daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Serbian Forum > Изградња и развој > Изградња, привреда и инфраструктура

Изградња, привреда и инфраструктура Пројекти и вести са градилишта, привредни развој и нискоградња / Projects and construction updates, economy and infrastructure development
Путеви Изградња путева / Road infrastructure Железница Железнички саобраћај / Rail transport Ваздухопловство Ваздушни саобраћај / Aviation

Reply

Thread Tools Display Modes
Old February 13th, 2010, 01:43 AM   #861
Ban.BL
BANNED

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by vlada_Ilina_h2o View Post
Kakve su ti to stambene zgrade sa po 3 ulaza? Od po 10 000m2? Cudi me da zgrade te velicine nisu bile na forumu. :/
zasto te cudi?
ja ih nisam ni vidio do danas niti sam znao da se grade, a vec su zavrsene.
Ban.BL no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old February 13th, 2010, 01:55 AM   #862
vlada_Ilina_h2o
highways and roads

vlada_Ilina_h2o's Avatar

Quote:
Originally Posted by Opet sam se napio View Post
Šta ti je čudno, kod nas kuće imaju dva ulaza. Vrata i prozor. Za poštene ljude (taj sam) su vrata, prozori su za švalere kao što su Niksi i Sale.
Nije Sale takav tip. A za Nixy-ja nista ne pitaj.
Quote:
Originally Posted by Ban.BL View Post
zasto te cudi?
ja ih nisam ni vidio do danas niti sam znao da se grade, a vec su zavrsene.
Cudi me iz prostog razloga. Uzecu za primer ove zgrade koje su trenutno u izgradnji :

www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=48519165

Ovaj stambeni blok tj. ove dve zgrade su povrsine od 38600m2 i imace 16 ulaza.
Dakle 1 zgrada nesto manje od 20000 kvadrata i 8 ulaza. A ti gore trazis da se doda jednoj zgradi 3 ulaza. Ta zgrada nije ispod 7000m2 i cini 1/3 ove sestospratnice. Pa me cudi kako to da zivis u gradu u kome ne znas sta se gradi a toliko si povezan sa ovim forumom...

>>>City of Kragujevac - some projects<<<
vlada_Ilina_h2o no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2010, 02:02 AM   #863
Srdjan Adamovic
Kragujevac - U svemu prvi

Srdjan Adamovic's Avatar

Likes (Received): 1091

Jeste preveliki,ali sam se i presao,sto nisam belezio delove,koje sam prosao,kao sto sam radio za ostale gradove.I u krajnjem zbiru sigurno bih se presao za 100-nak zgrada.
Srdjan Adamovic no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2010, 02:04 AM   #864
Ban.BL
BANNED

Ne shvatam na sta aludiras s ovim kvadratima i ulazima.
I naravno da ne znam sta se gradi u svakom kutku grada, jer ni ne hodam po svim naseljima. Iznenadim se kad vidim. A na ovom forumu nema dosta stvari koje se grade u BL.
Npr. evo citam sad kako se zavrsava neka zgrada za RVI u naselju Ada i slika uz to iz tog naselja, a ja nemam pojma da tamo i postoje zgrade. I naravno nikad nisu bile ovdje na forumu.
http://www.glassrpske.com/vijest/10/...de-za-RVI.html

Pored toga citam kako grade zgrade za porodice poginulih, RVI i izbjegle, a mnoge su na periferij, a ja ih nikad nisam vidio. Tako da treba ti biti potpuno jasno da je to moguce.
Old February 13th, 2010, 02:05 AM   #865
vlada_Ilina_h2o
highways and roads

vlada_Ilina_h2o's Avatar

Quote:
Originally Posted by Srdjan Adamovic View Post
Jeste preveliki,ali sam se i presao,sto nisam belezio delove,koje sam prosao,kao sto sam radio za ostale gradove.I u krajnjem zbiru sigurno bih se presao za 100-nak zgrada.
Problematicno je Sarajevo. Istih problema bi imao i sa Beogradom. I ovo je super sto si do sada uradio.

Old February 13th, 2010, 02:08 AM   #866
vlada_Ilina_h2o
highways and roads

vlada_Ilina_h2o's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ban.BL View Post
Ne shvatam na sta aludiras s ovim kvadratima i ulazima.
Aludiram na to da te zgrade sa 3 ulaza nisu ispod 7000m2 i kako mozes da ne znas da se grade. Nije to neka zgradica od 2 ili 3 hiljade kvadrata, pa je nikad nisi video ili ne znas da se gradi u tvom gradu.

Old February 13th, 2010, 02:10 AM   #867
Ban.BL
BANNED

evo sad sam ti objasnio u postu http://www.skyscrapercity.com/showpo...&postcount=874 a i postovao sliku dve zgrade koje nikad nisam vidio niti bih ih znao locirati
Sto je tebi to cudno?
Old February 13th, 2010, 02:43 AM   #868
Dubac
Registered User

Dubac's Avatar

Likes (Received): 17

Quote:
Ko boga te molim,sutra jovo nanonvo pa broj al belezi zbog kompjutera.Zivo me zanima
Svaka ti dala na trudu,odavde do Skoplja!
Dubac no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2010, 02:50 AM   #869
Junkie
Supervisor

Junkie's Avatar

Likes (Received): 5

Quote:
Originally Posted by Dubac View Post
Ko boga te molim,sutra jovo nanonvo pa broj al belezi zbog kompjutera.Zivo me zanima
Svaka ti dala na trudu,odavde do Skoplja!
Koriscenje ove metode ne znaci da ako grad ima veci broj stanbene edinice od neki drugi da je pourbaniji ili ponaseljeni, sve je to relativno.
Vazne podatke su gustine naseljenosti zatim povrsina u km2 a i broj kuce je dobar pokazatelj.
Junkie no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2010, 03:00 AM   #870
Dubac
Registered User

Dubac's Avatar

Likes (Received): 17

Quote:
Originally Posted by Junkie View Post
Koriscenje ove metode ne znaci da ako grad ima veci broj stanbene edinice od neki drugi da je pourbaniji ili ponaseljeni, sve je to relativno.
Vazne podatke su gustine naseljenosti zatim povrsina u km2 a i broj kuce je dobar pokazatelj.
Ma slazem se.Ipak imaju i neku vaznost.Broj ulaza i moze i ne mora puno da znaci.Ja zivim u soliteru koji ima dosta stanova ali ima samo jedan ulaz posto je soliter.Hipoteticki to znaci da je po ovoj metodologiji u istoj ravni sa nekom dvospratnom zgradom koja ima sest stanova i takodje jedan ulaz.
Ipak u proseku verujem da su svi gradovi priblizno jednako osteceni i da ipak ovaj Srdjanov trud ima smisla i govori dosta.
Kad je recimo Sarajevo u pitanju ja sam bio ubedjen da ce Srdjanov metod pokazati ne previse zgrada,mozda do 2500 plafon(mada uglavnom masivne sa dosta solitera) jer gradom po obodima i okolnim brdima sa svih strana dominiraju kuce,plus Bascarsija ali eto ispade da ima zgada ili ulaza mnogo.
Dubac no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2010, 03:22 AM   #871
vlada_Ilina_h2o
highways and roads

vlada_Ilina_h2o's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dubac View Post
Ma slazem se.Ipak imaju i neku vaznost.Broj ulaza i moze i ne mora puno da znaci.Ja zivim u soliteru koji ima dosta stanova ali ima samo jedan ulaz posto je soliter.Hipoteticki to znaci da je po ovoj metodologiji u istoj ravni sa nekom dvospratnom zgradom koja ima sest stanova i takodje jedan ulaz.
Ipak u proseku verujem da su svi gradovi priblizno jednako osteceni i da ipak ovaj Srdjanov trud ima smisla i govori dosta.
Kad je recimo Sarajevo u pitanju ja sam bio ubedjen da ce Srdjanov metod pokazati ne previse zgrada,mozda do 2500 plafon(mada uglavnom masivne sa dosta solitera) jer gradom po obodima i okolnim brdima sa svih strana dominiraju kuce,plus Bascarsija ali eto ispade da ima zgada ili ulaza mnogo.
Masivnost daje vise ulaza. Sto veca kvadratura to vise ulaza.

Old February 13th, 2010, 03:45 AM   #872
Podgoricanin
Montenegrin

Podgoricanin's Avatar

Likes (Received): 45

Quote:
Jel treba jos?
Ti bogami kao da sam ja napisao da u KG nema nijedne zgrade. Ali mi se čini da se na volšeban način KG uvijek probija ka vrhu tvojih raznoraznih (korisnih?) statistika, pa i na vrh tabele o broju stambenih zgrada...u PG živim, a obišao sam sve veće gradove u Srbiji, i rekao bih da je samo Niš ispred Kragujevca po učešću niskogradnje u ukupnoj urbanoj masi. Kad bi računali "prilijepljene" prizemljuše bez okućnice, onda je daleko ispred Niša. To se na GE vrlo lijepo vidi (btw, kako si "ograničio" KG na onoj slici, ne bi stao ni sa 10km visine, da ne pominjem da bi bio grad sa daleko najmanjom gustinom naseljenosti na Balkanu ).

Od oblika grada, preko oblika mreže ulica, pa do gustine izgrađenosti i tipa gradnje, sve vrišti da je KG staro naselje, nastalo spontano sprawl-om iz centra, te da je komunistima ostalo samo da popunjavaju rupe i livade stambenim višespratnicama. Niko ne kaže da ti stambeni blokovi višespratnica zaostaju za bilo kim, ali je mali dio KG u stambenim blokovima, u odnosu na GE-crvenu masu krovova kuća...

Dobar dio Podgorice, gdje živi većina stanovništva, je nastao iscrtavanjem mreže ulica i izgradnjom višespratnica na goloj ledini, gdje prije WW2 nije bilo ničeg, na isti način na koji je nastao i Novi Beograd...nije mi jasno kako dođe na to da KG ima stambene visokogradnje više nego PG. Đe li je samo iščeprka...

I da se mi razumijemo, mene ne interesuje veličina grada...svim Romima, Haškalijama, Kosovarima i inim raseljenim licima daleko lijepa kuća - Lozana je manja od Podgorice, a da mi je ikako da ih u bilo kom pogledu dostignemo...međutim, čini mi se da se izvrću neke očigledne stvari, i da se navodi voda na svoju vodenicu prečesto, da bi ja mogao da odćutim...

P.S. Evo da ne budemo suvoparni, već da ubacimo koju sliku, čisto da se razbije monotonija...

Podgoricanin no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2010, 03:50 AM   #873
Junkie
Supervisor

Junkie's Avatar

Likes (Received): 5

Al ipak je Kragujevac veci od Podgorice
Junkie no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2010, 04:04 AM   #874
Podgoricanin
Montenegrin

Podgoricanin's Avatar

Likes (Received): 45

Quote:
Originally Posted by Junkie View Post

Al ipak je Kragujevac veci od Podgorice
I Skoplje od Ženeve... R U getting there?!

Dakle, što se mene tiče, lako je moguće da Tirana bude veća od Zagreba, Dhaka od New Yorka, Priština od Novog Sada - kod poređenja gradova sa približnim brojem stanovnika (približnim koliko da upadnu u istu kategoriju gradova) - veličina je potpuno deplasiran parametar.
Podgoricanin no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2010, 05:58 AM   #875
Johnny_kgc
██████ 100% Kragujevčanin

Johnny_kgc's Avatar

Likes (Received): 38

Quote:
Originally Posted by Podgoricanin View Post
I Skoplje od Ženeve... R U getting there?!

Dakle, što se mene tiče, lako je moguće da Tirana bude veća od Zagreba, Dhaka od New Yorka, Priština od Novog Sada - kod poređenja gradova sa približnim brojem stanovnika (približnim koliko da upadnu u istu kategoriju gradova) - veličina je potpuno deplasiran parametar.
Da- velicina grada je potuno deplasiran parametar, ali ima ljudi koji sve gledaju kroz brojke. Nisam jedan od njih. Nek' KG izgubi 10k ljudi, a nek' dobije nesto bolje sto se tice urdjenosti, infrastrukture itd.

Koja je poenta mog posta - u threadu "U brojkama", ljudi diskutuju o brojevima. Ako si slican meni u pogledu toga da ne gledas sve kroz brojeve, kloni se ovog threada, poput mene.

Johnny_kgc no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2010, 09:57 AM   #876
Srdjan Adamovic
Kragujevac - U svemu prvi

Srdjan Adamovic's Avatar

Likes (Received): 1091

Sarajevo 3565
Skoplje 2864
Novi Sad 2463
Nis 972
Banja Luka 900
Kragujevac 889
Podgorica 791
Bor 568
Pristina 522
Subotica 464
Jagodina 425
Kraljevo 408
Cacak 384
Bitolj 371
Krusevac 366
Ohrid 317
Uzice 288
Veles 257
Valjevo 241
Majdanpek 199
Kumanovo 195
Prilep 194
Novi Pazar 168
Pozarevac 157
Pirot 131
Vrnjacka Banja 104
Aleksinac 83
Gnjilane 74
Svilajnac 69
Djakovica 65
Kosovo Polje 52
Sevojno 47
Bujanovac 41
Urosevac 22

Celokupno Sarajevo je uracunato sa svim urbanim predgradjima(Vogosca,Ilidza,....)

@Dubac

Svaka mi dala!

@Junkie

Ne znaci,i to je samo jedan od faktora.Skoplje ima mnogo vise bulevara sa vecom duzinom.Generalno gledajuci strukturu zgrada,mozda da se zakljuci da ovih 3565 Sarajevskih,vredi kao 2864 Skopskih.

@Vlada

Mnogo volim masivne zgrade i jedva cekam kod nas da zazivi ta prica.

@Podgoricanin

Eto samo za tebe sam spremio statistiku broja zgrada prema Mesnim zajednicama u Kragujevcu.A brojke pored znace:
Ukupan broj , zgrade u komplexima , samostalni komi , novogradnja

MZ Centar Grada 78(52 + 8 +18)
MZ Bubanj 95(92 + 0 + 3)
MZ 1.maj 81(64 + 1 + 16)
MZ Vasariste 78(34 + 4 + 40)
MZ Erdoglija 79(23 + 1 + 55)
MZ Palilule 42(30 + 1 + 11)
MZ 21.oktobar 76(76 + 0 + 0)
MZ Kolonija 22(15 + 0 + 7)
MZ Bagremar 73(68 + 0 + 5)
MZ Stanovo 16(16 + 0 + 0)
MZ Susica 27(22 + 0 + 5)
MZ Aerodrom 69(69 + 0 + 0)
MZ Ugljesnica 11(6 + 0 + 5)
MZ Pivara 6(4 + 0 + 2)
MZ Lepenica 34(31 + 0 + 3)
MZ FIlip Kljajic 3(2 + 0 + 1)

Ukupno 790 zgrada
+ 99 zgrada ovog tipa koje sam svuda uracunao(najvise za Jagodinu i Sarajevo)

Konacan broj 889 zgrada

Mada mogao sam jos toliko da uracunam.Cak sam na netu nasao vise neke objekte koje bih pre uracunao u velike kuce,a vode se kao stambeni objekti(naleteo sam bar na 10).Ni njih nisam ubacio u spisak.
Srdjan Adamovic no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2010, 12:54 PM   #877
Ban.BL
BANNED

@Srdjan
evo dodaj jos par ulaza
http://www.glassrpske.com/slika/35156/200/130

koliko sam shvatio ovdje je to izgradjeno
http://maps.google.com/maps?q=banja+...01929&t=h&z=16

a ovdje se nalazi tih 5 novih zgrada koje sam juce 1. put vidio, na GE nema im ni naznake.
http://maps.google.com/maps?q=banja+...09645&t=h&z=17

a ovdje se grade zgrade za izbjeglice

http://maps.google.com/maps?q=banja+...27466&t=h&z=16
Old February 13th, 2010, 02:31 PM   #878
Pedja7'
Registered User

Pedja7''s Avatar

Uzeo ja da brojim stambene jedinice u pirotu i stao na prvoj prepreci, naime zgrade iz ulice koja je dve od moje nisam nikako mogao da prebrojim. Ima sedam zgrada, iz vazduha se ne primecuje nikakva razlika ja se ne secam kako je, a svaka zgrada je skroz razlicita. Tako da npr. znam da prva ima jedan ulaz jer sam tamo imao neke prijatelje, zgrada je sa vecim stanovima i drugacije uredjena, dok najnovija zgrada u nizu (to su popularne tigrove zgrade) podeljena na tri zasebna dela za tri ulaza i stambenih jedinica koji su stali pod jedan krov, e sad kolko stambenih jedinica imaju ostale zgrade stvarno ne znam i tu vec bi pogresio za nekolko stambenih jedinica tako da dalje nisam hteo, mogu eventualno jednog dana kad otopli na biciklu da prebrojim ali ovako tesko. Mogu da verujem da je Srdjan sto se tice pirota omasio za nekoliko 10-tina stambenih jedinica. E sad nemojte pogresno da me shvatite odma, postujem njegov rad i znam kakav je to napor, jer i ja nekad tvrdoglav da bi nekom dokazao nesto, sta sve ne radim(ovo se odnosi samo na mene) ali zaista mislim da na po mom iskustvu, u vecim gradovima moze da ima i nekoliko stotina gresaka. Pogotovo zato sto se razlikuje arhitektura u gradovima, nije svugde moguce izbrojati broj stambenih jedinica i pitanje je sta ces negde racunati a sta ne pod stambenom zgradom. Ipak svo postovanje za to sto si uradio srdjane, i nadam se da se nece niko uhvatiti sad za ovaj moj post kao za slamku za raspravu.
Pedja7' no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2010, 03:01 PM   #879
Ranko Su NS
BANNED

Normalno da su moguće greške, i sigurno ih ima. Samo što ja verujem da ih ima i u NI i u NS i u BL i u KV itd. Verujem da su greške podjednake a ne da je u BL izbrojao manje a u PG više.
Mada sam i ja iznenadjen sa Nišom, a naročito mi je teško da gledam u zamagljeni deo grada (istočna polovina) a ne da ih prebrojim bez greške.
Ali ostali veći gradovi se vide dobro. Bitno je da ništa nije namerno, da je isti metog i način brojenja.
Ranko Su NS no está en línea   Reply With Quote
Old February 13th, 2010, 03:10 PM   #880
vlada_Ilina_h2o
highways and roads

vlada_Ilina_h2o's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ranko Su NS View Post
Mada sam i ja iznenadjen sa Nišom, a naročito mi je teško da gledam u zamagljeni deo grada (istočna polovina) a ne da ih prebrojim bez greške.
Ali ostali veći gradovi se vide dobro. Bitno je da ništa nije namerno, da je isti metog i način brojenja.
Koristio je GIS kod drugara koji nije zamagljen, tako da je imao cistu situaciju.

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules