daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Zagreb

Zagreb Zagreb Metropolitan Region

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old June 3rd, 2011, 04:30 PM   #1401
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Sarcastic Saracen View Post
Previše komplicirate, neka Grad to sam obnovi i pošalje stanarima račun u npr. 60 rata. Tko ne može platiti, Grad mu se upiše na nekretninu kao djelomični vlasnik.
Po kom pravnom osnovu?

To može napraviti eventualno - eventualno - ako je fasada u tako kritičnom stanju da kronično i akutno prijeti sigurnosti prolaznika, imovine Grada i trećih.. A i tada smije napraviti samo nužne radove, što će obično biti uklanjanje oronulih štukatura i slično.. Inače i za drugo nema temelja i vlasnici bi ga mogli tužiti samo tako, dobiti parnicu, pa bi grad na kraju morao platiti obnovu, troškove parnice i šta još sve ne.

Tako mogu i ja tebi doć, popest se na škale, poskidat stolariju, pofarbat je, usput malo i fasadu osvježit, i na kraju ti ispostavit račun. Ako nećeš platit, suvlasnik sam ti na nekretnini..

Sponsored Links

Old June 3rd, 2011, 04:47 PM   #1402
Sarcastic Saracen
;)

Sarcastic Saracen's Avatar

Likes (Received): 1085

Znam ja da se po pravnoj osnovi ništa ne može, ne možeš čak ni cigiću srušit bespravno izgrađenu stračaru na mjestu prolaska avenije čija je trasa tuda ucrtana 30 godina prije nego je cigić došao. Al zakoni nisu božji, mogu se mjenjati i prilagođavati.
Sarcastic Saracen no está en línea   Reply With Quote
Old June 3rd, 2011, 04:53 PM   #1403
Sarcastic Saracen
;)

Quote:
Originally Posted by Kebra View Post

Tako mogu i ja tebi doć, popest se na škale, poskidat stolariju, pofarbat je, usput malo i fasadu osvježit, i na kraju ti ispostavit račun. Ako nećeš platit, suvlasnik sam ti na nekretnini..
Haha, ti bi se igrao pravnika. Ne možeš, baš kao što mi ne možeš ni odvesti auto i tražiti za njega otkupninu, to se zove krađa. Ali zato to isto mogu učiniti gradske službe i onda je legalno. Mora postojati neki red, zakon po kojem bi se u posebno vrijednim djelovima grada zgrade na primjeren način morale održavati. Baš kao što u nekim mjestima stanari moraju imati okvire prozora u određenim bojama i materijalima, nemati klime na fasadi itd.
Old June 3rd, 2011, 04:54 PM   #1404
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Quote:
Znam ja da se po pravnoj osnovi ništa ne može, ne možeš čak ni cigiću srušit bespravno izgrađenu stračaru na mjestu prolaska avenije čija je trasa tuda ucrtana 30 godina prije nego je cigić došao. Al zakoni nisu božji, mogu se mjenjati i prilagođavati.
U ovom smjeru ne. Pa tu onda više nema nikakve sigurnosti, može mi fasadu obnavljat ko god i kad god se sjeti..

Ono što bi trebalo napraviti, a nisam siguran ni bi li se to baš samo tako moglo, jest ono o čemu smo graf i ja pričali - donijeti nekakav lokalni propis, bilo poseban, bilo u okviru komunalnog reda, gdje bi se propisao rok u kojem e fasade moraju obnoviti.. Ili, što sam predlagao za Pulu, uvesti nekakav gradski namet sličan spomeničkoj renti ali za stanare (uvedu se koeficijenti da taj namet u centru grada i starim vrijednim zgradama ispadne pričuva puta 5), koji bi se uplaćivao na poseban račun zgrade, da ne bi kasnije bilo da se sve obnavlja iz jedne vreće po ko zna kojem ključu. Dakle, obavezno izdvajanje isključivo za obnovu fasade. A najbolje kombinaciju oba, pa bi stanari kad prisilni rok za obnovu fasade nastupi, imali ako ništa odličnu podlogu za dizanje kredita koji bi kasniej mogli lagano otplaćivati.. Pa nek taj život u centru konačno počne koštati koliko i vrijedi.
Old June 3rd, 2011, 04:56 PM   #1405
Sarcastic Saracen
;)

Quote:
U ovom smjeru ne. Pa tu onda više nema nikakve sigurnosti, može mi fasadu obnavljat ko god i kad god se sjeti..
Ovo kaj si napisao nema smisla, pa to bi zakonom bilo strogo uređeno, baš kao što su i druge stvari zakonom uređene, npr. plaćanje pričuve ili odvoz smeća. nemre ti bilo tko i bilo kada naplatiti pričuvu, baš kao što ti bilo tko i bilo kada ne može odnijeti smeće i tražiti lovu za to.

Quote:

Ono što bi trebalo napraviti, a nisam siguran ni bi li se to baš samo tako moglo, jest ono o čemu smo graf i ja pričali - donijeti nekakav lokalni propis, bilo poseban, bilo u okviru komunalnog reda, gdje bi se propisao rok u kojem e fasade moraju obnoviti.
To je i moja ideja, ne znam po čemu se to što sam ja napisao kosi s ovime. A ako stanari to ne učine, onda moraju biti i nekako sankcionirani, ili ovo nema smisla, pojeo vuk magare.
Old June 3rd, 2011, 05:00 PM   #1406
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Quote:
Haha, ti bi se igrao pravnika. Ne možeš, baš kao što mi ne možeš ni odvesti auto i tražiti za njega otkupninu, to se zove krađa. Ali zato to isto mogu učiniti gradske službe i onda je legalno. Mora postojati neki red, zakon po kojem bi se u posebno vrijednim djelovima grada zgrade na primjeren način morale održavati. Baš kao što u nekim mjestima stanari moraju imati okvire prozora u određenim bojama i materijalima, nemati klime na fasadi itd.
Promašio si. Ja ti govorim da trenutno, bez postojanja nekog propisa, Grad to ne može napraviti osim u okviru nužnog poslovodstva bez naloga (u što bi, npr., spadalo da otuče opasne dijelove fasade). Jer kad bi Grad to mogao samo tako kako ti predlažeš, onda bi bilo baš kako sam rekao, mogao bih i ja doći tebi dok te nema doma i pofarbati ti kuću. Grad nema propis o održavanju fasada i tu nastupa kao bilo koja druga osoba.
I, btw, nisam ti ništa ukrao. Dapače, mogu ti i sada doći i pofarbati stolariju i srediti fasadu, ali sam u principu u sferi nepravog poslovodstva bez naloga, nakon čega mi se možžeš ili zahvaliti ne tome što sam ti napravio, ili me tužiti za naknadu štete, povratak u prijašnje stanje, šta god..

Quote:
Ovo kaj si napisao nema smisla, pa to bi zakonom bilo strogo uređeno, baš kao što su i druge stvari zakonom uređene, npr. plaćanje pričuve ili odvoz smeća. nemre ti bilo tko i bilo kada naplatiti pričuvu, baš kao što ti bilo tko i bilo kada ne može odnijeti smeće i tražiti lovu za to.

To je i moja ideja, ne znam po čemu se to što sam ja napisao kosi s ovime. A ako stanari to ne učine, onda moraju biti i nekako sankcionirani, ili ovo nema smisla, pojeo vuk magare.
Ma govorim ti da kako si napisao da mi kompliciramo, ispada da Grad to može napraviti sutra. A ne može dok ne donese jasan propis o tome. Za koji i nisam siguran može li ga takvog donijet, ali vrijedilo bi probat. Samo to. Prvo propisat, a tek onda delat.
Old June 3rd, 2011, 05:08 PM   #1407
Sarcastic Saracen
;)

A gle ga što je zapeo s "trenutno" i sa "sutra", naravno da se zakoni moraju prvo donijeti, nisam mislio da to trebam posebno naglasiti. Ja bih bio super zadovoljan da Grad tako počne sređivati stvari već za 5 godina. Da, kažem "već" jer to bi za Zagreb bilo brzo. To je dosta vremena da se promjeni čitav ustav, a kamoli donese neki zakon i stavi ga se u praksu. Samo niš od toga ni za 20 godina kakva je gradska dinamika kod riješavanja problema.
Old June 3rd, 2011, 05:15 PM   #1408
Kebra
glavoč

Kebra's Avatar

Pa kad bi prvi koji bi to napravio instantno popušio naredne izbore.. Nije se još takav u Hrvatskoj rodio koji bi se vlasti odreko unaprijed..

Inače, da, tako sam i ja to zamislio.. Donese se propis, da se period od jedno 5 godina za prilagodbu, a onda počne primjenjivati. U idućih 10-ak godina bi cijeli centar vjerojatno bio obnovljen..

Quote:
A gle ga što je zapeo s "trenutno" i sa "sutra", naravno da se zakoni moraju prvo donijeti, nisam mislio da to trebam posebno naglasiti.
A čuj, zbunio si me s tim slaganjem i kompliciranjem istovremeno..
Old June 3rd, 2011, 05:28 PM   #1409
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Emperor Diocletian's Avatar

Likes (Received): 740

Pa naravno, prvo treba donijeti regulativnu. Ali i to se može, ako se hoće. Ali dajte zamislite sljedeći scenarij: grad recimo obnovi neku staru fasadu, pošalje račun vlasnicima, oni odbijaju platiti, grad se upisuje u vlasništvo stana... Znate što slijedi? Strašna halabuka kako grad istjeruje sirotinju iz njihovih stanova, dok tajkuni poput Todorića kupe silne milijune i mirno žive u svojim vilama i dvorcima. Onda dolaze zeleni i crveni, sociolozi pametuju u TV emisijama, vječni studenti filozofskog izlaze na ulice i zalažu se za jednakost, ljevičarske novine objavljuju opsežne analize kako se društvo moralno rasipa, kako je kapitalizam doveo do toga sa se ljudi istjeruju iz kuća, dok je to bilo nemoguće za vrijeme druga Tita itd. Posljedica: grad povlači odluku, a komadi betona nastavljaju padati po ulici, a mi se samo možemo nadati da neće nikome pasti na glavu.
Emperor Diocletian no está en línea   Reply With Quote
Old June 3rd, 2011, 05:37 PM   #1410
Sarcastic Saracen
;)

Nitko nikog ne bi istjerao iz stana, to bi bio način zaštite da vlasnici i nasljednici kasnije ne prodaju stan i sebi zadrže svu lovu iako je u njega uložio i Grad.
Old June 3rd, 2011, 05:44 PM   #1411
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Pa nije to važno bi li stvarno ili ne bi istjerao nekoga iz stana. Važna je javna percepcija. Znaš i sam što se sve iz toga može iskonstruirati ako imaš volje i mašte.
Iako ja mislim da ako grad obvalja fasadu, što realno diže vrijednost nekretnine, onda to mora i naplatiti. Naplatio bih im tako što bih im uredno poslao račun za najam stana. Ako je grad suvlasnik stana, ima pravo ubirati i najamninu od onih koji u njemu žive. Ako pak ne želiš platiti, ovrha.
Svatko mora imati odgovornost prema vlastitoj imovini i održavanje iste (pogotovo jer prolaznicima prijeti opasnost) ne može biti ovisna samo o dobroj volji stanara.
Ali znam da su to samo snovi. U mojoj zgradi na Pešči pola ljudi ne želi plaćati kućnu pričuvu, pa je predstavnik stanara dao ostavku i sad nema tko praktički ni počistiti stubište. Toliko o odgovornosti stanara. Kao, jadni, nemaju oni 30 kuna mjesečno za zajedničke troškove. Kako bi onda tek obnovili zgradu?
Old June 4th, 2011, 12:54 AM   #1412
Crash_N
L'enfant terrible

Crash_N's Avatar

Likes (Received): 8

Pošto su prijedlozi i ideje za masovno obnavljanje fasada već poprilično pretreseni, ja ću dat jednu novu ideju, koja je doduše vrlo nerealna u trenutnoj gospodarskoj situaciji, ali svejedno.
U Donjem gradu postoje stotine, ako ne i tisuće zgrada koje su u manje ili više lošem stanju, a neke na okupu drži samo boja. Fasade, krovišta, prozori, električne instalacije i slične komponente su u groznom stanju u jako velikom broju zgrada i živjeti ili poslovati u njima nije baš privlačno. Da ne spominjem da je većina tih zgrada iz 19. i s početka 20. stoljeća te su vrlo slabe konstrukcije ( ne znam koliko točno, ali dosta nema nikave armirano-betonske zidove ). Nedavni potres u Japanu malo je podigao svjest o mogućnosti slične katastrofe u Zagrebu, ali većina ljudi i dalje nije svjesna da bi potres poput onoga iz 1880. ostavio čitav Črnomerec, gornju Trešnjevku, Trnje, Donji i Gornji grad, Maksimir, a možda i Dubravu, u ruševinama, ovisi o magnitudi potresa.
Stare i loše održavane zgrade u centru grada posložit će se poput domina te uzrokovati ogroman broj žrtava među stanarima i prolaznicima na koje će padati fasade i staklo. Žrtve se neće moći izbjeći ni uz najbolje informiranje stanovništva i planove evakuacije zgrada. Riješenje?
Blok po blok, stare bi zgrade u centru trebalo porušiti ( a stanare privremeno ili trajno preseliti u POS-ove stanove ili drugu novogradnju, ne gnjavite me kako ) i ponovno izgraditi. Nove zgrade bi zadržale visinu i izgled fasade te donekle raspored prostorija. Grad bi zakonskom odredbom preuzeo vlasništvo nad svim zgradama te parcele prodavao/iznajmljivao privatnim investitorima koji bi potpisali ugovor koji bi strogo regulirao gradnju. Naravno, napravio bi se i novi plan radi regulacije uređenja blokova i ulica u Donjem gradu.
Nove bi se zgrade gradile od kvalitetnog građevnog materijala sa čvrstom, ali i fleksibilnom konstrukcijom da izdrže potrese do recimo, 6.5 po Richteru. Iznutra bi stanovi bili uređeni da imaju više prostorija i svijetla te niže stropove kako bi bili pogodniji za stanovanje i uređenje ureda. Dvorišta bi se očistilo od malih i neuglednih dvorišnih zgrada i potleušica te bi se prostor pretvorio u parkirališta za stanare, parkiće pod video nadzorom ( da se ne bi tamo sakupljali klošari i narkomani ) i igrališta. Novi stanovi bi naravno bili skupi, ali to bi osiguralo da u centru grada ( elitnoj četvrti ) ne žive bakice i ljudi koji su stanove dobili za komunizma, a ne mogu si priuštiti život u centru i uzdržavati zgrade, već bi Donji grad posato mjesto gdje živi viša i viša srednja klasa ( pravnici, liječnici, uspješni poduzetnici...). Novi i moderni prostori u središtu grada, sa dobrim pristupom javnom prijevozu, bili bi vrlo privlačni brojnim tvrtkama koje bi iznajmljivale poslovni prostor od Grada. Manje odvjetničke, zubarske, turističke i ine tvrtke iznajmljivale bi velike stanove, a veće firme ( tehnološke, informatičke i sl.) bi kupile čestice na kojima danas stoje jednokatnice ili prizemnice te izgradile velike nove staklene zgrade ( nacrt i dizajn bi moralo odobriti društvo arhitekata ili urbanistički odbor Grada kako bi se očuvala skladnost novih i "starih" zgrada ). Što veći broj prizemlja iz današnjih zgrada trebalo bi pretvoriti u izloge dućana, kafiće, restorane, suvenirnice i sl. jer je izloge daleko teže išarati grafitima nego zidove. Donji grad bi tako postao ne samo turističko, već i poslovno središte grada.
Prije nego kažete da je to glupost i da je bolje graditi poslovne prostore drugdje, evo jedan primjer: u Londonu, poslovnom i bankarskom središtu Europe, najveća količina poslovnih prostora ne nalazi se u City-ju, u visokim staklenim neboderima, već u West End-u, koji je turističko središte grada, u starim viktorijanskim i georgijanskim zgradama od 3-4 kata.
Također, evo primjer Dresdena, gdje je rekonstruiran velik broj starih zgrada koje su uništene u ratu. Zgrade izvana izgledaju kao da su iz 18./19. stoljeća te daju gradu "štih", a iznutra su vrlo moderne i udobne.
Ovdje je link na thread o Dresdenu pa pogledajte kako to Nijemci rade:
http://www.skyscrapercity.com/showth...50017&page=110
Old June 4th, 2011, 02:14 AM   #1413
Sarcastic Saracen
;)

Kad vidim ovoliki post odmah izgubim volju za čitanjem.
Old June 4th, 2011, 12:56 PM   #1414
DOMZG
Registered User

DOMZG's Avatar

Likes (Received): 178

Quote:
Originally Posted by Crash_N View Post
Pošto su prijedlozi i ideje za masovno obnavljanje fasada već poprilično pretreseni, ja ću dat jednu novu ideju, koja je doduše vrlo nerealna u trenutnoj gospodarskoj situaciji, ali svejedno.
U Donjem gradu postoje stotine, ako ne i tisuće zgrada koje su u manje ili više lošem stanju, a neke na okupu drži samo boja. Fasade, krovišta, prozori, električne instalacije i slične komponente su u groznom stanju u jako velikom broju zgrada i živjeti ili poslovati u njima nije baš privlačno. Da ne spominjem da je većina tih zgrada iz 19. i s početka 20. stoljeća te su vrlo slabe konstrukcije ( ne znam koliko točno, ali dosta nema nikave armirano-betonske zidove ). Nedavni potres u Japanu malo je podigao svjest o mogućnosti slične katastrofe u Zagrebu, ali većina ljudi i dalje nije svjesna da bi potres poput onoga iz 1880. ostavio čitav Črnomerec, gornju Trešnjevku, Trnje, Donji i Gornji grad, Maksimir, a možda i Dubravu, u ruševinama, ovisi o magnitudi potresa.
Stare i loše održavane zgrade u centru grada posložit će se poput domina te uzrokovati ogroman broj žrtava među stanarima i prolaznicima na koje će padati fasade i staklo. Žrtve se neće moći izbjeći ni uz najbolje informiranje stanovništva i planove evakuacije zgrada. Riješenje?
Blok po blok, stare bi zgrade u centru trebalo porušiti ( a stanare privremeno ili trajno preseliti u POS-ove stanove ili drugu novogradnju, ne gnjavite me kako ) i ponovno izgraditi. Nove zgrade bi zadržale visinu i izgled fasade te donekle raspored prostorija. Grad bi zakonskom odredbom preuzeo vlasništvo nad svim zgradama te parcele prodavao/iznajmljivao privatnim investitorima koji bi potpisali ugovor koji bi strogo regulirao gradnju. Naravno, napravio bi se i novi plan radi regulacije uređenja blokova i ulica u Donjem gradu.
Nove bi se zgrade gradile od kvalitetnog građevnog materijala sa čvrstom, ali i fleksibilnom konstrukcijom da izdrže potrese do recimo, 6.5 po Richteru. Iznutra bi stanovi bili uređeni da imaju više prostorija i svijetla te niže stropove kako bi bili pogodniji za stanovanje i uređenje ureda. Dvorišta bi se očistilo od malih i neuglednih dvorišnih zgrada i potleušica te bi se prostor pretvorio u parkirališta za stanare, parkiće pod video nadzorom ( da se ne bi tamo sakupljali klošari i narkomani ) i igrališta. Novi stanovi bi naravno bili skupi, ali to bi osiguralo da u centru grada ( elitnoj četvrti ) ne žive bakice i ljudi koji su stanove dobili za komunizma, a ne mogu si priuštiti život u centru i uzdržavati zgrade, već bi Donji grad posato mjesto gdje živi viša i viša srednja klasa ( pravnici, liječnici, uspješni poduzetnici...). Novi i moderni prostori u središtu grada, sa dobrim pristupom javnom prijevozu, bili bi vrlo privlačni brojnim tvrtkama koje bi iznajmljivale poslovni prostor od Grada. Manje odvjetničke, zubarske, turističke i ine tvrtke iznajmljivale bi velike stanove, a veće firme ( tehnološke, informatičke i sl.) bi kupile čestice na kojima danas stoje jednokatnice ili prizemnice te izgradile velike nove staklene zgrade ( nacrt i dizajn bi moralo odobriti društvo arhitekata ili urbanistički odbor Grada kako bi se očuvala skladnost novih i "starih" zgrada ). Što veći broj prizemlja iz današnjih zgrada trebalo bi pretvoriti u izloge dućana, kafiće, restorane, suvenirnice i sl. jer je izloge daleko teže išarati grafitima nego zidove. Donji grad bi tako postao ne samo turističko, već i poslovno središte grada.
Prije nego kažete da je to glupost i da je bolje graditi poslovne prostore drugdje, evo jedan primjer: u Londonu, poslovnom i bankarskom središtu Europe, najveća količina poslovnih prostora ne nalazi se u City-ju, u visokim staklenim neboderima, već u West End-u, koji je turističko središte grada, u starim viktorijanskim i georgijanskim zgradama od 3-4 kata.
Također, evo primjer Dresdena, gdje je rekonstruiran velik broj starih zgrada koje su uništene u ratu. Zgrade izvana izgledaju kao da su iz 18./19. stoljeća te daju gradu "štih", a iznutra su vrlo moderne i udobne.
Ovdje je link na thread o Dresdenu pa pogledajte kako to Nijemci rade:
http://www.skyscrapercity.com/showth...50017&page=110
Sve je to lijepo i korisno sto si naveo ,al ne zivimo na kubi il u Kini tak da nista od toga. U demokraciji i kapitalizmu privatno vlasnistvo je svetinja.
DOMZG no está en línea   Reply With Quote
Old June 4th, 2011, 02:56 PM   #1415
Crash_N
L'enfant terrible

Crash_N's Avatar

Likes (Received): 8

Quote:
Originally Posted by DOMZG View Post
Sve je to lijepo i korisno sto si naveo ,al ne zivimo na kubi il u Kini tak da nista od toga. U demokraciji i kapitalizmu privatno vlasnistvo je svetinja.
Čuj, živimo u kapitalizmu u kojem su legalizirani monopoli tak da...
Osim toga, zar ne postoji odredba da Grad može odrediti projekte od interesa ( kao što to može država s recimo autocestama ) i ako je na tom prostoru privatna imovina, grad vlasnicima nudi otkup. Ako vlasnici odugovlače i ucjenjuju grad ( kao oni na trasi Branimirove ), Grad im isplati tržišnu cijenu i ruši, Suljo, ruši!
Naravno, to u našem dragom Bandićvilleu nije moguće.
Old June 4th, 2011, 11:27 PM   #1416
Cahura Mazda
Registered User

Cahura Mazda's Avatar

I bolje da nije moguće. Privatno vlasništvo je temelj zdravog društva.
Old June 4th, 2011, 11:51 PM   #1417
Sarcastic Saracen
;)

Quote:
Originally Posted by DOMZG View Post
A daj mi onda reci kak je moguće da nemreš iz vlastitoga stana izbaciti nekoga tko ti unutra provali i useli se? Možeš jedino sudskim putem ali to kod nas traje godinama. Odeš na godišnji, netko ti provali i promjeni brave i ti tu nemreš ništa nego preko suda, a policija jedino tebe može kaznit ako uznemiriš provalnike. Ni ja nisam vjerovao da je nešto tako moguće, ali je. Bila je i Latinica baš o tome, nevjerovatno kakve priče. Čovjek bi sa zoljom uletio i pobio i provalnike i policiju, kad vidi da ga nikakvi zakoni ne štite niti njegovo vlasništvo. Mislim da si ti malo previše američkih filmova gledao gdje možeš upucati svakoga tko nema dozvolu biti na tvojemu posjedu. Kod nas je ipak puno drukčije.
Old June 5th, 2011, 07:57 AM   #1418
dadekhr
Velebitski degen

dadekhr's Avatar

Likes (Received): 21

Onda pričekaš da oni odu na godišnji i ti ponovo provališ u svoj stan i izbaciš im stvari. Bitno je da nema nikakvih tragova da su oni ikad bili unutra. I nabaviš si bolja vrata. To nam je bio policijski savjet kad smo imali problema s jednim podstanarom, sva sreća da je ipak bio svjestan svojih problema pa nije radio naknadne probleme oko toga. Igra mačke i miša.
dadekhr no está en línea   Reply With Quote
Old June 5th, 2011, 11:26 AM   #1419
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Da, nažalost to je sve potpuno točno. Negdje sam čak čitao da ako podstanari imaju dijete mlađe od 12 godina, da ih uopće ne možeš izbaciti iz stana čak iako ne plaćaju stanarinu. To više nije kršenje ugovora o najmu stana već socijalni problem. I moš se jebat.
Old June 5th, 2011, 01:59 PM   #1420
coki
Registered User

coki's Avatar

Likes (Received): 16

Quote:
Originally Posted by Crash_N View Post
Čuj, živimo u kapitalizmu u kojem su legalizirani monopoli tak da...
Osim toga, zar ne postoji odredba da Grad može odrediti projekte od interesa ( kao što to može država s recimo autocestama ) i ako je na tom prostoru privatna imovina, grad vlasnicima nudi otkup. Ako vlasnici odugovlače i ucjenjuju grad ( kao oni na trasi Branimirove ), Grad im isplati tržišnu cijenu i ruši, Suljo, ruši!
Naravno, to u našem dragom Bandićvilleu nije moguće.
Ne, ta odredba ne postoji. Samo država ima pravo to napraviti. Lokalna samouprava (u koju spadaju i gradovi) to ne može napraviti.
coki no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules