|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Architektura i Urbanistyka Problemy i Wydarzenia |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#1 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
[Polska] Gargamele i kaszaloty
Zakładam nowy wątek. Jeśli taki był na forum( a chyba nie) to proszę przenieść posta w odpowiednie miejsce. Wklejajmy tutaj dosłowne nawiązania do gargamelizmu. Te dobre, znośne i koszmarne. Zapraszam do dyskusji
Zakopane ![]() ![]() Budują nowy kościół w Słopnicach:
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered User
Likes (Received): 39
|
kunszt polaków polega na tym, że gównianego projektu wyjdzie coś co dla wielu się podoba. Ja nie chce obrażać w tym momencie fanów Gaudiego, ale wprowadzanie czegoś tak ohydnego (imho) na realia polskiego podwórka woła o pomstę do nieba.
|
|
|
#3 |
|
Registered User
|
A cóż to ma wspólnego z Gaudim?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Asinorum..&-((*GDAŃSK!**#
Likes (Received): 427
|
Sopot
![]() ![]()
|
|
|
|
#6 |
|
Użytkownik zaszczuty
Likes (Received): 3
|
No ja bardzo przepraszam ale ta "wierzbowa" brama (z lipowymi liśćmi) mi sie bardzo podoba i nie widze powodu zeby sie jej czepiac.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
1990
Likes (Received): 6
|
Krzywy domek raczeej nie jest gargamelem, jest wykonany z przyzwoitych materiałów i w pewien sposób odznacza się oryginalnością. Wchodzą tu myślałem, że ujrzę coś takiego:
![]() ![]() ![]() ![]() czyli tzw. pizowszit :P
|
|
|
#8 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Registered User
|
Jak dla mnie ten pizowszit to swoista wiejska odmiana minimalizmu-i funkcjonalizmu zarazem
![]() Co do budynków powszechnie uznawanych za gargamelce mam DWA PYTANIA. 1.Czy ,,gargamelizm'' (bądź kicz) jest wynalazkiem współczesności, tj. czy w poprzednich okresach nie było odpowiednika tego typu architektury? 2.Czy nie może być tak, że w przyszłości nasze, powiedzmy, wnuki, na gargamelce będą patrzeć jak na prawdziwe perełki, zabytki, szczególnie, że tłem dla nich jest dzisiejsza pozbawiona skali ludzkiej i jednak trochę monotonna architektura szkła i betonu? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Registered User
Likes (Received): 91
|
1. Myślę, że w każdej epoce od kiedy człowiek zaczął sobie budować stałe siedziby powstawały budynki rażąco brzydkie, przekombinowane, źle zaprojektowane itd.
2.Miejmy nadzieję, że większość z nich nie dotrwa do czasów naszych wnucząt. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
registered
Likes (Received): 56
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Spring break
Likes (Received): 59
|
Co by nie mówić, dzisiaj ciężko byłoby znaleźć fachowca, który umiałby wymurować dom z cegły jako ostatecznej elewacji. Nie zmienia to faktu, że dla mnie domy kostki są gargamelami niejako z definicji - może nie z racji architektury, ale ze względu na zupełne niedopasowanie do otoczenia w jakim zwykle występują.
Last edited by deteroos; September 28th, 2009 at 12:51 PM. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Registered User
|
Dwa przykłady z mojego miasteczka, z Kobyłki:
![]()
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
-
|
Najsłynniejszy gargamel Warszawy:
![]() Great success: http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1611681,wiadomosc.html Proponuję zmienić nazwę wątku na: [Polska] Gargamelizm |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Registered User
|
Typowym gargamelem polskim jest wszystko, co ma "kalumienkowe" balustrady, a otoczone jest charakterystycznym, betonowym, cmentarnym murem. Na pewno wiemy wszyscy o co chodzi. Tandetne rzeźby w rodzaju krasnali, lub pustakowych lwów strzegących bramy, zwykle dopełniają całość.
Spotkaliście się też ze specyficznym sposobem tynkowania domów? Parę razy zdarzyło mi się widzieć elewacje z tynku w którym zanurzono kawałki szkła/gipsu wyglądające na potłuczone butelki albo wazony. Ma-sa-kra! |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Registered User
|
@Rafadan
Szkiełka widziałem, wiele razy ![]() Za to jestem pewien, że nikt nie widział kostki z dorobioną balustradą gipsową i dwoma lwami przed schodami
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Registered User
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
fanatyczny antykibic
|
Quote:
Ostatnio przybył mi też w okolicy "dworek nowopolski". Dach mansardowy, plus półkolisto i ostro zwieńczone wykusze, oraz kolumienki. Kawał chałupy na małej działce. Nie wkleję zdjęć, bo budynek jest nieukończony i czekam jeszcze z utęsknieniem na gipsowe plafony w szczytowych ścianach, oraz na lwy i inne krasnoludy. Jako posiadacz broni pneumatycznej, będę miał nie lada sprawdzian dla swoich "hamulców". Dodam, że ten maszkaron stoi w lesie na odludziu, gdzie królują raczej drewniane, letniskowe domki. Zresztą gdzie by nie stanął, to i tak by nie pasował.Zresztą tutaj, na wsi (Kaszuby) coraz częściej widzę typowy schemat nowego budownictwa: raczej typowy dom, plus narośl/czyrak w postaci wieżyczki. Skąd ta moda? Przejeżdżając przez niektóre miejscowości, czuję się, jakbym wizytował wioski smerfów. Tylko smerfetki zazwyczaj szczerbate.
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
nie ten sam
|
mysle, ze ten link tu sie nada -> http://raider55.blox.pl/html
|
|
|
#20 | |
|
Maaarianozaurus rex
|
Quote:
|
|
![]() |
| Tags |
| #oczybolo, bardzo ładne domy, bezlitosny kobylkowiec, gargamelizm, jarmarczna architektura, kaszaloty, nieudolny postmodernizm, znaszli ten kraj? |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|