daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Slavonija i Baranja

Slavonija i Baranja Slavonia and Baranja: Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, etc.

Reply

Thread Tools Rating: Thread Rating: 1 votes, 5.00 average. Display Modes
Old June 9th, 2009, 08:44 PM   #41
7kuna
jede čvarke na čačkalicu

7kuna's Avatar

Likes (Received): 60

Quote:
Originally Posted by gradonačelnik View Post
Znači ipak je džamija. Po kupoli se vidi kako je džamija i po reljefima na nekakvim kvazi neogotičkim prozorima, ali po tornju se više činilo kao crkva, jer nije minaret, već baš kampanel.

Ovo je slika Đakova iz 1697, kada su ga zauzeli turcu. Ta bjela crkva je na slici sasvim desno (sa minaretom). U dakovu su srusili katedralu i na mjestu nje napravili svoju veliku đamiju.(Bilo je ukupno 4 đamije). Tada je doslo do oslobođenja Đakova od turaka i sve 3 đamije su srušene i ostala je jednio ta trenutna crkvica, njoj su srušili minaret i nadogradili zvonik, tako da je to jedna od najstarijih građevina u Đakovu (nalazi se i na zastavi odnosno grbu grada đakova). Inače trenutna katedrala u Đakovu je ukopno treća. Prvu su srušili turci, pa su veliku đamiju srušili kršćani, izgrađena je druga ali je nju zahvatio veliki požar. Tada je Strossmayer napravio ovu najveću i najljepšu današnju katedralu. Sve 3 su se nalazile na istome mjestu. (stara mi je bila turistički vodič jedno vrjeme po Đakovu, tako da znam ziher)
7kuna no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old June 10th, 2009, 02:11 PM   #42
Semper Fidelis
Osječko Est 1697

Semper Fidelis's Avatar

Semper Fidelis no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2009, 12:21 PM   #43
LAMPAŠ8
LEGA,IMAŠ KUNU?

LAMPAŠ8's Avatar

Osmaši pili i razbijajući gotovo demolirali Veliki park

ĐAKOVO - Dok ravnatelji dviju od tri đakovačke osnovne škole, Josipa Anutna Ćolnića i Ivana Gorana Kovačića tvrde da, primjerice učenici OŠ Josipa Antuna Ćolnića u posljednjih 30 godina nisu imali bolju i pristojniju generaciju 'osmaša', ili pak učenici OŠ I.G.K. - discipliraniju, prizor koji je osvanuo jučer ujutro u Strossmayerovom (Velikom) parku, nakon 'tuluma' završnih razreda odaje sasvim drukčiju sliku. Gotovo sve staze kroz park bile su 'posute' sitnim staklom, ali i većim dijelovima razbijenih boca, mahom pivskih i vinskih, a malo koji je koš za smeće ostao na svome mjestu. Na stotine plastičnih čaša razbacano je oko klupa, a na većem broju mjesta mogle su se vidjeti odbačene, često i potrgane bilježnice na kojima još stoje imena njihovih dojučerašnjih vlasnika. Na nekoliko mjesta ostavljeni su i dijelovi odjeće, dok smo nedaleko pozornice zamijetili i zgarište, odnosno ostatke vatre. Kako nerede nisu smjeli praviti u školi, o čemu svjedoče ravnatelji, mladež se, očito je, iskalila u parku.
- Naši su se osmaši u školi iznimno pristojno ponašali i bili dobri. Istina je da su pjevali i opraštali se s nastavnicima, ali nisu pravili nerede, niti smo zamijetili prisutnost alkohola u krugu škole. Ni jedan list iz knjige nije iskinut pa sam naglasio kako se ni jedna dosadašnja generacija ne može mjeriti s njima, kaže ravnatelj OŠ Josipa Antuna Ćolnića, Darko Dujmović. Ravnatelj OŠ I.G.K., Tihomir Benke, kaže kako njegovi učenici nisu imali privilegij skraćenih školskih sati pa je tako oko škole 'tjerao' tuđe đake.
"Još za Dan škole obećao sam im da ćemo u školskom dvorištu napraviti feštu na kraju godine, no oni su se odlučili na zajedničku proslavu s ostalim razredima u parku", kaže Benke. On se, kao i ravnatelj Ćolnićeve škole slaže s činjenicom da su djeca poštivala pravila unutar škole, no kao je to bilo izvan njezinih granica ni jedan, a ni drugi, kako kažu, nisu mogli znati.

Old June 12th, 2009, 12:24 PM   #44
Semper Fidelis
Osječko Est 1697

Semper Fidelis's Avatar

Vidio sam slike parka u glasu. Sramota!!!
Old June 12th, 2009, 12:24 PM   #45
kutinA
Kutinainen

kutinA's Avatar

Likes (Received): 7

Na stranu sve to,meni je više upalo u oko da Đakovo ima samo 3 osnovne škole.

Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda nebu da nam nekak nebu. Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo, kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo

Rekel sam ti nek te vrag odnese, ali vrag te zeti nije smel :)
kutinA no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2009, 12:28 PM   #46
Semper Fidelis
Osječko Est 1697

Semper Fidelis's Avatar

Šta je tu čudno Đakovo ima nesto više od 20.000 stanovnika. Prolazio sam u Dj kraj nekih osnovnih škola. I vidio sam da ima jako puno djece. Sigurno su im i premale te 3 škole.
Old June 12th, 2009, 02:26 PM   #47
kutinA
Kutinainen

kutinA's Avatar

Likes (Received): 7

Kad se govori o broju osnovnih škola misli se na cijelo područje grada,a u tom slučaju govorimo o 30 092 stanovnika. Naravno da je premalo.

Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda nebu da nam nekak nebu. Kajti: kak bi bilo da ne bi nekak bilo, kaj je bilo, a je ne, kaj neje nikak bilo

Rekel sam ti nek te vrag odnese, ali vrag te zeti nije smel :)
kutinA no está en línea   Reply With Quote
Old June 12th, 2009, 02:33 PM   #48
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

Kutina to ti je Slavonija, zemlja izdanih i zanemarenih ljudi i to te ne treba čuditi. Da vidiš tek u kakvom je stanju cesta na ulazu u grad pitao bi se jel to moguće. U cijeloj priči me čudi da je hdz totalno zanemario Đakovo u kojem stoluje biskup i hrpa popova koji za svake izbore otvoreno pozivaju narod da glasa za hdz. Mislim da Đakovo čak nema bolnicu već da moraju ići u Osijek.
Brko no está en línea   Reply With Quote
Old June 13th, 2009, 01:51 AM   #49
Valentinian I
Registered User

Valentinian I's Avatar

Likes (Received): 4

Quote:
Originally Posted by Stipson View Post
Mislim da Đakovo čak nema bolnicu već da moraju ići u Osijek.
Nemaju, kad sam slomio ruku u divljini (na kampiranju) stopirao sam do Đakova i otkrio da ima samo minijaturna ambulanta (tako je bar bilo prije 10-ak godina), pa su me vozili u Osijek u onom starom, malom vozilu hitne pomoći sa još dvoje pacijenata, jedna od njih trudnica koja se skoro porodila u vozilu.
Cumque multorum taedio, quos votorum inanitas cruciabat, tandem finita nocte lux advenisset, in unum quaesito milite omni, progressus Valentinianus in campum permissusque tribunal ascendere celsius structum comitiorum specie, voluntate praesentium secundissima ut vir serius rector pronuntiatur imperii.
Valentinian I no está en línea   Reply With Quote
Old June 13th, 2009, 11:13 AM   #50
Semper Fidelis
Osječko Est 1697

Semper Fidelis's Avatar

I ja sam cuo da u Dj nepostoji neka bolnica. I da neke teže slučajeve onda moraju voziti prema Os. A stvarnoje potrebno da Dj ima normalnu bolnicu!
Old June 16th, 2009, 01:24 PM   #51
oriontrail
Registered User

oriontrail's Avatar

Likes (Received): 2

Ma u Đakovu imamo relativno velik dom zdravlja, i hitnu...kolika je tolika je, uredna je i čista, a ljudi koji tamo rade su uvijek ok.

Za vrijeme rata je tu bila ratna bolnica.
I stvarno nedostaje bolnica, nema je od Osijeka sve do Sl. Broda...a to je oko 100km...

Za primjer, dobre bolnice imaju i Vinkovci i Vukovar, koji su 15-20km jedan od drugog grada.
oriontrail no está en línea   Reply With Quote
Old June 16th, 2009, 06:58 PM   #52
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

Đakovo zalužuje da mu država sagradi novu modernu bolnicu sa svim potrebnim odjelima. Zapravo je katastrofa da se nekima grade bolnice i poliklinike zbog umjetničkog dojma dok neki gradovi kao Đakovo nemju nikakvu. Đakovo bi trebalo biti apsolutni prioritet države u gradnji novih bolnica.
Brko no está en línea   Reply With Quote
Old June 24th, 2009, 10:59 PM   #53
7kuna
jede čvarke na čačkalicu

7kuna's Avatar

Sta se dogada sa onom novom rasvijetom na katedrali. Koliko se sjecam kad sam citao o tome, to je trebalo biti gotovo prije 2-3 tjedna. ???
Old June 24th, 2009, 11:29 PM   #54
oriontrail
Registered User

oriontrail's Avatar

Nisam bio u Đakovu od tad, ali kažu da je gadno. Nadam se da još nije dovršeno...ako može netko nek uslika po noći pa ovdje posta fotke.
Old June 25th, 2009, 07:09 PM   #55
Semper Fidelis
Osječko Est 1697

Semper Fidelis's Avatar

Quote:
Originally Posted by 7kuna View Post
Sta se dogada sa onom novom rasvijetom na katedrali. Koliko se sjecam kad sam citao o tome, to je trebalo biti gotovo prije 2-3 tjedna. ???
Mislim da je to gotovo. Mislim da sam vidio sliku negdje, al sad neznam tocno jel na tv-u ili u nekim novinama.
Old June 30th, 2009, 11:25 PM   #56
7kuna
jede čvarke na čačkalicu

7kuna's Avatar

Jel se to netko zajebava s nama ili šta? Kako ovo ružno izgleda da to nisu istine. Ne vidi se čak ni sat. Jednu od ljepših građevina u hrvatskoj ovako vizualno unište sa rasvijetom da to treba poslat na robiju što prije

Pa nije vrag da to tako izgleda.???
Old June 30th, 2009, 11:56 PM   #57
Seyzmo
On Air

Seyzmo's Avatar

Likes (Received): 64

Mene podsjeca na bundeve koje se tako osvjetljavaju 31.10.
Seyzmo no está en línea   Reply With Quote
Old July 1st, 2009, 12:16 AM   #58
oriontrail
Registered User

oriontrail's Avatar

Da se ne radi o katedrali, opsovao bih...pa Strossmayer se okreće u grobu kad vidi šta su mu napravili od katedrale...

KATASTROFA!!!
CIRKUS!!!

Tipično balkanski neukus.

Šte se ne ugledaju na katedrale kao što su Zagrebačka, Koelnska, Osječka...ovo je ružno da boli.

Bolje nek vrate onu staru rasvjetu jer ovo nema smisla.
Old July 1st, 2009, 12:44 AM   #59
esseker
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!

esseker's Avatar

Likes (Received): 8

hmm zbilja izgleda kao bundeva za halloween a najavljivali su to osvjetljenje kao nešto naj naj naj ljepše ikad viđeno kod nas hmmm
esseker no está en línea   Reply With Quote
Old July 1st, 2009, 04:30 AM   #60
bubach_hlubach
the IRS at the door

bubach_hlubach's Avatar

Bolje ikaj neg nikaj. Zamislite samo kako bi bilo da su je ostavili da crmlji u mraku, nezahvalnici jedni.

'Cause I can't go on (Will you still love me?)
No, I can't go on (Just say you love me)
bubach_hlubach no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
đakovština, đakovačka katedrala, đakovo, šokci, croatia, slavonija

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules