daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Hungary > Infrastructure

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old May 14th, 2012, 06:57 PM   #121
Pujol77
Registered User

Pujol77's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by BND View Post
könnyen halad az európai gyakorlat a metrótól a stadtbahn felé, ha egyszer ott már jobbára kiépült a metróhálózat a hasonló méretű városokban (Bécs: 5 vonal, 90 állomás, München: 6 vonal, 100 állomás, Budapest: 2 vonal, 31 állomás). Valóban virágzik a stadtbahn a Budapesthez képest harmad-negyedakkora városokban.

Budapestnek kell egy normális, a belváros alatt sűrű metróhálózat, és egy olyan elővárosi vasúti rendszer, amely keresztül halad a városon, és a belvárosban több helyen is át lehet szállni a metróhálózatra. Mindezt kiegészíti a villamoshálózat, a belvárosi buszcsordákat pedig meg lehet szüntetni. Az autócsordára is van megoldás, Prágában pl. ezt művelik: http://www.skyscrapercity.com/showpo...postcount=1796

Ha mindez megvan, jöhet a virágos mező a Rákóczi útra.
Üdv!

Semmi értelme abszolút számokkal dobálózni.

Lehet, hogy Bécs és München kisebb városok, de amúgy jóval magasabb a népsűrűség, koncentráltabb a népesség és a városnak is sokkal több pénze is van drágább játékokra. De egyébként, például a Budapestnél épp hogy kisebb Kölnben már nincs is metró.

Szal szerintem irreális még további metróvonalakat vizionálni, a most épülőnek sem nagyon vannak/lesznek utasai. Ez a három és fél metró untig elég és innentől "elég" ha:

-visszaépül pár, emlegetett villamosvonal a meglévők teljes rekonstrukciója mellett
-épül két új Duna híd
-épül két új közúti alagút a Duna alatt
Pujol77 no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old May 14th, 2012, 07:44 PM   #122
Jack_Frost
Registered User

Likes (Received): 53

Quote:
Originally Posted by Windblower View Post
Nem, az kifejezetten káros lenne, ha az autócsorda nem hömpölyöghetne 2 x 3, vagy inkább mindjárt 2 x 5 sávon...

Nyilván rendkívül fontos, hogy minél hamarabb eljuthassunk A pontból, B pontba, méghozzá egyedileg, még véletlenül sem sokadmagunkkal, tömegközlekedéssel. Az igazság az, hogy a személygépkocsi szétverte a hagyományos városi szövetet. Régen az emberek a városban nem csak aludtak, vagy dolgoztak, hanem éltek is, pl. korzóztak, beszélgettek, neadj' Isten, levegőztek is. Ma két járda keskenyebb együttvéve, mint egy forgalmi sáv, hétvégén pedig autócsordákban mennek a hidegburkolók hétvégi házaikba, melyek mintegy 100 km-re találhatók.

De ha mégis költünk tömegközlekedésre, akkor költsünk sokat, építsünk metrót többszáz milliárdért (kilométerenként 40-50 milliárdért, mennyi autópálya, vagy 2x3 sáv az, ha már kizárólag autóban tudunk gondolkozni?), ha kell, ha nem. Menjünk szembe az európai gyakorlattal, amely a metróépítés irányából egyre inkább a városi vasút irányába halad, Stadtbahn épül legtöbb helyen, azaz a városban villamos közlekedik, a város környékére pedig felszíni vasúti mellékvonalakon jut ki, egyszerre biztosítva városközponti revitalizációt és elővárosi közlekedést is.

Érdemi érveket szívesen meghallgatok, statisztikákat is elolvasok a témakörben, de ezeket a Gramercy stílusú általános közhelyeket mellőzzük, mivel a szakmai érvelést nem pótolhatja egy sarkos vélemény.
De miért is hiszel most engem javíthatatlan autóbuzinak? A 2x3 sávos megjegyzésem Gramercy kommetjének félreértéseből fakadt. Legyen metró meg villamos minél több. Bár én az 5-ös metrót szívesebben látnám épülni mint a hülye négyest, de ez csak magánvéleményem.

Nem, én egy autók nélküli belvárost is simán el tudnék képzelni Pesten. Mondjuk a körút sugarától befelé eső részt, autók nélkül -Bajcsy, Rákoczy, Üllői utat, Kiskörútat kivéve. De mindez persze csak utópia, és legalább az M0D-t izzadjuk már ki végre magunkból egy 21 századhoz méltó kiépitettségben.

Budapesten sokkal többet kéne fejleszteni mint bárhol máshol az országban, sajnos ennek pont az ellenkezőjét látom. Itt is elmondható hogy iszonyat szarul megy a pénzek elosztása. Az elmúlt 5 évben sikerült majdnem 400 kilométer autópályát építeni amit a kutya nem használ (lássuk be az M43-nak is max 5/6ezer ej/nap forgalma van. bár az M43-as még a jobbik eset, alagutas M6 és barátaiba inkább nem is megyek bele). Ezzel szemben Budapesten és Pest megyében ugyanolyan szarak az utak mint mindig, elkerülők nem nagyon épülnek, a fejlesztések lepapirozása hosszabb ideig tart mint a kivitelelezés maga, 2-es metró összekötése a gödöllői Hévvel néha kampányban felmerül aztán gyorsan feledésbe megy, ugyanugy mint a hármas metró hosszabbitása Liszt Ferihegyig. Ha meg fejlesztünk Pesten, akkor olyan fos jön ki belőle mint az 1-es terminálhoz odabaszott, minden szempontból kritikán alul kivitelezett vasútállomás...

Mondom ezt úgy hogy nincs nagyon közöm Pesthez. Csak pusztán a józan paraszti ész alapján gondolom igy...
Jack_Frost no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2012, 09:19 PM   #123
Mintti
Registered User

Likes (Received): 13

M3 felújítását talán a legkorrektebben és leggyorsabban úgy lehetne végrehajtani, hogy a Rákospalota-Újpest vasútállomás‎tól (Szilágyi út-Árpád út-M3 vonala-Deák tér-Astoria-Kálvin tér-M3 vonala) egészen a Határ útig kiépül egy villamosvonal (egyes részek alapból kellennek) és ez a zárt vonal veszi át a teljes vonal pótlását. Vagyis nem szakaszosan újul meg a metró, hanem egészében így gyorsabban is tud megújulni, saccper max 2 év szerintem (úgy, hogy az előkészítésnél még közlekedik a metró (előkészítés = burkolat bontása etc.). Ami még szükséges, hogy a Határ útnál ki legyen alakítva egy "pót" KÖKI, mely a felújítás alatt átveszi a KÖKI szerepét, illetve átvezetéssel ide is érkeznek elővárosi vasutak. Ferenciek tere az amely elveszti metrókapcsolatát, de tömegközlekedésileg így is elérhető lesz.

Ami az M3 esetén a felújításnál érdemes átgondolni az:
  • Újpest-Központ felszíni rendezése és/vagy M3 meghosszabbítása Káposztásmegyerig
  • Aquincum és Újpest-városkapu összekötése, amely lehet földfelszín alatti és földfelszín feletti, vagyis: vasút a földfelszín alatt, a 5HÉV és a M3 bekapcsolásával vagy földfelszín felett járda+bicikli út+út+vágány+út+bicikli útjárda
  • Nyugati pályaudvar M3-MÁV csomópont modernizálása-fejlesztése - a vasúti megállóhelyek az aluljáróval egy szintbe helyezése, illetve a leendő MÁV kéreg/felszín alatti állomás és alagút előkészítése Nyugati-Kelenföld vasúti alagút számára + felszíni rendezés
  • Deák téri aluljáró rendszer teljes felújítása-korszerűsítése
  • Ferenciek tere megálló felszínre helyezése
  • Járműtelep felújítás v. áthelyezése

Természetesen a felújítása része kell, hogy legyen a teljes állomás felújítása és a felszíni létesítmények korszerűsítése illetve alapelvként kell megfogalmazni, hogy nem minden a nulláról kell kezdeni, hanem a meglévő tárgyi és szín kultúrát is érdemes megőrizni.

Mintti no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2012, 09:40 PM   #124
RawLee
Moderator

RawLee's Avatar

Likes (Received): 48

Quote:
Originally Posted by Mintti View Post
Aquincum és Újpest-városkapu összekötése, amely lehet földfelszín alatti és földfelszín feletti, vagyis: vasút a földfelszín alatt, a 5HÉV és a M3 bekapcsolásával vagy földfelszín felett járda+bicikli út+út+vágány+út+bicikli útjárda
Már van ott egy híd, amin viszonylag gyakran jár is vonat.
RawLee no está en línea   Reply With Quote
Old May 14th, 2012, 10:51 PM   #125
Mintti
Registered User

Quote:
Originally Posted by RawLee View Post
Már van ott egy híd, amin viszonylag gyakran jár is vonat.
nálam a gyakran 5-10 percet jelent, ez jelenleg nem így van. Másfelől, ha földfelszín alatt vezetjük át Pestre a vasutat akkor a HÉVvel is könnyebb összekapcsolni.
Old July 19th, 2012, 06:48 AM   #126
Qtya
sensational

Qtya's Avatar

Likes (Received): 520

A 3-as metró vonalán is új szerelvények lesznek?

2012. július 18. | 21:24
További metrószerelvényeket adna a francia Alstom cég Budapestnek a késedelmes szállítás miatti követelések fejében, a kocsik a 3-as vonalon futhatnának.

...

http://www.portfolio.hu/gazdasag/a_3...ek.170326.html
Qtya no está en línea   Reply With Quote
Old July 19th, 2012, 07:36 AM   #127
Mintti
Registered User

Quote:
Originally Posted by Qtya View Post
A 3-as metró vonalán is új szerelvények lesznek?

2012. július 18. | 21:24
További metrószerelvényeket adna a francia Alstom cég Budapestnek a késedelmes szállítás miatti követelések fejében, a kocsik a 3-as vonalon futhatnának.

...

http://www.portfolio.hu/gazdasag/a_3...ek.170326.html
És vajon a megfelelő színben kapjuk?
Old July 19th, 2012, 09:29 AM   #128
Qtya
sensational

Qtya's Avatar

Quote:
Ebből a szempontból az most részletkérdés.
Old July 19th, 2012, 08:56 PM   #129
zsimi80
Regisztrált felhasználó

zsimi80's Avatar

Likes (Received): 32

Quote:
Hogyhogy megfelelőben? Szerintem ennél a fehérnél bármi más jobb.

Amúgy meg rohadt jó lenne az a 7 szerelvényes vérfrissítés is a 3-as vonalra, mert eléggé botrányosak már azok a szerelvények. Hisz ez a 7 szerelvény szerintem a negyede lehet talán a 3-ason futóknak. Bár nem tudom pontosan.

My (geotagged) photos on Panoramio: http://www.panoramio.com/user/2910854

█████████
█████████
█████████
zsimi80 está en línea ahora   Reply With Quote
Old July 20th, 2012, 08:10 AM   #130
kiskaloz
Registered User

kiskaloz's Avatar

Likes (Received): 173

Quote:
Originally Posted by zsimi80 View Post
Hogyhogy megfelelőben? Szerintem ennél a fehérnél bármi más jobb.

Amúgy meg rohadt jó lenne az a 7 szerelvényes vérfrissítés is a 3-as vonalra, mert eléggé botrányosak már azok a szerelvények. Hisz ez a 7 szerelvény szerintem a negyede lehet talán a 3-ason futóknak. Bár nem tudom pontosan.
Ez jó , hogy kapnánk még hét hatkocsis vonatot, de szerintem a Műszaki Igazgatóság mérlegeljen, mivel fen tudja, lehet, h pl 30 Citadis villamossal jobban járnánk.. Tudom, h szar a helyzet a metrón, de szerintem járják körül, hogy "milyen" ajándékot szeretnénk... Mi az amire a legégetőbb a szükség, és mi az amit az Eu tuti nem finanszírozna....
Old August 7th, 2012, 07:33 PM   #131
COOLancs
Registered User

COOLancs's Avatar

Likes (Received): 20

Ez a " késedelem fejében ajándék metró" elég mesebelinek tűnik, ugyhogy ne nagyon éljük bele magunkat. Egyébként sem hiszem hogy lehet egy vonalon fele ilyen - fele olyan szerelvényeket üzemeltetni.

Vajon mennyi a max idő amit még kihúznak a régi metrók? Beleérteve a "fiatalabb" 2-eséit is. Sztem már most tendereztetni kéne, tőlem lehetne Kínai is ugyis mostanában nekik akarunk benyalni, meg talán hajlandók lennének meghitelezni is a cserét.
COOLancs no está en línea   Reply With Quote
Old August 7th, 2012, 08:55 PM   #132
BND
Regisztrált felhasználó

BND's Avatar

Likes (Received): 14

Quote:
Originally Posted by COOLancs View Post
Ez a " késedelem fejében ajándék metró" elég mesebelinek tűnik, ugyhogy ne nagyon éljük bele magunkat. Egyébként sem hiszem hogy lehet egy vonalon fele ilyen - fele olyan szerelvényeket üzemeltetni.

Vajon mennyi a max idő amit még kihúznak a régi metrók? Beleérteve a "fiatalabb" 2-eséit is. Sztem már most tendereztetni kéne, tőlem lehetne Kínai is ugyis mostanában nekik akarunk benyalni, meg talán hajlandók lennének meghitelezni is a cserét.
Miért ne lehetne vegyesen üzemeltetni a szerelvényeket? A 2-esen sem egyszerre fog megtörténni a csere...
BND está en línea ahora   Reply With Quote
Old October 8th, 2012, 12:56 PM   #133
Jack_Frost
Registered User

http://index.hu/belfold/budapest/201...ik_tobb_eleme/

hát én amondó vagyok hogy legjobb lenne lezárni az egészet 2-3 évre és 24/7-ben felújitani MINDENT. és természetesen az összes orosz kocsi szigoruan kuka. nehogymár 12 évig akarják újitgatni, hogy a 2020as évek végére majd tán el is készüljön...
Old October 8th, 2012, 03:02 PM   #134
zsimi80
Regisztrált felhasználó

zsimi80's Avatar

Szerintem arra semmi esély nincs... Pénzhiány.

█████████
█████████
█████████
Old October 8th, 2012, 03:20 PM   #135
Jack_Frost
Registered User

azt hiszem egy 12 éves felújitás összességében többe kerülne. persze nemtom mi lesz, csak találgatok. de 12 év...nagyon sok az.

EDIT: és különben is, a világon egyedülállóan magas 27%-os ŔFA + egyéb irreálisan magas adóterhek mellett, itt nekem k*rvára legyen mindenre pénz. és azt biztositani, hogy az ember ne a kaszással utazzon ha metrózik pesten, meg az abszolút elvárható minimum lenne.

Last edited by Jack_Frost; October 8th, 2012 at 04:30 PM.
Old October 8th, 2012, 05:38 PM   #136
zsimi80
Regisztrált felhasználó

zsimi80's Avatar

Én is nap mint nap utazom a 3-as metróval, szóval nyilván én is örülnék neki, ha nem ilyen állapotok uralkodnának ott.

█████████
█████████
█████████
Old October 8th, 2012, 08:20 PM   #137
Jack_Frost
Registered User

kérdés: ha most x hónapig/évig ment a huzavona az új metrokocsik miatt hogy igy szar a fékrendszer meg úgy nem biztonságos, akkor a régi -e jelentés szerint- balesetveszélyes kocsikat nem kéne azonnal kivonni a forgalomból? de mondjuk legkésöbb tegnapelöttig?

csak a logika nevében kérdezem, mert amugy nem értek hozzá.

http://index.hu/belfold/budapest/201..._3-as_metrora/
Old October 8th, 2012, 11:04 PM   #138
zsimi80
Regisztrált felhasználó

zsimi80's Avatar

http://www.origo.hu/itthon/20121008-...javitasat.html

█████████
█████████
█████████
Old October 9th, 2012, 08:43 AM   #139
Qtya
sensational

Qtya's Avatar

Ha sikerül a 2-es metró szerelvényeinek a cseréjét beemelni a KözOP-ba, akkor elvileg a rendelkezésre álló EIB keretet lehetne a 3-as metró szerelvényeinek a megújítására fordítani. Mondjuk nekem elég sok buktatóval terheltnek tűnik ez a megoldás... Szerencsésebb lenne akkor már inkább KözOp-ból cserélni az utóbbiakat. Viszont, akkor a MÁV+Gysev mellett nem jutna forrás a BKK villamosaira... Most csak hangosan gondolkodom...
Old November 8th, 2012, 03:07 PM   #140
Bikes
sababa

Bikes's Avatar

Likes (Received): 120

http://index.hu/belfold/budapest/201..._a_3-as_metro/
Bikes no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread: