|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#101 |
|
Higher, better
Likes (Received): 86
|
nebol Svorad pustovníkom kdesi pri Hlohovci?
EDIT: tak malá chybička: http://sk.wikipedia.org/wiki/Benedikt_pustovn%C3%ADk Last edited by Amrafel; April 17th, 2010 at 12:30 PM. |
|
|
|
|
|
#102 |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
|
|
|
#103 |
|
Registered User
Likes (Received): 29
|
Toto je vraj priblizny muzsky a zensky prototyp toho ako by mal vyzerat etnicky cisty Slovan a kedze su uz taketo "druhy" zrejme ojedinele je to skor ako vyzerali nasi predkovia ked este neboli poznaceny inymi vplyvmi
Podla mna taketo typy ludi na Slovensku este stale neni tazke najst, ale skor v Rusku a Polsku image hosted on flickr
|
|
|
#104 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Tak som zas tu po dlhom čase
![]() Gerolzhofen, 2. pol. 1. stor. pred Kr. Nemecko (germansky dom s hospodarskymi stavbami) ![]() Bratislava - Dúbravka, rekonštrukcia germánskej polozemnice z 1. storočia ![]() Iža pri Komárne, baraky drevozemnej fázy tábora (markomanské vojny, 166-180 po Kr.) ![]() ![]() Bratislava - Dúbravka, rekonštrukcia rímskych "kúpeľov" zo začiatku 3. stor. ![]() ![]() Bratislava - Dúbravka, rímska "halová" kolová stavba, z rovnakého obdobia ako "kúpeľ" ![]() Germánska svätyňa z Libenic (Česko), obdobie sťahovania národov ![]() Březno (CZE) - včasnoslovanská osada (6. stor.)
|
|
|
|
|
|
#105 |
|
Higher, better
|
Môžem sa ináč archeológov tuto na fóre spýtať, v ktorých miestach približne tiekol Dunaj v období Rímskej ríše?
|
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Registered User
|
Quote:
ani Germáni sa tam moc nehrnuli ale mohol viesť aj nad ním, približne v polohe v ktorej tečie dnes, a pevnosti nižšie postavili preto, lebo tam bol vyššie spomínaný močiar
|
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Higher, better
|
Niekde som počul, že hlavný tok kedysi tiekol približne v miestach dnešného Malého Dunaja...ale zas ten tok menil svoj smer dosť často, taká Bratislava je toho živým dôkazom
mám totiž vedomosť, že pri výstavbe Gabčíkova sa našli úplne kompletné legionárske uniformy, no robotníci nevedeli, čo s tým majú robiť, tak to buď zakopali alebo si odniesli domov (!). Možno sa tam kdesi nachádza aj nejaký rímsky tábor alebo obydlie, ktoré je nenávratne stratené... |
|
|
|
|
|
#108 | |
|
Registered User
|
Quote:
čo sa týka kopania Gabčíkova, hmmm, nie, tam boli aj archeológovia, našli sa sem tam nejaké nálezy ale uniformy určite nie, a rímsky tábor sa tam nenachádzal určite ani nebol vôbec dôvod ho tam stavať, totiž všade sa tam nachádzali močiare, v blízkosti bola Gerulata, Ad Flexum, Quadrata, Arrabona, Ad Statuas, všetko Auxiliárne tábory a viac nebolo treba
|
|
|
|
|
|
|
#110 |
|
Registered User
Likes (Received): 21
|
ja som zas pocul ze tam nasli ufo - ver mi
|
|
|
|
|
|
#111 |
|
Higher, better
|
ak nemáš k veci čo povedať, tak sa do diskusie nezapájaj. Môj zdroj je viac ako hodnoverný
|
|
|
|
|
|
#112 |
|
112
Likes (Received): 1
|
|
|
|
|
|
|
#113 |
|
Registered User
Likes (Received): 21
|
|
|
|
|
|
|
#114 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#115 |
|
Registered User
|
http://www.sme.sk/c/5492168/svatoplu...onstracie.html tak sa nam to zamotava
heh
|
|
|
|
|
|
#116 |
|
Registered User
|
vie niekto nieco o fossa giganteum teda vale obrov? najlepsie nejaky clovek z fachu :-)
|
|
|
|
|
|
#117 | |
|
Registered User
|
Quote:
postavený bol z hliny, dreva a prútia, to že je prepálený znamená, že sa tam musel viesť boj a niekto ho podpálil aby mohol ísť ďalej stačí?a ešte prečo by Rimania pomáhali stavať val Sarmatom? hmmm, no z dôvodu, že Sarmati aj keď boli nepriatelia, tak boli medzi Dunajom a Tiszou nárazníkovou zónou, čiže kým bojovali oni, Rímska hranica bola chránená
|
|
|
|
|
|
|
#118 |
|
Registered User
|
Molpír (brána) - hradisko z doby halštatskej, na prvej strane threadu je celé hradisko, pripomínam, že išlo o kalenderberskú kultúru z východohalštatského kultúrneho okruhu (750-550 pred Kr.)
![]() Rez opevnením hradiska Molpír
|
|
|
|
|
|
#119 |
|
Registered User
|
aurelius, dakujem. zase nieco nove. bol som tam sam pozriet, na mieste nedaleko pecenic, vyzera to fajn a ked si clovek predstavi aky dlhy bol ten val, tak to znie az neskutocne. a pretoze na nete sa daju o nom najst rozne baje tak som chcel, aby niekto z fachu napisal odborny koment k tomu.
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
Registered User
Likes (Received): 29
|
Inak prečo v historických dokumentoch nie je písané aké slovanské kmene osídlili územie dnešného Slovenska a Madarska?
Totiž, skoro pri každom slovanskom národe je jasné, aké kmene boli jeho predkovia. Napríklad dnešné Chorvátsko osídlili rôzne staré slovanské kmene a neskôr sa z nich vyvinul moderný chorvátsky národ. Dokonca sa vie v akých miestach sídlili a kto boli ich kniežatá (Banjani, Bašča, Neretvani, Draganici). Dokonca v Ciernej Hore sa vie, kto z akého starého rodu pochádza! Paštroviči napríklad žili v stredoveku v horách nad prímorským mestom Budva, no prisťahovali sa tam z územia Srbska. V Polsku to zas boli Slezania, Polania, Pomorania, Mazurci a zjednocovateľ Mieško. V Cechach a na Morave zasa Zličania, Hanáci, Doudlebovia. Ukrajinci sú zas potomkovia starých Drevľanov, Poľanov, Uličov.. Ale o oblasti dnešného Slovenska je úplne ticho. Prečo je v ostatných krajinách o miestnych Slovanoch toľko informácií a o našich za hrsť zmienky..?! Dokonca ani z obdobia vrcholného stredoveku nič..žiadne konkrétne informácie o etnogenéze miestnych Slovanov, o vývine jazyka, žiadny vodca, žiadny významný rod..nechápem ?!
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|