daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Istra, Primorje i Gorska Hrvatska

Istra, Primorje i Gorska Hrvatska Istria, Kvarner, Mountainous region: Rijeka, Pula, etc.

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 4 votes, 5.00 average. Display Modes
Old May 18th, 2009, 10:10 PM   #81
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Likes (Received): 2

mozda jednog dana

ivan_ri no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old May 18th, 2009, 11:29 PM   #82
Avet
Registered User

Avet's Avatar

Likes (Received): 7

Ali nevjerojatno kako se ove vjetroelektrane dobro vide s krčkog mosta

a draga bi mogla biti dobra da, samo treba neka studija prosječne snage vjetra
Avet no está en línea   Reply With Quote
Old May 18th, 2009, 11:42 PM   #83
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

hehe, bit ce neki update odozgora kroz par dana

Old May 19th, 2009, 09:43 AM   #84
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Likes (Received): 1189

Dovršen projekt uređenja šest vidikovaca na području Vinodola

Oči Vinodola u lipnju se širom otvaraju

Pogledi s Mahavice, Pridve, Slipice, Gradine, Sviba i Kuka sežu daleko na pučinu i otoke, Kvarner, Učku, Velebit, Senj... Uređenje je koštalo 1,5 milijuna kuna

TRIBALJ – Projekt vidikovaca Oči Vinodola je završen – svih šest vidikovaca je uređeno, postavljena je turistička signalizacija, tiskani su promidžbeni materijali i 5. lipnja svečano će biti promovirani i otvoreni mnogobrojnim ljubiteljima prirode, ljubiteljima brdsko-planinske vožnje, biciklistima, planinarima, pustolovima i, posebno, turistima. Budući da dominiraju krajolikom Vinodola, nad morem i zelenim obroncima Kapele, pogledi sa svakog od njih su nezaboravni, sežu daleko na pučinu i otoke, Kvarner, Učku, Velebit, Senj... i taj novi turistički proizvod vjerojatno će postati nezaobilazna ruta mnogih izletničkih tura i iz ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva.

U realizaciju projekta, koji su prošle godine pokrenule dvije susjedne turističke zajednice, Općine Vinodolske i Grada Novi Vinodolski, uključili su se financijski Primorsko-goranska županija, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatska turistička zajednica, Općina Vinodolska, Grad Novi Vinodolski, TZ PGŽ i turističke zajednice Općine Vinodolske i Grada Novog Vinodolskog.
Staze duge 64 kilometra

– Cjelokupan projekt košta 1,5 milijuna kuna, a PGŽ ga financira s 500 tisuća kuna, a ugovor o sufinanciranju vidikovaca predao je direktorima TZ-a Irisu Bruketi i Vladimiru Butkoviću u etno hotelu Balatura Berislav Tulić, pročelnik UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj.

Šest vidikovaca – Mahavica, Pridva, Slipica, Gradina, Sviba i Kuk, koji su na potezu od Drivenika do Krmpota, po tri na području svake lokalne jedinice, povezuje 64 kilometra staza, koje sa sjeverozapada ulaze kod Križišća, a završavaju kod mora iznad Klenovice. Veći dio je asfaltiran, a deset kilometara koji prolaze kroz grišku i bribirsku šumu je neasfaltirano.

– U sklopu realizacije glavnog plana razvoja turizma u Primorsko-goranskoj županiji u suradnji s turističkim zajednicama, u općinama i gradovima, sufinanira se niz projekata u cilju revalorizacije kulturno-povijesnih vrijednosti. Tako je na posljednjoj sjednici Poglavarstva PGŽ-a odobreno sufinaniranje dvanaest projekata vrijednih 2,2 milijuna kuna, a na području Općine Vinodolske i Grada Novog Vinodolskog to su projekti vidikovaca i razvoj ruralnog turizma kroz elektrifikaciju šumskog područja – objašnjava Berislav Tulić.
Ljubavna cestica

– U funkciji turizma Županija sufinancira i projekt Klović i uređenje Stare škole u Grižanima, koji će biti kandidiran prema europskim fondovima, a na tome rade Poduzetnički centar Vinodol i razvojna agencijom Porin, a u suradnji s TZ-om i Općinom Vinodolskom. Županija je sufinancirala i uređenje šetnice oko Tribaljskog jezera, projekt Putevima Frankopana... Zaobalje ima mnogo toga što može pokazati i privući mnoštvo turista i posjetitelja. Tu je i revitalizacija i razvoj vinogradarstva u Vinodolu, čiji su nositelji Pavlomir i PZ Plodovi Vinodola, koji čine prepoznatljiv i specifičan turistički proizvod, stoga moramo poduzimati i druge korake kako bi se glavni plan realizirao i ponuda prilagodila zahtjevnom modernom turistu – kaže Tulić.

– Značajno je i to da se na području županije iz proračuna sufinanciralo i osam info punktova, po jedan u Bribiru i Novom Vinodolskom, a novljanski dobija nagrade kao najljepši u Hrvatskoj. U Crikvenici se nastavlja projekt sufinanciranja edukativne šetnice Ljubavne cestice, koja je duga osam kilometara, a uređuje se po najmodernijim standardima. U Novom Vinodolskom Županija je uključena u Novom Spa & Hotel's Resortu u projekt Kristijana Curavića, koji se tamo sprema za zaron na Južnom polu, projekt Ružica Vinodola prešao je već granice županije, a etno hotel Balatura u Skutićima u Triblju jedinstven je u Hrvatskoj, koji budi emocije prostora, što turisti osjete i vraćaju se ili preporučju svim prijateljima i znancima – zaključio je Berislav Tulić.

Mira KRAJNOVIĆ ZELJAK

http://www.novilist.hr/Vijesti/Kroni...e-sirom-o.aspx
gorgoroth no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2009, 02:19 AM   #85
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Quote:
Originally Posted by ivan_ri View Post
NA GRADILIŠTU NAJVEĆEG VJETROPARKA U OVOM DIJELU EUROPE
Na Vrataruši montirana posljednja vjetrenjača

Vjetropark se prostire na 5,8 kilometara četvornih, a pojedinačna snaga svakog vjetrogeneratora je 3 MW, pa će ukupna instalirana snaga vjetroparka iznositi 42 MW. Godišnje će proizvoditi oko 125 milijuna kWh struje

SENJ – U vjetroparku Vrataruša, u zaleđu Senja, jučer je montirana posljednja vjetrenjača, četrnaesta po redu, koliko će ih najveći vjetropark u ovom dijelu Europe imati u ovoj prvoj fazi. Sama montaža vjetrogeneratora trajala je oko pet mjeseci, nešto duže od planiranog jer su iznimne hladnoće u prosincu i siječnju otežavale rad, premda se i pod tim uvjetima radilo. Montaži vjetrenjača prethodila je gotovo jednogodišnja priprema područja u okviru koje su izvršeni obimni radovi na proboju cesta unutar samog vjetroparka, ali i pristupnih cesta kako bi se oprema golemih dimenzija uopće mogla dopremiti. Uz to, radilo se je i na kopanju, armiranju i betoniranju golemih temelja za stupove, a prva vjetrenjača montirana u rujnu prošle godine izazvala je iznimno zanimanje, ne samo radi toga što se radi o prizoru kojeg su rijetki mogli doživjeti uživo, nego i radi njenih impresivnih dimenzija. Naime, stup vjetrenjače koji nosi krilca visok je 80 metara, raspon krila joj je 90 metara. Sve zajedno teži oko 260 tona, a montaža je izvršena uz pomoć golemih dizalica.
Vjetropark Vrataruša zajednički grade rovinjska Valalta i Wallenborn Projektentwicklung GmbH&Co. KG iz Njemačke. Prostire se na 5,8 kilometara četvornih, a pojedinačna snaga svakog vjetrogeneratora je 3 MW, pa će ukupna instalirana snaga vjetroparka iznositi 42 MW i po snazi će biti najveći vjetropark u ovom dijelu Europe. Godišnje će proizvoditi oko 125 milijuna kWh struje, a o veličini projekta svjedoči i podatak da njegova izgradnja košta pozamašnih 420 milijuna kuna ili 57 milijuna eura.

....
evo par fotki s Vrataruše

Old May 21st, 2009, 02:28 AM   #86
cross
BANNED

Likes (Received): 0

Ajme, što dobro izgleda. Jesi ti slikao?

Gdje još u HR imaju vjetroelektrane osim na Trtaru kod Šibenika i na Vrataruši?
cross no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2009, 02:31 AM   #87
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

da, ja sam ih uslikao

sto se tice VE, imas jos onu najstariju na Pagu, ali ubrzo ce ih niknuti ko gljiva... cijeli priobalni pojas ima ogroman vjotropotencijal. ubrzo ce krenuti ovi projekti u Jelenju i Fužinama. ima ih jos najavljenih i za južne krajeve, ali o njima manje znam

Old May 21st, 2009, 02:32 AM   #88
cross
BANNED

Likes (Received): 0

Quote:
da, ja sam ih uslikao

sto se tice VE, imas jos onu najstariju na Pagu, ali ubrzo ce ih niknuti ko gljiva... cijeli priobalni pojas ima ogroman vjotropotencijal. ubrzo ce krenuti ovi projekti u Jelenju i Fužinama. ima ih jos najavljenih i za južne krajeve, ali o njima manje znam
Super projekti, kao i solarne elektrane.
cross no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2009, 02:35 AM   #89
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

da.

s tim da je ova VE na Vratarusi zadnji krik tehnike. sve je u potpunosti automatizirano, gore nece nitko raditi, osim mozda kakvog cuvara i povremenog servisera

ako se i dalje takve high end tehnologije budu uvozile u hrvatsku, ja sam za.

Old May 21st, 2009, 07:33 AM   #90
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Super su ti ove slike
Old May 21st, 2009, 08:11 AM   #91
OettingerCroat
Disenfranchised

OettingerCroat's Avatar

Likes (Received): 1

Quote:
sto se tice VE, imas jos onu najstariju na Pagu, ali ubrzo ce ih niknuti ko gljiva... cijeli priobalni pojas ima ogroman vjotropotencijal.
nemoj da te endi čuje
OettingerCroat no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2009, 08:30 AM   #92
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

da li se čuju vjetrenjače
Old May 21st, 2009, 10:46 AM   #93
misipile
Not Registered :)

Likes (Received): 313

Quote:
Originally Posted by gorgoroth View Post
afaik, ne postoji nista (pogotovo ne tako ogromno) sto mozes vrtiti kroz zrak, a da se ne cuje. ok, ove se nalaze usred niceg, pa zvuk i nije bas bitan, al netko mi je rekao da se cuju u krugu do parsto metara najvise (naravno, jedva se cuju na toj udaljenosti). imho, bolje 100 takvih nego onaj dim iz TE u urinju.
misipile no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2009, 11:59 AM   #94
BANNED

Likes (Received): 14

Kraljevica

Časna kuća( kuća gdje žive časne sestre)

Detalj

Veli zid
***** no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2009, 12:06 PM   #95
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Quote:
Originally Posted by misipile View Post
afaik, ne postoji nista (pogotovo ne tako ogromno) sto mozes vrtiti kroz zrak, a da se ne cuje. ok, ove se nalaze usred niceg, pa zvuk i nije bas bitan, al netko mi je rekao da se cuju u krugu do parsto metara najvise (naravno, jedva se cuju na toj udaljenosti). imho, bolje 100 takvih nego onaj dim iz TE u urinju.
naravno da se4 čuju,mislio saqm da li se jako čuju
Old May 21st, 2009, 12:10 PM   #96
BANNED

Likes (Received): 14

Ovoje dalo novi smisao riječi i pojmu rugoba

Ulaz u škver

Obnovljeni zvonik

Detalj 2

Stari dvorac ili dvorac Zrinski

malo-staro dvorište

Veliko novo dvorište

Ulaz u veliki kaštel tj dviorište

Vanjska strana malog kaštela

Jedna strana velikog kaštela
***** no está en línea   Reply With Quote
Old May 21st, 2009, 02:06 PM   #97
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

super fotke zvjezdane,samo tako
Old May 21st, 2009, 02:12 PM   #98
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Quote:
Super su ti ove slike
thanks

Quote:
pretpostavljam da da... ali ove jos nisu u pogonu pa ne znam koliko je to glasno

Quote:
Originally Posted by misipile View Post
upravo tako... ima takvih zabacenih mjesta po brdima koliko hoces i po meni puno manje zagadjuje okolinu nego termoelektrane

Quote:
Originally Posted by OettingerCroat View Post
nemoj da te endi čuje
psss

Old May 21st, 2009, 02:12 PM   #99
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

nice update starsky

Old May 21st, 2009, 10:00 PM   #100
misipile
Not Registered :)

Likes (Received): 313

zvjezdane, super foto tour kraljevice. strasne stvari u malom dvoristu dvorca Zrinski... ilegalnih gradnji i nadogradnji koliko ti dusa zeli

inace, u velikom dvoristu mi je 'najjaci' onaj natipis "mesopustari kraljevice" - jel to neka mesnica il what?
misipile no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules