|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| ССССлике Фотографија и прикази градова и природе / Photography, urban and nature scenes | » Фото такмичење | Видео |
| View Poll Results: Koji fotoaparat koristite? | |||
| Canon |
|
10 | 26.32% |
| Casio |
|
0 | 0% |
| Fujifilm |
|
1 | 2.63% |
| Kodak |
|
1 | 2.63% |
| Nikon |
|
12 | 31.58% |
| Olympus |
|
1 | 2.63% |
| Panasonic |
|
3 | 7.89% |
| Pentax |
|
1 | 2.63% |
| Samsung |
|
3 | 7.89% |
| Sony |
|
5 | 13.16% |
| Ostalo |
|
1 | 2.63% |
| Voters: 38. You may not vote on this poll | |||
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#141 |
|
BANNED
Likes (Received): 0
|
Last edited by Opet sam se napio; August 5th, 2010 at 02:54 AM. |
|
|
|
|
|
#142 |
|
Registered User
Likes (Received): 10
|
Читач, саветујем ти да питања у вези PS-а поставиш нашем члану Johnny_kG. Он ти је махер за то...
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
Registered User
|
Читач-КГ, ja ti mogu pomoci s time. Ne znam nasu terminologiju za neke funkcije i alatke ali mogu pokusati da ti objasnim.
Prvi dio: 1. Trebaju ti "Layers" i "Tools" palete. ![]() Ako nisu aktivirane idi u "View" meni i klikni "Tools" i "Layers". Ja koristim CS2. Palete u CS3, CS4 i CS5 imaju drugaciji raspored ali funkcije alatki i njihovi simboli su isti. 2. U ovom primjeru hocu da uklonim znak izmedju prozora. A U "Tools" paleti klikni na "clone stamp" alatku, podesi velicinu cetkice (u ovom primjeru ja koristim "soft round 17") zatim nadji dio slike sa kojim hoces da pokrijes ovaj znak (ovdje je cigla iznad znaka najbolji izbor). ![]() B Na tastaturi stisni "option" ("alt" na Windows masinama). Dok drzis "option" stinut klikni na gornji lijevi ugao cigle (dio koji sam oznacio sa narandzastim kvadratom). Pazi da ne kliknes na prozor. Sada mozes pustiti "option". C Klikni na lijevi dio znaka. Primjetices da kopiras ciglu po znaku i vidices mali krst na djelu sa ciglom koji ti pokazuje sta kopiras. Posto je znak malo duzi od cigle koju kopiras moraces ponoviti korake "B" i "C", ali pod "C" ovog puta pocni da kopiras ciglu od polovine znaka ![]() Na kraju, sa veoma malo truda, nema ni traga od znaka. ![]() U drugom djelu cu ti pokazati kako da tu dodas jos jedan red prozora. Last edited by VatrenaStihija; August 5th, 2010 at 10:01 PM. |
|
|
|
|
|
#144 |
|
Registered User
Likes (Received): 28
|
Унапред захваљујем!
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
Registered User
Likes (Received): 10
|
Браво за труд!
|
|
|
|
|
|
#146 |
|
Registered User
|
Човече, сјајан си! Ово је баш оно што ми треба, корак по корак, детаљно! Хвала на издвојеном времену, кад стигнеш чекам следеће!
|
|
|
|
|
|
#147 |
|
Registered User
|
Nema problema.
Читач-КГ, znas li kako funkcionisu i kako se koriste "masks" i "layers" (izvini ali ne znam kako se "masks" i "layers" zovu kod nas). Pitam jer za sljedeci dio moras koristiti oboje pa samo da znam da li da objasnjavam "masks" i "layers" ili ne. |
|
|
|
|
|
#148 |
|
Registered User
|
Ја сам ти прави почетник у Photoshop-у, програм сам скинуо пре петнестак дана и једино што знам је да пратим неке туторијале које сам скинуо са нета, ништа више од тога.
|
|
|
|
|
|
#149 |
|
Registered User
|
Veoma rijetko pricam a jos rijedje pisem na srpskohrvatskom pa se unaprijed izvinjavam za gramaticke grozote u sljedecem tekstu.
Maske i slojevi su najvazniji dijelovi PS-a i moras znati kako se koriste bez obzira sta radis. Napravio sam ti malu vjezbu da se upoznas sa funkcijama maski i slojeva. PRIPREMA 1. Skini ova tri dokumenta: ![]() ![]() ![]() 2. U PS-u otvori dokument "smjesko". SLOJEVI Kad otvoris novi dokument u PS-u, prvi sloj PS automatski naziva "Background". PS takodje automatski zakljuca prvi sloj, jer pretpostavlja da je to tvoj orginal, tako da ga ne mozes modifikovati. 3.Veoma je korisno promijeniti ime sloja u neki prepoznatljiviji naziv, narocito kad radis sa vise slojeva. Duplo klikni ime sloja, utipkaj novo ime (nazvacemo ga "smjesko") i klikni "OK". To ujedno i otkljuca prvi sloj. ![]() 4. Ostavi dokument "smjesko" otvoren i otvori dokument "trava". U dokumentu "trava" klikni na "Select" pa klikni "All", zatim klikni na "Edit" pa klikni "Copy". Vrati se u dokument "smjesko" i klikni na "Edit" pa "Paste". Zatvori dokument "trava". Sada imas novi sloj sa travom u dokumentu "smjesko". ![]() 5. Ostavi dokument "smjesko" otvoren i otvori dokument "oblaci". Uradi sa dokumentom "oblaci" isto sto smo uradili sa dokumentom "trava" u prethodnom koraku. Zatvori dokument "oblaci". 6. Dokument "smjesko" sada ima tri sloja: "smjesko", "Layer 1" sa travom i "Layer 2" sa oblacima. Promijeni imena slojeva "Layer 1" i "Layer 2" (kao u koraku 3). Nozovi ih "trava" i "oblaci". Sad je sve spremno samo "smjesko" sloj treba da bude na vrhu. U "layers" paleti u sloju "smjesko" klikni na slicicu smjeska i povuci je na vrh, iznad sloja "oblaci". ![]() 7. U PS dokumentu sa vise slojeva prije nego sto pocnes raditi bilo cime moras provjeriti da li si u tacnom sloju. U "layers" paleti aktivni sloj, odnosno sloj koji modifikujes, ima tamniju (u mom slucaju sivo-plavu) pozadinu. Samo aktivni sloj moze biti modifikovan. Na primjer, u slici dole, sloj "oblaci" je aktivan ali u prozorcicu mi vidimo samo sta je u sloju "smjesko". Kad bih uzeo gumicu i poceo da brisem izbrisao bih djelove sloja "oblaci" a ne sloj "smjesko". Ako hoces da vidis aktivni sloj samo iskljuci vidljivost slojeva iznad njega. U ovom slucaju da bi vidio sloj "oblaci" samo klikni na sliku oka u sloju "smjesko". Ako hoces da promjenis aktivini sloj klikni jednom u "layers" paleti na sloj koji hoces da bude aktivan. ![]() MASKE Maske se koriste za dijelove sloja koji hoces da budu nevidljivi. To im je jedina uloga. U sloju "smjesko" ne treba nam crvena pozadina, samo nam treba lice smjeska. Necemo izbrisati crveni dio vec cemo koristiti masku. 8. Sloj "smjesko" mora biti aktivan (objasnjenje iz koraka 7). Klikni na "add layer mask" simbol na dnu "layers" palete. Bijeli kvadratic koji se pojavio je maska sloja "smjesko".Bijeli dijelovi maske oznacavaju vidljive dijelove tog sloja. Crni dijelovi maske oznacavaju nevidljive dijelove sloja. Kada se pojavi nova maska ona je automatski potpuno bijela, znaci, svi dijelovi sloja su vidljivi. ![]() 9. Da radis sa maskom moras je prvo odabrati. U "layers" paleti klikni na masku. Primjetices crni ram oko maske. To znaci da je maska odabrana i da radis samo sa maskom. Ako hoces ponovo da radis sa slikom u tom sloju klikni na slicicu. modifikujes masku ![]() modifikujes sliku ![]() Dok je maska odabrana mozes koristiti samo crnu i bijelu boju (PS ti nece dati da promijenis boju cetkice dok radis sa maskom jer ti boje ne trebaju u maski---ponavljam, crna boja=nevidljivo bijela boja=vidljivo, to je sve sto maska radi). 10. Mi hocemo da crvena pozadina postane nevidljiva. Vec smo odabrali masku. Odaberi velicinu cetkice koja ti najvise odgovara. Provjeri da je cetkica crne boje. Sada sa cetkicom oboji dijelove koji hoces da budu nevidljivi (crvena pozadina). Ako slucajno predjes previse preko smjeska samo promijeni boju cetkice u bijelo (vidljivo) i predji preko dijelova koje hoces da vratis. Postoje nacini na koje se ovo moze vemo precizno odraditi ali ja hocu samo da vidis kako funkcionisu maske pa preciznost za sada nije vazna. ![]() 11. Ponovi korake 8 do 10 u sloju "oblaci". U ovom sloju donji dio slike treba biti nevidljiv tako da izgleda kao da je nebo iznad trave Evo kako slika izgleda na kraju. Opet ponavljam, ne mora biti precizno Ja znam kako da ovo odradim precizno ali necu da ti komplikujem stvari. Za sada ovo ti je dosta da znas kako funkcionisu maske. ![]() Nadam se da ova vjezba nije bile previse zbunjujuca. Eksperimentisi sa slojevima i maskama do ponedjeljka pa cu staviti drugi dio o dodatnom redu prozora na zgradi. |
|
|
|
|
|
#150 |
|
Registered User
|
Најискреније ти хвала на овим, више него опширним објашњењима. Ценим што одвајаш своје време да ми ово објасниш. Свака част. Сутра пре подне ћу ово да пробам, па јављам јесам ли укапирао.
|
|
|
|
|
|
#151 |
|
Registered User
|
Јеби га, никако да стигнем да ово пробам, али мислим да сам скапирао суштину.
|
|
|
|
|
|
#152 | |
|
Registered User
|
Quote:
Хвала! |
|
|
|
|
|
|
#153 |
|
Registered User
|
занима ме како да исечем део слике и онда да га умножим у једној слици (конкретно да од једног прозора на згради направим десет таквих)?
1. Selektuješ to što hoćeš da umnožiš. Možeš koristiti "Rectangular marquee tool" za ovo, ili "Magic wand" recimo ako imaš jak kontrast između "prozora" i njegove neposredne okoline. 2. Edit Copy 3. Edit Paste, PS će napraviti novi lejer na slici, i moći ćeš da pomjeraš taj novi "prozor" sa "move tool"-om Како да прикажем слику као у огледалу? Image>Rotate Canvas>Flip canvas horizontal |
|
|
|
|
|
#154 |
|
Registered User
|
I naravno - pics or it didn't happen :-)
original: ![]() fejk: ![]() Osmica je selektovana magic wandom, jer je crno na bijelo, i on može tačno da "provali" šta hoćeš. Nakon toga, sve se radi ko u svakom drugom programu : copy, paste, move. |
|
|
|
|
|
#155 |
|
Registered User
|
** dupli
|
|
|
|
|
|
#156 |
|
Registered User
|
Захваљујем, пробаћу да видим јесам ли укапирао.
|
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#158 |
|
Registered User
|
користи ли још неко Пикасу? како ријешити проблем "овај налог није омогућен за веб албуме" који се јавља када покушам директно из програма подићи слике на веб?
прије је функционисало, а онда, након реинсталације Пикасе, избацује ми ову грешку. |
|
|
|
|
|
#159 |
|
Registered User
|
Izvinjavam se sto kasnim ali vjeruj mi nisam mogao ranije postaviti. Nadam se da se jos sjecas sta si radio u onoj vjezbi koju sam postavio.
Radicemo na ovoj slici: ![]() Slika nije moja preuzeta je odavde. Kada manipulises sliku zgrade koja je fotografisana paralelno u odnosu na kameru/posmatraca mozes kopirati kompletan red prozora odjednom: 1. Hocu da kopiram prozore sa lijeve strane i da ih ubacim izmedju prva dva reda prozora. ![]() 2. Opcija "Show Transform Controls" mora biti aktivirana (vidi na prvoj slici). Sa "Polygonal Lasso Tool" odaberi prvi red prozora (gdje sam ucrtao plavu liniju na prvoj slici). ![]() 3. U "Edit" klikni na "Copy" pa ponovo u "Edit" klikni na "Paste". Sada imas novi sloj, "Layer 1", sa novim redom prozora. Smanji vidljivost sloja "Layer 1" na oko 50%, 60%. Odaberi "Move Tool". Na tastaturi stisni i drzi "shift" dok vuces prozore u sloju "Layer 1" na desno (centriraj donji ram prvog prozora kao na slici u koraku 4). Kad drzis "Shift" dok pomijeras objekte PS ti ogranici pokrete na korake od 45 stepeni, znaci, ako hoces da novi i stari prozori budu na istoj liniji moras vuci nove prozore parallelno sa starim (ne znam ovo dobro da objasnim ekperimentisi sa "Shift" pomjeranjem pa ces vidjeti o cemu se radi). ![]() 4. Pomjeri strelicu misa na gornji srednji kvadratic "Transform box-a" (ne znam kako se "Transform box" zove na nasem jeziku pa sam ga oznacio). Stisni "Shift" i "Ctrl" na tastaturi i strelica ce se pretvoriti u strelicu kao sto je ova na slici. Sa tom strelicom mozes podesavati "nagib" prozora. Znaci, cuvaj "Shift" i "Ctrl", klikni na gornji srednji kvadratic i povuci ga na lijevo. Kad si zadovoljan sa perspektivom prozora prvo pusti misa pa tek onda pusti "Shift" i "Ctrl" ![]() 5. Vrati vidljivost sloja na 100% Sada napravi masku u sloju "Layer 1" i pokrij sve dijelove koji neces da se vide (kao u vjezbi sa smjeskom.) I to je to. Jos sam morao popraviti sijenku od satelitske antene u sloju "Layer 1" i kabal kod donjeg prozora u sloju "background". To sam uradio sa "Clone Stamp Tool". Objasnio sam ti kako da koristis tu alatku sa znakom na zgradi. ![]() Kada manipulises sliku zgrade koja je fotografisana sa strane u principu radis sve isto kao u ovom primjeru ali u mnogo slucajeva svaki prozor moras kopirati i pomijerati zasebno zbog perspektive. Nadam se da ti je ovo pomoglo ako imas jos pitanja samo reci. |
|
|
|
|
|
#160 |
|
Registered User
|
Још једном се захваљујем на детаљном и упрошћеном објашњењу, вежбаћу па ћу да стекнем рутину.
Него реци ми како да укључим опцију "Show Transform Controls", ја је код мене не видим. |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|