daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Economy and development > Gospodarstvo, infrastruktura i razvoj

Gospodarstvo, infrastruktura i razvoj Economy, Transportation, Energy, and Commerce

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old February 17th, 2011, 08:22 PM   #141
BANNED

Likes (Received): 14

Quote:
Originally Posted by grofBombelles View Post
Kad se već koristiš takvim teškim riječima bar ih napiši ispravno. I kad bi se svi povijesni događaji mogli opisati tako kratko i jednoznačno, mir na zemlji vladao bi još od izlaska Adama i Eve iz raja.
Nisu to teške riječi već činjenice kao i namjerna uništavnja povijesne baštine, maskari ljudi i gradova itd sve u srpskoj rrežiji.
Druga je priča što sve nastoji relativizirati od 2000-tih,od kadfa traje proghon hr branitelja i neprikosnovno ustašiziranje svako ispoljavanje domoljubljnosti i sličnog.
Ne spominje se ovo i slične stvari
http://www.youtube.com/watch?v=Xz42ucCGunU

Ali zato se sudi Hrvaima za ubiojstvo 2-3 civila a za ubojstvo dvjesto hrvatskih ranjenika se doiva oslobađajuća presuda i naš se predsjednik lijepo ispiričava u susjedstvu
Umjesto da prekinemo sve vrste odnosa sa zemljom koja je na nas izvršila agresiju,mi lijepo ugošćujemo njihovog predsjendika
***** no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old February 18th, 2011, 09:24 AM   #142
Zerg
BANNED

Likes (Received): 2

Zvjezdane dosta o politici na ovoj dretvi. Jesi - srbomrzac si; ok tvoj izbor ali nemoj spamat, molim te.
Zerg no está en línea   Reply With Quote
Old February 18th, 2011, 01:33 PM   #143
Trevor McPhee
free-lance

Trevor McPhee's Avatar

Likes (Received): 338

Zvjezdane, i mene frustrira nepravda i činjenica što se hoće suditi čovjeku od kojeg su batinanjem došli do "priznanja" a istovremeno krvnici Vukovara (ljudi i grada - urbicid!) su kažnjeni kao da su krivo parkirali na pikniku u prirodi.
Neki od glavnih balkanskih krvnika i ubojica gradova i ljudi još uvijek su na slobodi (Mladić).

Međutim to nije razlog da imaš takve nervozne ispade koji zvuče ksenofobično.
Znamo mi dobro ko i zašto je pokrenuo rat, ko je bio balkanski krvnik i s kojim ciljevima je rat pokrenut. Te osobe imaju ime i prezime i nema veze koje su nacionalnosti.
Živimo u Svijetu koji je doboko nepravedan i nemožemo to samo tako promijeniti. To je proces. Stoljeća indoktrinacije i manipulacije ne možeš izbrisati gumicom.

Važno je svjedočiti o zlima ratova, kako se nikad i nikome nebi desilo da mu padne na pamet pokrenuti ponovo takvo što...u tom svjetlu dobra je ova dretva da nas podsjeti na ogromne materijalne gubitke u prethodnim ratovima, na nestanak prevrijednih djela kulturno povijesne baštine, bile to crkve ili palače, dvorci ili obične kuće...i da pokušamo zamisliti kako bi lijep život bio da nije bilo svih tih silnih ratova.

Evo nažalost, crkva u kojoj sam kršten (spletom okolnosti baš tamo, u Banovini) sravnjena je u ratu do temelja. Planiram ići pogledati u kojem je stanju sad, tj. dali su napravili kakvu novu crkvu na tom mjestu...
Trevor McPhee no está en línea   Reply With Quote
Old February 18th, 2011, 02:12 PM   #144
BANNED

Quote:
Originally Posted by Trevor McPhee View Post
Zvjezdane, i mene frustrira nepravda i činjenica što se hoće suditi čovjeku od kojeg su batinanjem došli do "priznanja" a istovremeno krvnici Vukovara (ljudi i grada - urbicid!) su kažnjeni kao da su krivo parkirali na pikniku u prirodi.
Neki od glavnih balkanskih krvnika i ubojica gradova i ljudi još uvijek su na slobodi (Mladić).

Međutim to nije razlog da imaš takve nervozne ispade koji zvuče ksenofobično.
Znamo mi dobro ko i zašto je pokrenuo rat, ko je bio balkanski krvnik i s kojim ciljevima je rat pokrenut. Te osobe imaju ime i prezime i nema veze koje su nacionalnosti.
Živimo u Svijetu koji je doboko nepravedan i nemožemo to samo tako promijeniti. To je proces. Stoljeća indoktrinacije i manipulacije ne možeš izbrisati gumicom.

Važno je svjedočiti o zlima ratova, kako se nikad i nikome nebi desilo da mu padne na pamet pokrenuti ponovo takvo što...u tom svjetlu dobra je ova dretva da nas podsjeti na ogromne materijalne gubitke u prethodnim ratovima, na nestanak prevrijednih djela kulturno povijesne baštine, bile to crkve ili palače, dvorci ili obične kuće...i da pokušamo zamisliti kako bi lijep život bio da nije bilo svih tih silnih ratova.

Evo nažalost, crkva u kojoj sam kršten (spletom okolnosti baš tamo, u Banovini) sravnjena je u ratu do temelja. Planiram ići pogledati u kojem je stanju sad, tj. dali su napravili kakvu novu crkvu na tom mjestu...
Isitna te osobe imajuu ime prezime i itekako ima veze koje su nacionalnosti,jer 1991-1995 je vođen domovinski rat a ne građanski rat,kako se to želi prikazati i stoga je od presudne važnosti da to na ovim prostorirma bude zapamćeno a ne da se padne pod konstrukcije stranih sila koje kroje njihovi interesi
Old May 8th, 2011, 06:22 PM   #145
BANNED

Uoči početka sanacije srušio se toranj na kapelici iz 1544. godine

Kulturno dobro

Gomila kamenja narušila je dojučerašnju sliku ovog sakralnog zdanja, čiju je obnovu prije deset godina pokrenulo Društvo prijatelja grada Krapine. Toranj se urušio zbog vremenskih prilika, smatra mr. Davorin Stepinac iz Instituta za povijest umjetnosti.

Kapela dugi niz godina nije bila nikako zaštićena, a sama sanacija nije mogla početi bez stručnih projekata i dozvola konzervatora. I sada kad sve to imamo, dogodilo se urušavanje. Iako je podnožje tornja već bilo narušeno, nismo očekivali da će se sve urušiti – kaže mr. Stepinac. Budući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, obnovu su novčano pratili Ministarstvo kulture i Župni ured Krapina. Župnik Tomica Šestak kaže kako je je sreća što kamenje nije nekoga ozlijedilo.

– Sama sanacija tog tornja bila bi opsežan i vrlo zahtjevan posao. Možda je bolje da se to dogodilo prije bilo kakvih radova. Sada će konzervatori odlučiti što dalje. Da je sanacija započeta prije dvadeset godina, možda se moglo nešto spasiti – smatra župnik Šestak.

Starija od Trškog Vrha

Kompletna obnova kapele nije ni predviđena. Obnovili bi se dio svetišta i toranj. Izvorna kapela sagrađena je između 1544. i 1601. godine. Tijekom 18. stoljeća kapela je dograđivana, povišen je zvonik. Kapela je posvećena 1786. godine, zidno pjevalište sagrađeno je 1794., a sakristija 1797. godine.

Ova kapela, prema ocjeni konzervatora, spada u kasnogotičku građevinu s elementima baroka te predstavljala proštenjarsko mjesto starije od Trškog vrha. Još osamdesetih godina 20. stoljeća, iako i tada ruševina i izvan funkcije, bila je pod krovom i s očuvanim zvonikom. Rušenje kapele sv. Tri kralja bio bi veliki gubitak, kazala je dr. Katarina Horvat-Levaj iz Instituta za povijest umjetnosti, i zbog njezinih arhitektonskih vrijednosti i zbog njezine uloge u prostoru.

– Naime svojom izvornom građevinskom fazom kapela pripada kasnogotičkoj renesansnoj grupi jednoprostornih građevina, a svojom je dominatnom pozicijiom nad Krapinom bila određeni pandam starome gradu – kaže dr. Horvat-Levaj. Za spas ovog objekta zaslužno je Društvo prijatelja grada Krapine, koji su i pokrenuli obnovu te na Tkalce doveli konzervatore i zaštitare prirode.

Kapela spašena od propadanja

Mještani Tkalaca rado su se uključili u čišćenje okoliša i probijanje ceste do kapele. U Društvu prijatelja grada Krapine smatrali su da je šteta da ta vrijedna građevina propadne do kraja, što bi se i dogodilo. Trebali su sati i sati rada da se raskrči šuma oko kapele.

Posljednjih nekoliko godina do kapele se redovito organizira i blagdanska procesija, a kod kapele druženje uz grah, vino, kolače. Ovdje je nekad bilo glavno proštenjarsko mjesto, svi bi trebali biti ponosni i čuvati našu baštinu, kažu mještani Tkalaca.

Je da,prije će biti da je netko češao hm obraz ...
Inače ovo s edogodilo 2009 godine tako da evo ovoga više nema dugo

http://static.panoramio.com/photos/original/5044514.jpg
Old August 5th, 2011, 12:40 PM   #146
BANNED

Žalsno stanje nekih crkvi u Istri
Majka božja od turine 14 st

Sveta Cecilija 11 st

Sveti Franjo paolski 1778

Old January 18th, 2012, 02:00 PM   #147
Brko
Yosemite Sam

Brko's Avatar

Rekonstrukcijom interijera uništena je arhitektonska baština u Mihanovićevoj 3

http://www.jutarnji.hr/rekonstrukcij...voj-3/1000172/

Brko no está en línea   Reply With Quote
Old January 21st, 2012, 07:35 PM   #148
ArtNouveauFan
Registered User

ArtNouveauFan's Avatar

Likes (Received): 44

Quote:
Originally Posted by ***** View Post
Ako već kupili zgradu i obnovili fasadu mogli sa barem i napraviti krov,barem to Fini ne bi trebao biti problem

Jel na ovoj zgradi trebala bit neka kupola il nešt slično, vidio sam neke stare slike, ali krova nigdje...

Quote:
Sveti Franjo paolski 1778

Da imam ovak šta vrijedno u dvorištu, ja bih se zalagao za obnovu, a ne pretvorio u šupu...
Old February 11th, 2012, 07:38 PM   #149
BANNED

ruševin neečeg na izvoru rijeke Omble

Old February 12th, 2012, 01:12 AM   #150
Rocky031
Lega s Juga 2

Rocky031's Avatar

Likes (Received): 1164

Vjerovatno nekakav mlin

‎''Meni je bila zgodna dok je vi niste ni primjećivali'' - PEDO MEDO
Rocky031 no está en línea   Reply With Quote
Old February 12th, 2012, 02:44 PM   #151
BANNED

Vjerojatno,ali je šteta,što nitko nema sluha za sređivanje toga...a bilo bi isplativo,recimo brašno sa grbom rebublike eh.
Old February 12th, 2012, 03:07 PM   #152
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Emperor Diocletian's Avatar

Likes (Received): 958

Kako znaš da bi bilo isplativo? Jesi izračunao?
Emperor Diocletian no está en línea   Reply With Quote
Old February 12th, 2012, 03:09 PM   #153
Rocky031
Lega s Juga 2

Rocky031's Avatar

Likes (Received): 1164

Quote:
Vjerojatno,ali je šteta,što nitko nema sluha za sređivanje toga...a bilo bi isplativo,recimo brašno sa grbom rebublike eh.
Sluha ima ali novaca nema.Ti trebaš platiti sve te konzervatore kako bi ti obnovili tak šta a to košta nezamislivo puno.Uz to da oni jako sporo rade.

Tako da bi se moglo raspravljati koliko je to isplativo.

‎''Meni je bila zgodna dok je vi niste ni primjećivali'' - PEDO MEDO
Rocky031 no está en línea   Reply With Quote
Old February 12th, 2012, 03:19 PM   #154
BANNED

Quote:
Originally Posted by Emperor Diocletian View Post
Kako znaš da bi bilo isplativo? Jesi izračunao?
Nisam,ali dubrovnik je sam po sebi brend,,bilo bi primamljivo,da samo svaki turist koji prođe kroz dubrovnik kupi kilu brašna od karikiram 4 kn (što je ništa ) već je nekakva dobit ,dodaj tome neka turistička pakrianja koja samo podižu cijenu i dobit je već tu,tu nema struje jer pretpostavljam da je ovo vodena mlinica.
A ako misliš na momentalni povrat investicije to ne postoji nigdje
Old February 12th, 2012, 03:27 PM   #155
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Pitao sam jesi li izračunao isplativost? Očito nisi. Nema smisla da ti objašnjavam da nije isplativo i zašto nije, jer nemaš sluha za to.
Old February 12th, 2012, 05:12 PM   #156
BANNED

A što hoćeš?Da ti proračunam trošak obnove u lipu i zaradu?
Ono što sam ja reako su činjenice a ako netko nema sluha za to onda si to ti ma koliko visoko mišljenje ti imao o sebi.
Obnova tog kompleksa bi se isplatila u roku cca 5 godina (ako ne i manje)samo s prođom turista koju dubrovnik ima.

Last edited by grofBombelles; February 12th, 2012 at 06:54 PM.
Old February 12th, 2012, 08:09 PM   #157
Emperor Diocletian
Ignorira pesimiste

Da se isplati tako kako ti misliš, ne bi to tako stajalo kao ruševina, već bi neki investitor to obnovio, bez brige.
Old February 12th, 2012, 08:38 PM   #158
BANNED

Stoji kao ruševina pretpostavljam iz niza razloga,ali sigurno ne zato što je neisplativo,mislim mi ne znamo iskoristiti nešto tipa Medvedgrada,kamoli ćemo onda znati iskoristiti nešto kao što su mlinice duborvačke republike.
Ja znam da je to isplativo jer par km od sebe imam mlinicu koja melje na vodu i posluje s dobitkom,koji vlasnik ulaže u restoran u sklopu mlinice,ali opet nije tako velika kao ova,radi se o malo većoj seoskoj kući koja baš i nema takvu priču kao što ima dubrovačka mlinica.
Old April 4th, 2012, 02:41 PM   #159
BANNED

Quote:
Mnogi uključeni u održavanje, ali Opeka svejedno propada
Opeku može spasiti samo Europska unija?

Tragično je to što se događa. O našem Arboretumu uče na Oxfordu i Cambridgeu, a mi ga puštamo da propada – rekao je načelnik općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Iako je 2006. godine spektakularno najavljena obnova dvorca i Arboretuma Opeka, od toga, kako znamo, nije bilo ništa. Podsjetimo, u dvorac se trebao smjestiti regionalni ured Europskog šumarskog instituta (EFI). Na temelju pretpostavke da će ured biti smješten u dvorac Opeka, Ministarstvo kulture izradilo je projekt „Vinica-Marčan”.

Propali projekt

Vrijednost ovog ambicioznog projekta bila je 90 milijuna kuna i njime su osim Arboretuma i dvorca Opeka trebali biti obuhvaćeni i kurija Patačić i kurija Mattachich-Dolansky. Kako to često biva u Lijepoj Našoj, veliki planovi propadaju, a zajedno s njima propadaju naša kulturna i prirodna dobra.

Tadašnji ravnatelj Šumarskog instituta Jastrebarsko Miroslav Benko, tada je rekao kako za uređenje dvorca Opeka neće biti teško dobiti novac iz pretpristupnih fondova EU. No izgleda da je bilo jer od 2007. godine u Arboretumu se ništa nije promijenilo na bolje. Pokušali smo dobiti i odgovor od Šumarskog instituta što je bilo na kraju s „velikim“ projektom, ali do zaključenja broja nitko se nije oglasio. Drugi nisu željeli komentirati. U vrijeme kada traju te političke igre, Arboretum i dalje propada.

Čelnici općine Vinica i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije ističu kako nemaju dovoljno novaca za kompletnu revitalizaciju Arboretuma, a skromna sredstva s kojima raspolažu dovoljna su samo za osnovno održavanje. No tko je nadležan?

Konfuzni podaci
Mi kao institucija nismo nadležni za upravljanje zaštićenim područjima, već je to posao vlasnika, u ovom slučaju države. Upravljanje je u našoj nadležnosti u smislu zaštite i promicanja, a ne u smislu košnje trave. Ovo što radimo je čisto na dobrovoljnoj osnovi – rekla je ravnateljica Javne ustanove Alenka Car. Istaknula je kako svih ovih godina (osim prošle) država, odnosno Ministarstvo, nisu izdvojili niti kune za održavanje parka, već se to financiralo isključivo iz proračuna Varaždinske županije.

Načelnik općine kaže kako je Ministarstvo ipak dalo sredstva. - Na inicijativu Općine Vinica, 2007. godine Ministarstvo kulture izdvojilo je 150.000 kuna. Tim novcem kupili smo flakserice i počeli raditi na uređenju Arboretuma u suradnji s Javnom ustanovom – objasnio je načelnik općine Vinica Marijan Kostanjevac. Nejasno je zašto ravnateljica Javne ustanove tvrdi da su se svi radovi financirali iz proračuna Varaždinske županije, s obzirom na to da Kostanjevac kaže kako Ministarstvo kulture pomaže otada s 30.000 kuna godišnje te da je prošla godina bila prva u kojoj nisu odobrili sredstva.

Osim Ministarstva kulture, u održavanje Opeke uključilo se i Ministarstvo turizma koje je prije dvije godine sa 100.000 kuna financiralo uređenje Arboretuma. U interesu svih nas bilo bi vjerojatno da sve institucije počnu zaista surađivati i da Arboretum Opeka napokon zaživi i zasja u punom sjaju onako kako bi trebao i kako je normalno u svijetu, gdje se takva zdanja obnavljaju i koriste za muzeje, restorane itd. – Tragično je to što se događa s ovim draguljem, ne samo Vinice, već cijele zemlje pa i šire. O našem Arboretumu uče na Oxfordu i Cambridgeu, a mi ga puštamo da propada – rekao je Kostanjevac.

U proračunu nema dovoljno novca za obnovu dvorca

Dvorac Opeka zaštićeno je kulturno dobro prve kategorije. Studije o obnovi dvorca izrađene prije nekoliko godina potvrdile su da je unatoč ruševnom izgledu dvorac statički dovoljno čvrst da se može očuvati i vratiti prvobitni oblik. No Ministarstvo kulture prošle je godine počelo izrađivati novu studiju. - Tijekom 2011. godine započela su restauratorska istraživanja na zgradi samog dvorca što je prvi korak za izradu projekta njegove cjelovite obnove – objasnili su nam u Ministarstvu kulture. Zanimljivo je da kada Ministarstvo napokon i izradi studiju o obnovi dvorca, to ne znači da se odmah ide i u njegovu obnovu. Naime, potrebna su velika sredstva za obnovu koja očito nisu predviđena u kriznom proračunu. Zato se njegova obnova planira kandidirati za financiranje iz Strukturnih fondova Europske unije. Samo se nadamo da neće opet i ovaj projekt obnove propasti, kao i onaj iz 2007. godine. Podsjetimo, sustavno propadanje dvorca Opeka počinje 1968. godine kada se iz dvorca iseljava Đački dom i počinje naglo propadanje dvorca prouzročeno neprovjetravanjem, prodorom vlage te vandalskim ponašanjem. Nikakva čuvarska služba nije bila postavljena, pa je dvorac bio prepušten sam sebi. Danas je dvorac napušten već više od tri desetljeća te je u jako lošem stanju. Dva krila u potpunosti su se urušila, a stoje samo vanjski zidovi. Preostala dva krila imaju krovove, ali su bez stolarije i s djelomično urušenim stropovima.

Ovisi o državi

Arboretum Opeka posjećuje oko 5000 posjetitelja godišnje, po nekima i mnogo više. Na pitanje zašto se napokon ne uvede naplata ulaznica u Opeku, Alenka Car kaže kako bi im to bilo preteško organizirati. – Ukoliko netko zatraži, možemo organizirati stručno vođenje, što i radimo za grupe školaraca i slično – kaže. Istaknula je kako bi svakako što prije Arboretum i dvorac trebalo staviti u funkciju. – No za to treba novaca, a mi se s obzirom na to da nismo vlasnik ne možemo kandidirati na pretpristupne fondove EU – kaže Car. To znači da sudbina dvorca ovisi o državi i državnim institucijama.

A ovo je učinejno

Kupiti će kosilicu

Kositi 25 hektara parka Opeka, od sada će biti lakše. Naime, VABA banka donirala je potrebna sredstva Javnoj ustanovi, kojoj će, nakon dugo vremena, konačno biti kupljen uređaj za košnju trave. Inicijativa je počela prošle godine dobrotvornom aukcijom likovnih djela na kojoj je prikupljeno 30.000 kuna. Donacijom u iznosu od 20.000 kuna VABA banke omogućena je kupnja malog traktora s priključkom, koji će olakšati provođenje aktivnosti održavanja i uređenja ovog vrijednog lokaliteta i kulturne baštine Republike Hrvatske.

Jadna Opeka
*m ti nesposobne ljude,nezainteresiranu državu i sve ostale uključene u ovo
Da u 30 i nešto godina nisu sposobni pkrenuti investiciju veću od kupnje kosilice
Sreća da man preci nisu ostavili nešto tipa Šenbruna ili Versaja inače jer bi i to potaracali,kakvi smo mi maloumni kreteni
Old April 7th, 2012, 01:36 AM   #160
grofBombelles
BANNED

Likes (Received): 5

Quote:
Jadna Opeka
*m ti nesposobne ljude,nezainteresiranu državu i sve ostale uključene u ovo
Da u 30 i nešto godina nisu sposobni pkrenuti investiciju veću od kupnje kosilice
Sreća da man preci nisu ostavili nešto tipa Šenbruna ili Versaja inače jer bi i to potaracali,kakvi smo mi maloumni kreteni
Razumijem tvoju ogorčenost, ali...

Na obnovi se radi koliko se može. Popravljan je bio krov, portal obnavljan. Osiguralo se da dvorac ne propada više nego kaj već je. Jebiga, nismo Švicarska. Ne možemo odmah obnoviti i Veliki Tabor i Kostajnicu i sve ostale dvorce koji propadaju. Tu je problem i namjene tako velikog kompleksa, uz uvjet da arboretum ostane dostupan svim građanima. Bilo je svakakvih planova u igri, no svi su nažalost propali. Opeka je zapuštana još od 2. svj. rata, zato je u tako jadnom stanju. Da li će obnova početi sad ili za par godina zbilja više nije toliko bitno. Vinica je kao cjelina bila izuzetno mjesto (u rangu najfinijih austrijskih sela), no sami mještani su ju sjebali (tu je prisutan i element mržnje prema nekadašnjim vlastelinima, Bombellesima koji su živjeli u dvorcu), i sad se nažalost vrijeme više ne da vratiti. Zaštićeno je par zgrada, ali to je far cry onoga kaj je moglo biti.

Gotov je snimak stanja (kojeg sam prije par dana osobno imao prilike vidjeti) i prijedlog za obnovu, sad se treba krenuti u izradu glavnog projekta za koji je lova osigurana i koji bi trebao biti gotov sljedeće godine. Nakon toga, nadamo se, kreće obnova.

Last edited by grofBombelles; April 7th, 2012 at 01:50 AM.
grofBombelles no está en línea   Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules