|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Architektura i Urbanistyka Problemy i Wydarzenia |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#121 |
|
Mam koników siedem
Likes (Received): 0
|
Wyglada zupełnie jak Beskid w Nowym Sączu!
A co do projektu to świetnie
|
|
|
|
|
|
#122 |
|
Registered User
Likes (Received): 7
|
w jakim programie robicie te "wizualuzacjo - rysuneczki"?
|
|
|
|
|
|
#123 |
|
Mam koników siedem
|
W Paincie
|
|
|
|
|
|
#124 |
|
most wanted
Likes (Received): 4
|
|
|
|
|
|
|
#125 |
|
Richelieu znad zapory
Likes (Received): 157
|
No spieprzono. Po 1: pierwsze piętro powinno być przeszklone a niestety wyszło raczej zabudowane. Wcześniej budynek niejako nawet "lewitował". Pasy między oknami i różnica poziomów stwarzała trójwymiarowość no i stolarka
Jedynie porządnie wyremontowano wnętrza oraz parter.
Z premedytacją wydarto całe strony naszej historii, pisane kamiennymi zgłoskami naszej architektury. Nie możemy na to się zgodzić. Poczucie odpowiedzialności wobec przyszłych pokoleń domaga się odbudowy tego, co nam zniszczono, odbudowy pełnej, świadomej tragizmu popełnianego fałszu konserwatorskiego. (…) Sprawa zabytków jest podstawowym zagadnieniem społecznym – zagadnieniem kultury narodu. Nie możemy wobec nich stosować jednostronnie abstrakcyjnej teorii, musimy uwzględniać potrzeby dnia dzisiejszego. Jan Zachwatowicz, 1946r. WŁOCŁAWEK
|
|
|
|
|
|
#126 |
|
Mam koników siedem
|
Nawet nie gadaj, na tym parterze jest powieszonych tyle szmat co gwiazd w kosmosie.
|
|
|
|
|
|
#127 |
|
Richelieu znad zapory
|
Nie no, co do reklam to oczywiście. Ale gdyby ich nie było to jest przyzwoicie. Ładne, srebrne witryny, ciemno szary dół i góra parteru więc to tak dosyć przyzwoicie
Z premedytacją wydarto całe strony naszej historii, pisane kamiennymi zgłoskami naszej architektury. Nie możemy na to się zgodzić. Poczucie odpowiedzialności wobec przyszłych pokoleń domaga się odbudowy tego, co nam zniszczono, odbudowy pełnej, świadomej tragizmu popełnianego fałszu konserwatorskiego. (…) Sprawa zabytków jest podstawowym zagadnieniem społecznym – zagadnieniem kultury narodu. Nie możemy wobec nich stosować jednostronnie abstrakcyjnej teorii, musimy uwzględniać potrzeby dnia dzisiejszego. Jan Zachwatowicz, 1946r. WŁOCŁAWEK
|
|
|
|
|
|
#128 |
|
Assolutamente sě
Likes (Received): 5
|
w gimpie aczkolwiek nie ma on jeszcze tak wielkich możliwości jak photoshop i trzeba się nieco bardziej narobić
|
|
|
#129 |
|
Mam koników siedem
|
Dla porównania:
Hotel Beskid, Nowy Sącz 1971 ![]() lata 90. ![]() I teraz: ![]() Prawda, że podobny? Za to remont - o kilka klas lepszy
|
|
|
|
|
|
#130 |
|
Richelieu znad zapory
|
Chciałoby się rzec identyczny
Jednak remont też nie idealny. Wszystko ładnie oprócz tego czegoś niebieskiego Czy nie można czegoś po prostu odświeżyć tylko trzeba zawsze dostawić jakieś gówno? Zawsze trzeba zmienić o 100% sposób malowania i kolorystykę elewacji...eh
|
|
|
|
|
|
#131 |
|
Assolutamente sě
|
no i szkoda, że nie zastosowano ciemnego obramowania tak jak było w oryginale. Na brzegach też były te "słupki" a teraz jest jasna elewacja
|
|
|
#132 |
|
Mam koników siedem
|
Zapomnieliście o zmienionych podziałach okiennych
|
|
|
|
|
|
#133 |
|
Richelieu znad zapory
|
Spodobała mi się taka "dłubanina" więc tak na szybko stworzyłem projekt jednej z elewacji budynku w Katowicach:
![]() I moja propozycja jednej z elewacji ![]() Drugą zrobię jutro już
|
|
|
|
|
|
#134 |
|
Asinorum..&-((*GDAŃSK!**#
Likes (Received): 658
|
a to nie jest przypadkiem przedwojenna kamienica?
|
|
|
|
#135 |
|
Registered User
|
Nie znam budynku, ale z tego co widzę, to tak na 99% modernistyczna kamienica.
Co do kolorystyki, to płytki zrobiłbym z klinkieru w odcieniu ciemny grafit.
|
|
|
#137 |
|
Assolutamente sě
|
tak na pierwszy rzut oka wydaje się od razu, że to przedwojenna moderna, ale jeśli ktoś ją daje jako PRL to można uwierzyć
![]() zdam się na Was bo dalej mam mieszane uczucia z jakiego to jest okresu Wydaje mi się, że nie ma co ruszać tej elewacji tylko pomalować ją zgodnie z oryginałem - bo nigdy nie wyjdzie lepiej niż oryginał. Naoglądałem się takich kamienic w Gdyni i naprawdę nie potrzeba im żadnych bajerów żeby wyglądały ładnie - czasami są po prostu białe albo w innym kolorze i są "git" moim zdaniem nie ma też co poprawiać autora i dodawać dodatkowych "płytek międzyokiennych" na pierwszym pionie
|
|
|
#138 |
|
#ZABIOROM
Likes (Received): 733
|
wloclawianin, w jakim programie robisz te szkice jeśli można spytać? Wyglądają ekstra
|
|
|
|
#139 |
|
most wanted
Likes (Received): 4
|
waaw, musze pochwalic, czujesz bluesa
|
|
|
|
|
|
#140 |
|
midnight talker
Likes (Received): 357
|
po dlugiej przerwie od forum zauwazylem ten watek i musze powiedziec ze sie troche zawiodlem, na forum tyle sie krytykuje rozne okropienstwa a potem ci ktozy najwyrazniej sie tym tematem interesuja popelniaja jeszcze gorsze...
mowie oczywiscie o niektorych propozycjach ale nie bede wytykal... w latach 90tych kiedy zaczynala sie modernizacja blokowisk geometryczne mozajki o mocnych kolorach wydawaly sie tym czego nam trzeba. po pierwsze dodawaly koloru naszej szraej rzeczywistosci a po drogie swoim geometrycznym wzorkiem nawiazywaly w jakis tam sposob do modernistycznych i geometrycznych bryl. to o czym nie pomyslano to to ze bloki stoja za zwyczaj w skupiskach/osiedlach tak wiec takie roznokolorowe mocne kompozycje o ile wygladaja dobrze na jednym bloku to na calym osiedlu gdzie kazdy blok ma wzorek w innych kolorach tworzy sie masakra. oprucz ilosci blokow moim zdaniem nalezy tez brac pod uwage ich wielkosc, na przyklad te pasy na tych superjednostkach gdzie dominuje czern sa bardzo dobrze dopasowane kolorystycznie ale sprawiaja ze olbrzymia bryla staje sie jeszcze bardziej przytlaczajaca dlatego uwazam ze jednak powinny dominowac jasne kolory jak biel czy delikatny bez z ewentualnymi punktowymi detalami. ja to widze w ten sposob, normalny klasyczny poszazaly blok ![]() pomalowany na bialo z drobnymi mocnymi akcentami ala propozycja pixeolo dla rzeszowa ktora wszyscy znaja. np tak ![]() albo tak ![]() dla podkreslenia i polaczenia okien lub wysmuklenia bryly imo wystarcza lekkie czarne linie nie zajmujace calych przedzialow, najgorszy jest szary ktory niby uwydajnia paski ale po tym jak sniezno biala elewacja poszazeje powraca sie do punktu wyjscia dla ktorego caly narod kocha sloneczka i choinki... swoja droga to ciekawi mnie kiedy zamiast podniecac sie malowaniem bedziemy mogli zobaczyc jakies ciekawsze i bardziej radykalne modernizacje, w koncu minelo 20 lat od upadku prlu, zdajemy sobie sprawe ze te bloki to nie prowizorka tylko pozostana po dni sadu ostatecznego a i ludzie ktorzy w nich mieszkaja to nie margines jak na zachodzie ale nie zadko kasiaste osoby... zachecajac do refleksji na ten temat i liczac na jakies ciekawe propozycje podrzucam pare przykladow zrobionych z nudy... wersja bogatsza ![]() i wersja tansza ![]() w sumie chodzi mi o metalowa strukture dolaczona do elewacji podtrzymujaca lekkie balkony pomosty, na elewacj w miare mozliwosci wykladzina (okladzina?) a na dodatek jesli chce sie zaszalec szklo dla podwyzszenia wydajnosci energetycznej w zimie i udostepnieniu balkonow w tej porze roku edit przyklad (co prawda to nie modernizacja a nowy budynek ale mniej wiecej o to mi chodzilo) ![]() (Ograniczona Odpowiedzialnosc Ortograficzna) Last edited by jumping_jack; August 21st, 2009 at 03:35 AM. |
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|