|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#81 |
|
:)
Likes (Received): 4
|
Pierwsza to jakiś prlowski szajs... co się wtedy ludziom w głowach poprzewracało aby próbować taki bajzel w mieście robić ? tego nigdy się nie dowiemy...
a druga--- urbanistycznie jako tako ale daje radę za to architektura iście jarząbkowa... Chciałbym aby powstało tam coś sensownego choć jak znam życie pewnie będzie jeden wielki betonowy kloc na środku i tyle będziemy mieli z urbanistyki lub architektury
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
pingwin dokątowy
Likes (Received): 3
|
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
Registered User
Likes (Received): 83
|
Dzięki Pankracy!
Chodziło mi o tą drugą, ale przy okazji pokazałeś ciekawostkę w postaci tej pierwszej
|
|
|
|
|
|
#84 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Nie mów, że architektura pierwszej z jednakowymi, nudnymi kostkami lat 60-tych bardziej Ci się podoba? Niecenzuralna opinia, ale prawdziwa:
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Trollius europaeus
|
Quote:
Piękny kampus, spójny architektonicznie (dominanta przy moście, fajna sprawa). Jestem pod wrażeniem bo okazuje się, że nie tylko Niemcy mieli wizjonerskie pomysły odnośnie całych kwartałów miasta.
|
|
|
|
#86 | |
|
Registered User
Likes (Received): 75
|
Quote:
Jak na razie niszczymy starą urbanistykę nie proponując nowej, kompleksowej, wartościowej. Urbanistyka niejako powstaje jako produkt uboczny pojedyńczych, przypadkowych zamierzeń budowlanych. Nie jest wyznacznikiem, a jedynie nędzną wypadkową. Podobnie jak zankomita większość miasta, również ten obszar został mocno zmieniony. Dawne podziały po zniszczeniach wojennych i obudowie (odzysku cegły) zostały zatarte, a Sedesowce zniszczyły resztę. W przypadku omawianego terenu nie plan, a kształ działek determinuje rozwiązania. Działki można scalić i wtórnie podzielić, jest szansa by uratować resztę - ale czy komuś oprócz nas na tym zależy?? Zapewne nie. Uczelni zależy na tym by nowa zabudowa powstała niedrogo, szybko i bez większych komplikacji. Nikt z uczelni w imię wzniosłej ideii ratowania urbanistyki nie będzie kompliokował sobie życia i za wszelką cenę wytyczał linie zabudowy. Za urbanistykę w mieście powinien odpowiadać miejski urbanista i zawczasu tworzyć wizje i wcielać je w życie w formie szczegółowych MPZP. Nie chcę pisać zbyt wiele o tym jak powinno być - a nie jest. Być może jestem zbyt wielkim idealistą i wizjonerem. Ale nie o tym , nie o tym... Poniżej zamieszcam mapę z podziałemi działek na omawianym terenie + mapkę z dawnymi podziałami. ![]() Wg mnie dawna siatka ulic będzie trudna od odtworzenia, ale można stworzyć nową. Ul. Wrocławczyka przeciągnąć do Wyszyńskiego (np w formie deptaka), reszta podziłów po granicy działek. |
|
|
|
|
|
|
#87 | |
|
|
Wybacz ale jak człowiek widzi coś takiego i na dodatek zachwyty innych to czasem emocje ponoszą
![]() Quote:
Dokładnie... niesamowity bajzel i szajs |
|
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Trollius europaeus
|
Quote:
I jeszcze to eksperckie porównanie do CP i Justina- to dopiero edukacyjna destrukcja
|
|
|
|
#89 | |
|
|
Quote:
A więc - tu mamy stan obecny ![]() Idealnie nie jest ( w środku niezły bałagan ) ale przy Wyspiańskiego masz całkiem niezłą pierzeję ( zaznaczone zielonym ) i trochę zachowanych kamienic. Podobnie przy Wrońskiego - poza tym stoi tam całkiem niezły projekt Maxa Berga. Nie uważasz że należałoby to uszanować ? ![]() Poza tym obecny kampus jest jednak w ludzkiej skali - nie ma może czytelnej siatki ulic ale strzałkami zaznaczyłem miejsca przez które można na jego tenern wejść i przez niego przejść - sam często korzystałem z tych przejść skracając sobie drogę z RR na wyspiańskiego czy z Klinik do Mostu Grunwaldzkiego. a teraz "genialny projekt" ![]() I co w nim genialnego ? Pomijam już architekturę która wygląda na zwyczajną komunistyczną masówkę i tandetę. To co zaznaczyłem czerwonym kołem to zwyczajny jeden wielki KLOC/Twierdza z labiryntem dziedzińców w środku ( no nie wiem może tego akurat nie zauważasz ) Po wybudowaniu czegoś takiego nie mozna byłoby już przejść przez kampus tak jak dzisiaj - możesz jedynie chodzić na około albo wejść do środka. Nawet jedyna drogą ( ostatnia strzałka po prawej ) którą wydawałoby się można dojść do Placu Grunwaldzkiego kończy się ślepo jakimś murem/budynkiem. Jak na to patrzę to mam wrażenie że bez mapy bym się pogubił. Poza tym jak już napisałem - nie ma pierzei, są trawniczki/sralniczki i ogólnie panuje chaos. A wracając do Justina - śmiejsz się ale tak naprawdę co jest w tym budynku najgorszego ( pomijając architekturę ) - to że jest olbrzymi i "zamyka" Krawiecką ( takie przynajmniej najczęściej padają argumenty ) A co robi w takim razie ten projekt ? Nie dość że nie tworzy żadnej siatki ulic, wprowadza chaos to jeszcze zakłada wyburzenie przedwojennych kamienic ( w tym jedneko naprawdę świetnego budynku, świetnego architekta ) i wogóle całkowicie likwiduje ulicę Wrońskiego ( bo jakoś jej tu nie widzę ). Przy tym barbarzyństwie rzeczywiście Justin ze swoją Krawiecką jest śmieszny i malutki ( bo z tym klocem w kole nie może się równać ) Podobnie CP z brakiem poprzecznych ulic to pryszcz ( bo tu jakoś też ich nie widzę a teren równie olbrzymi ) tam przynajmniej w projekcie była pierzeja od Powstańców. |
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
...
|
Prosiłem żeby sie na razie powstrzymać z żywiołowymi komentarzami. Lepiej dyskutować o tym w wątku o wrocławskiej architekturze powojennej. Za jakiś czas wrzucę tam więcej obrazków to sie przeniesie te posty.
Chciałbym tylko zauważyć, że obecne kampusy w ludzkiej skali PWr i UWr są niedokończoną realizacją, wizji z przedstawionej makiety. Kurcze rozpisałem się i mi się komp zawiesił. później uzupełnię bo na razie się wkurzyłem i straciłem wenę
|
|
|
|
|
|
#91 |
|
...
|
Dobra drugie podejście:
Jak już napisałem w poście którego całość mi się skasowała, Obecne kampusy w ludzkiej skali PWr i UWr są niedokończoną realizacją, wizji z przedstawionej makiety. Oczywiście musiało się pojawić hasło-wytrych: „Komunistyczna masówka” Błagam! To nie jest żadna masówka, tylko indywidualne projekty, specjalnie dla tego terenu i należy je oddzielić od wielkopłytowej masówki, która oszpeciła ten kraj. I nie żadna komunistyczna tylko modernistyczna nie odbiegająca niczym od projektów które w tym czasie powstawały na świecie i SA tam doceniane. U nas jest powszechny skrót myślowy: Z PRLu – brzydkie – zburzyć. Zaznaczony przez Ciebie "kloc” to wcale nie jeden budynek, tylko kilka połączonych przejściami nad ziemią. Między budynkami można by wykreować, bardzo przyjemne przestrzenie dla pieszych. Miejsca odpoczynku miedzy zajęciami dla studentów. Z ciekawą małą architekturą. Obecnie bardzo tego brakuje , każdy możliwy skrawek zastawiony jest samochodami. Niższe budynki to laboratoria i sale wykładowe, są na parterach bo dzięki temu łatwiej się do nich dostać, ich gabaryty wynikają z funkcji. Wkomponowano je zgrabnie w dominanty wysokościowe mieszczące gabinety kadry naukowej. Bardziej mi się to podoba niż uformowanie wszystkiego w pięciokondygnacyjne bloki. Pierwsza cześć tego założenia powstała. Jest to budynek C-7: ![]() Jeden z moich ulubionych. Świetny projekt, ale fatalnie wykonany i zapuszczony. Całego założenia nie udało się zrealizować, ale laboratoria nadal są potrzebne, więc powstają, ale już nie tak ładnie wkomponowane w całość. Przy C7 zbudowano zwykłą, brzydka hala stalowa. Nie podoba mi się pomysł wyburzenia pierzei przy Wyspiańskiego i szpitala Berga. Choć zaproponowane w zamian dominanty nad rzeką, prezentowałyby się efektownie imho. Mogłyby w sumie stanąć przy Wrońskiego, za istniejącym kwartałem zabudowy. Choć w sumie niewiele tam się ostało starej tkanki, większość to plomby. Trzecia dominanta zmieściłaby się przy (najcenniejszym z ego wszystkiego) szpitalu Berga. Dalej widziałbym już obecne C13 ![]() Wszystkie zaznaczone przez Ciebie przejścia, są na tej makiecie. Jedynie Połączenie A1 - C7 (strzałka z prawej) Jest utrudnione. Obecnie powstaje tam hala laboratorium – budynek C12. Podejrzewam że ten z makiety byłby ładniejszy . Aleja Profesorów jest do samej osi Grunwaldzkiej.A że tyle trawniczków? Taka to już była ta modernistyczna urbanistyka. Zupełni inne patrzenie na miasto, nie pierzeje i kaniony ulic, tylko wolny plan, dużo przestrzeni, zieleni i oddechu, wszystko przez to rozlazłe i pospinane trasami szybkiego ruchu Chaosu jednak w tym nie widzę. Dziś wiemy że nie zdało to egzaminu, ale plany są fascynujące, a w mniejszej skali, wsławione w miasto i drobnymi korektami sprawdzają się i dziś. Gdyby z widocznych, na wrzuconym przez Ciebie fragmencie z Google maps, wywalić samochody i dokończyć ten kampus według pierwotnej wizji, byłby bardzo przyjemnym miejscem nauki i odpoczynku miedzy zajęciami.Btw: sralniczki to małe, zadeptane i osrane trawniki, miedzy jezdnią a chodnikiem. Duże trawniki przed budynkami są ok, zieleń uspokaja emocje
|
|
|
|
|
|
#92 | |
|
|
Powoli nam się ot robi
![]() Miałem się poprawić i napisać że kampus jest taki otwarty i w ludzkiej skali właśnie dlatego że zrealizowano tylko malutki % tego projektu ale to byloby chyba na wyrost.Co do budyku na zdjęciu - rzeczywiście nie jest najgorszy tylko jak piszesz mocno zapuszczony. Jeśli takie miały być te "wysokościowce" to nie najgorzej. Poza tym ciekaw jestem jak jest w środku - standardy tamtych lat nie były oszałamiające ( szczególnie jeśli chodzi o wygody kadry naukowej ) więc domyślam się że jest lekko mówiąc ciasnawo. Za to to przyziemie - fatalne i fatalnie wykonane. Niestety w tym projekcie jest parę podobnych dominant ( co można uznać za plus ) a reszta to właśnie takie baraczkowate przyziemie. Zupełnie mi się to nie podoba. Jeśli chodzi o przejścia i dostępność terenu - na tym zdjęciu zupełnie tego nie widać ale skoro mówisz że tak jest to wierzę na słowo. Quote:
A co do likwidacji Wrońskiego i tamtejszych budynków - tego ni jak nie idzie tego wybronić - to barbarzyństwo w czystej postaci ( i tu Justin się chowa ). Z resztą jak inaczej zdefiniować degradację tkanki miejskiej jak nie przez coś takiego - wyburzenie pierzei i bulwaru nad Odrą i postawienie w ich miejsce punktowców i baraczkowatego przyziemia skosem do ulicy z wielkim trawnikiem od frontu. |
|
|
|
|
|
|
#93 | |||||
|
...
|
Quote:
![]() Quote:
![]() połowa przyziemia, ta długa część to hala laboratorium badawczego. W nowym budynku B5 pokoje pracowników i sale ćwiczeniowe umieszczono nad taką halą. Tu zdecydowano się na wieżowiec biurowy, a najbardziej uczęszczane funkcje (sale wykładowe i ćwiczeniowe oraz laboratoria) w łatwo dostępnym przyziemu. Quote:
Quote:
Quote:
A bulwar przecież jest i to jaki duży ![]() Choć wiem że modernistyczna urbanistyka się nie sprawdziła, to fascynuje mnie tamto dążenie do czegoś nowego i wychodzenie z utartych schematów. A same budynki modernistyczne uważam za świetne ale nie można patrzeć na nie zupełnie bez kontekstu. Last edited by Pankracy; August 5th, 2009 at 07:56 PM. |
|||||
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Registered User
|
Quote:
Wiem, wiem, to forum fascynatów kostek - dla przeciętnego obywatela niereprezentatywne i za to przeciętny obywatel nie może być reprezentatywny dla tego forum. |
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
non imber edax
Likes (Received): 1
|
Jak już tak dyskutujecie, to dołożę swoje trzy grosze, bo w C7 przesiedziałem ponad rok. I jedyne co w tym budynku było świetne, to widoki. Poza tym jest niefunkcjonalny i niepraktyczny, klatki schodowe zaprojektowano dla karłów, o takich drobiazgach jak izolacja akustyczna mowy nie ma, za to nie wychodząc z pokoju można dokładnie wiedzieć, jaki wiatr wieje (jak zachodni, to gwiżdże od drzwi, jak wschodni, to ciągnie od okna). oszczędnie zaprojektowane są sale wykładowe 101 i 102, bo zajęcia na obydwu może prowadzić jeden człowiek - na systemie mikrofonów przez lata całe było przebicie i z głośników było słychać sąsiada, a nie swojego prowadzącego. Zresztą na żywo w chwilach ciszy też było doskonale przez ścianę słychać. No i zawsze dwojaka informacja na temat zaopatrzenia baru piętro niżej (8.15 rytmiczne łupanie - znaczy dziś schabowe, 13.30 smród spalenizny i starego tłuszczu - dziś nie warto iść na naleśniki). Reasumując, zamieniłbym normalny pokój tam na schowek na miotły w którymkolwiek z przedwojennych gmachów Politechniki.
|
|
|
#96 |
|
...
|
Podkreślałem że budynek jest fatalnie wykonany, a na schodach miedzy 1. a 2. piętrem trzeba uważać na głowę
![]() Ale sama forma architektoniczna budynku mi się podoba. Rozkład pomieszczen też był przemyślany. Przyziemie ma ciekawe detale, ale wszystko jest źle ułożone i nie myte chyba od czasu oddania do użytku. Elewacja podobno (tak jak w Poltegorze) jest włoska - trochę niedostosowana do naszych warunków Podobno ma szykuje się jakiś remont. Ciekawe czy to w ogóle opłacalne?
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Registered User
|
jako, że przesiedziałem w tym budynku ostatnie dwa lata swojego życia to ja też dorzucę swoje kilka groszy do rozmowy
@pankracy. Musi się opłacać bo na wykładzie typek mówił, że C7 generuje prawie tyle samo strat ciepła co reszta budynków razem wzięta. no ale czemu się dziwimy. szpary w oknach grubości palca... Podobno poszedł już wniosek do ministra o dofinansowanie zmiany elewacji. Radzę skakać z okien w razie pożaru. Luksfery, z których jest zrobiona klatka schodowa lubią wybuchać przy wysokiej temperaturze. nie wspominam już o szronie na ościeżnicach, ogromie małych i nikomu nie potrzebnych przejść, wentylacji sal, która odprowadza powietrze pod sufit na korytarzu i (jak to trafnie ujał jeden prowadzący) sie kisi ![]() Klaustrofobia. Bryła sama w sobie jak dla mnie jest neutralna. Pomysł z przyziemiem z salami wykładowymi dość trafiony tylko, że wszystko jest jakieś upchniętę i w salach czuć ciasnotę. |
|
|
|
|
|
#98 |
|
z 71
|
IMO to debilny projekt biorąc pod uwagę że to gmach chemii UWr. Nigdzie na świecie laboratoriów chemicznych nie buduje się w wieżowcach. Skutki tego nie do końca przemyślanego projektu mieliśmy kilka lat temu jak zaczęło sie palić jedno z laboratoriów.....
|
|
|
#99 |
|
...
|
Nie czytałeś uważnie, a może nie było to napisane. Laboratoria są w niskiej części, a tak w ogóle budynek mieści Wydział Budownictwa Lądowego i Wodnego Politechniki Wrocławskiej
![]() Chemia uniwerku to ten: http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/5/005001.jpg Choć architekci Ci sami. Tam z tego co wiem, laboratoria też były planowane w niskiej części, czemu znalazły się też na samej górze nie wiem. Last edited by Pankracy; August 5th, 2009 at 11:44 PM. |
|
|
|
|
|
#100 | |||
|
Trollius europaeus
|
Quote:
Jasne, zabytki należy szanować, jednakże nigdzie nie wspomniałem, że należy to budować, tylko zachwycałem się projektem, konceptualistycznie. Quote:
W przypadku tego zespołu uczelnianego, widać pomysł na zagospodarowanie kwartału. Spójrz na nabrzeże Odry- schodki do rzeki, czyli coś co dopiero za jakiś czas stanie się faktem w europejskim mieście XXIw. Szczegółowych rozwiązań komunikacyjnych na tej makiecie nie widać, więc raczej poleciłbym wstrzemięźliwość w "wyznaczaniu" ciągów pieszo-samochodowych. Niemcy i komuna mnie nie interesują, tylko esencjalizm ![]() Quote:
"In each of us, two natures are at war- the good and the evil" -Dr Henry Jekyll TUMW Last edited by capo_di_tutti_capi; August 6th, 2009 at 10:17 AM. |
|||
|
|
|
![]() |
| Tags |
| inwestycje, politechnika, uniwersytet, wrocław |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|