daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Romania & Moldova > Development Forums > Infrastructure & Transport

Infrastructure & Transport Infrastructure projects, transport & mobility

Reply

Thread Tools Display Modes
Old January 16th, 2011, 02:10 PM   #3381
MHN
Romania

MHN's Avatar

Likes (Received): 82

Quote:
Originally Posted by Baiazid View Post
Eu sunt unul dintre "maniacii" care cand vad pietoni pe autostrada suna la 112. Probabil o mai fac si altii, pentru ca fenomenul s-a diminuat. Insa nu a disparut. Este clar ca multi romani nu inteleg ce este aia autostrada. Pe A2 am vazut inclusiv descarcare de marfa dintr-un tir intr-o duba, totul sub un pod, ca acolo eram umbra Iar pentru cei care merg la pescuit la diversele helestee adiacente A2, este ceva obisnuit sa-si lase masina parcata pe banda de siguranta a autostrazii.
Incredibil, zic eu!
In timp ce un vest european ar putea zice ..."rustic"

In Croatia, m-am oprit 5 - 10 minute pe banda de urgenta si au venit, oarecum din oficiu, baietii de la interventie sa ma tracteze, crezand am probleme.

Quote:
Originally Posted by radutm View Post
...

Ce zice ionut ca localnicii nu au de ce sa intre la benzinarie, pentru ca au in oras, nu prea tine, iar daca ne referim la Faget, exemplul este f.bun, acel spatiu e bine gandit. Pentru localnici accesul rapid ar fi destul de important din mai multe motive: in orasele mici nu sunt decat benzinarii mici si alea putine. Difera pretul si calitatea, asa ca pentru ei nu ar fi totuna sa alimenteze la clasica benzinarie cu 10% adaos de apa si impuritati, sau la o benzinarie sigura de pe autostrada. E bine ca le cresc optiunile si standardul. In al doilea rand, o benzinarie pe autostrada e deschisa non-stop, asa ca daca au nevoie de ceva de stricta necesitate, au acces rapid, la orice ora. La benzinariile mici rareori ai asa ceva, ai optiuni f.limitate. Plus ca o benzinarie mare la noi joaca rol si de local, de restaurant. Pana si in orasele mari unele benzinarii sunt locuri "must", de intalnire pentru soferi poate mai pline decat multe localuri centrale. Cel putin in primii ani, acolo va fi cel mai tare local din oras, asta e. In Lugoj spre exemplu, care este un municipiu de vreo 8 ori mai mare decat Fagetul, unul din cele mai trendy locuri unde poti sa bei o cafea este benzinaria OMV din calea Timisorii. Pentru un oras mic ca Fagetul, o benzinarie de acest gen mai inseamna si cateva locuri de munca, iar daca se mai face si un motel pentru tiristi sau ceva de genul, iarasi inseamna locuri de munca, aspect deloc de neglijat cand ai 15-20% somaj.

complet de acord.

Sponsored Links

Old January 16th, 2011, 03:31 PM   #3382
panda80
Registered User

panda80's Avatar

Likes (Received): 24

Si pentru orasul Titu, unul dintre cele mai trendy localuri, unde se serbeaza si nunti, este un spatiu de servicii pe A1. Totusi pentru alimentat mi se pare exagerat sa vii pana pe autostrada fiindca acum sunt benzinarii "de firma" in cam toate orasele, iar benzina va fi mai scumpa pe autostrada.
Old January 16th, 2011, 03:57 PM   #3383
AlexIP
marele licurici

AlexIP's Avatar

Likes (Received): 13

Daca e cu pod aproape, se va trece pe pod.

Quote:
Daca am inteles eu bine, Uniunea Europeana, BM si FMI ne dau bani pe diferite cai, care pot fi folositi pt autostrazi, dar una dintre conditii este sa asiguram si intretinerea lor. Este aproape o certitudine ca atunci cand vom avea segmente mai mari, continue, vor fi cu plata. Daca vor fi cu bariera, adio legaturi "secundare", daca vor fi in sistem vigneta, atunci probabil ca vor fi acceptate.

Ce zice ionut ca localnicii nu au de ce sa intre la benzinarie, pentru ca au in oras, nu prea tine, iar daca ne referim la Faget, exemplul este f.bun, acel spatiu e bine gandit. Pentru localnici accesul rapid ar fi destul de important din mai multe motive: in orasele mici nu sunt decat benzinarii mici si alea putine. Difera pretul si calitatea, asa ca pentru ei nu ar fi totuna sa alimenteze la clasica benzinarie cu 10% adaos de apa si impuritati, sau la o benzinarie sigura de pe autostrada. E bine ca le cresc optiunile si standardul. In al doilea rand, o benzinarie pe autostrada e deschisa non-stop, asa ca daca au nevoie de ceva de stricta necesitate, au acces rapid, la orice ora. La benzinariile mici rareori ai asa ceva, ai optiuni f.limitate. Plus ca o benzinarie mare la noi joaca rol si de local, de restaurant. Pana si in orasele mari unele benzinarii sunt locuri "must", de intalnire pentru soferi poate mai pline decat multe localuri centrale. Cel putin in primii ani, acolo va fi cel mai tare local din oras, asta e. In Lugoj spre exemplu, care este un municipiu de vreo 8 ori mai mare decat Fagetul, unul din cele mai trendy locuri unde poti sa bei o cafea este benzinaria OMV din calea Timisorii. Pentru un oras mic ca Fagetul, o benzinarie de acest gen mai inseamna si cateva locuri de munca, iar daca se mai face si un motel pentru tiristi sau ceva de genul, iarasi inseamna locuri de munca, aspect deloc de neglijat cand ai 15-20% somaj.
Totul ok, daca Faget-ul n-ar avea deja un Petrom nou si un Lukoil mai vechi, ambele non-stop, fiecare in cate un capat al orasului. Eu ziceam de accesul pe autostrada din Faget, ca sa nu mai faca 3-4 km in partea opusa spre Margina ca sa urce pe autostrada sau sa mearga inca 3 sate in partea cealalta. De fapt, tot dracul ala e...

Mai bine chiar e la Ohaba, unde DN68 trece chiar pe langa spatiile de servici de pe sensul Deva - Lugoj. Daca vad eu bine o sa fie pe undeva sus pe deal toata treaba. Pe de o parte ar fi bine si pentru satele din zona, cea mai apropiata benzinarie e la vreo 15 km...

Later edit: Am gasit ceva cam cum ziceam eu, pe Orastie - Sibiu:

Old January 16th, 2011, 11:42 PM   #3384
Le Clerk
In the brig

Likes (Received): 325

Quote:
A prezentat impactul pe mediu
Prefectul se bate pentru finantarea autostrazii Sibiu-Pitesti

Timp de doua zile, la Caineni si Racovita a fost prezentat raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului pe care l-ar putea avea realizarea unui proiect de mare anvergura: autostrada Sibiu � Pitesti.

Dezbaterea, necesara pentru obtinerea acordului de mediu, a fost organizata de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, iar prezentarea a fost facuta de catre sefa serviciului Autorizari al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, doamna Mirela Bagaianu. La dezbatere au participat prefectul Petre Ungureanu si directorii institutiilor deconcentrate interesate in realizarea proiectului: Politia Rutiera, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, APM, ITRSV, Garda de Mediu, ISU, SNIF, SGA, precum si Sectia Drumuri Nationale, ARR si RAJDP.

Pe teritoriul judetului Valcea, autostrada va urma traseul Caineni � Racovita - Perisani de la km 20+300 la km 57+100, lungimea totala in cele trei judete fiind de 116,64 km. Autostrada este prevazuta in Valcea cu 4 tuneluri, in Cainenii Mari, de 1,58 km, Robesti, de 0,9 km, Racovita, 0,45 km si Poiana, de 1,7 km.

Nodurile rutiere permit accesul la autostrada, iar in Valcea acesta este prevazut la Cornet, la km 39+970, pentru legatura cu DN 7, preluand traficul din Rm. Valcea.

Autostrada face parte integranta din Coridorul Pan-European nr. IV, care traverseaza Romania de la vest la est, pe directia Nadlac - Arad - Timisoara - Lugoj - Deva - Sibiu - Pitesti - Bucuresti - Constanta.

Pe toata lungimea ei, de la Nadlac la Constanta, autostrada se afla in diferite faze de proiectare sau executie. Portiunea care intereseaza judetul nostru, Sibiu � Pitesti se afla in faza studiului de fezabilitate.

Din cei 846 km ai Coridorului Pan - European nr. IV, care se desfasoara pe teritoriul Romaniei, singurul sector pentru care exista doar o faza preliminara de proiectare este Sibiu - Pitesti. Realizarea sectorului Sibiu - Pitesti are o importanta majora in desfasurarea traficului pe aceasta directie, deoarece realizeaza cea mai scurta legatura intre zona de vest si centrala cu zona de sud-est a tarii, traversand muntii Carpati la o cota mult mai joasa decat traseele existente.

In urma analizei variantelor de traseu a rezultat urmatorul traseu al autostrazii Sibiu - Pitesti: Vestem � Boita � Cornet � Barsesti � Curtea de Arges � Pitesti, cu o lungime de cca. 116,64 km.

Din punct de vedere administrativ, traseul autostrazii va traversa judetele Sibiu, Valcea si Arges. Stabilirea amplasamentului autostrazii pe acest sector a ridicat probleme complexe atat de ordin tehnico-economic, cat mai ales privind impactul asupra mediului. Alegerea unui traseu in aceasta zona a fost conditionata de mai multi factori, precum configuratia terenului, structura geologica, reteaua hidrografica, amenajarile hidroenergetice existente sau in curs de realizare, localitati, cai de comunicatii (in special DN 7 si CF 201 Rm. Valcea - Sibiu). In judet, traseul autostrazii se va desfasura in lungul ralui Olt, pe partea stanga a acestuia, pana la km 26, unde va traversa dealul Urii, la vest de localitatea Cainenii Mari, printr-un tunel cu o lungime de cca. 1,58 km. Traversarea se face si pe sub valea Urii, pentru a evita demolarile constructiilor existente. In continuare, traseul autostrazii se mentine in lungul raului Olt, a lacurilor de acumulare Robesti si Cornet, pe partea stanga a acestora, pana la km 40+200, in zona localitatii Racovita, unde traseul intra pe valea Baiasului. In zona amenajarii hidroenergetice de la Robesti, traseul autostrazii traverseaza versantul stang al Oltului printr-un tunel cu o lungime de cca. 0,9 km. De asemenea, in zona km 36, traseul autostrazii traverseaza versantul stang al Oltului printr-un tunel cu o lungime de cca. 0,45 km. Sectorul Sibiu - Cornet se finalizeaza in nodul rutier propus pentru a face legatura cu DN 7 prin DJ 703M (Curtea de Arges - Cornet). Din punct de vedere al amplasarii, sectorul Sibiu - Cornet se afla pana la km 20+300 pe teritoriul administrativ al judetului Sibiu si sectiunea km 20+300 - km 40+200 pe teritoriul administrativ al judetului Valcea. Din punct de vedere al terenurilor ce trebuiesc expropriate, se pot evidentia doua categorii: terenuri ocupate definitiv (cele care sunt cuprinse si interiorul imprejmuirii, cele pe care vor fi amplasate restabiliri de legaturi rutiere sau cele pe care se vor amplasa instalatiile deviate); terenuri ocupate temporar (gropi de imprumut, depozite organizari de santier, etc. � care vor fi redate circuitului agricol dupa terminarea lucrarilor). Suprafata ce urmeaza a fi ocupata in judetul Valcea este de 2.763.036,54 mp, din care: teren agricol - 1.162.181,40 mp; teren neagricol - 2.763.036,54; teren silvic - 1.339.291,35 mp.

Parcul National Cozia va fi avantajat de prezenta autostrazii datorita degajarii traficului de pe DN 7. Impactul va fi favorabil pentru flora si fauna din zona, influentand pozitiv dezvoltarea turismului ecologic din zona. De mentionat este si faptul ca in perioada de elaborare a studiului de evaluare a impactului asupra mediului au avut loc o serie de consultatii publice: s-a publicat in presa centrala intentia Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania de a obtine acordul de mediu pentru aceasta autostrada si s-au depus memorii tehnice la Agentiile pentru Protectia Mediului din judetele Arges, Sibiu si Valcea; s-au intocmit fisele ca urmare a discutiilor cu primarii; s-a transmis la primarii modul de rezolvare a cerintelor exprimate. Populatia si-a exprimat acordul privind realizarea autostrazii si asupra modului in care au fost luate in considerare propunerile facute. In finalul dezbaterilor, domnul prefect Petre Ungureanu a spus ca deja a facut demersuri pentru obtinerea finantarii. Pentru ca, deocamdata, nu sunt bani� Termenul de executie va fi de trei ani dupa obtinerea finantarii. Mihaela Musca
Sursa

Am auzit azi ca lucrarile pentru primii 20 km vor incepe anul asta, insa declaratia apartine prefectului de Valcea, asa ca nu stiu cat de credibila e.
Le Clerk no está en línea   Reply With Quote
Old January 17th, 2011, 06:31 AM   #3385
nenea_hartia
Skeptic

nenea_hartia's Avatar

Likes (Received): 73

^ Din păcate, ăsta este prefectul de Vālcea, iar aseară vorbea despre cei 20 de kilometri de autostradă īn hohotele de rās ale celor din studio. Ca idee, i-a mulţumit pentru autostrada care va fi construit㠄īn cāteva luni” nu prim-ministrului, care e şeful lui direct, nici ministrului Transporturilor, ci noii Elena Ceauşescu a zilelor noastre, mai tānără şi mai blondă decāt cea originală.
nenea_hartia no está en línea   Reply With Quote
Old January 17th, 2011, 08:29 AM   #3386
alecu26
Registered User

Likes (Received): 137

Quote:
Originally Posted by nenea_hartia View Post
parca impinsa un pic cam in afara aceasta centura. Eu zic ca trebuia sa treaca printre Giroc si TImisoara. Asa...cei care vor sa mearga in acel cartier unde scrie 595....vor trece iar prin localitate. O asa centura o faci daca e autostrada....altfel isi cam pierde din rol. Pentru mine o centura ar trebui sa ajute si pe cei care vor sa ajunga dintr-o parte in alta a unui oras mai mare...fara sa tot frece ambreiajul la semafoare.
alecu26 no está en línea   Reply With Quote
Old January 17th, 2011, 08:31 AM   #3387
alecu26
Registered User

Quote:
Originally Posted by ionutzyankoo View Post
cine o fi avut fantastica idee sa o denumească A1-Sb....
Probabil ca e același care a denumit centura Constantei A4. Daca ar deschide un pic ochii factorii ăștia de decizie ce bine ar fi....
mi-e mi se pare o idee interesanta....si chiar buna. Asa ajuta pe multi sa stie cam pe unde se afla...ca nu vor circula doar localnici pe ea.
Old January 17th, 2011, 08:33 AM   #3388
alecu26
Registered User

Quote:
Originally Posted by madad View Post

@ionut: din pacate nu au pamant in acea zona

Merci mult de clarificare, sper ca in cativa ani sa pot sa ajung ceva mai repede la ei folosind autostrada
e doar un pic intr-o parte acel nod....e execelent unde l-au plasat. Nu cred ca vei face mai mult de 10 minute din curtea bunicilor pana pe autostrada. Norocosule.
Old January 17th, 2011, 05:46 PM   #3389
nenea_hartia
Skeptic

nenea_hartia's Avatar

Quote:
Originally Posted by alecu26 View Post
mi-e mi se pare o idee interesanta....si chiar buna. Asa ajuta pe multi sa stie cam pe unde se afla...ca nu vor circula doar localnici pe ea.
Chestia e că harta e veche, iar īntre Giroc şi cartierul ăla e plin acum de vile. De altfel, centura a avut la Studiul de prefezabilitate mai multe variante (una ieşea chiar la drumul proiectat care vine din autostrada Timişoara-Lugoj la Remetea), iar varianta asta, care a fost deja bătută īn cuie la CNADNR şi Consiliul Local, e cea mai apropiată de oraş.
Old January 17th, 2011, 06:01 PM   #3390
radutm
Registered User

radutm's Avatar

Likes (Received): 62

Quote:
Chestia e că harta e veche, iar īntre Giroc şi cartierul ăla e plin acum de vile. De altfel, centura a avut la Studiul de prefezabilitate mai multe variante (una ieşea chiar la drumul proiectat care vine din autostrada Timişoara-Lugoj la Remetea), iar varianta asta, care a fost deja bătută īn cuie la CNADNR şi Consiliul Local, e cea mai apropiată de oraş.
Nu doar acolo e plin de case, dar planul orasului pe termen lung prevede extinderea orasului la sud, pana la Timis. Pana acum a existat o bariera care a alimentat extinderea la nord in defavoarea zonei de sud: groapa de gunoi de la Parta/Sag, care acum e in curs de inchidere definitiva.

De altfel cred ca aceasta centura va fi impanzita si de o parte si de alta de constructii si va sfarsi prin a fi un ring al orasului, pentru ca peste tot pe unde trece se pun in circuitul comercial terenuri pentru investitii (fie complexe rezidentiale, fie investitii industriale greenfield).
radutm no está en línea   Reply With Quote
Old January 17th, 2011, 09:26 PM   #3391
udar
Registered User

udar's Avatar

Likes (Received): 6

pagina web ?

am si eu o intrebare la care nu am raspuns, de ce nu isi fac fiecare constructor castigator de lucrare o pagina web cum este autostrada transilvaniei ,podul de la calafat si alta nu mai stiu ?
udar no está en línea   Reply With Quote
Old January 17th, 2011, 09:42 PM   #3392
nenea_hartia
Skeptic

nenea_hartia's Avatar

Quote:
Originally Posted by udar View Post
am si eu o intrebare la care nu am raspuns, de ce nu isi fac fiecare constructor castigator de lucrare o pagina web cum este autostrada transilvaniei ,podul de la calafat si alta nu mai stiu ?
Cred că banii. Trebuie găzduire de site, oameni angajaţi care să se ocupe, etc. Nu costă mult, dar oricum. Īn Ungaria şi Serbia īn schimb, compania de drumuri ţine la curent publicul cu evoluţia lucrărilor.
Old January 17th, 2011, 10:21 PM   #3393
Rhemaxos
Registered User

Rhemaxos's Avatar

Likes (Received): 4

Quote:
Originally Posted by udar View Post
Pentru că nu există īntotdeauna cerinţe exprese īn acest sens īn caietul de sarcini.

"Lumea este bună prin scop, frumoasă ca facere, complexă prin vieţuire şi spirituală prin materialitate" - Horia Bernea
Rhemaxos no está en línea   Reply With Quote
Old January 18th, 2011, 08:33 AM   #3394
alecu26
Registered User

pe fondurile europene (mai ales cele de coeziune, POS, etc)acum exista. Se poate chiar pierde finantarea daca nu faci.

De aceea...sunt site-uri la Constanta By pass, la Medgidia-Cta si la Cernavoda-Megidia. Doar ca nu sunt chiar asa profesionist facute ca la Autostrada transilvania.
Old January 18th, 2011, 08:44 AM   #3395
alecu26
Registered User

Quote:
Nu doar acolo e plin de case, dar planul orasului pe termen lung prevede extinderea orasului la sud, pana la Timis. Pana acum a existat o bariera care a alimentat extinderea la nord in defavoarea zonei de sud: groapa de gunoi de la Parta/Sag, care acum e in curs de inchidere definitiva.

De altfel cred ca aceasta centura va fi impanzita si de o parte si de alta de constructii si va sfarsi prin a fi un ring al orasului, pentru ca peste tot pe unde trece se pun in circuitul comercial terenuri pentru investitii (fie complexe rezidentiale, fie investitii industriale greenfield).
corect. Dar daca se facea acum mai la interior...poate cu o mica demolare ceva...un pasaj subteran pe undeva...(cum se practica in afara)...in 5 ani ea devenea un inel periferic, de transport rapid in interiorul orasului si in vreo 10 ani se mai facea inca una. Trebuia sa se profite de terenurile inca libere si inca ieftine.

Peste vreo 10 ani va fi si mai clar ce se intampla cu acea autostrada spre Serbia.
Old January 18th, 2011, 01:11 PM   #3396
nenea_hartia
Skeptic

nenea_hartia's Avatar

Poze de ieri de pe centura Sibiului:

Īncă se lucrează la parapetul median şi lateral, sitemele de evacuare a apelor etc:

Nodul către Zona Industrială Est īncă nu s-a deschis:

Sistemele antiorbire s-au montat deocamdată doar pe secţiunea executată de Vectra Service:

Imagini ale centurii:

Old January 18th, 2011, 01:18 PM   #3397
Sorinus
Registered User

Sorinus's Avatar

Likes (Received): 8

Acum ca a fost inaugurata nu se mai grabesc. Aceste lucrari banuiesc ca trebuiau sa fie gata in o luna juma, chiar si cu ninsori.
Sorinus no está en línea   Reply With Quote
Old January 18th, 2011, 01:45 PM   #3398
alecu26
Registered User

cate noduri sunt pana la urma?
Old January 18th, 2011, 02:17 PM   #3399
iuli
Registered User

iuli's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Mi se pare mie sau pe panou s-a dat cu spray?! Sau cum s-a acoperit acel indicator?
iuli no está en línea   Reply With Quote
Old January 18th, 2011, 03:19 PM   #3400
bogdymol
bogdymol

bogdymol's Avatar

Likes (Received): 538

Quote:
Originally Posted by iuli View Post
Mi se pare mie sau pe panou s-a dat cu spray?! Sau cum s-a acoperit acel indicator?
Si mie mi s-a parut ciudata solutia aceasta. Cand trebuie sa pui semnul in functiune trebuie sa te chinui sa cureti spray-ul de acolo. In plus, poate unii soferi nu se prind din prima ca e spray si nu e murdar panoul. Mie imi place solutia din Ungaria: banda rosie pe diagonala (am vazut si in X), care o iei foarte usor jos cand trebuie:

later edit: in plus, chiar daca semnul e montat acolo cu o luna inainte sa fie dat in folosinta drumul soferii care trec isi vor da seama incotro ii va duce acel drum dupa inaugurare si va fi mai usor sa ia o decizie cand ajung la intersectia dupa ce se ia jos banda aceea
My clinched highways: driver | passenger
My flightdiary statistics
join eRepublik!

Last edited by bogdymol; January 18th, 2011 at 07:04 PM.
bogdymol no está en línea   Reply With Quote

Reply

Tags
autostrada, freeway, motorways, pan_european corridors, romania

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules