daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Romania & Moldova > The Lounge > Photo Corner

Reply

Thread Tools Display Modes
Old June 2nd, 2009, 10:02 PM   #1
tazzmaniadodo
Moderator

tazzmaniadodo's Avatar

Likes (Received): 35

Sulina - paradisul ascuns al Deltei

M-am gandit sa deschid un thread despre un orasel foarte interesant ,cu un potential foarte mare , despre care nu prea se stie mare lucru. Eu am fost acolo acum vreo 4 ani si tin minte ca a fost ceva foarte pitoresc.

Sulina este locul unde Dunarea se intalneste cu marea, nisipul are finetea prafului din clepisdra, apusurile seamana cu explozii ceresti iar oamenii au mereu un zambet larg pe buze. Sulina este unul dintre cele mai frumoase locuri ale Romaniei. Este in acelasi timp si o destinatie mai putin cunoscuta de majoritatea turistilor romani – dar preferata de cei straini care alearga dupa natura, salbaticie, viata simpla si concedii relaxante. In Sulina te simti ca si cum ai fi la capatul lumii. Aici nu exista zumzetul uneori deranjant al traficului, nu exista malluri, pretentii, oameni multi si discoteci galagioase. Exista insa plaje largi si generoase, apa curata, canale ascunse, mancare buna si ieftina, carciumioare de secol XIX, voiosie, liniste si o apropiere de divinitate.

Cu o populatie de 5000 de persoane Sulina este in mod cert un orasel extrem de linistit. Destinatie preferata pentru cei indragostiti de frumusetea Deltei, Sulina reprezinta un important punct de plecare catre Sfantul Gheorghe, Chilia sau bratele ascunse ale Deltei, rezervatiile de pasari sau insulele mai putin cunoscute ale ecosistemului. Lacul Rosu sau Lacul Raducu sunt doar doua “obiective” usor accesibile turistilor veniti aici. Imprejurimile Sulinei abunda de bogatii ale naturii – grinduri sau lacuri naturale, brate ascunde pline de vegetatie, adevarate oaze de viata unde sute de specii de pasari isi fac cuibul in fiecare primavara.

plaja din Sulina

O istorie interesanta
Sulina a fost primul oras din Romania multietnic si multicultural, un precursor al procesului actual de integrare europeana.
In urma cu un secol si jumatate, un sat de la gurile Dunarii a intrat in Europa fara sa vrea. Dupa constituirea Comisiei Europene a Dunarii (CED), in cativa ani, Sulina, satul pescaresc cu numai 1.000 de locuitori, a ajuns cel mai important port din vestul Marii Negre.
Istoricul Gavrila Simion precizeaza in studiile sale ca Sulina a atins in anii ‘30 apogeul dezvoltarii. "Orasul-port, cu strazile aliniate perfect la malul Dunarii, avea peste 30.000 de locuitori. La Sulina au trait, in deplina intelegere, toate etniile europene", spune Gavrila Simion. Orasul avea opt consulate, iar cele mai importante opt companii de transport maritim din Europa aveau agentii in localitate. Cea mai mare parte a comertului exterior al Romaniei se derula prin acest port.
CED a atras de la tarile dunarene investitii masive. S-a amenajat cea mai importanta cale navigabila europena din acea vreme, numita Canalul Sulina. Portul a devenit unul dintre cele mai infloritoare. Cu bani europeni s-a construit un santier naval pentru repararea vapoarelor, a fost amenajata plaja orasului, s-au realizat o uzina de apa, retele de alimentare cu apa si de canalizare. Existau 154 de pravalii, patru mori, un teatru cu 500 de locuri, iar sediul CED (actualul sediu al AFDJ) era cea mai impozanta cladire a orasului. Existau scoli cu predare in limbile romana, engleza, franceza, rusa si greaca, precum si biserici - ortodoxa, romano-catolica, armeana, anglicana, o moschee si o sinagoga. Spiritul acestui oras european se regaseste astazi doar in celebrul cimitir local al crestinilor, musulmanilor si evreilor.
Sulina a inceput sa moara la fel de rapid cum s-a dezvoltat. In 1959, autoritatile comuniste au rupt relatiile cu CED si au preluat rapid intregul patrimoniu al acestei institutii europene. Desi in anii ’70 s-a investit foarte mult in acest oras, populatia, in loc sa creasca, a scazut dramatic, ajungand la 5.000 de locuitori. santierul naval si fabrica de conserve din peste au fost nevoite sa importe muncitori din alte zone ale tarii. "Veneticii" au plecat rapid din oras in 1990. In scurt timp, economia Sulinei a intrat in colaps. In 2.000 existau in oras peste 1.000 de someri. Acum, aproape intreaga populatie apta de munca nu are de lucru. Sulinenii traiesc din braconajul piscicol si din comertul ilicit.
Fostul ministru al Culturii, Ion Caramitru, a incercat un pas pentru scoaterea Sulinei din impas. A fost adoptata o hotarare de Guvern prin care localitatea a fost declarata "de interes national pentru dezvoltarea turismului cultural". Dupa plecarea din administratia centrala a lui Caramitru, autoritatile au uitat de acest proiect care prevede punerea in valoare a istoriei pentru afaceri turistice. Caramitru avea in vedere reconstructia din fonduri bugetare a farului CED, a sediului Comisiei, dar si a imobilelor in care au trait personalitati precum Jean Bard, George Georgescu, care urmau sa devina obiective turistice de inters national. Doar farul a fost reamenajat si s-a transformat in muzeu.

Surse poze:
www.romanialibera.ro
www.wikipedia.org
www.romaniatravels.ro
www.fasttravel.ro
www.info-delta.ro
www.miscarea.net
www.roturism.com
www.cazarionline.ro
www.perla-sulina.ro

Last edited by tazzmaniadodo; June 2nd, 2009 at 11:27 PM. Reason: Sursele
tazzmaniadodo no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old June 2nd, 2009, 10:30 PM   #2
tazzmaniadodo
Moderator

tazzmaniadodo's Avatar

Un hotel

Vechiul Far

Noul Far
Old June 2nd, 2009, 11:07 PM   #3
NellyUSA
Registered User

NellyUSA's Avatar

Likes (Received): 48

Sulina este un oraş şi un port liber în judeţul Tulcea, Dobrogea, la extremitatea estică a României, în Delta Dunării, în punctul de vărsare al braţului Sulina în Marea Neagră. Are o populaţie de 4.593 locuitori. Sulina nu este legată direct de reţeaua de drumuri din România şi poate fi atinsă numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră.

Extraordinar! Nemaivazut.. nemaiauzit!

Old June 2nd, 2009, 11:41 PM   #4
tazzmaniadodo
Moderator

tazzmaniadodo's Avatar

Quote:
Originally Posted by NellyUSA View Post
Sulina nu este legată direct de reţeaua de drumuri din România şi poate fi atinsă numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră.

Extraordinar! Nemaivazut.. nemaiauzit!

Este un oras special, pitoresc , linistitor... cu o istorie foarte interensanta ( am postat mai sus ). Se pare ca a cunoscut un regres dpdv economic si al populatiei; dar daca s-ar ocupa cei de la conducere, si aici ma refer la cei de la m. turismului , cei care raspund de dezvoltarea DD , regiunii, autoritatile competente ar putea sa se dezvolte intr-un super orasel-statiune de care toata Europa sa stie, fiind un loc unic in EU.
In primul rand ar trebui realizat o sosea directa din Tulcea, renovarea cladirilor istorice , infrastructura, atragere de fonduri europene...

PS: are o plaja superba cu nisip fin ca la Mamaia , multe canale navigabile (ca in Venetia )
Old June 3rd, 2009, 08:55 AM   #5
class_aladin
Registered User

Likes (Received): 0

Sulina se afla in Delta Dunarii,patrimoniu Unesco,ce sosea vrei sa treaca prin Delta,ai innebunit?Tocmai izolarea asta o face atat de exotica,terminati cu ideile astea fantasmagorice...

Quote:
Originally Posted by tazzmaniadodo View Post
Este un oras special, pitoresc , linistitor... cu o istorie foarte interensanta ( am postat mai sus ). Se pare ca a cunoscut un regres dpdv economic si al populatiei; dar daca s-ar ocupa cei de la conducere, si aici ma refer la cei de la m. turismului , cei care raspund de dezvoltarea DD , regiunii, autoritatile competente ar putea sa se dezvolte intr-un super orasel-statiune de care toata Europa sa stie, fiind un loc unic in EU.
In primul rand ar trebui realizat o sosea directa din Tulcea, renovarea cladirilor istorice , infrastructura, atragere de fonduri europene...

PS: are o plaja superba cu nisip fin ca la Mamaia , multe canale navigabile (ca in Venetia )
class_aladin no está en línea   Reply With Quote
Old June 3rd, 2009, 10:17 AM   #6
Robi_damian
Registered User

Robi_damian's Avatar

Likes (Received): 315

Quote:

Sosea directa cu Tulcea? Nu cred ca e o idee buna... Isi pierde tot farmecul.
Robi_damian está en línea ahora   Reply With Quote
Old June 3rd, 2009, 02:32 PM   #7
tazzmaniadodo
Moderator

tazzmaniadodo's Avatar

Quote:
Originally Posted by class_aladin View Post
Sulina se afla in Delta Dunarii,patrimoniu Unesco,ce sosea vrei sa treaca prin Delta,ai innebunit?Tocmai izolarea asta o face atat de exotica,terminati cu ideile astea fantasmagorice...
Nu am innebunit... ma gandesc ca nu ar afecta mediul prea mult, poate ca intradevar s-ar mai pierde din exotism dar cum ati vrea sa se dezvolte un loc fara o cale de acces ( pe apa e mai greu ) dar intradevar poate e cam complicat sa faci o sosea in delta.
Oricum transportul intre Tulcea si Sulina e greoi ; faci o gramada cu vaporu mai ales inspre amonte . Alta solutie ar fii sa poti sa inchiriezi acolo scutere , atv -uri , masinute ( sa fie ceva de genul cum e in insulele grecesti)
E nevoie de multe investitii ca sa se dezvolte zona la un nivel european. Momentan nu prea este promovat turismul acolo , si nu prea se stie de acest loc minunat.
Old June 3rd, 2009, 02:34 PM   #8
Cosmin
Euromod

Cosmin's Avatar

Likes (Received): 902

I bet you wouldn't be against a road to Tulcea if you were actually living in Sulina.
Old June 3rd, 2009, 02:47 PM   #9
tazzmaniadodo
Moderator

tazzmaniadodo's Avatar

Quote:
Originally Posted by Cosmin View Post
I bet you wouldn't be against a road to Tulcea if you were actually living in Sulina.
Iti dai seama ca nu cred ca ar fii nimeni din oras impotriva; si oricum nu stiu de ce ar fii chiar asa de rau ....doar nu s-ar face o autostrada , ci doar un drum cu o banda pe sens ( iar de la Tulcea sa traversezi cu bacu' ) ceva de genu

Si oricum nu mai sariti atat pentru ca un drum deja exista numai ca este de ala de tzara, ar trebui doar asfaltat si refacute anumite podete peste cateva canale si ridicata soseaua in anumite zone inundabile; nu cred ca ar avea un impact negativ asupra mediului; Ar creste mult numarul de turisti pentru ca multi prefera sa ajunga cu masina cu bagaje pana in fata hotelului.
Old June 3rd, 2009, 04:43 PM   #10
class_aladin
Registered User

Likes (Received): 0

N-ai vazut cat scandal s-a facut pe tema canalului Bastroe?Crezi ca pelicanii vor agreea zgomotul si noxele turistilor?Nu e destul de impanzita lumea de sosele...?Ia gandeste te un pic cat de mult valoreaza linistea ,dar mai ales peisajul salbatic??Se dezvolta ...croaziere ,etc,acolo se promoveaza alt tip de turism ...ce sa cauti cu masina la hotel in delta?Sa vina toti needucatii,cu masina ,ar fi prea de tot....uitati-va la statiunile din Valea Prahovei cum au ajuns...De aceea ,eu cred ca e mai bine asa,alegand varianta transportului pe apa.
Quote:
Iti dai seama ca nu cred ca ar fii nimeni din oras impotriva; si oricum nu stiu de ce ar fii chiar asa de rau ....doar nu s-ar face o autostrada , ci doar un drum cu o banda pe sens ( iar de la Tulcea sa traversezi cu bacu' ) ceva de genu

Si oricum nu mai sariti atat pentru ca un drum deja exista numai ca este de ala de tzara, ar trebui doar asfaltat si refacute anumite podete peste cateva canale si ridicata soseaua in anumite zone inundabile; nu cred ca ar avea un impact negativ asupra mediului; Ar creste mult numarul de turisti pentru ca multi prefera sa ajunga cu masina cu bagaje pana in fata hotelului.
class_aladin no está en línea   Reply With Quote
Old June 3rd, 2009, 05:00 PM   #11
alex_zebe
[ro] [/ro]

Likes (Received): 15

Si eu consider ca si-ar pierde din farmec odata cu o sosea noua. Oare ce ar mai diferentia Sulina de celelalte statiuni romanesti?
Tocmai izolarea face din locul asta unul atat de special, sunt extrem de putine astfel de locuri "pierdute" in Europa.

by "The Oaks"
alex_zebe no está en línea   Reply With Quote
Old June 3rd, 2009, 05:00 PM   #12
tazzmaniadodo
Moderator

tazzmaniadodo's Avatar

Quote:
Originally Posted by class_aladin View Post
N-ai vazut cat scandal s-a facut pe tema canalului Bastroe?Crezi ca pelicanii vor agreea zgomotul si noxele turistilor?Nu e destul de impanzita lumea de sosele...?Ia gandeste te un pic cat de mult valoreaza linistea ,dar mai ales peisajul salbatic??Se dezvolta ...croaziere ,etc,acolo se promoveaza alt tip de turism ...ce sa cauti cu masina la hotel in delta?Sa vina toti needucatii,cu masina ,ar fi prea de tot....uitati-va la statiunile din Valea Prahovei cum au ajuns...De aceea ,eu cred ca e mai bine asa,alegand varianta transportului pe apa.
Ok deacord cu tine! Cei care vor sa faca croaziere sau sa se transporte din TL in Sulina pe apa pot alege aceasta varianta dar trebuie oferita o alternativa si celor care vor sa ajunga direct cu masina. Nu cred ca se va duce acea liniste ca doar nu va fii traficul de pe DN1 , ci doar un drumulet pitoresc prin stuf si lacuri , o cale de a vizita delta si din masina. Imagineazati un cabrio plimbandu-se usor prin mijlocul deltei . Este ca si cum NU ai vrea sa faci o podea de lemn intr-o pestera pentru a putea merge oamenii care vor sa viziteze ca sa nu intre prea multi oameni sa nu o strice.
Degeaba sta delta acolo la noi in tara daca nu o si promovam o si exploatam (in limita in care sa nu o stricam fac si rime)
Pe aceasta sosea bineinteles ca nu ar trebui construiti zgarie-nori sau mai stiu eu ce prostii, chiar nu as fii deacord cu nicio constructie pe margini ci lasat doar ca un drum turistic.
PS: eu sunt mare fan masini si tre sa ma intelegi
Old June 3rd, 2009, 05:03 PM   #13
nebunul
Basarabia e Romania

nebunul's Avatar

Likes (Received): 92

Mai degraba amenajat o autostrada pe apa ... dupa modelul Venetiei

Timpul pentru Unire niciodată nu va veni de la sine, dacă nu-l vom face şi aduce fiecare dintre noi, cei care ne dorim Unirea cu adevărat.
“DACĂ VISUL UNORA A FOST SĂ AJUNGĂ ÎN COSMOS, EU VIAŢA ÎNTREAGĂ AM VISAT SĂ TREC PRUTUL” (GRIGORE VIERU)
nebunul no está en línea   Reply With Quote
Old June 3rd, 2009, 05:09 PM   #14
tazzmaniadodo
Moderator

tazzmaniadodo's Avatar

Quote:
Originally Posted by alex_zebe View Post
Si eu consider ca si-ar pierde din farmec odata cu o sosea noua. Oare ce ar mai diferentia Sulina de celelalte statiuni romanesti?
Tocmai izolarea face din locul asta unul atat de special, sunt extrem de putine astfel de locuri "pierdute" in Europa.
Tot izolata ar ramane! pt ca nu exista niciun oras pe o raza de multe zeci de km patrati;
Oricum parerile sunt impartite; Ceea ce face Sulina unic este faptul ca este un orasel care practic este si in Delta si la Mare, faptul ca are multe canale navigabile, o istorie interesanta , este locul unde Dunarea intalneste Marea.
Old June 4th, 2009, 07:37 PM   #15
tazzmaniadodo
Moderator

tazzmaniadodo's Avatar

Some other pics from Sulina

iturism.ro

amfostacolo.ro
Old June 4th, 2009, 08:04 PM   #16
tazzmaniadodo
Moderator

tazzmaniadodo's Avatar

O mica modificare care ar da bine

Old June 30th, 2009, 01:45 AM   #17
tazzmaniadodo
Moderator

tazzmaniadodo's Avatar

Plaja din Sulina pe care a vizitat-o Basescu si Udrea acum vreo 2 saptamani si pe care intentioneaza sa o amenajeze

Aici este singurul loc din Romania unde se poate vedea cum soarele apune in mare.

Pozele sunt din arhiva personala

Last edited by tazzmaniadodo; June 30th, 2009 at 01:51 AM.
Old August 24th, 2009, 01:47 PM   #18
tazzmaniadodo
Moderator

tazzmaniadodo's Avatar

Iesirea catre mare a canalului Sulina + farul nou
Old August 24th, 2009, 02:10 PM   #19
tazzmaniadodo
Moderator

tazzmaniadodo's Avatar

Old September 15th, 2009, 03:49 PM   #20
MandruDobrogean
BANNED

Likes (Received): 2

Ce sosea in Delta???
Ati distrus Delta cu hotelurile voastre de lux, cu piscine, cocalari si pitipoance. Treceti cu yahturile prin canale omorand fauna. Acum vin toti snobii astia cu elicoptere in Delta. Au descoperit miticii Delta si au distrus-o.
Asa au procedat si cu Mamaia. A devenit o statiune de tigani veniti din Oltenia si Bucuresti cu fite mai mari decat la Monte Carlo.
Daca vrem o regiune demna trebuie sa ne administram noi. Cat mai departe de tiganii din Romania. Granita la Harsova si Cernavoda!
MandruDobrogean no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
dobrogea_photo, ro_dobrogea

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules