daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Istra, Primorje i Gorska Hrvatska

Istra, Primorje i Gorska Hrvatska Istria, Kvarner, Mountainous region: Rijeka, Pula, etc.

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 4 votes, 5.00 average. Display Modes
Old May 16th, 2009, 10:23 PM   #61
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Likes (Received): 1666

Strava je viadukt,podsječa me na Mihačevu dragu samo je puno duži i viši
gorgoroth no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old May 16th, 2009, 10:24 PM   #62
misipile
Not Registered :)

Likes (Received): 600

Quote:
Originally Posted by gorgoroth View Post
Super slike.Prava stvar za Novi,istinski dobitak za turizam i da je još par ovakvih projekata na Kvarneru a mogli bi početi s Haludovom
slazem se. trebalo bi napraviti par takvih resortova po obali, a ostatak nek se okani ovog cimer-fraj turizma, to nikud ne vodi. ovo u novom je predivno, kao da si na drugom planetu... a samo parsto metara dalje te ceka realnost kad vidis onaj projekt hitmarina, koji ce biti gotov nikad. evo slika od prije par mjeseci, al mislim da se nije puno promjenilo stanje:

usput receno, ova slika pokazuje bolji dio (koji je ipak barem dijelom gotov, ima tu puno vise objekata i vecina ih je nedovrsena).
misipile no está en línea   Reply With Quote
Old May 16th, 2009, 10:24 PM   #63
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Likes (Received): 11

Quote:
Originally Posted by misipile View Post
nije bas najnovija gradnja, ali je interesantan objekt u crikvenici, a znam i da se na motorwaysima nesto spominjao pred neko vrijeme, pa eto danas slikano:

http://lh5.ggpht.com/_faAg773Tkq4/Sg...0/DSC01790.JPG

http://lh4.ggpht.com/_faAg773Tkq4/Sg...0/DSC01792.JPG

http://lh4.ggpht.com/_faAg773Tkq4/Sg...0/DSC01793.JPG

vijadukt je postao landmark crikvenice. ima puno kontroverzi oko njega, ali mi se svidja, kad idem u plodine ili na trznicu bacim oko na parking i stanje oko ducana s mosta, tako da znam gdje da ne idem kad je guzva
da, odlican mi je ovaj vijadukt.

mozes ga odmah staviti i na motorwayse

ivan_ri no está en línea   Reply With Quote
Old May 16th, 2009, 10:26 PM   #64
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Quote:
slazem se. trebalo bi napraviti par takvih resortova po obali, a ostatak nek se okani ovog cimer-fraj turizma, to nikud ne vodi. ovo u novom je predivno, kao da si na drugom planetu... a samo parsto metara dalje te ceka realnost kad vidis onaj projekt hitmarina, koji ce biti gotov nikad. evo slika od prije par mjeseci, al mislim da se nije puno promjenilo stanje:

http://lh6.ggpht.com/_faAg773Tkq4/Sg...0/DSC01173.JPG

usput receno, ova slika pokazuje bolji dio (koji je ipak barem dijelom gotov, ima tu puno vise objekata i vecina ih je nedovrsena).
ovaj projekt mi nikad nije bio jasan... tko bi pametan isao graditi onakve zgradurine na onako skucenom prostoru .

Old May 16th, 2009, 10:29 PM   #65
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Quote:

Vidio sam na jednoj od tih zgrada ogroman plakat HSP-a,ako mi se nije pričinilo.
Usput,kako se zove rijeka u Novom,je li Ričina
Old May 16th, 2009, 10:30 PM   #66
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Quote:
Originally Posted by ivan_ri View Post
da, odlican mi je ovaj vijadukt.

mozes ga odmah staviti i na motorwayse
Da tamo ga stavi neka ga svi vide
Old May 16th, 2009, 10:34 PM   #67
misipile

vijadukt je na motorwaysima.

sto se hitmarine tice.. to je projekt jedne $h!+ ekipe. necu vrijedjati, ali stvarno nisu normalni. megalomanski projekti ljudi koji ne znaju sto rade...

a onaj potocic/rjecica/stogod u novom je ricina, da. i da, na jednoj od zgrada uz magistralu pise HSP
Old May 16th, 2009, 10:36 PM   #68
misipile

Quote:
Strava je viadukt,podsječa me na Mihačevu dragu samo je puno duži i viši
podsjeca malo, da... visok 39m, dug 400 i nesto, uvijek zaboravim sta pise na tabli, hah. 'samo' jedno samoubojstvo dosad, dobar prosjek, samo se nadam da ovaj nije otvorio sezonu

samo, ima cudan tip gradnje, ne znam ni sam kakav je tocno, ali je cudan
Old May 16th, 2009, 10:37 PM   #69
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Quote:
podsjeca malo, da... visok 39m, dug 400 i nesto, uvijek zaboravim sta pise na tabli, hah. 'samo' jedno samoubojstvo dosad, dobar prosjek, samo se nadam da ovaj nije otvorio sezonu

nema veze, bitno da je atraktivan i kvalitetan

Old May 16th, 2009, 10:37 PM   #70
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Quote:

Puno je pogodniji za te radnje od Krčkog mosta,barem ne trebaš platiti mostarinu
Old May 16th, 2009, 10:38 PM   #71
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Quote:
vijadukt je na motorwaysima.

sto se hitmarine tice.. to je projekt jedne $h!+ ekipe. necu vrijedjati, ali stvarno nisu normalni. megalomanski projekti ljudi koji ne znaju sto rade...

a onaj potocic/rjecica/stogod u novom je ricina, da. i da, na jednoj od zgrada uz magistralu pise HSP
Je bio sam u pravu ha ha
Old May 16th, 2009, 10:39 PM   #72
spuzva bob
Registered User

spuzva bob's Avatar

Likes (Received): 4

E taj vijadukt je gradio 3.maj koliko ja znam.
spuzva bob no está en línea   Reply With Quote
Old May 16th, 2009, 10:41 PM   #73
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Znači zato su i dobili one radove za Pelješki most jer imaju iskustva
Old May 16th, 2009, 10:48 PM   #74
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Quote:
Znači zato su i dobili one radove za Pelješki most jer imaju iskustva
u biti i nisu...

Quote:
DOMAĆA BRODOGRADILIŠTA TRI TJEDNA ČEKAJU ODGOVOR NA PONUDU ZA GRADNJU ČELIČNIH PILOTA
Kasne potpisi za Pelješki most
Želimo precizno definirati sve pojedinosti i ugovorne obveze jer kada posao krene onda više nema natrag, objašnjava državnI tajnik za infrastrukturu Zdravko Livaković

Brodogradilišta bi trebala obraditi oko 46.000 tona limova

RIJEKA – Brodogradilišta Brodosplit, »3. maj« i »Viktor Lenac«, a interes iskazuje i Brodotrogir, još nisu potpisala ugovore za gradnju 208 čeličnih pilota koji bi trebali nositi kolničku konstrukciju kontroverznog projekta Pelješkog mosta.
Kako doznajemo od direktora Sektora gradnje HC-a i voditelja jedinice za provedbu projekta gradnje Pelješkog mosta Tomislava Cvetka izvjesno je da se posao na zabijanju pilota, koji bi trebala odraditi Inina tvrtka-kćer Crosco, sada pomiče s početka listopada, kako je bilo najavljivano prije nešto više od mjesec dana, na prosinac ove godine. Iako nitko od odgovornih, uključujući i državnog tajnika za infrastrukturu Zdravka Livakovića, ne dovodi u pitanje realizaciju posla obrade oko 46.000 tona čeličnih limova u domaćim brodogradilištima, neslužbeno doznajemo da, nakon što su brodogradilišta dostavila svoju zajedničku ponudu prije tri tjedna, otad s njima nije održan sastanak na tu temu.
Livaković tako navodi kako u Ministarstvu prometa i Hrvatskim cestama, kao investitorom gradnje Pelješkog mosta, žele biti sigurni da ponuđena cijena od oko 1,6 eura po obrađenom kilogramu čelika odgovara tržišnoj.
Traže se, ističe Livaković, i čvrste garancije da će svako pojedino brodogradilište u zadanom roku isporučiti dovoljnu količinu čeličnih pilota. Prema Livakovićevim riječima, brodova koji su opremljeni tako velikim dizalicama i čekićima potrebnim za zabijanje čeličnih cijevi u podmorje postoji tek nekoliko u svijetu i njihov je najam vrlo skup.
– Želimo precizno definirati sve pojedinosti i ugovorne obveze jer kada posao krene onda više nema natrag. U trenutku kada Crosco angažira takav brod, moramo biti sigurni da će brodogradilišta kontinuirano i u dovoljnim količinama isporučivati čelične pilote da posao na temeljenju mosta ne bi stajao ni dana, ističe Livaković.
Brodogradilištima je u interesu što prije ugovoriti posao.

O. ANTEŠIĆ, Novi List

Old May 16th, 2009, 10:51 PM   #75
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Da zaboravih da u ovoj državi sve šepa
Old May 16th, 2009, 10:56 PM   #76
misipile

Quote:
Originally Posted by ivan_ri View Post
nema veze, bitno da je atraktivan i kvalitetan
e sad, kvalitetan... radili su rekonstrukciju oborinskih voda na njemu pred koju godinu, lose izvedeno, sahte na sjevernoj traci su koma, taman dodju pod desne kotace, a nisu bas najravnije. a i nije dobro izvedeno to, kad su jace kise opet kuce ispod imaju problema s poplavama jer je lose napravljena odvodnja. dobro da osiguranje placa svaki put.
Old May 16th, 2009, 10:57 PM   #77
misipile

Quote:
Puno je pogodniji za te radnje od Krčkog mosta,barem ne trebaš platiti mostarinu
da, al postoji opasnost da prezivis, jer ti je odmah ispod ambulanta
Old May 16th, 2009, 11:00 PM   #78
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Quote:
da, al postoji opasnost da prezivis, jer ti je odmah ispod ambulanta
A to je preveliki rizik,tamo kada već platiš mostarinu si siguran da ćeš se barem utopiti
Old May 18th, 2009, 07:07 PM   #79
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

evo neka bude ovdje, buduci da je najblize Senju
vijest je s pocetkatreceg mjeseca... elektrana uskoro krece u pogon

----------------------------------------------------

NA GRADILIŠTU NAJVEĆEG VJETROPARKA U OVOM DIJELU EUROPE
Na Vrataruši montirana posljednja vjetrenjača

Vjetropark se prostire na 5,8 kilometara četvornih, a pojedinačna snaga svakog vjetrogeneratora je 3 MW, pa će ukupna instalirana snaga vjetroparka iznositi 42 MW. Godišnje će proizvoditi oko 125 milijuna kWh struje

SENJ – U vjetroparku Vrataruša, u zaleđu Senja, jučer je montirana posljednja vjetrenjača, četrnaesta po redu, koliko će ih najveći vjetropark u ovom dijelu Europe imati u ovoj prvoj fazi. Sama montaža vjetrogeneratora trajala je oko pet mjeseci, nešto duže od planiranog jer su iznimne hladnoće u prosincu i siječnju otežavale rad, premda se i pod tim uvjetima radilo. Montaži vjetrenjača prethodila je gotovo jednogodišnja priprema područja u okviru koje su izvršeni obimni radovi na proboju cesta unutar samog vjetroparka, ali i pristupnih cesta kako bi se oprema golemih dimenzija uopće mogla dopremiti. Uz to, radilo se je i na kopanju, armiranju i betoniranju golemih temelja za stupove, a prva vjetrenjača montirana u rujnu prošle godine izazvala je iznimno zanimanje, ne samo radi toga što se radi o prizoru kojeg su rijetki mogli doživjeti uživo, nego i radi njenih impresivnih dimenzija. Naime, stup vjetrenjače koji nosi krilca visok je 80 metara, raspon krila joj je 90 metara. Sve zajedno teži oko 260 tona, a montaža je izvršena uz pomoć golemih dizalica.
Vjetropark Vrataruša zajednički grade rovinjska Valalta i Wallenborn Projektentwicklung GmbH&Co. KG iz Njemačke. Prostire se na 5,8 kilometara četvornih, a pojedinačna snaga svakog vjetrogeneratora je 3 MW, pa će ukupna instalirana snaga vjetroparka iznositi 42 MW i po snazi će biti najveći vjetropark u ovom dijelu Europe. Godišnje će proizvoditi oko 125 milijuna kWh struje, a o veličini projekta svjedoči i podatak da njegova izgradnja košta pozamašnih 420 milijuna kuna ili 57 milijuna eura.
– Zadovoljni smo što se posao uspješno privodi kraju, kaže ing. Zlatko Prpić, voditelj i koordinator ovog zahtjevnog i rijetkog projekta, i to ne samo u Hrvatskoj. Njegova tvrtka »AS inženjering« iz Senja obavila je i nadzor svih građevinskih radova, dok je nadzor cjelokupne investicije povjeren Brodarskom institutu iz Zagreba.
Paralelno s montažom vjetrenjača gradila se i trafostanica koja će preuzimati 30 kilovoltnu struju s vjetroagregata i pretvarati ju u 110 kilovoltnu, nakon čega će se struja podzemnim kablom prosljeđivati u obližnji dalekovod Senj – Crikvenica.
– Slijede završni radovi na polaganju elektro kablova, uzemljenja, uređivanje gradilišta te ispitivanje montirane opreme – najavljuje Prpić radove koji još predstoje, nakon kojih će biti stvoreni uvjeti za početak rada vjetroelektrane koja će »ukrotiti« dio poznate senjske bure, a u nacionalnoj bilanci činiti značajan udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Dorotea PRPIĆ

Kubika k'o u priči

U okviru zemljanih radova na području zahvata izgrađeno je tri i pol kilometra nove ceste širine od oko 5 metara. Izvršena je i rekonstrukcija i proširenje krivina postojeće županijske ceste Vratnik-Vrataruša kako bi se mogle dopremiti sekcije za stupove i ostala oprema golemih dimenzija. Djelomično je rekonstruirana i lokalna cesta Veljun-Vrataruša, a izvršena je i geometrijska korekcija krivina na postojećim protupožarnim putevima na području Vrataruše i time stvorili uvjeti za transport tereta dužine 60 metara. Sve zemljane radove izveli su senjski poduzetnici, a o kojem se obimu posla radilo zorno govore podaci – iskopano je oko 65 tisuća kubika materijala, u podložne betone temeljnih jama, u koje su postavljeni stupovi vjetroagregata, ugrađeno je oko 900 kubika betona, dok je u betoniranje temeljnih stopa za stupove ugrađeno oko 6,5 tisuća kubika betona i oko 500 tona armature.

Old May 18th, 2009, 09:21 PM   #80
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

mogli bi i kod nas iznad drage staviti vjetroelektrane

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread: