daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb

Zagreb Zagreb Metropolitan Region

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old August 23rd, 2009, 11:36 AM   #121
DOMZG
Registered User

DOMZG's Avatar

Likes (Received): 176

[QUOTE=stric;41683482]
Quote:
Originally Posted by nymphaeum View Post
Da, ta straža je jedan od rijetkih simpatičnih poteza iz tog razdoblja, šteta što je nastradala u obrušavanju na ikonografiju nakon 2000. Ne znam baš koliko je odražavala neke uniforme iz tradicije, ali kod izrade eventualno novih bi na to trebalo pripaziti. Da li zna netko iz povijesti da li je uopće postojalo nešto kao banska straža. Da li bi bilo bolje da to bude državna ili gradska straža? U svakom slučaju meni je bio užitak gledati smjene. Nadam se da netko čita forum, ako ne trebali bi mi fanovi pokrenuti akciju za povratak toga. QUOTE]

Nisam nikakav pobornik HDZ-a, ali te 2000 je vladala neviđena histerija, sjetimo se skoro su ukinuti predsjednički dvori (predsjednik bi trebao u garsonijeri primati strane delegacije), ministri su namjeravli se voziti berlingom (jebeš državu u kojoj se ministri voze berlingom, dobro da ih nisu pokrcali u trokolice). Njofra je imao i drugih dobrih poteza, iz pozicije stvaranja identiteta i "priče" npr. obnova Medvedgrada (koji je bio obična ruševina) i oltar domovine. U histeriji su srali po oltaru i sl.,a takav oltar ima svaka normalna država.
Da bi danas taj isti Medvedgrad bio na svakoj razglednici ZG-a.
Uglavnom, te odore su bile proizvod renomiranih dizajnera, inspirirane hrvatskim povijesnim odorama, dakle nisu bile vjerna kopija, nego prilagođena. Ali ljudi moji, koga to briga, bile su predivne. Danas je u turizmu najvažnija priča (uvijek je bila). Pa kad već imamo prekrasni gornji grad (nema to svatko), pa imajmo i gardu u prikladnim odorama (odgovarajućim za gornji grad).
Podržavam svaku inicijativu za povratak odora, bez ikakve političke pozadine!!!
Potpis.
DOMZG no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old August 23rd, 2009, 12:25 PM   #122
ubodna pila
ruralan

ubodna pila's Avatar

Likes (Received): 537

ja fakat ne znam komu su oni smetali... zašto je to bilo glupo i nepotrebno, neki su čak to i ismijavali... preglup potez, kao i ono dolaženje s biciklima na posao... pa brate ministar/premijer/predsjednik si vozi se u BMW-u/mercedesu/audiju/maseratiju, briga me, ja bi se sigurno isto vozio u takvom nečemu...

evo jedna slika, kako se počasna straža lijepo izgledala, sad kada je dosta fasada obnovljeno to bi bilo još upečatljivije... ovo je bilo njihovo posljednje pojavljivanje, podizanje zastave EU na trgu

ubodna pila no está en línea   Reply With Quote
Old August 23rd, 2009, 12:29 PM   #123
Pinjoro
BANNED

Likes (Received): 0

To su bili pripadnici hrvatskog gardijskog Zbora i Zdruga - elita elite.

Ta je postrojba ugašena i u potpunosti rasformirana i zaboravljena.

Zapovjednik im je bio general Miljenko Filipović.
Pinjoro no está en línea   Reply With Quote
Old August 23rd, 2009, 12:40 PM   #124
Mordaunt-S
Send me kiss via PM

Mordaunt-S's Avatar

Likes (Received): 276

Nema ih više jer očito nekome smeta sve što podsjeća na Hrvatsku a i Tuđmana . Iz istog razloga ne očekujem da budu vraćeni nazad, nažalost .

Last edited by Mordaunt-S; August 23rd, 2009 at 12:46 PM.
Mordaunt-S no está en línea   Reply With Quote
Old August 23rd, 2009, 01:44 PM   #125
gradski
Registrirani Korisnik

gradski's Avatar

Likes (Received): 447

slovenci isto imaju jednu takvu postrojbu u svijetlo plavim uniformama... nisam ih moga nać na googleu pa evo jedna slika crnogorske vojske

gradski no está en línea   Reply With Quote
Old August 23rd, 2009, 01:52 PM   #126
FredPerry
Ja sam ranjen kao ptica

FredPerry's Avatar

Likes (Received): 250

Samo da imaju neku klupicu za sjest, ovo bi bio najtrazeniji posao u Crnoj Gori
FredPerry no está en línea   Reply With Quote
Old August 23rd, 2009, 02:31 PM   #127
ubodna pila
ruralan

ubodna pila's Avatar

ma uniforme su bile prelijepe, pogotovo ona bijelo-crna, to je bila časnička, znam da su ih oni uvijek postrojavali...
Old August 23rd, 2009, 02:59 PM   #128
Mordaunt-S
Send me kiss via PM

Mordaunt-S's Avatar

Likes (Received): 276

Bile su stvarno lijepe za vidjeti .
Mordaunt-S no está en línea   Reply With Quote
Old August 23rd, 2009, 06:12 PM   #129
BANNED

Likes (Received): 14

[QUOTE=stric;41683482]
Quote:
Originally Posted by nymphaeum View Post
Da, ta straža je jedan od rijetkih simpatičnih poteza iz tog razdoblja, šteta što je nastradala u obrušavanju na ikonografiju nakon 2000. Ne znam baš koliko je odražavala neke uniforme iz tradicije, ali kod izrade eventualno novih bi na to trebalo pripaziti. Da li zna netko iz povijesti da li je uopće postojalo nešto kao banska straža. Da li bi bilo bolje da to bude državna ili gradska straža? U svakom slučaju meni je bio užitak gledati smjene. Nadam se da netko čita forum, ako ne trebali bi mi fanovi pokrenuti akciju za povratak toga. QUOTE]

Nisam nikakav pobornik HDZ-a, ali te 2000 je vladala neviđena histerija, sjetimo se skoro su ukinuti predsjednički dvori (predsjednik bi trebao u garsonijeri primati strane delegacije), ministri su namjeravli se voziti berlingom (jebeš državu u kojoj se ministri voze berlingom, dobro da ih nisu pokrcali u trokolice). Njofra je imao i drugih dobrih poteza, iz pozicije stvaranja identiteta i "priče" npr. obnova Medvedgrada (koji je bio obična ruševina) i oltar domovine. U histeriji su srali po oltaru i sl.,a takav oltar ima svaka normalna država.
Uglavnom, te odore su bile proizvod renomiranih dizajnera, inspirirane hrvatskim povijesnim odorama, dakle nisu bile vjerna kopija, nego prilagođena. Ali ljudi moji, koga to briga, bile su predivne. Danas je u turizmu najvažnija priča (uvijek je bila). Pa kad već imamo prekrasni gornji grad (nema to svatko), pa imajmo i gardu u prikladnim odorama (odgovarajućim za gornji grad).

Hm vidiš...ja se slažem sa ukidanjem oltara na Medvedgradu,ne iz političkih razloga već zato što smatram da bi oltzar domovine trebao biti u Vukovaru,gdje bi trebao biti i muzej domovinskog rata,ne znam to mi je ok.
Dok medvedgrad nikakve veze s državnošću nema ili ju ja ne vidim to je kao da smo oltar domvine postavili na ne znam stari grad Okić.
Kapeleu Mevdvedgrasda trebalo bi iskoristiti za vijenčanja i slično kada već postoji a okolne prostore također staviti u neku funkciju bilo turističku,bilo ugostiteljsku ili slično.
***** no está en línea   Reply With Quote
Old August 23rd, 2009, 08:00 PM   #130
gradski
Registrirani Korisnik

gradski's Avatar

Likes (Received): 447

ae... onda strana izaslanstva kad dođu u hrvatsku prvo tribaju otić u vukovar položit vijenac
gradski no está en línea   Reply With Quote
Old August 23rd, 2009, 09:10 PM   #131
BANNED

Ionako ne plaćaju oni benzin pa ne vidim zašto b ih bilo briga
Old August 24th, 2009, 03:33 AM   #132
bubach_hlubach
the IRS at the door

bubach_hlubach's Avatar

Likes (Received): 2

Yet one more fasada se obnavlja across from the Dubrovnik hotel.

Nije neka fancy starina, ali u slucaju Zagreba se svaki milimetar fasade racuna.

'Cause I can't go on (Will you still love me?)
No, I can't go on (Just say you love me)
bubach_hlubach no está en línea   Reply With Quote
Old August 24th, 2009, 05:51 AM   #133
SinCity
Streetwalker

SinCity's Avatar

Likes (Received): 5

Quote:
Originally Posted by bubach_hlubach View Post
Ova s kipicem u sredini na pravom katu.

Nice building.

I think this architectural style is what they call "Italiante". Therefore its not a common style you see often in central Zagreb. Anyway, this building will look incredible when its finally renovated.
SinCity no está en línea   Reply With Quote
Old August 24th, 2009, 08:19 PM   #134
coki
Registered User

coki's Avatar

Likes (Received): 13

Quote:

Meni se ipak čini da, ako se već išlo u obnovu Medvedgrada (usput budi rečeno, čisto iz turističkih razloga jer povijesno on i nema neko značenje) da ga se trebalo obnoviti u izvornom obliku, a ne crvenom fasadnom ciglom. Ta mi cigla baš ne govori "ovo je povijest", već mi više govori "gle kako se preseravam".
coki no está en línea   Reply With Quote
Old August 24th, 2009, 10:17 PM   #135
BANNED

Quote:
Originally Posted by SinCity View Post
Nice building.

I think this architectural style is what they call "Italiante". Therefore its not a common style you see often in central Zagreb. Anyway, this building will look incredible when its finally renovated.
Jesam reko
Old August 25th, 2009, 06:03 PM   #136
ubodna pila
ruralan

ubodna pila's Avatar

meni je jedino "talijansko" na zgradi ovaj stup i kip, boja je malo neobična... pa zato odskače od ostalih zgrada... bit će lijepa kad se obnovi, malo drugačija d ostalih...
Old August 25th, 2009, 10:09 PM   #137
bubach_hlubach
the IRS at the door

bubach_hlubach's Avatar

Meni isto ta boja fasade djeluje "talijanski", a uz to i sami oblik zgrade nije tipican za "austro-ugarski" stil, bar ne u Zagrebu, pa ju mozemo pripisati "Talijanima".
Glede restauriranja, samo da je ne utope cijelu u istom tonu, vec da naglase pojedine elemente procelja, kao napr. one "stupice" s obje strane prozora, ali u malcice svijetlijoj ili pak tamnijoj nijansi u odnosu na osnovnu tj. dominatnu boju procelja.

========================

Nije o fasadama, vec o kupoli umjetnickog paviljona. Zna li tko je li ovo konacan izgled sredisnje kupole i krova?

Old August 25th, 2009, 10:12 PM   #138
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

da, krov je gotov na umjetničkom paviljonu.
Old August 25th, 2009, 10:26 PM   #139
bubach_hlubach
the IRS at the door

bubach_hlubach's Avatar

Odlican je! Doduse, i prije je bio proziran, ali u tamnijoj boji.

Se zna kad bu ostatak umjetnickog gotov? Valda bu furt zgotovljen dok se dovlecem v Zagreb.

Old August 25th, 2009, 10:30 PM   #140
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

to fakat nemam dume, ali pretpostavljam da će se do proljeća skele skinuti.

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules