | Zell am See
Posts: 9,267
Likes (Received): 5607

27 maart 2004
2 april 2004
__________________
www.pho2graphy.nl | Flickr
Marin no está en línea   Reply With Quote
Old May 10th, 2004, 11:57 PM   #9
Marin
Jürgen Leschinger
 
Marin's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam | Zell am See
Posts: 9,267
Likes (Received): 5607

10 mei 2004

__________________
www.pho2graphy.nl | Flickr
Marin no está en línea   Reply With Quote
Old May 11th, 2004, 12:36 AM   #10
Nexxd
Rotterdammer!
 
Nexxd's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Rotterdam
Posts: 13,955

Open dag Lloydkwartier op 15 mei
Gemeente en ontwikkelaars organiseren zaterdag 15 mei van 11.00 tot 16.00 uur een open dag in en over het Lloydkwartier.
Belangstellenden kunnen zich op een informatiemarkt laten informeren over de laatste nieuwbouwprojecten (zoals de Hollandia en de woon- en werkruimtes in de vierde fase van de Schiecentrale) en over de herontwikkeling van het Jobsveem. In het voormalige pakhuis zelf is een modelwoning ingericht, waar bezoekers een goede indruk kunnen krijgen van de woonmogelijkheden in dit monumentale pand. Ook in gebouw De Ruyter is een modelwoning ingericht.
Verder is er aandacht voor de plannen om de Lloydpier tot een stedelijk woongebied om te vormen. Daarnaast houdt het Onafhankelijk Toneel op 15 mei open huis. Bovendien staat, rond 14.00 uur, de officiële opening van het Sport- en Evenemententerrein op het programma. De nieuwe naam van het terrein wordt bekendgemaakt en er zijn sportactiviteiten, zoals blowkarten (karts met een zeil die door de wind worden voortbewogen), vliegeren en kooivoetballen. Een dj en dansers zorgen voor nog meer vertier.
Een film over de utility ducts (waarmee kabels en leidingen kunnen worden aangelegd en gerepareerd zonder de straat open te breken), rondleidingen door de Schiecentrale en de radiostudio van FunX, bezichtiging van de school en het kinderdagverblijf en een expositie van de resultaten van de ideeënwedstrijd voor de Jobsveemcampagne maken het programma compleet. Natuurlijk kan iedereen ook bij de herbouw van het achttiende-eeuwse linieschip De Delft komen kijken of een bezoek brengen aan het informatiecentrum. Het Lloydkwartier ligt naast de Euromast en Het Park en is via de compleet vernieuwde Westzeedijk (tramlijn 8) te bereiken. Wie met de metro komt, moet uitstappen bij station Coolhaven.
Nexxd no está en línea   Reply With Quote
Old May 11th, 2004, 12:38 AM   #11
l'etranger
Registered User
 
Join Date: Apr 2004
Location: Rotterdam Zuid
Posts: 206
Likes (Received): 0

Laurus heeft vandaag volop veel banen geschrapt - waaronder Super de Boer ook valt. Zit dat nog wel goed?

http://www.nos.nl/nieuws/artikelen/2...1300banen.html
l'etranger no está en línea   Reply With Quote
Old May 25th, 2004, 01:09 AM   #12
Marin
Jürgen Leschinger
 
Marin's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam | Zell am See
Posts: 9,267
Likes (Received): 5607

24 mei 2004__________________
www.pho2graphy.nl | Flickr
Marin no está en línea   Reply With Quote
Old May 25th, 2004, 10:20 AM   #13
Skyscrapercitizen
TIMBY
 
Skyscrapercitizen's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam
Posts: 33,190
Likes (Received): 5558

What the hell! Waarom hebben we die impressies niet eerder gezien?

Wordt een geweldig gebouw als ik dit zo zie!
__________________
Tower In My BackYard!
Skyscrapercitizen no está en línea   Reply With Quote
Old May 25th, 2004, 10:31 AM   #14
Patrick Highrise
visit the world
 
Patrick Highrise's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam
Posts: 6,708
Likes (Received): 2984

omdat het bouwbord en nu pas staat??
Dit project heeft toch echt wel iets!
__________________
Patrick
------------------------------------------------------
2016: Riga mei 2016 / Lissabon juni 2016 / Praag september 2016 / Costa Rica
2017: Patagonië / Patagonia / Stockholm - India Ladakh (sept) - laatste deel vlucht Leh-Delhi! - Boedapest (okt)
2018: Liverpool (mrt) - Wenen (mei) - Tanzania-Kilimanjaro (juni) - Rome (september) - Kopenhagen (oktober)
Patrick Highrise no está en línea   Reply With Quote
Old May 25th, 2004, 12:11 PM   #15
Jan
High there, what's up!
 
Jan's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: SkyscraperCity
Posts: 27,619
Likes (Received): 16420

Inderdaad een erg mooi project. Ik was er gisteren ook nog even en het wordt daar met de dag mooier. De grootste schijf lijkt me 15 verdiepingen als je de tussengelegen ruimte meetelt. Mooie ontwikkeling zijn die grote, geheel openklapbare glazen gevels zodat je woonkamer in een balkon veranderd. Queen of the South heeft ze ook, maar die hekken die ze gebruiken voor de ballustrade lijken zo uit de bouw te komen, die hadden wel wat verfijnder gekund. Hier zie ik ook va die grote dranghekken staan. Ik ben benieuwd hoe dit woon-werk concept zich gaat ontwikkelen. Volgens mij is hier zeker vraag naar.
__________________
share your urban photo's, news and developments at Urbie! check out the website and download the app through the app store or google play
Jan no está en línea   Reply With Quote
Old May 25th, 2004, 12:20 PM   #16
Marin
Jürgen Leschinger
 
Marin's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam | Zell am See
Posts: 9,267
Likes (Received): 5607

Quote:
Originally Posted by Jan
Ik was er gisteren ook nog even en het wordt daar met de dag mooier.
Volgende keer even aanschuiven bij Neeleman..
__________________
www.pho2graphy.nl | Flickr
Marin no está en línea   Reply With Quote
Old July 15th, 2004, 09:50 AM   #17
Marin
Jürgen Leschinger
 
Marin's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam | Zell am See
Posts: 9,267
Likes (Received): 5607

Een half Groothandelsgebouw erbij

Door Herman Moscoviter

Het is de vierde en misschien wel de ingrijpendste fase in de jarenlange metamorfose van de 'Schiecentrale' in het Lloydkwartier in Rotterdam. Nog voordat de bouw begint is dit project met woningen, kantoren, supermarkt, een gymnastiekzaal, een sportveld op het dak, galerijen met buitengaatse bergingen, een eigen water- en windturbine, en filmprojecties op de gevels al in de prijzen gevallen.


Aanzicht vanaf de Schiehavenweg van de dubbele bebouwing op de Schiecentrale in het Lloydkwartier. Links op de achtergrond enkele oude gebouwen van de centrale.(Artist's impression Mei Architecten).

Het is een voorbeeldproject geworden van Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen (IFD). Behalve de demonstratiestatus, krijgt het in staalskelet opgetrokken gebouw ook een subsidie vanwege zijn bijzondere bouwtechnische karakter. Ontwerpend architect Robert Winkel van het Rotterdamse bureau Mei Architecten heeft voor alle zekerheid zelf voor zijn gezin een woonruimte van 230 vierkante meter geclaimd. Met zicht op de Nieuwe Maas, op het langzaam groeiend Lloydkwartier en op historisch en nieuw Delfshaven.
Terug naar de jaren zeventig. Ooit stond hier aan de Lloydstraat de 'Schiecentrale'. Deze belangrijke elektriciteitsfabriek zorgde bij gangbare zuidwesten wind voor rook, roet en stof in Delfshaven en Middelland. De activiteiten werden beëindigd en de verschillende gebouwen uit diverse periodes zouden tegen de vlakte gaan.
Zonde, werd er door een enkeling geroepen. Hier staat een industrieel monument van elektriciteitsopwekking. Het middelste gebouw en de erachter liggende generatorhal (1901, architect A.J.Th. Kok, later mededirecteur KuiperCompagnons) kan bijvoorbeeld zonder moeite een fors zwembad herbergen. Of een elektriciteits- en IT-museum. Hoewel weinigen destijds het nut van bewaren en ombouwen herkenden, zag de toenmalige wethouder Joop Linthorst dat uiteindelijk wel. Hij liet plannen maken door de Franse architect Jean Nouvel. De waarde van de trits gebouwen werd aangetoond en heel, heel langzaam kwam een metamorfose op gang. Afwijkend van wat Nouvel had bedacht, overigens.
In het middelste gebouw vestigden zich audiovisuele bedrijven (waaronder Blue Horse Productions van Chiem van Houweninge) die in de leeggehaalde generatorhal een schitterende filmlocatie voor binnenopnames vonden. Het aangrenzende 25 KV gebouw werd door architect Robert Winkel uitgekleed en ingepakt tot bedrijfsverzamelgebouw en het andere aangrenzende gebouw (1915) is inmiddels een hotel.

Gazen gevel
Deze fases worden nu gevolgd door toevoegingen op de plaats waar op het vier voetbalvelden grote grondvlak gesloopte elektriciteitsfabrieken stonden. Winkel houdt niet van kneuterigheid en kiest zonder mankeren voor de schaal van de haven en de voormalige centrale. Op het middendeel heeft hij op twintig meter hoge stalen dragers een gebouw ontworpen van 130 meter lengte. Dat is net zo lang als het huidige Jobsveem, waar voorheen Now & Wow de begane grond als dansvloer gebruikte.
Een schijf met onderin drie lagen kantoren en daarboven nog acht lagen woningen. Omdat het geheel in staalskeletbouw is, kunnen woningen kantoren worden en andersom. Daarbij kan elke oppervlakte vergroot worden. Ofwel een woning of kantoor is naar wens bijvoorbeeld zestig of 1600 vierkante meter groot. En elke maat die daartussen ligt.
Aan de zijde van de de Schiehaven (het westen) is de pui van glas, waarbij de geveldelen als een harmonica kunnen worden ingeklapt. De hele kamer of kantoorruimte komt dan open en bloot in de wind en de zon te liggen. Aan de andere zijde van dit gebouw wil Winkel roestvrij stalen gaas laten aanbrengen, dat als een strakgespannen vitrage de galerijen van de ergste wind en regen afschermt. Erbuiten steken op onregelmatige wijze bergingen uit van twee bij drie meter. Esthetische gevormde puisten waar fietsen, kampeerspullen, diepvriezers even zo goed hun plaats kunnen krijgen, als een logeerbed.
Parallel aan dat 130 meter lange gebouw komt een lagere schijf, met onderin drielaagse kadewoningen aan de Schiehaven, daarboven twee lagen kantoren en daar weer boven vier lagen woonwerkwoningen. Ook hier geldt: uitgevoerd als staalskeletbouw, dus alles kan anders. De totale oppervlakte is net zo groot als die van het yuppenparadepaardje op de Wilhelminapier, Montevideo. Alleen gelden hier normalere koop- en huurprijzen.

Gratis fietspomp
De gebouwencombinatie maakte het mogelijk voor architect Winkel een aantal extra's te realiseren. De ondergrondse parkeergarage (vierhonderd plaatsen) heeft een eigen wasplaats. Erin zit ook een fietsenberging voor 250 tweewielers. Het water van de gevel van het hoogste gebouw wordt opgevangen in een brede goot en naar de Schiehaven geleid via een waterturbine. De elektriciteit dient onder meer voor zaken in het gebouw zoals de gratis fietspomp in de fietsenberging. Op het dak komt als een kroonlijst een wormwielvormige windturbine die ook elektriciteit opwekt. Allemaal moderne referenties aan de elektriciteitsopwekking van weleer.
Het meest bijzondere vindt de architect dat over het hele ontwerp- en goedkeuringstraject negen maanden is gedaan. Zeer snel voor 50.000 vierkante meter, een half Groothandelsgebouw. Dankzij de niet aflatende inzet van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting en de particuliere projectontwikkelaars PWS en Proper-Stok.
Het totaal is een cluster gebouwen met ongekende functiemenging. In de tweede helft van 2006 worden de eerste kantoren en woningen opgeleverd.

Bron: RD dinsdag 13 juli 2004
__________________
www.pho2graphy.nl | Flickr
Marin no está en línea   Reply With Quote
Old July 15th, 2004, 02:21 PM   #18
Gerard
registered muse
 
Gerard's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Rotterdam
Posts: 2,439
Likes (Received): 735

Ik had het stuk al gelezen inderdaa. Gaat echt een mooi stuk worden en ik hoop dat ze de woning/werkruimtes ook allemaal vol gaan krijgen.
De gebouwen zien er in ieder geval goed uit.

jammer dat het 130 lang wordt en niet hoog
Gerard no está en línea   Reply With Quote
Old July 15th, 2004, 04:22 PM   #19
The Messiah
Finishing this fight
 
The Messiah's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Middelburg(The Netherlands)
Posts: 1,307
Likes (Received): 64

Zooo! dat is niet mis! Best een breed gebouw als je het zo aan mij vraagt De gevel vind ik ook wel erg mooi hoor!
__________________
The message you have entered is too short. Please lengthen your message to at least 2 characters.
The Messiah no está en línea   Reply With Quote
Old July 15th, 2004, 04:42 PM   #20
Patrick Highrise
visit the world
 
Patrick Highrise's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Rotterdam
Posts: 6,708
Likes (Received): 2984

ja erg cool gebouw dit! Wordt een pareltje! Benieuwd wat de beginverkoopprijzen zullen zijn! En wie weet zal ik hier anders nog op uitkijken!, na ja met een schuin oog
__________________
Patrick
------------------------------------------------------
2016: Riga mei 2016 / Lissabon juni 2016 / Praag september 2016 / Costa Rica
2017: Patagonië / Patagonia / Stockholm - India Ladakh (sept) - laatste deel vlucht Leh-Delhi! - Boedapest (okt)
2018: Liverpool (mrt) - Wenen (mei) - Tanzania-Kilimanjaro (juni) - Rome (september) - Kopenhagen (oktober)
Patrick Highrise no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 05:11 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

tech management by Sysprosium