daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Serbian Forum > Фотографија > ССССлике

ССССлике Фотографија и прикази градова и природе / Photography, urban and nature scenes | » Фото такмичење | Видео

View Poll Results: Koji fotoaparat koristite?
Canon 10 26.32%
Casio 0 0%
Fujifilm 1 2.63%
Kodak 1 2.63%
Nikon 12 31.58%
Olympus 1 2.63%
Panasonic 3 7.89%
Pentax 1 2.63%
Samsung 3 7.89%
Sony 5 13.16%
Ostalo 1 2.63%
Voters: 38. You may not vote on this poll

Reply

Thread Tools Display Modes
Old June 15th, 2011, 10:58 PM   #201
djoledjole
Georlaar

djoledjole's Avatar

Likes (Received): 0

Mislim da uzmem novi aparat sadasnji Nikon s210 star 3.5 god 8mp i 3x oz je smesan..
Bitno mi je da je sto manji aparat kako bih ga mogau svugde poneti..

imam neke ideje pa ako ima neko ko se iole razume da da neki savet jer ja pojma nemam

Nikon S8000 - Ł150 - 14.2 MP i 10X OZ

Samsung WB650 - Ł180 - 12 MP i 15X OZ

Samsung WB700 - Ł205 - 14 MP i 18X OZ

Olympus VR-310 - Ł103 - 14 MP i 10X OZ

ili nesto drugo??

Last edited by djoledjole; June 16th, 2011 at 01:32 AM.
djoledjole no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old August 26th, 2011, 12:59 PM   #202
Al3XaNd4R
Travanjinjinji

Al3XaNd4R's Avatar

Likes (Received): 172

Jel mi se isplati uzimat nikon d5100 a imam priliku i da dobijem i nikon d3100

jel ovaj d5100 povukao na cijenu zbog ekrana koji se okrece ili mi je stvarno bolji on?

ne bih da zvucim glupo sa ovim pitanjima nego nisam znao kako da pitam a da dobijem o oba aparata po koju rijec :P
| ፖድጎሪጻ | Падгорыца | بودغوريتشا | Podgorica | Подъгорица | Подгорица | Ποντγκόριτσα | پودگوریتسا | Podgorytsa | פודגוריצה | Պոդգորիցա | ポドゴリツァ | პოდგორიცა | Podgorika | Podgoritsa | Podgňrica | พอดกอรีตซา | Подгориця |
-----
ex Al3k5aNd4R

--> Podgorica <-- |SSC MNE on FB | MyBlogSpot | My gallery on 500px | Željeznice Crne Gore on FB
Al3XaNd4R no está en línea   Reply With Quote
Old August 26th, 2011, 02:05 PM   #203
Mogambo
Registered User

Mogambo's Avatar

Likes (Received): 7

Pročitaj pa vidi.. Ja bi izabrao nikon d5100, koliko sam čitao po netu ima isti senzor kao nikon d7000.

http://pcfoto.biz/nikon-d3100-test

http://pcfoto.biz/nikon-d5100-test

@ djole

pogledaj

http://pcfoto.biz/fuji-f80

Kažu da za te pare nema bolji kompaktni aparat, on je naslednik legendarnog Fuji F70..

Review: http://www.photographyblog.com/revie...f80exr_review/

Last edited by Mogambo; August 26th, 2011 at 02:11 PM.
Mogambo no está en línea   Reply With Quote
Old August 26th, 2011, 04:18 PM   #204
Al3XaNd4R
Travanjinjinji

Al3XaNd4R's Avatar

i jos jedno pitanje.. spominju mi kako je jedan sony alfa 55 bolji i kvalitetniji od ovih nikona.. zasto onda svi kupuju nikone i canone? ili ja mozda nisam primjetio da neko nesto drugo koristi
| ፖድጎሪጻ | Падгорыца | بودغوريتشا | Podgorica | Подъгорица | Подгорица | Ποντγκόριτσα | پودگوریتسا | Podgorytsa | פודגוריצה | Պոդգորիցա | ポドゴリツァ | პოდგორიცა | Podgorika | Podgoritsa | Podgňrica | พอดกอรีตซา | Подгориця |
-----
ex Al3k5aNd4R

--> Podgorica <-- |SSC MNE on FB | MyBlogSpot | My gallery on 500px | Željeznice Crne Gore on FB
Old August 26th, 2011, 04:53 PM   #205
Mogambo
Registered User

Mogambo's Avatar

Likes (Received): 7

Mana sony-ja je nedostatak objektiva, kod nas da ne pričamo i ovo što imato je veoma skupo. Canon i Nikon imaju veoma veliki zbor objektiva za svačiji džep, a i svuda mogu da se kupe, pa i kod nas.

Nikon

http://www.youtube.com/watch?v=aZpV2Cor0rE

http://www.youtube.com/watch?v=Zf7jkU1zclo

Sony A55

http://www.youtube.com/watch?v=GFOocxtuMAw
Mogambo no está en línea   Reply With Quote
Old August 26th, 2011, 07:16 PM   #206
Al3XaNd4R
Travanjinjinji

Al3XaNd4R's Avatar

hvala za ove odgovore i linkove
-----
ex Al3k5aNd4R

Old August 26th, 2011, 07:51 PM   #207
gagapg
OVO JE OVDE BALKAN...

gagapg's Avatar

Likes (Received): 56

Imao priliku da isprobam Sony Alfa, sa dodatnim objektivom, koji
je boljljih performansi od onog koji (valjda) uobičajeno dolazi sa tijelom aparata.

Aparat sam koristio nekoliko dana, i mogu reći da su fotografije (kristalno čiste)!!

Što se tiče noćne fotografije, takođe je pokazao dobre rezultate.
Old August 27th, 2011, 03:03 AM   #208
stormwatchforever
BANNED

Quote:
Originally Posted by Al3XaNd4R View Post
Jel mi se isplati uzimat nikon d5100 a imam priliku i da dobijem i nikon d3100

jel ovaj d5100 povukao na cijenu zbog ekrana koji se okrece ili mi je stvarno bolji on?

ne bih da zvucim glupo sa ovim pitanjima nego nisam znao kako da pitam a da dobijem o oba aparata po koju rijec :P
Uzmi D5100, ja sam imao D3100 i prodao ga, odlican je to mali aparat ali D5100 je trenutno najbolji od tih novih aparata koji su predstavljeni za godinu dana, senzor mu je iz D7000 ali dodatno unapredjen, i on i elektronika.
stormwatchforever no está en línea   Reply With Quote
Old September 9th, 2011, 05:25 PM   #209
vladaopel
Registered User

Quote:
Originally Posted by Deflaut View Post

Aparat je kanta. Fotke očajnog kvaliteta, nemaju oštrine, nema plavog neba, tonovi kože muljavi...

Ko jednom proba Canon, ne treba da prelazi na drugu marku - kajanje će biti dugo i gorko...
Imam i ja ovog Sonija. Da nema vrhunski kvalitet tacno je, ali ovo i nije zamisljeno kao profi masina nego idiot za prvu ruku. Novog sam ga platio 100 jura pre nekoliko godina i do sada se visestruko isplatio.

I ne mislim da pravi toliko lose slike. Nisu mozda extra ostre i kontrast im nije vrhunski, ali sasvim solidno izgledaju ako je svetlo napolju OK.

A to za Canon bih se poptuno slozio. Za ozbiljniji posao vec godinama radim sa njim, trenutno sa 50D. Tu zamerki nema mnogo.
vladaopel no está en línea   Reply With Quote
Old September 15th, 2011, 04:05 PM   #210
Todorovic
Photo

Todorovic's Avatar

Zna li neko kad ce Nikon D800 i Nikon D 400 da budu relisani?

Vreme je da menjam svoju 200ticu!
Old November 11th, 2011, 08:15 PM   #211
Singidunum
Grad Oblakodera

Singidunum's Avatar

Ovako izgleda najskuplja fotografija na svetu

Fotografija "Rajna II" nemačkog fotografa Andreasa Gurskog postigla je rekordnu cenu od 4,3 miliona dolara na nedavno održanoj aukciji u njujorškom Kristiju.

A naravno kao i savremena umetnost tako i ovakve fotografije imaju "strucnjake" da nam objasne zasto je to normalno

Quote:
This image is a vibrant, beautiful and memorable – I should say unforgettable - contemporary twist on Germany’s famed genre and favourite theme: the romantic landscape, and man’s relationship with nature.

But it is more than that. For all its apparent simplicity, the photograph is a statement of dedication to its craft. The late 1980s, when Gursky shot to attention, was a time when photography was first entering gallery spaces, and photographs were taking their place alongside paintings. Photography “as art”, at the time, was still brave and new, and the simplicity of this image shows a great deal of confidence in its effectiveness and potential for creating atmospheric, hyper-real scenarios that in turn teach us to see - and read - the world around us anew. The scale, attention to colour and form of his photography can be read as a deliberate challenge to painting's status as a higher art form. On top of that, Gursky’s images are extraordinary technical accomplishments, which take months to set up in advance, and require a lot of digital doctoring to get just right.

http://www.telegraph.co.uk/culture/a...hotograph.html

Potpišite peticiju protiv rušenja Generalštaba!

"Nije vama lak život, vidim ja"
V.V.P.
Singidunum no está en línea   Reply With Quote
Old November 14th, 2011, 03:12 AM   #212
Bojan9
Samo opušteno

Bojan9's Avatar

Likes (Received): 119

Vidjeh ovo juče... Sad da odem i istu/sličnu glupost slikam rekli bi da sam idiot koji vidi umjetnost gdje je nema i ne bih ni 50 centi dobio za ovo... I bli bi u pravu...
Old November 16th, 2011, 02:03 AM   #213
gagapg
OVO JE OVDE BALKAN...

gagapg's Avatar

Likes (Received): 56

Eto, ja bi kao trebao nešto da znam o tome, ali, predajem se....
Old November 16th, 2011, 02:11 AM   #214
jimmy spong
BANNED

Quote:
Originally Posted by Singidunum View Post
Ovako izgleda najskuplja fotografija na svetu

Fotografija "Rajna II" nemačkog fotografa Andreasa Gurskog postigla je rekordnu cenu od 4,3 miliona dolara na nedavno održanoj aukciji u njujorškom Kristiju.

A naravno kao i savremena umetnost tako i ovakve fotografije imaju "strucnjake" da nam objasne zasto je to normalno

Ljudi su stvarno glupi
jimmy spong no está en línea   Reply With Quote
Old November 16th, 2011, 02:24 AM   #215
stormwatchforever
BANNED

Quote:
Originally Posted by Todorovic View Post
Zna li neko kad ce Nikon D800 i Nikon D 400 da budu relisani?

Vreme je da menjam svoju 200ticu!
Trebao si da je menjas odavno.
Old January 10th, 2012, 10:06 PM   #216
Singidunum
Grad Oblakodera

Singidunum's Avatar

Da li se neko ovde bavi stock fotografijom? Iskustva?

V.V.P.
Old January 10th, 2012, 10:24 PM   #217
stormwatchforever
BANNED

Ja se bavim. Ako te nesto interesuje samo na PP :-)
Old August 2nd, 2012, 11:35 PM   #218
durlanista
Registered User

durlanista's Avatar

Likes (Received): 70

http://photography.nationalgeographi...paign=Content#
Old August 20th, 2012, 04:50 PM   #219
Kot Behemot
Registered Abuser

Kot Behemot's Avatar

Likes (Received): 331

Evo nešto interesantno za sve koji umeju da fotkaju, a u svojoj blizini imaju nešto što bi spadalo u kategoriju koju ovaj konkurs obuhvata.

Quote:
“Wiki Loves Monuments 2012” foto-konkurs na globalnom nivou – prikupljanje fotografija kulturnih dobara u 35 zemalja širom sveta.
U ovom velikom svetskom takmičenju više od 10.000 volontera će dodati na Vikipediju stotine hiljada fotografija pod slobodnom licencom tokom meseca septembra.
Beograd, Srbija – 20. Avgust, 2012.
Vikipedijanci širom sveta spremaju se za učešće u velikom foto-konkursu, “Wiki Loves Monuments 2012”. Na hiljade dobrovoljnih učesnika iz 35 zemalja će od 1. do 30. septembra slati svoje fotografije spomenika kulture, znamenitih mesta, prostornih kulturno-istorijskih celina i arheoloških nalazišta, čime će stotine hiljada fotografija nepokretnih kulturnih dobara biti objavljeno pod slobodnom licencom u Vikimedijinoj ostavi (Wikimedia Commons).
S početkom u Holandiji 2010. godine, a nakon značajnog uspeha “Wiki Loves Monuments 2011” prethodne godine – kada je 5.000 fotografa iz 18 zemalja poslalo više od 168.000 fotografija – u ovogodišnjem takmičenju će učestvovati skoro dvostruko veći broj zemalja, od kojih neke, uključujući Srbiju, i po prvi put. Takmičenje organizuju volonteri iz Vikimedijinih lokalnih ogranaka i priznatih udruženja, a pobedničke fotografije konkursa na nacionalnom nivou će biti razmatrane od strane internacionalnog žirija krajem oktobra. Prvih deset najboljih međunarodnih fotografija, kao i krajnja pobednička fotografija – najbolja od najboljih, biće proglašene početkom decembra.
Fotografije svetskih kulturnih dobara, javno dostupne i slobodne za korišćenje
Fotografije koje učestvuju u konkursu biće poslate pod slobodnom CC-BY-SA licencom na popularnu online enciklopediju Vikipediju i mnoge od njih biće korišćene u tamošnjim člancima. Zbog mogućnosti koje pružaju slobodne licence, svako će biti slobodan da upotrebljava ove fotografije u bilo koju svrhu, dok god one ostaju pod istom slobodnom licencom.
Inicijator i jedan od osnivača Wiki Loves Monuments takmičenja 2010. Godine, Lodevajk Gelauf, izjavio je: “Postoje milioni istorijski i kulturno značajnih spomenika i građevina širom sveta, a ipak, za mnoge od njih na internetu ne postoje fotografije koje su slobodne za korišćenje. Ove važne strukture su često nepoznate većini ljudi koji ni nemaju priliku da ih posete. Wiki Loves Monuments pruža način pomoću koga volonteri širom sveta mogu da prikažu kulturna dobra svojih zemalja i, putem Vikipedije, sa svima podele ove slike.”
“Wiki Loves Monuments 2012” u Srbiji
Ove godine Srbija po prvi put učestvuje u svetskom “Wiki Loves Monuments” takmičenju, sa zvaničnim spiskom od oko 2400 nepokretnih kulturnih dobara koje je moguće fotografisati. Sve informacije o WLM takmičenju u Srbiji - pravila učešća, linkove do spiskova kulturnih dobara na Vikipediji, kao i uputstvo za slanje fotografija, mogu se naći na wlm.wikimedia.rs. Na tom sajtu može se preuzeti i “Wiki Loves Monuments” aplikacija za mobilne telefone, pomoću koje će učesnici takmičenja biti u mogućnosti da pošalju svoje fotografije direktno putem mobilnog telefona.
Glavna nagrada: Foto – tura po Hong Kongu
Najboljih deset, kao i glavna pobednička fotografija, biće objavljene početkom decembra. Pobednik će osvojiti foto – turu po Hong Kongu za vreme skupa “Wikimania 2013”, godišnjeg okupljanja Vikipedijinih urednika, fotografa i saradnika. Dalje informacije o nagradama mogu se naći na zvaničnom sajtu WLM takmičenja www.wikilovesmonuments.org.
Kontakt osoba za dodatne informacije:
Tamara Petrović, koordinator “Wiki Loves Monuments 2012 – Serbia”
tamara@vikimedija.org

Klub Putnika Srbije
www.serbiatravelers.org
Kot Behemot no está en línea   Reply With Quote
Old October 5th, 2012, 12:58 PM   #220
Singidunum
Grad Oblakodera

Singidunum's Avatar

Pogledajte najbolje fotografije konkursa "Press photo Srbija"

Blic | 05. 10. 2012. - 12:38h | Komentara: 1

Glavnu nagradu na ovogodišnjem takmičenju za najbolje fotografije "Press photo Serbia" osvojio je Marko Risović za fotografiju "Istočno od raja", a vrednost nagrade je 1.000 evra. Među nagrađenima su i dvojica "Blicovih" fotoreportera - Marko Đurica (u kategoriji "Portret", za fotografiju "No pasaran") i Nebojša Marković (u kategoriji "Art reportaža", za fotografiju "Balet").
Pobednička fotografija Marka Risovića "Istočno od raja": Umetnik vrlo duhovito koketira sa publikom

Organizatori kažu da je značaj konkursa "Press Photo Srbija" u tome što on podstiče autorski rad među medijskim fotografima, a prema rečima predsednika žirija Petera van Agtmaela, fotografa prestižne agencije "Magnum Photos" iz Njujorka, pobednik je, posle žučne debate, proglašen jednoglasno.

Rad Marka Đurice iz kompanije "Ringier Axel Springer" - "No pasaran" (nagrada u kategoriji "Portret")

– Nagrada za fotografiju godine tradicionalno se dodeljuje za rad koji je ikonička reprezentacija najvažnije medijske priče godine. Međutim, ove godine, žiri nije mogao da se opredeli za jedan događaj koji je bio najvažniji. Umesto toga, tragali smo za fotografom koji je prikazao autorski pečat, intimnost i osećajnost. Istorija fotografije je više puta dokazala da je prikaz jednostavnosti svakodnevnog života često najsnažniji oblik izražavanja. Marko Risović je uspeo da uoči i dočara poeziju jednog takvog momenta, tako da zaslužuje ovu nagradu – rekao je Peter van Agtmael.

Nebojša Marković - prvo mesto u kategoriji "Art reportaža", za fotografiju "Balet"

Dok u svojoj reportaži Marko Risović vrlo ironično niže gotovo bizarne scene preživljavanja u sada oronulom, nekada industrijski prosperitetnom mestu u istočnoj Srbiji, u kojem su mladi ljudi očigledno osuđeni da ostanu da žive u teškim uslovima, skloni depresiji i porocima, nagrađena fotografija „Jugoistočno od raja“ unosi ipak malo vedrine, te umetnik čak vrlo duhovito koketira sa publikom.
"Blic vest" - Oksana Krutenyuk

Intimna atmosfera doma i jednostavan kadar u kojem dve prijateljice provode svoje slobodno vreme u posmatraču odmah bude mnogo različitih, međusobno suprotstavljenih pitanja. Sukob između tradicionalnog i modernog, bogatsva i bede, sreće i očaja može se uočiti u starom stilskom kauču, sintetičkoj zavesi, miljeu, plastičnim naočarima, kvalitetnom brodskom podu sa kojeg štrče raznobojni kablovi.

Okolina reportaža - Saša Čolić

Dok protagonistkinje fotografije, i same dovoljno intrigantno odevene, kao da se potpuno nemoćne smeju čitavoj realnosti, eklektika stilova okupljenih na ovako malom prostoru sugeriše haos i beznađe kako u bukvalnom, tako i u prenesenom smislu.

"Ljudi reportaža" - Nemanja Jovanović

Fotografija čak i stilski uspeva da istovremeno otkrije kako svoju modernost, tako i svevremenost, unoseći u ovaj kadar notu nostalgije, a koristeći vintidž stil (vintage style) koji se sve češće smatra jednom od „retro tendencija“ savremenog doba.

"Portret reportaža" - Nemanja Jovanović

Tako, oskudno odevena devojka u kadru asocira na postere sa „pin-ap“ modelima – maskotama vintidž stila.

Blic vest reportaža - Miloš Bičanski

Izložba najboljih fotografija „Press Photo Srbija 2012” biće održana sredinom oktobra u Domu omladine Beograd.

V.V.P.

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules