|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Gospodarstvo, infrastruktura i razvoj Economy, Transportation, Energy, and Commerce |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools | Rate Thread | Display Modes |
|
|
#141 | |
|
BANNED
Likes (Received): 14
|
Quote:
Druga je priča što sve nastoji relativizirati od 2000-tih,od kadfa traje proghon hr branitelja i neprikosnovno ustašiziranje svako ispoljavanje domoljubljnosti i sličnog. Ne spominje se ovo i slične stvari http://www.youtube.com/watch?v=Xz42ucCGunU Ali zato se sudi Hrvaima za ubiojstvo 2-3 civila a za ubojstvo dvjesto hrvatskih ranjenika se doiva oslobađajuća presuda i naš se predsjednik lijepo ispiričava u susjedstvu ![]() ![]() ![]() Umjesto da prekinemo sve vrste odnosa sa zemljom koja je na nas izvršila agresiju,mi lijepo ugošćujemo njihovog predsjendika ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#142 |
|
BANNED
Likes (Received): 2
|
Zvjezdane dosta o politici na ovoj dretvi. Jesi - srbomrzac si; ok tvoj izbor ali nemoj spamat, molim te.
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
free-lance
Likes (Received): 338
|
Zvjezdane, i mene frustrira nepravda i činjenica što se hoće suditi čovjeku od kojeg su batinanjem došli do "priznanja" a istovremeno krvnici Vukovara (ljudi i grada - urbicid!) su kažnjeni kao da su krivo parkirali na pikniku u prirodi.
Neki od glavnih balkanskih krvnika i ubojica gradova i ljudi još uvijek su na slobodi (Mladić). Međutim to nije razlog da imaš takve nervozne ispade koji zvuče ksenofobično. Znamo mi dobro ko i zašto je pokrenuo rat, ko je bio balkanski krvnik i s kojim ciljevima je rat pokrenut. Te osobe imaju ime i prezime i nema veze koje su nacionalnosti. Živimo u Svijetu koji je doboko nepravedan i nemožemo to samo tako promijeniti. To je proces. Stoljeća indoktrinacije i manipulacije ne možeš izbrisati gumicom. Važno je svjedočiti o zlima ratova, kako se nikad i nikome nebi desilo da mu padne na pamet pokrenuti ponovo takvo što...u tom svjetlu dobra je ova dretva da nas podsjeti na ogromne materijalne gubitke u prethodnim ratovima, na nestanak prevrijednih djela kulturno povijesne baštine, bile to crkve ili palače, dvorci ili obične kuće...i da pokušamo zamisliti kako bi lijep život bio da nije bilo svih tih silnih ratova. Evo nažalost, crkva u kojoj sam kršten (spletom okolnosti baš tamo, u Banovini) sravnjena je u ratu do temelja. Planiram ići pogledati u kojem je stanju sad, tj. dali su napravili kakvu novu crkvu na tom mjestu... |
|
|
|
|
|
#144 | |
|
BANNED
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
BANNED
|
Uoči početka sanacije srušio se toranj na kapelici iz 1544. godine
Kulturno dobro Gomila kamenja narušila je dojučerašnju sliku ovog sakralnog zdanja, čiju je obnovu prije deset godina pokrenulo Društvo prijatelja grada Krapine. Toranj se urušio zbog vremenskih prilika, smatra mr. Davorin Stepinac iz Instituta za povijest umjetnosti. – Kapela dugi niz godina nije bila nikako zaštićena, a sama sanacija nije mogla početi bez stručnih projekata i dozvola konzervatora. I sada kad sve to imamo, dogodilo se urušavanje. Iako je podnožje tornja već bilo narušeno, nismo očekivali da će se sve urušiti – kaže mr. Stepinac. Budući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, obnovu su novčano pratili Ministarstvo kulture i Župni ured Krapina. Župnik Tomica Šestak kaže kako je je sreća što kamenje nije nekoga ozlijedilo. – Sama sanacija tog tornja bila bi opsežan i vrlo zahtjevan posao. Možda je bolje da se to dogodilo prije bilo kakvih radova. Sada će konzervatori odlučiti što dalje. Da je sanacija započeta prije dvadeset godina, možda se moglo nešto spasiti – smatra župnik Šestak. Starija od Trškog Vrha Kompletna obnova kapele nije ni predviđena. Obnovili bi se dio svetišta i toranj. Izvorna kapela sagrađena je između 1544. i 1601. godine. Tijekom 18. stoljeća kapela je dograđivana, povišen je zvonik. Kapela je posvećena 1786. godine, zidno pjevalište sagrađeno je 1794., a sakristija 1797. godine. Ova kapela, prema ocjeni konzervatora, spada u kasnogotičku građevinu s elementima baroka te predstavljala proštenjarsko mjesto starije od Trškog vrha. Još osamdesetih godina 20. stoljeća, iako i tada ruševina i izvan funkcije, bila je pod krovom i s očuvanim zvonikom. Rušenje kapele sv. Tri kralja bio bi veliki gubitak, kazala je dr. Katarina Horvat-Levaj iz Instituta za povijest umjetnosti, i zbog njezinih arhitektonskih vrijednosti i zbog njezine uloge u prostoru. – Naime svojom izvornom građevinskom fazom kapela pripada kasnogotičkoj renesansnoj grupi jednoprostornih građevina, a svojom je dominatnom pozicijiom nad Krapinom bila određeni pandam starome gradu – kaže dr. Horvat-Levaj. Za spas ovog objekta zaslužno je Društvo prijatelja grada Krapine, koji su i pokrenuli obnovu te na Tkalce doveli konzervatore i zaštitare prirode. Kapela spašena od propadanja Mještani Tkalaca rado su se uključili u čišćenje okoliša i probijanje ceste do kapele. U Društvu prijatelja grada Krapine smatrali su da je šteta da ta vrijedna građevina propadne do kraja, što bi se i dogodilo. Trebali su sati i sati rada da se raskrči šuma oko kapele. Posljednjih nekoliko godina do kapele se redovito organizira i blagdanska procesija, a kod kapele druženje uz grah, vino, kolače. Ovdje je nekad bilo glavno proštenjarsko mjesto, svi bi trebali biti ponosni i čuvati našu baštinu, kažu mještani Tkalaca. Je da,prije će biti da je netko češao hm obraz ... Inače ovo s edogodilo 2009 godine tako da evo ovoga više nema dugo http://static.panoramio.com/photos/original/5044514.jpg |
|
|
|
|
|
#146 |
|
BANNED
|
|
|
|
|
|
|
#147 |
|
Yosemite Sam
|
Rekonstrukcijom interijera uništena je arhitektonska baština u Mihanovićevoj 3
http://www.jutarnji.hr/rekonstrukcij...voj-3/1000172/ ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Registered User
Likes (Received): 44
|
Quote:
Da imam ovak šta vrijedno u dvorištu, ja bih se zalagao za obnovu, a ne pretvorio u šupu...
|
|
|
|
#149 |
|
BANNED
|
|
|
|
|
|
|
#150 |
|
Lega s Juga 2
Likes (Received): 1164
|
Vjerovatno nekakav mlin
|
|
|
|
#151 |
|
BANNED
|
Vjerojatno,ali je šteta,što nitko nema sluha za sređivanje toga...a bilo bi isplativo,recimo brašno sa grbom rebublike eh.
|
|
|
|
|
|
#152 |
|
Ignorira pesimiste
Likes (Received): 958
|
Kako znaš da bi bilo isplativo? Jesi izračunao?
|
|
|
|
|
|
#153 | |
|
Lega s Juga 2
Likes (Received): 1164
|
Quote:
Tako da bi se moglo raspravljati koliko je to isplativo.
|
|
|
|
|
#154 |
|
BANNED
|
Nisam,ali dubrovnik je sam po sebi brend,,bilo bi primamljivo,da samo svaki turist koji prođe kroz dubrovnik kupi kilu brašna od karikiram 4 kn (što je ništa ) već je nekakva dobit ,dodaj tome neka turistička pakrianja koja samo podižu cijenu i dobit je već tu,tu nema struje jer pretpostavljam da je ovo vodena mlinica.
A ako misliš na momentalni povrat investicije to ne postoji nigdje |
|
|
|
|
|
#155 |
|
Ignorira pesimiste
|
Pitao sam jesi li izračunao isplativost? Očito nisi. Nema smisla da ti objašnjavam da nije isplativo i zašto nije, jer nemaš sluha za to.
|
|
|
|
|
|
#156 |
|
BANNED
|
A što hoćeš?Da ti proračunam trošak obnove u lipu i zaradu?
Ono što sam ja reako su činjenice a ako netko nema sluha za to onda si to ti ma koliko visoko mišljenje ti imao o sebi. Obnova tog kompleksa bi se isplatila u roku cca 5 godina (ako ne i manje)samo s prođom turista koju dubrovnik ima. Last edited by grofBombelles; February 12th, 2012 at 06:54 PM. |
|
|
|
|
|
#157 |
|
Ignorira pesimiste
|
Da se isplati tako kako ti misliš, ne bi to tako stajalo kao ruševina, već bi neki investitor to obnovio, bez brige.
|
|
|
|
|
|
#158 |
|
BANNED
|
Stoji kao ruševina pretpostavljam iz niza razloga,ali sigurno ne zato što je neisplativo,mislim mi ne znamo iskoristiti nešto tipa Medvedgrada,kamoli ćemo onda znati iskoristiti nešto kao što su mlinice duborvačke republike.
Ja znam da je to isplativo jer par km od sebe imam mlinicu koja melje na vodu i posluje s dobitkom,koji vlasnik ulaže u restoran u sklopu mlinice,ali opet nije tako velika kao ova,radi se o malo većoj seoskoj kući koja baš i nema takvu priču kao što ima dubrovačka mlinica. |
|
|
|
|
|
#159 | |
|
BANNED
|
Quote:
Jadna Opeka ![]() ![]() *m ti nesposobne ljude,nezainteresiranu državu i sve ostale uključene u ovo ![]() Da u 30 i nešto godina nisu sposobni pkrenuti investiciju veću od kupnje kosilice ![]() Sreća da man preci nisu ostavili nešto tipa Šenbruna ili Versaja inače jer bi i to potaracali,kakvi smo mi maloumni kreteni
|
|
|
|
|
|
|
#160 | |
|
BANNED
Likes (Received): 5
|
Quote:
Na obnovi se radi koliko se može. Popravljan je bio krov, portal obnavljan. Osiguralo se da dvorac ne propada više nego kaj već je. Jebiga, nismo Švicarska. Ne možemo odmah obnoviti i Veliki Tabor i Kostajnicu i sve ostale dvorce koji propadaju. Tu je problem i namjene tako velikog kompleksa, uz uvjet da arboretum ostane dostupan svim građanima. Bilo je svakakvih planova u igri, no svi su nažalost propali. Opeka je zapuštana još od 2. svj. rata, zato je u tako jadnom stanju. Da li će obnova početi sad ili za par godina zbilja više nije toliko bitno. Vinica je kao cjelina bila izuzetno mjesto (u rangu najfinijih austrijskih sela), no sami mještani su ju sjebali (tu je prisutan i element mržnje prema nekadašnjim vlastelinima, Bombellesima koji su živjeli u dvorcu), i sad se nažalost vrijeme više ne da vratiti. Zaštićeno je par zgrada, ali to je far cry onoga kaj je moglo biti. Gotov je snimak stanja (kojeg sam prije par dana osobno imao prilike vidjeti) i prijedlog za obnovu, sad se treba krenuti u izradu glavnog projekta za koji je lova osigurana i koji bi trebao biti gotov sljedeće godine. Nakon toga, nadamo se, kreće obnova. Last edited by grofBombelles; April 7th, 2012 at 01:50 AM. |
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|