|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Istra, Primorje i Gorska Hrvatska Istria, Kvarner, Mountainous region: Rijeka, Pula, etc. |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools |
Rating:
|
Display Modes |
|
|
#61 |
|
Sunce ti žarko
Likes (Received): 1666
|
Strava je viadukt,podsječa me na Mihačevu dragu samo je puno duži i viši
|
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Not Registered :)
Likes (Received): 600
|
Quote:
usput receno, ova slika pokazuje bolji dio (koji je ipak barem dijelom gotov, ima tu puno vise objekata i vecina ih je nedovrsena). |
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
rekreativac
Likes (Received): 11
|
Quote:
mozes ga odmah staviti i na motorwayse
|
|
|
|
|
#64 | |
|
rekreativac
|
Quote:
.
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Sunce ti žarko
|
Quote:
Usput,kako se zove rijeka u Novom,je li Ričina |
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
Sunce ti žarko
|
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
|
vijadukt je na motorwaysima.
sto se hitmarine tice.. to je projekt jedne $h!+ ekipe. necu vrijedjati, ali stvarno nisu normalni. megalomanski projekti ljudi koji ne znaju sto rade... a onaj potocic/rjecica/stogod u novom je ricina, da. i da, na jednoj od zgrada uz magistralu pise HSP
|
|
|
|
|
|
#68 | |
|
|
Quote:
![]() samo, ima cudan tip gradnje, ne znam ni sam kakav je tocno, ali je cudan
|
|
|
|
|
|
|
#69 | |
|
rekreativac
|
Quote:
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Sunce ti žarko
|
Quote:
![]()
|
|
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Sunce ti žarko
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#72 |
|
Registered User
Likes (Received): 4
|
E taj vijadukt je gradio 3.maj koliko ja znam.
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
Sunce ti žarko
|
Znači zato su i dobili one radove za Pelješki most jer imaju iskustva
|
|
|
|
|
|
#74 | ||
|
rekreativac
|
Quote:
Quote:
|
|
|
|
|
#75 |
|
Sunce ti žarko
|
Da zaboravih da u ovoj državi sve šepa
|
|
|
|
|
|
#76 |
|
|
e sad, kvalitetan... radili su rekonstrukciju oborinskih voda na njemu pred koju godinu, lose izvedeno, sahte na sjevernoj traci su koma, taman dodju pod desne kotace, a nisu bas najravnije. a i nije dobro izvedeno to, kad su jace kise opet kuce ispod imaju problema s poplavama jer je lose napravljena odvodnja. dobro da osiguranje placa svaki put.
|
|
|
|
|
|
#77 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#78 |
|
Sunce ti žarko
|
|
|
|
|
|
|
#79 |
|
rekreativac
|
evo neka bude ovdje, buduci da je najblize Senju
![]() vijest je s pocetkatreceg mjeseca... elektrana uskoro krece u pogon ---------------------------------------------------- NA GRADILIŠTU NAJVEĆEG VJETROPARKA U OVOM DIJELU EUROPE Na Vrataruši montirana posljednja vjetrenjača Vjetropark se prostire na 5,8 kilometara četvornih, a pojedinačna snaga svakog vjetrogeneratora je 3 MW, pa će ukupna instalirana snaga vjetroparka iznositi 42 MW. Godišnje će proizvoditi oko 125 milijuna kWh struje ![]() SENJ – U vjetroparku Vrataruša, u zaleđu Senja, jučer je montirana posljednja vjetrenjača, četrnaesta po redu, koliko će ih najveći vjetropark u ovom dijelu Europe imati u ovoj prvoj fazi. Sama montaža vjetrogeneratora trajala je oko pet mjeseci, nešto duže od planiranog jer su iznimne hladnoće u prosincu i siječnju otežavale rad, premda se i pod tim uvjetima radilo. Montaži vjetrenjača prethodila je gotovo jednogodišnja priprema područja u okviru koje su izvršeni obimni radovi na proboju cesta unutar samog vjetroparka, ali i pristupnih cesta kako bi se oprema golemih dimenzija uopće mogla dopremiti. Uz to, radilo se je i na kopanju, armiranju i betoniranju golemih temelja za stupove, a prva vjetrenjača montirana u rujnu prošle godine izazvala je iznimno zanimanje, ne samo radi toga što se radi o prizoru kojeg su rijetki mogli doživjeti uživo, nego i radi njenih impresivnih dimenzija. Naime, stup vjetrenjače koji nosi krilca visok je 80 metara, raspon krila joj je 90 metara. Sve zajedno teži oko 260 tona, a montaža je izvršena uz pomoć golemih dizalica. Vjetropark Vrataruša zajednički grade rovinjska Valalta i Wallenborn Projektentwicklung GmbH&Co. KG iz Njemačke. Prostire se na 5,8 kilometara četvornih, a pojedinačna snaga svakog vjetrogeneratora je 3 MW, pa će ukupna instalirana snaga vjetroparka iznositi 42 MW i po snazi će biti najveći vjetropark u ovom dijelu Europe. Godišnje će proizvoditi oko 125 milijuna kWh struje, a o veličini projekta svjedoči i podatak da njegova izgradnja košta pozamašnih 420 milijuna kuna ili 57 milijuna eura. – Zadovoljni smo što se posao uspješno privodi kraju, kaže ing. Zlatko Prpić, voditelj i koordinator ovog zahtjevnog i rijetkog projekta, i to ne samo u Hrvatskoj. Njegova tvrtka »AS inženjering« iz Senja obavila je i nadzor svih građevinskih radova, dok je nadzor cjelokupne investicije povjeren Brodarskom institutu iz Zagreba. Paralelno s montažom vjetrenjača gradila se i trafostanica koja će preuzimati 30 kilovoltnu struju s vjetroagregata i pretvarati ju u 110 kilovoltnu, nakon čega će se struja podzemnim kablom prosljeđivati u obližnji dalekovod Senj – Crikvenica. – Slijede završni radovi na polaganju elektro kablova, uzemljenja, uređivanje gradilišta te ispitivanje montirane opreme – najavljuje Prpić radove koji još predstoje, nakon kojih će biti stvoreni uvjeti za početak rada vjetroelektrane koja će »ukrotiti« dio poznate senjske bure, a u nacionalnoj bilanci činiti značajan udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Dorotea PRPIĆ Kubika k'o u priči U okviru zemljanih radova na području zahvata izgrađeno je tri i pol kilometra nove ceste širine od oko 5 metara. Izvršena je i rekonstrukcija i proširenje krivina postojeće županijske ceste Vratnik-Vrataruša kako bi se mogle dopremiti sekcije za stupove i ostala oprema golemih dimenzija. Djelomično je rekonstruirana i lokalna cesta Veljun-Vrataruša, a izvršena je i geometrijska korekcija krivina na postojećim protupožarnim putevima na području Vrataruše i time stvorili uvjeti za transport tereta dužine 60 metara. Sve zemljane radove izveli su senjski poduzetnici, a o kojem se obimu posla radilo zorno govore podaci – iskopano je oko 65 tisuća kubika materijala, u podložne betone temeljnih jama, u koje su postavljeni stupovi vjetroagregata, ugrađeno je oko 900 kubika betona, dok je u betoniranje temeljnih stopa za stupove ugrađeno oko 6,5 tisuća kubika betona i oko 500 tona armature.
|
|
|
|
#80 |
|
Sunce ti žarko
|
mogli bi i kod nas iznad drage staviti vjetroelektrane
|
|