daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb

Zagreb Zagreb Metropolitan Region

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old August 21st, 2009, 07:30 PM   #101
coki
Registered User

coki's Avatar

Likes (Received): 17

Zato što smo Balkanci. Nikad zadovoljni, uvijek protiv nečeg, uvjereni da smo popili svu pamet svijeta - ukratko, Balkanci.
coki no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old August 21st, 2009, 07:40 PM   #102
Sarcastic Saracen
;)

Sarcastic Saracen's Avatar

Likes (Received): 1085

Quote:
Originally Posted by Zerg View Post
Eh malo kasnim sa postom ali sad sam se sjetio elektronske atrakcije Pitch Black iz Novog Zelanda koji su svirali mislim prošle ili pretprošle godine u Aquariusu; ekipa je opaljena do jaja, putuju vlakovima na gigove i mislim da su jednom prilikom [na njihovom sajtu ako se točno sjećam] opisali dolazak u Zgb. Uglavnom prvo što su vidjeli kada su izašli iz "Wild West" vlaka, kako su ga nazvali je bio "predivan trg ispunjen zelenilom sa kipom nekog njihovog kralja i predivnom zgradom koja je izišla iz nekog drugog vremena". Uglavnom ekipa je bila očarana i još je napisala pun kufer pohvalnih riječi o Zagrebu. Eto to vide stranci. Ne znam zašto mi vidimo nešto drugo, ružno, neprilagođeno, loše, cigansko blablabla
Nije jednaka perspektiva nekoga tko jednom vidi centar grada i nekoga tko čitav život u tome gradu živi. Ja kad negdje odem na putovanje, mene svako selo očara, dakako, neka od tih mjesta su objektivno bila poprilično ružna, prljava i s lošom kvalitetom života, ali čovjek automatski kada otkrije neko novo mjesto , usredotoči pažnju na lijepe stvari. Baš me zanima kakve bi dojmove taj čovjek imao da mora svako jutro kroz gužvu na posao, da mora gledati išarane fasade, da mu djeca ne mogu na bazen, da radi za mizernu plaću, da mu svako malo poskupljuju parking i komunalije.......... Svakom turistu je lijepo posjetiti Zagreb na jedan dan ili obalu na koji tjedan, ali vjeruj mi, malo njih bi doista željelo tu živjeti i raditi, pogotovo ljudi sa zapada.
Sarcastic Saracen no está en línea   Reply With Quote
Old August 21st, 2009, 07:50 PM   #103
nymphaeum
Registered User

nymphaeum's Avatar

Likes (Received): 29

Gornji grad je praktično neiskorišten, a to je nedopustivo. Trebao bi biti zajedno s Donjim gradom(obnovljenim) turistički-kulturno orijentirano područje, s ogromnom pješačkom zonom. Meni najviše smetaju reklame i natpisi po fasadama i na krovovima, to treba zabraniti. Pretpostavljam da će na gornjem gradu biti i više kafića, treba paziti da suncobrani ne budu preveliki i prešareni. Možda bi se dalo nagovoriti vlasnike kafića da svi suncobrani budu u bojama šestinskog kišobrana.

Što se tiče Glavnog kolodvora treba ga izmjestiti na neko prikladnije mjesto za promet, a ovu zgradu pretvoriti u nešto, sad nisam siguran koliko je prenamjenjiva za muzej ili galeriju, ali sigurno bi se dalo nešto izvesti. Možda će jednom biti glavna metro stanica.
nymphaeum no está en línea   Reply With Quote
Old August 21st, 2009, 11:22 PM   #104
bubach_hlubach
the IRS at the door

bubach_hlubach's Avatar

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by Sarcastic Saracen View Post
Nije jednaka perspektiva nekoga tko jednom vidi centar grada i nekoga tko čitav život u tome gradu živi. Ja kad negdje odem na putovanje, mene svako selo očara, dakako, neka od tih mjesta su objektivno bila poprilično ružna, prljava i s lošom kvalitetom života, ali čovjek automatski kada otkrije neko novo mjesto , usredotoči pažnju na lijepe stvari. Baš me zanima kakve bi dojmove taj čovjek imao da mora svako jutro kroz gužvu na posao, da mora gledati išarane fasade, da mu djeca ne mogu na bazen, da radi za mizernu plaću, da mu svako malo poskupljuju parking i komunalije.......... Svakom turistu je lijepo posjetiti Zagreb na jedan dan ili obalu na koji tjedan, ali vjeruj mi, malo njih bi doista željelo tu živjeti i raditi, pogotovo ljudi sa zapada.
To je tocno kaj se tice posjeta vs zivljenja na jednom mjestu. Nije to samo Zagreb, vec je skoro svugdje tak, uvijek se nadju minusi i plusevi. Covjek je covjek, nikad zadovoljan.

Konkretno glede posjeta Zagrebu, percepija posjetitelja je za 180 stupnjeva drugacija od domicilnog stanovnista koje uglavnom primjecuje lose stvari, a na dobre se je naviknuo, i ne znace mu nista. Ja sam jednom posjetio Zagreb u ulozi stranca. Da objasnim, nije me bilo u Zagrebu malo vise od dvije godine, s vremenom skroz uhodan u americki nacin zivota, jezicno izoliran, jednostavno skroz asimiliran.
Kad sam napokon dosao u Zagreb, dozivio sam neku vrstu kulturoloskog soka, ali u dobrom smislu. Zapazio sam jako puno stvari koje takoreci nikad u onih 26 godina nisam primjecivao, bar ne svjesno. Dok one lose stvari sam takodjer nesvjesno ignorirao. Covjekovo oko se oduvijek fokusiralo primarno na lijepe stvari, kao zene napr. prirodno je da neces umarati oci na gabore. Moja supruga se takodjer ne sjeca yebenih grafita, vec se sjeca prelijepe markove crkve na istoimenom trgu, te atmosfere tog djela grada, ili pak katedrale, Zrinjevca itd itd, i o takvima uvijek govori s puno odusevljenja. Zagreb, koliko god domaci ljudi bili naviknuti na njega, ipak ima dosta jedinstvenih i unikatnih gradjevina i cijelina s posebnim stihom.

'Cause I can't go on (Will you still love me?)
No, I can't go on (Just say you love me)
bubach_hlubach no está en línea   Reply With Quote
Old August 22nd, 2009, 12:50 AM   #105
stric
Što me gledaš?!

stric's Avatar

Likes (Received): 1034

Quote:
Originally Posted by nymphaeum View Post
Što se tiče Glavnog kolodvora treba ga izmjestiti na neko prikladnije mjesto za promet, a ovu zgradu pretvoriti u nešto, sad nisam siguran koliko je prenamjenjiva za muzej ili galeriju, ali sigurno bi se dalo nešto izvesti. Možda će jednom biti glavna metro stanica.
X To je ono što zagrebu treba, glavni kolodvor izmjestiti južnije i napraviti novu prugu obilazno oko grada, a sadašnju prugu iskoristiti kao metro liniju istok-zapad, staviti one nove vlakove za gradski prijevoz i to je to(najeftinija varijanta), sa sadašnjim glavnim kol.kao glavnom metro stanicom,gdje bi se križali pravci istok-zapad i sjever-jug (kad se napravi).
Znam da je off topic ali jbg.
stric no está en línea   Reply With Quote
Old August 22nd, 2009, 01:24 AM   #106
Sarcastic Saracen
;)

Sarcastic Saracen's Avatar

Likes (Received): 1085

Quote:
Originally Posted by stric View Post
X To je ono što zagrebu treba, glavni kolodvor izmjestiti južnije i napraviti novu prugu obilazno oko grada, a sadašnju prugu iskoristiti kao metro liniju istok-zapad, staviti one nove vlakove za gradski prijevoz i to je to(najeftinija varijanta), sa sadašnjim glavnim kol.kao glavnom metro stanicom,gdje bi se križali pravci istok-zapad i sjever-jug (kad se napravi).
Znam da je off topic ali jbg.
Budi ozbiljan, ne možeš glavni kolodvor izmjestit na mjesto gdje ne postoji pruga. Osim toga, mjesto novog glavnog kolodvora je već određeno, u sklopu njega će biti i novi autobusni kolodvor, a nalaziti će se 500 metara istočno od sadašnjeg na zemljištu Gredelja i na njega će se spajati nova avenija koja će biti produžetak mosta Bundek.
Sarcastic Saracen no está en línea   Reply With Quote
Old August 22nd, 2009, 01:47 AM   #107
stric
Što me gledaš?!

stric's Avatar

Mislim da bi ova moja varijanta bila dugoročno bolja, sa novom prugom koja ide južnije, a stara da bude samo za metro. To je samo moje razmišljanje, otišao sam iz ZG prije 6 godina, a nisam pratio onu dretvu o metrou.
Znači to je samo moje razmišljanje, bez da imam neka saznanja o službenim varijantama.
Taj most (bundek), bi povezao tu novu aveniju i republike njemačke?
Old August 22nd, 2009, 02:11 AM   #108
nymphaeum
Registered User

nymphaeum's Avatar

Quote:
Mislim da bi ova moja varijanta bila dugoročno bolja, sa novom prugom koja ide južnije, a stara da bude samo za metro. To je samo moje razmišljanje, otišao sam iz ZG prije 6 godina, a nisam pratio onu dretvu o metrou.
Znači to je samo moje razmišljanje, bez da imam neka saznanja o službenim varijantama.
Pa svakako bi bilo bolje da neovisno prigradska željeznica funkcionira od ostalog željezničkog prometa. (kad je već puna dretva spama idemo do kraja)
Old August 22nd, 2009, 05:54 AM   #109
bubach_hlubach
the IRS at the door

bubach_hlubach's Avatar

Likes (Received): 2

Trg Petrice Kerempuha, i dvije nedavno zgotovljene fasade. Nisu neke boje, no bolje da su i takve, nego one klasicne ljustece.

'Cause I can't go on (Will you still love me?)
No, I can't go on (Just say you love me)
bubach_hlubach no está en línea   Reply With Quote
Old August 22nd, 2009, 07:22 AM   #110
SpicyMcHaggis
Registered User

SpicyMcHaggis's Avatar

Likes (Received): 116

Čitam malo o tome kako su oni jadni paćenici sa sjevera Marakane svi uhićeni u Češkoj jer su u centru Praga pošarali fasadu što to je tamo krivično djelo. Kako je to kod nas regulirano? Postoji mogućnost zatvorske kazne za šaranje fasada?
SpicyMcHaggis no está en línea   Reply With Quote
Old August 22nd, 2009, 09:22 AM   #111
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

ja bih također kod nas uveo rigorozne kazne za uništavanje fasada.
Old August 22nd, 2009, 10:15 AM   #112
Astralis
Out of time

Astralis's Avatar

Likes (Received): 6

Fala Masoncu i Precjedniku na slikama .

Quote:
Originally Posted by MasonicStage™ View Post
friško obnovljena...meni osobno trenutno najljepša zgrada u zagrebu
Zgrada je odlicna, ali kad govorimo o starim zgradama meni nista ne moze nadmasiti Markovu crkvu.

Quote:
Da. Ta nova avenija bi bila najvecim dijelom podzemna i spojila bi se na Draskovicevu.

Quote:
Originally Posted by SpicyMcHaggis View Post
Čitam malo o tome kako su oni jadni paćenici sa sjevera Marakane svi uhićeni u Češkoj jer su u centru Praga pošarali fasadu što to je tamo krivično djelo. Kako je to kod nas regulirano? Postoji mogućnost zatvorske kazne za šaranje fasada?
Cini mi se da se to klasificira samo kao prekrsaj, nesto u rangu kao da prodjes na crveno pjeske.
Astralis no está en línea   Reply With Quote
Old August 22nd, 2009, 10:38 AM   #113
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

Quote:
Originally Posted by Astralis View Post
Fala Masoncu i Precjedniku na slikama .

Quote:
Originally Posted by Astralis View Post
Zgrada je odlicna, ali kad govorimo o starim zgradama meni nista ne moze nadmasiti Markovu crkvu.
naravno, ipak si ti veliki vjernik
ma šalim se, ali da. super je crkva. ja bih također da se i katedrali vrati krov kakav je na markovoj crkvi.
Old August 22nd, 2009, 10:40 AM   #114
Astralis
Out of time

Astralis's Avatar

Likes (Received): 6

Quote:
Originally Posted by MasonicStage™ View Post
naravno, ipak si ti veliki vjernik
... evo inficirala mi se usta od ljubljenja oltara . Ali nebitno, ta gradjevina mi je stvarno najbolja stara gradjevina u zemlji.
Astralis no está en línea   Reply With Quote
Old August 22nd, 2009, 01:02 PM   #115
ubodna pila
ruralan

ubodna pila's Avatar

Likes (Received): 567

evo meni kao vjerniku, najljepša građevina u zagrebu je hrvatski državni arhiv... prekrasna građevina...

što se tiče gornjeg grada (masonic, super slike) treba ga do kraja oboviti i iskoristiti i turističke svrhe... dobra je ideja da kafići imaju suncobrane koji bi bili uvećani šestinski kišobrani... također bi gornji grad "napunio" sa restorančićima, malim pitomim, koji bi posluživali autohtonu hrvatsku hranu... znači ne samo zagrebačke specijalitete, otvoriti i riblje restorane, slavonske, istarske... bilo bi fora da se naprave i male radionice gdje bi se radili suveniri, lončari i takve stavri, da turisti vide kako te stvari nastaju. neki dan sam kod katedrale vidio nekakvog dečka koji je obučen u nekakvu staru vojničku odoru (sa kravatom), japanci su se slikali s njim kao što se u rimu ljudi slikaju sa "rimskim vojnicima" ispred coloseuma... također treba vratiti onu počasnu stražu, idiot je onaj koji je to ukinuo... pa to svugdje ima (grčka, oni sa smješnim opancima , engleska, sa onim veliim šubarama) i turistima je to zanimljivo...
ubodna pila no está en línea   Reply With Quote
Old August 22nd, 2009, 05:21 PM   #116
nymphaeum
Registered User

nymphaeum's Avatar

Da, ta straža je jedan od rijetkih simpatičnih poteza iz tog razdoblja, šteta što je nastradala u obrušavanju na ikonografiju nakon 2000. Ne znam baš koliko je odražavala neke uniforme iz tradicije, ali kod izrade eventualno novih bi na to trebalo pripaziti. Da li zna netko iz povijesti da li je uopće postojalo nešto kao banska straža. Da li bi bilo bolje da to bude državna ili gradska straža? U svakom slučaju meni je bio užitak gledati smjene. Nadam se da netko čita forum, ako ne trebali bi mi fanovi pokrenuti akciju za povratak toga.

Meni je ona crkva u Palmotićevoj draga. btw jel zna netko išta o obnovi siagoge jer je ono parkiralište izgleda užasno.

Last edited by nymphaeum; August 22nd, 2009 at 05:29 PM.
Old August 22nd, 2009, 07:02 PM   #117
Zanovijetalo
Registered User

Zanovijetalo's Avatar

Tko zna, parkirališta se dočepao u koncesiji Bienenfeld blizak dr. Krausu iz Židovske općine - njemu se ne isplati tu ništa graditi jer na parkingu mlati veliku lovu. Drugi je problem da su Židovi razjedinjeni - Goldsteini su htjeli preuzeti Židovsku općinu Zagreb, no nisu uspjeli pa su osnovali paralelnu, Bet Israel. I sad, tko će vodit i inicirati obnovu sinagoge?

Inače, obnova prije svega ima simboličko značenje, jer Bet Israel ima molitveni prostor (stan preuređen u sinagogu) na Mažurancu, a Židovska općina u palači u Palmotićevoj.
Old August 22nd, 2009, 08:37 PM   #118
BANNED

Likes (Received): 14

Quote:
Originally Posted by nymphaeum View Post
Da, ta straža je jedan od rijetkih simpatičnih poteza iz tog razdoblja, šteta što je nastradala u obrušavanju na ikonografiju nakon 2000. Ne znam baš koliko je odražavala neke uniforme iz tradicije, ali kod izrade eventualno novih bi na to trebalo pripaziti. Da li zna netko iz povijesti da li je uopće postojalo nešto kao banska straža. Da li bi bilo bolje da to bude državna ili gradska straža? U svakom slučaju meni je bio užitak gledati smjene. Nadam se da netko čita forum, ako ne trebali bi mi fanovi pokrenuti akciju za povratak toga.

Meni je ona crkva u Palmotićevoj draga. btw jel zna netko išta o obnovi siagoge jer je ono parkiralište izgleda užasno.
Idem logikom ako je postojao ban a jest morala je postojati banska straža
E sad pitanje je odora meni su one crvene bile ok,elegantne i tako to.

Dakle ovaj ne znam
***** no está en línea   Reply With Quote
Old August 23rd, 2009, 04:30 AM   #119
stric
Što me gledaš?!

stric's Avatar

[QUOTE=nymphaeum;41662938]Da, ta straža je jedan od rijetkih simpatičnih poteza iz tog razdoblja, šteta što je nastradala u obrušavanju na ikonografiju nakon 2000. Ne znam baš koliko je odražavala neke uniforme iz tradicije, ali kod izrade eventualno novih bi na to trebalo pripaziti. Da li zna netko iz povijesti da li je uopće postojalo nešto kao banska straža. Da li bi bilo bolje da to bude državna ili gradska straža? U svakom slučaju meni je bio užitak gledati smjene. Nadam se da netko čita forum, ako ne trebali bi mi fanovi pokrenuti akciju za povratak toga. QUOTE]

Nisam nikakav pobornik HDZ-a, ali te 2000 je vladala neviđena histerija, sjetimo se skoro su ukinuti predsjednički dvori (predsjednik bi trebao u garsonijeri primati strane delegacije), ministri su namjeravli se voziti berlingom (jebeš državu u kojoj se ministri voze berlingom, dobro da ih nisu pokrcali u trokolice). Njofra je imao i drugih dobrih poteza, iz pozicije stvaranja identiteta i "priče" npr. obnova Medvedgrada (koji je bio obična ruševina) i oltar domovine. U histeriji su srali po oltaru i sl.,a takav oltar ima svaka normalna država.
Da bi danas taj isti Medvedgrad bio na svakoj razglednici ZG-a.
Uglavnom, te odore su bile proizvod renomiranih dizajnera, inspirirane hrvatskim povijesnim odorama, dakle nisu bile vjerna kopija, nego prilagođena. Ali ljudi moji, koga to briga, bile su predivne. Danas je u turizmu najvažnija priča (uvijek je bila). Pa kad već imamo prekrasni gornji grad (nema to svatko), pa imajmo i gardu u prikladnim odorama (odgovarajućim za gornji grad).
Podržavam svaku inicijativu za povratak odora, bez ikakve političke pozadine!!!

Last edited by stric; August 23rd, 2009 at 05:56 AM.
Old August 23rd, 2009, 11:33 AM   #120
renco
Grad heroj

renco's Avatar

Likes (Received): 1

Super dretva
Fakat se dosta toga obnavlja.
renco no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread