daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Hrvatski Forum > Croatia > Istra, Primorje i Gorska Hrvatska

Istra, Primorje i Gorska Hrvatska Istria, Kvarner, Mountainous region: Rijeka, Pula, etc.

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old September 27th, 2009, 10:00 AM   #41
gorgoroth
Sunce ti žarko

gorgoroth's Avatar

Likes (Received): 1093

U subotu kreće gradnja riječke džamije

U subotu 3. listopada postavlja se kamen temeljec buduće riječke Džamonjine džamije.

Islamska zajednica priprema veliku svečanost na koju bi trebao stići i predsjednik Mesić, ali i izaslanik katarskog emira.

Riječka džamija gradi se o ideji proslavljenog umjetnika Dušana Džamonje koji nije dočekao njezinu realizaciju, a glavni projekt napravila je tvrtka ADB iz Zagreba.

Islamski centar će uz vjerske imati i društvene, kulturne te obrazovne sadržaje, ali i ugostiteljske sadržaje, a s džamijom će se protezati na preko tri tisuće kvadrata. Bit će na Rujevici, iznad zaobilaznice, a sam minaret bit će visok 23 metra.

Islamski vjernici koji u županiji živi više od 10 tisuća, riječku džamiju čekaju još od 1982. godine kada je „pala" prva ideja o njezinoj gradnji.

Džamija i Islamski centar „teški" šest do osam milijuna eura će se graditi isključivo novcem od donacija koji treba stitći i iz inozemstva, iz tzv. Islamskih zemalja.

L.Z.

http://www.korzo.net/izdvojeno/U-sub...e-dzamije.html
gorgoroth no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old September 27th, 2009, 11:35 AM   #42
Pinjoro
BANNED

Likes (Received): 0

Ova džamija u Rijeci je mali korak za Republiku Hrvatsku, ali veliki korak za vjernike islamske vjeroispovijesti.

Multikulturalnost i multietničnost moraju biti naša zvijezda vodilja, taj daleki cilj kojemu težimo.

Nadajmo se da će uz predsjednika Mesića svečanosti biti nazočna i njegova velika prijateljica, "naša" uvažena operna diva, Gertruda Munitić, koja sve te tekovine multikulturalnosti i multietničnosti baštini još iz svojih sarajevskih dana.

Pinjoro no está en línea   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 01:45 PM   #43
MasonicStage™
SuperMod

MasonicStage™'s Avatar

dizajn projekta je odličan
Old September 27th, 2009, 02:12 PM   #44
River051
Registered User

River051's Avatar

Likes (Received): 20

Dizajn je zbilja odlican, jedna gradjevina na koju Rijeka moze biti ponosna. NY Hrvatske.
River051 no está en línea   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 04:08 PM   #45
acy
MAZINGER ZETA

acy's Avatar

Likes (Received): 5

Quote:
Originally Posted by River051 View Post
Dizajn je zbilja odlican, jedna gradjevina na koju Rijeka moze biti ponosna. NY Hrvatske.
Ne bi bas rekao da je jedina.Ima jos toga.I dizajn buduce baptisticke crkve je fenomenalan ,po meni jedan od najupecatljivijih u Rijeci a i puno sire
acy no está en línea   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 05:43 PM   #46
El Cortez
Registered User

El Cortez's Avatar

po meni gradnja džamija nije primjerena mjestima na Mediteranu(na kojem nikada nisu bili muslimani) ali kad je već rade neka bude prva i posljednja na hrvatskom djelu Mediterana.
O bravo multikulturna Rijeko!
Old September 27th, 2009, 06:25 PM   #47
River051
Registered User

River051's Avatar

Quote:
Originally Posted by El Cortez View Post
po meni gradnja džamija nije primjerena mjestima na Mediteranu(na kojem nikada nisu bili muslimani) ali kad je već rade neka bude prva i posljednja na hrvatskom djelu Mediterana.
Zato je Zadar Zadar, a Rijeka Rijeka.
Old September 27th, 2009, 06:27 PM   #48
archy_
Registered User

archy_'s Avatar

Quote:

To je tek prvi stupanj.
Drugi će bit, da će kroz vrijeme skoro svaki drugi hodati po gradu omotan, isto šta vidiš sada u Sarajevu.
Sad but true.
Nadam sa samo da s time neće trpit Trsat.
archy_ no está en línea   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 06:55 PM   #49
River051
Registered User

River051's Avatar

Quote:
Originally Posted by archy_ View Post

To je tek prvi stupanj.
Drugi će bit, da će kroz vrijeme skoro svaki drugi hodati po gradu omotan, isto šta vidiš sada u Sarajevu.
Sad but true.
Nadam sa samo da s time neće trpit Trsat.
Naravno, to se vidi na primjeru Zagreba. Tamo dzamija postoji vec 50 godina i vidi sto se danas dogodilo. Svaki put kad se ides prosetat Zagrebom vidis barem 2,3 omotana i to u samo 50 godina postojanja dzamije. Crno nam se pise u buducnosti.

Jos mali dodatak za el corteza, islamska religija je svojstvena mediteranu koliko i katolicka. Cijeli sjever Afrike do Grcke, a onda opet imas Albaniju i dzamije po Spanjolskoj. Muslimani nisu tu pali s marsa jucer, vec su tu neko vrijeme i zasluzju mjesto gdje ce prakticirati svoju vjeru.
Old September 27th, 2009, 07:05 PM   #50
AdnanPD
Svi smo mi Broj 1.

AdnanPD's Avatar

Likes (Received): 65

Eto napravi se dzamija i muslimani postanu ultra radikalni i idu dici sve u zrak kao sto rade po Bosni gdje su vec srusili preko 340582 zgrada
AdnanPD no está en línea   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 07:28 PM   #51
archy_
Registered User

archy_'s Avatar

Quote:
Naravno, to se vidi na primjeru Zagreba. Tamo dzamija postoji vec 50 godina i vidi sto se danas dogodilo. Svaki put kad se ides prosetat Zagrebom vidis barem 2,3 omotana i to u samo 50 godina postojanja dzamije. Crno nam se pise u buducnosti.

Jos mali dodatak za el corteza, islamska religija je svojstvena mediteranu koliko i katolicka. Cijeli sjever Afrike do Grcke, a onda opet imas Albaniju i dzamije po Spanjolskoj. Muslimani nisu tu pali s marsa jucer, vec su tu neko vrijeme i zasluzju mjesto gdje ce prakticirati svoju vjeru.
Ma kakvog marsa.
Svi znamo od kud su došli, kako su nastali i tko su njihovi preci.
A nečemo sada o povijesti.

Quote:
Originally Posted by AdnanPD View Post
Eto napravi se dzamija i muslimani postanu ultra radikalni i idu dici sve u zrak kao sto rade po Bosni gdje su vec srusili preko 340582 zgrada
archy_ no está en línea   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 08:22 PM   #52
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Likes (Received): 2

btw rijeka je jedini grad u hrvatskoj u kojem su militantni islamisti postavili autobombu (1995)... a danas se eto gradi dzamija. mislim da to dovoljno govori o rijeci. u svakom slucaju nije problem u muslimanima koji su ovdje vec dugi niz godina... problemi se javljaju ako dodju "uvozni" kao ovi bosanski mudjahedini... ja se nadam da nece biti takvog ekstremizma

ivan_ri no está en línea   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 08:25 PM   #53
AdnanPD
Svi smo mi Broj 1.

AdnanPD's Avatar

Likes (Received): 65

Quote:
Originally Posted by ivan_ri View Post
btw rijeka je jedini grad u hrvatskoj u kojem su militantni islamisti postavili autobombu (1995)... a danas se eto gradi dzamija. mislim da to dovoljno govori o rijeci. u svakom slucaju nije problem u muslimanima koji su ovdje vec dugi niz godina... problemi se javljaju ako dodju "uvozni" kao ovi bosanski mudjahedini... ja se nadam da nece biti takvog ekstremizma
Sve zavisi od Rijeckih muslimana. U vecini dzamija sirom BiH njima ulaz nije dozvoljen, pa se oni sa vremenom povlace iz tih sredina.
AdnanPD no está en línea   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 08:32 PM   #54
ivan_ri
rekreativac

ivan_ri's Avatar

Quote:
Sve zavisi od Rijeckih muslimana. U vecini dzamija sirom BiH njima ulaz nije dozvoljen, pa se oni sa vremenom povlace iz tih sredina.
samo kazem da ne bih volio da se sa islamskim centrom privuku i takvi

ivan_ri no está en línea   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 08:45 PM   #55
Pinjoro
BANNED

Quote:
Od samih riječkih Muslimana ovisi vrlo malo toga. Problem kod ove riječke džamije nije u samoj džamiji, kao niti u lokalnim riječkim Muslimanima, već u financijerima ove konkretne džamije.

Većina džamija u BiH iz koje stanovnici i svećenici nastoje udaljiti te vehabije su građene novcima lokalnog stanovništva. Sve druge džamije, koje su financirane saudijskim i arapskim novcem su u većini slučajeva okupljališta vehabija i ekstremista.

Također, problem nije niti u Islamu kakvog već godinama upražnjavaju lokalni Muslimani u BiH i Hrvatskoj, već je problem u nekim novim pogledima na Islam i njegovim shvatanjem, koji su uvezeni iz tih arapskih zemalja.

Nikomu na ovim prostorima ne treba vraćanje u srednji vijek!
Old September 27th, 2009, 10:01 PM   #56
bubach_hlubach
the IRS at the door

bubach_hlubach's Avatar

Quote:
Zagrebacka dzamija postoji od kraja 80-ih, kaj je ipak duplo manje od 50 godina.

Quote:
Je, ali u tim regijama/drzavama su muslimani autohtoni, isto kao napr. katolici na hrvatskom djelu Mediterana. Nemojmo mjesati kruske i jabuke. Muslimani u Rijeci i Primorju su ekonomski emigranti, nisu autohtono stanovnistvo, i stoga mislim da bi se oni prvi morali prilogodjavati novoj sredini, a ne ju pokusavati prilagodjavati sebi. To je cisto moj osobni princip - kad si u Rimu, ponasaj se kao Rimljanin, ak ti se ne svidja, goodbye.
Sad kak je - je. Nek se na kraju sagradi dzamija, ali neka funkcionira u skladu sa okruzenjem, jer ako je vec sredina tolerantna, onda i vjerski objekt mora uzvratiti istom dozom tolerancije, a ne buditi neduzno stanovnistvo u 5 ujutro.

'Cause I can't go on (Will you still love me?)
No, I can't go on (Just say you love me)
bubach_hlubach no está en línea   Reply With Quote
Old September 27th, 2009, 10:12 PM   #57
El Cortez
Registered User

El Cortez's Avatar

Quote:
Originally Posted by bubach_hlubach View Post
Zagrebacka dzamija postoji od kraja 80-ih, kaj je ipak duplo manje od 50 godina.

Je, ali u tim regijama/drzavama su muslimani autohtoni, isto kao napr. katolici na hrvatskom djelu Mediterana. Nemojmo mjesati kruske i jabuke. Muslimani u Rijeci i Primorju su ekonomski emigranti, nisu autohtono stanovnistvo, i stoga mislim da bi se oni prvi morali prilogodjavati novoj sredini, a ne ju pokusavati prilagodjavati sebi. To je cisto moj osobni princip - kad si u Rimu, ponasaj se kao Rimljanin, ak ti se ne svidja, goodbye.
Sad kak je - je. Nek se na kraju sagradi dzamija, ali neka funkcionira u skladu sa okruzenjem, jer ako je vec sredina tolerantna, onda i vjerski objekt mora uzvratiti istom dozom tolerancije, a ne buditi neduzno stanovnistvo u 5 ujutro.

Evo ovo sam tija napisati... Na ovom djelu Mediterana nikada nisu bili autohtono stanovništvo.. znao sam za Španjolsku i Grčku itd... ka što sam reka, nemam ništa protiv muslimana, ali nadam se da je i posljednja na Jadranu..i da zato je Zadar Zadar ,a Rijeka multietična.. well done!
Old September 27th, 2009, 10:14 PM   #58
Pinjoro
BANNED

Quote:
Evo ovo sam tija napisati... Na ovom djelu Mediterana nikada nisu bili autohtono stanovništvo.. znao sam za Španjolsku i Grčku itd... ka što sam reka, nemam ništa protiv muslimana, ali nadam se da je i posljednja na Jadranu..i da zato je Zadar Zadar ,a Rijeka multietična.. well done!
Nada umire zadnja!

Slijede zahtijevi za izgradnjom džamija u Puli, Zadru, Splitu, Pločama i Dubrovniku.

Jedino se još "drži" Krešimirov grad - Šibenik!
Old September 27th, 2009, 10:19 PM   #59
El Cortez
Registered User

El Cortez's Avatar

hehe.. u Zadru već postoji kvart Mala Bosna... mogli bi kakvi minareti niknuti..samo ti ''bosanci'' nisu muslimanske vjeroispovjesti..bemu!hehehehe
Old September 27th, 2009, 10:20 PM   #60
Pinjoro
BANNED

Quote:
hehe.. u Zadru već postoji kvart Mala Bosna... mogli bi kakvi minareti niknuti..samo ti ''bosanci'' nisu muslimanske vjeroispovjesti..bemu!hehehehe
Ako u Zadru ima 100 Muslimana, slijedi zahtijev za izgradnjom džamije.

Govorim iz iskustva.

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules