daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy (aug.2, 2013) | DMCA policy | flipboard magazine

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Be. Forum > Belgische steden / Villes belges > Vlaamse steden > Hasselt-GenkReply

 
Thread Tools Rate Thread
Old May 18th, 2009, 09:30 AM   #1
tinque
D S - 15 05 2009
 
tinque's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 372
Likes (Received): 0

GENK | Genk Zuid

Genk Zuid, een van de meest vervuilende industriezones van Vlaanderen, wordt uitgebreid in een boszone tot vlak tegen de woonwijken van de aanliggende gemeentes.
Industrie is nodig in deze maatschappij maar niet op de manier dat men hier aan het handelen is. Genk Zuid ligt helemaal op de grens van Genk met Bilzen, Diepenbeek en Hasselt. De uitbreiding gebeurt uiteraard weg van Genk, naar de omliggende gemeentes.
Voor te duiden even een Quote uit de fietstocht van ƒƒ door limburg;
(hopelijk met zijn goedkeuring, zo blijft zijn thread ook gespaard van deze discussie.)

10. Genk-Zuid lacht u toe.


11. Genk-Zuid lacht u nog meer toe, met nog wat ochtend boven het Albertkanaal.


12. Als je je afvraagt wat die brug voor de sluizen is…


13. Het is een spoorbrug voor goederentreinen.


14.


15. Deze moest ik gewoon getrokken hebben.


16. Albertkanaal richting Luik.


17. Bedrijvigheid in de haven van Genk, in een zijdok van het Albertkanaal.


18.op foto 16, die fabriek die helemaal links achter ligt; Ugine & ALZ (arcelorMitall) dat is pas een grote vervuiler. En het afval van die hoogovens (metalslakken) die worden gewoon in openlucht verwerkt, vlak tegen de grens van Diepenbeek en de woonwijken Lutselus en Rosendaal.

En ik kan u verzekeren dat dit een oude foto is. Intussen zijn die bergen minstens 20 meter hoog en wordt het afvalwater gewoon in de beek gedumpt zonder enige vorm van zuivering. En daarenboven hebben ze nog een aanvraag ingedient om extra uit te breiden op Diepenbeeks grondgebied. Uiteraard geeft Diepenbeek een negatief advies, maar Jef Gabriels (burgemeester genk) is dit er op vlaams niveau aan het doorduwen. (Dan is hij van de miserie af!)

Even situeren;De rode circels is het gebied dat Genk (op Diepenbeeks grondgebied) wil aansnijden om Genk Zuid uit te breiden. (en dit voor de klasse van meest vervuilende bedrijven)
Diepenbeek wil dit behouden als buffer naar de woonwijken.
De groene circel is het natuurgebied de Maten.

Op het gewestplan is dit trouwens een groene bufferzone;

Vervuiling Genk-Zuid is levensgevaarlijk”

04/11/'08 “IndustriŽle vervuiling in Genk-Zuid neemt levensgevaarlijke proporties aan.” Dat verspreidde de Vlaamse overheid gisteren als lokkertje voor ‘Weliswaar’, een vakblad van de Vlaamse overheid. In het tijdschrift wordt een verband gelegd tussen de zware metalen in de lucht, en longkanker en de ziekte van Parkinson.


“Er zijn plannen om het industriegebied Genk-Zuidwest aan beide zijden van de kanaalzone uit te breiden terwijl de regio al geruime tijd kreunt onder de giftige uitstoot van fijn stof, afkomstig van de non-ferronijverheid”, schrijft de Vlaamse overheid in haar nieuwsbericht. De plannen om het industriegebied richting Diepenbeek en natuurgebied De Maten uit te breiden, zijn Vlaamse plannen, en de controle op de uitstoot van de non-ferrobedrijven is ook een Vlaamse bevoegdheid. In het artikel van ‘Weliswaar’ wordt een alarmend beeld opgehangen van de vervuiling in Genk-Zuid.

“De gezondheidsrisicoanalyse die het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid in 2007 voor Genk-Zuid heeft opgesteld, onderstreept de problematische aanwezigheid van nikkel en chroom in fijn stof als serieuze pijnpunten voor de gezondheid. Het risico op longkanker werd als belangrijkste effect in de studie vastgesteld. De tijd tussen het contact met de besmette stof en het optreden van longkanker bedraagt tien tot dertig jaar. Ook de orale blootstelling aan nikkel in en om Genk-Zuid is groot. Dit alles levert hoofdzakelijk gezondheidsrisico’s op voor kinderen.” Voorts wordt in het vakblad gewezen op het verband tussen de hoge mangaanconcentraties in Genk-Zuid en de ziekte van Parkinson.

Burgemeester Jef Gabriels reageert verbijsterd en heeft een brandbrief gestuurd naar minister-president Kris Peeters: “Ik wil u uitdrukkelijk verzoeken uw bevoegde ministers opdracht te geven om ten spoedigste een einde te stellen aan deze levensgevaarlijke proporties aannemende industriŽle vervuiling.”

Minister Crevits (milieu) wijst erop dat het om een gezamenlijke bevoegdheid gaat met minister Vanackere (volksgezondheid). Vandaag zullen alle betrokken ‘actoren’ bijeenkomen om zich te buigen over de problematiek.
Harrie Dewitte, huisarts en gemeenteraadslid (pvda+), ziet bevestigd wat hij al jaren vertelt. “Ons grootschalig gezondheidsonderzoek heeft uitgewezen dat in Genk zeven inwoners op duizend meer aangetast zijn door een ernstige longaandoening dan elders in dit land. In concrete cijfers betekent dat 450 mensen meer. Oorzaak is ontegensprekelijk de luchtverontreiniging.”

Groen! Limburg vraagt een gezondheidsonderzoek met bijzondere aandacht voor de kinderen, en een onderzoek naar de blootstelling van de bevolking in de onmiddellijke omgeving.
tinque no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
 
Old May 18th, 2009, 09:39 AM   #2
tinque
D S - 15 05 2009
 
tinque's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 372
Likes (Received): 0

Diepenbeek: Deputatie weigert uitbreiding milieuvergunning (15 mei 2009)


Op voostel van gedeputeerde Frank Smeets (CD&V) weigerde de deputatie op 14 mei de milieuvergunningsaanvraag voor de uitbreidingsplannen van TRC (Recmix).

Het bedrijf TRC / Recmix vroeg een uitbreiding aan van hun verwerkingsinstallatie voor ovenslakken, die gelegen is aan het kruispunt Westerring / Boudewijnlaan op de grens van Genk en Diepenbeek. Het dossier werd ontvankelijk verklaard op 14 januari 2009.

De aanvraag hield in dat het terrein met 3,5 hectaren werd uitgebreid tot 9,5 hectaren. Er zou een extra dieseltank geplaatst worden, een betoncentrale en de lozingssituatie zou aangepast worden. De totale toegelaten opslaghoeveelheid werd niet aangepast.

Tijdens het openbaar onderzoek liepen heel wat bezwaren binnen, 321 stuks in totaal. De bezwaren handelden over bijkomende stof- en geluidhinder, meer transportbewegingen, beperkte werkgelegenheid, de bedreiging van de waterkwaliteit, het ontbreken van een degelijk groenscherm.

Ook de schepencollege van Diepenbeek en Genk brachten een advies uit, waarbij Diepenbeek een negatief advies afleverde en Genk voorbehoud maakte over de lozingsnormen van zware metalen in het bedrijfsafvalwater.

Tijdens de bespreking door de deputatie werd geoordeeld dat, vooraleer er sprake kan zijn van een uitbreiding, het bedrijf eerst een oplossing moet zoeken voor de lozing van zware metalen in de Dautenbeek (waarvoor de Milieu-inspectie trouwens al een PV afleverde op 18 december 2008), en voor het ontbreken van een voldoende groenbuffer. En dit moet los gebeuren van de uitbreidingsaanvraag, want het bedrijf moet eerst voldoen aan de voorwaarden die al in vorige vergunningsbesluiten van de deputatie zijn opgenomen.

Om deze redenen besliste de deputatie om de uitbreidingsplannen van TRC (Recmix) te weigeren.

reportage tvl
http://www.tvl.be/nl/nieuws/2009-05-...unning-recmix/

Last edited by tinque; May 18th, 2009 at 09:46 AM.
tinque no está en línea   Reply With Quote
Old May 18th, 2009, 09:43 AM   #3
tinque
D S - 15 05 2009
 
tinque's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 372
Likes (Received): 0

Link met advies Vlaamse commisie Ruimtelijke ordening ivm de uitbreiding Genk Zuid

http://www.vlacoro.be/docs/advies%20...%2028-8-07.pdf
tinque no está en línea   Reply With Quote
Old May 18th, 2009, 03:26 PM   #4
L-er
...
 
L-er's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Ieper(Ypres)
Posts: 1,316
Likes (Received): 0*proest*


Wat een geweldige foto.*boenk! knots! pats! boem!*

Man wat wringt dit zeg. Wat een rommeltje alweer.

Last edited by Puinkabouter; May 18th, 2009 at 03:26 PM. Reason: 2>1
L-er no está en línea   Reply With Quote
Old May 18th, 2009, 05:19 PM   #5
Tiwaz
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 48
Likes (Received): 0

Die industrie i.p.v het diepenbekerbos mag er echt niet komen! Dat zou echt een zonde zijn voor de Maten!
Tiwaz no está en línea   Reply With Quote
Old May 18th, 2009, 06:04 PM   #6
tinque
D S - 15 05 2009
 
tinque's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 372
Likes (Received): 0

In eerste instantie gaat het enkel om de strook onder het kanaal. Het Diepenbekerbos hoort er nog niet bij. Dat is een foutje van mij!
tinque no está en línea   Reply With Quote
Old May 18th, 2009, 09:18 PM   #7
SpOoF
Registered User
 
Join Date: Apr 2006
Location: Genk
Posts: 319
Likes (Received): 0

Uit die koeltorens komt toch enkel waterdamp: buiten soms een paar bacteriŽn helemaal niet vervuilend. De grootste vervuiling komt van de ALZ.

De universiteitslaan (waar je 120 mag) ligt toch ook vlak tegen woongebied: zorgt dit dan niet voor vervuiling en geluidsoverlast? Ik vind die mileuproblematiek vaak overroepen: veel inwoners van diepenbeek werken nu al Genk-Zuid: ze zouden na de lusten ook de lasten eens mogen dragen. Steve Stevaert zal er wel voor zorgen dat zijn Alberthaven er komt...
SpOoF no está en línea   Reply With Quote
Old May 18th, 2009, 09:46 PM   #8
Ivo
Registered User
 
Ivo's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 328
Likes (Received): 67

Quote:
Originally Posted by L-er View Post


*proest*


Wat een geweldige foto.
Bij elke sluis van het Albertkanaal staan zulke huisjes. Hier wonen de sluiswachters.
Ivo no está en línea   Reply With Quote
Old May 19th, 2009, 10:19 AM   #9
tinque
D S - 15 05 2009
 
tinque's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 372
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by SpOoF View Post
Ik vind die mileuproblematiek vaak overroepen: veel inwoners van diepenbeek werken nu al Genk-Zuid: ze zouden na de lusten ook de lasten eens mogen dragen.
Bah ja dat het zo erg is dat scholen in de buurt gesloten moeten worden door de vervuiling, dat nemen we er maar bij hť. Welvaart voor alles!
tinque no está en línea   Reply With Quote
Old May 19th, 2009, 11:20 AM   #10
SpOoF
Registered User
 
Join Date: Apr 2006
Location: Genk
Posts: 319
Likes (Received): 0

Die school ligt veel dichter bij ALZ dan diepenbeek bij het kanaal.

Moeten we nu allemaal terug in Bokrijk gaan wonen en rokers in concentratiekampen steken?

Welvaart heeft nu eenmaal zijn prijs: met genoeg controles moeten de meeste problemen op te lossen zijn. De school werd verplaatst, er komen bufferbossen bij en ALZ heeft ook al een reeks maatregelen genomen. Moeten we allemaal 130 worden en hiermee de laatste 40 jaar als een plant leven in een rusthuis?
SpOoF no está en línea   Reply With Quote
Old May 19th, 2009, 11:26 AM   #11
11221
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 295
Likes (Received): 18

Van mijn part mag men dat stuk tegen het Albertkanaal, naast Recmix inpalmen voor industriegebied, maar dan enkel voor 'Kanaalgebruikende' industrie, maar niet als stortterrein voor Recmix!!!
Zowiezo ook een hoge talud in grond, die beplant wordt tussen industrie en woonwijk, zodat op zijn minst de visuele hinder wordt weggenomen.
Ik ben er ook voor, zoals Stevaert wil, om alle niet-kanaalgebruikende industrie in de 'Alberthaven' te herlocaliseren, en de haven er echt te laten gebruiken als transportmiddel voor aan-en/of afvoer van hun producten.
Recmix moet zich maar vestigen op de terreinen van ALZ, tis tenslotte hun rommel. Een locatie tegen een woonwijk en natuurgebied, om zware metalen te verwerken, en dan te lozen via afvalwater in een lokale beek, en het stof wat er gaat waaien, is totaal ongepast voor dit bedrijf.
11221 no está en línea   Reply With Quote
Old May 19th, 2009, 11:30 AM   #12
SpOoF
Registered User
 
Join Date: Apr 2006
Location: Genk
Posts: 319
Likes (Received): 0

Ze willen toch uitbreiden om die hopen te verlagen zodat er minder stof gaat waaien? Als je die TVL reportage bekijkt lijkt het allemaal niet zo ernstig en zouden ze alleen het water wat moeten zuiveren...
SpOoF no está en línea   Reply With Quote
Old May 19th, 2009, 12:48 PM   #13
tinque
D S - 15 05 2009
 
tinque's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 372
Likes (Received): 0

Klopt, ze willen uitbreiden om de hoogte te verminderen, maar dan gaan we binnen een aantal jaren gewoon de zelfde evolutie krijgen als wat we nu gezien hebben. Hopen die steeds maar hoger worden, en uiteindelijk gewoon de huidige situatie maar dan dubbel zo hoog.

Deze discussie gaat mij om de gezondheidstoestand en niet om een al dan niet uitbreiding.
Ik ben niet tegen de uitbreiding op zich, maar wel tegen het type industrie dat ze willen toelaten.
De huidige lokatie is waarschijnlijk zelfs een ideale plaats voor bv containeroverslag te doen, maar helemaal niet om verwerking van cokes slakken uit te voeren.
tinque no está en línea   Reply With Quote
Old June 10th, 2009, 10:31 AM   #14
Meurisse
Architect-Urbanist
 
Meurisse's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Antwerp
Posts: 9,959
Likes (Received): 922

deredactie.be
Bilzen kant zich tegen industrieterrein

wo 10/06/2009 - 10:12
De stad Bilzen is tegen de ontwikkeling van het industrieterrein Genk Zuid-Oost, langs het Albertkanaal in Zutendaal. Het terrein zou vlak bij het Munsterbos komen.


Voor de uitbouw van het economische netwerk rond het Albertkanaal zou er een industriezone van 27 hectare komen.

De stad Bilzen ziet dat echter niet zitten omdat de terreinen waar de industrie zou komen, vlak bij het Munsterbos liggen. De stad gaat daarover nu een brief schrijven aan de nieuwe Vlaamse regering.

"Het Munsterbos is een beschermd gebied, verderop heb je nog de Zutendaalse bossen en de ingang tot het nationale park Hoge Kempen", zegt burgemeester Johan Sauwens (CD&V). "We willen niet dat in zo'n aaneengesloten natuurgebied een strook industrie van anderhalve kilometer komt."

"Zutendaal wil dat in beperkte mate wel, dus in die zin lopen onze belangen niet gelijk", voegt Sauwens eraan toe.
__________________
***www.antwerpenhogerop.be***
Meurisse no está en línea   Reply With Quote
Old June 10th, 2009, 02:55 PM   #15
tinque
D S - 15 05 2009
 
tinque's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 372
Likes (Received): 0

Dit situeert zich op de foto in post 4, net rechtsonder langs de foto
tinque no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is OffAll times are GMT +2. The time now is 11:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like v3.2.5 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

Hosted by Blacksun, dedicated to this site too!
Forum server management by DaiTengu