|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Slavonija i Baranja Slavonia and Baranja: Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Vukovar, etc. |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools |
Rating:
|
Display Modes |
|
|
#21 |
|
LEGA,IMAŠ KUNU?
|
SPOMENIK NA TRGU SV. TROJSTVA NEĆE BITI OBNOVLJEN OVE GODINE
Kužni pil do daljnjeg “sakriven” posterima folk pjevača i partyja Unatoč najavama koje su sredinom godine stigle iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Kužni pil ove godine ipak neće biti vidljiv turistima. Dapače, kako stvari danas stoje, slabe su šanse da jedan od simbola Osijeka ove godine dobije bar koliko-toliko primjeren “plašt” umjesto ružnih i potrganih platna te postera s najavama folk koncerata i alkoholnih happeninga u gradskim lokalima. Spomenik koji dominira Trgom Svetog Trojstva, prema prijašnjim najavama voditelja projekta obnove Alana Vlahova do prosinca je nakon godina rada konačno trebao biti potpuno obnovljen i predstavljen javnosti u svome novom ruhu. To se, međutim, potvrđeno nam je iz Konzervatrskog odjela, neće dogoditi. - Kozervatorski odjel za restauraciju Kužnog pila ove godine osigurao 500.000 kuna iz državnog proračuna, no nažalost Agencija za obnovu Tvrđe nije dobila odobrenje resornog ministarstva, a Grad Osijek nije uspio pronaći sredstva. Zbog činjenice da nije bilo tih sredstava, projekt se neće uspjeti završiti ove godine - kaže pročelnica osječkog Konzervatorskog odjela Ivana Sudić. Za sljedeću godinu, dodaje, zatraženo je 200.000 kuna. Inače, njihovi stručnjaci redovito nagledaju napredak radova, koji su ovaj put, kaže, za razliku od obnove iz '70-ih temeljitiji. Upitana za postere oko spomenika (donedavno je Pil skrivao reklamni pano jedne modne kuće s fotografijom atraktivne glumice) - kaže kako je za taj dio nadležan Grad Slaže se kako bi bilo ljepše da je, prema uzoru na brojne europske primjere, spomenik ograđen platnom oslikanim samim spomenikom, no i da je pristojna reklama poput one koja je postojala mnogo bolje rješenje od postojećeg stanja. Otkriva, također, kako je postojao dogovor s Gradskom upravom da će dio sredstava od takvog oglašavanja biti namijenjen obnovi, no da je za spomenik Grad dao samo “nešto sitno”. Iz Gradske uprave, međutim, neslužbeno doznajemo da, ako je dogovor i postojao, ugovor izgleda - nije.
|
|
|
#22 |
|
Osječko Est 1697
|
Šteta.
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
Taj 'kužni pil' se obnavlja od moje 2. godine faksa, tj. od 2004. I tu su ulupani toliki novci, a gdje je rezultat 5 godina poslije? Nigdje još...
I želim da što prije izbace aute iz Tvrđe, pa da to izgleda ovako nekako (kao grad Malmö): image hosted on flickr
|
|
|
#24 |
|
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!
Likes (Received): 9
|
nice looking street... but what's with all the "tempo" signs?
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
LEGA,IMAŠ KUNU?
|
POČELA RESTAURACIJA FILIBEJEVE UTVRDE
Spomeniku iz turskog doba prijeti urušavanje Prije nekoliko dana počela je restauracija Filibejeve utvrde, jedinog spomenika iz turskog doba, koji se nalazi na ulazu u zapadni dio Tvrđe, uz prilaznu cestu što vodi prema Ulici Kamila Firingera i Ulici Franje Kuhača. Radove izvode stručnjaci osječkog restauratorskog odjela, a trajat će još dva tjedna. - Riječ je o ostatku srednjovjekovne utvrde, no ono što je vidljivo prolaznicima nije dio srednjovjekovnog zida jer se pravi ostaci nalaze u razini zemlje kao i ispod nje. Naime, još prije pola stoljeća odlučeno je da se na dijelu zidina gdje postoje temelji podigne zid i simulira izgled srednjovjekovnog zida. No i taj nazidani dio se ne održava, u lošem je stanju, i sada je biti ili ne biti: ili će se popraviti, ili će se raspasti - objašnjava Eduard Hudolin, voditelj Restauratorskog odjela Osijek Hrvatskog restauratoskog zavoda. Stoga se sada obavlja manja građevinska sanacija, “šminkerski” zahvat, u sklopu kojega restauratori čiste ulaz, uklanjaju zemlju i nazidavaju opeke. Mnogo je opeka oštećeno, objašnjava Hudolin, a da bi se spomenik zaštitio, potrebno ga je fungirati i postaviti novu izolaciju, kako bi se spriječila opasnost od propadanja. Tvrđa je podignuta djelomično na temeljima nekadašnje turske utvrde, od koje je sačuvan samo ovaj polulučni ostatak nekada moćnog turskog bedema, poznat kao Turski zid ili Filibejeva utvrda, po graditelju Filip-beju.
|
|
|
#26 |
|
Osječko Est 1697
|
E nek se prime posla, nece valjda spomenik propast radi par cigli
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
road builder
Likes (Received): 139
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
BANNED
Likes (Received): 14
|
Ma to ti je pod sveopćm muslimanizacjom i mahalizacijom Hvatske.Filip-bej,taj je valjda iz doslovce prvih dana turkse okupacije.
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yosemite Sam
|
Prošli tjedan je bio veliki tekst u Večernjaku o svinjariji (betonskoj birtiji na vrhu) koju je jedan tip napravio na bedemima zbog čega su konzervatori popizdili. Jel ima netko šta o tome ?
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Lega
Likes (Received): 41
|
Ja neznam tko je sve od vas bio gore na bastionu... tj. na dotičnoj terasi, ali nije to ništa strašno... Tamo je samo postavlljena drvena konstrukcija koja drži pvc zavijese... Znači obična grijana terasa... Ništa tu posebno nije, jedino što gledajuć od strane drave izgleda gadno...
|
|
|
#31 |
|
Osječko Est 1697
|
Obicna terasa, sad neznam kako to izgleda preko zime. Al opet lijepo je po ljeti sjesti gore.
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
BANNED
Likes (Received): 14
|
Ej a što je ovo?
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Lega
|
Kapelica Kraljice Mira na katakombama... To je novije... Neznam točno, ali mislim poslije rata napravljena...
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...z_povratka.jpg
|
|
|
#34 |
|
LEGA,IMAŠ KUNU?
|
Rušit će se zimska terasa Bastiona
Zimsku terasu koju je Nedeljko Periša, vlasnik kluba Bastion napravio bez dogovora s konzervatorima Ministarstva kulture na zidinama osječke Tvrđe će ukloniti. Tvrđa je spomenik nulte kategorije i čeka uvrštavanje na popis spomeničke baštine pod zaštitom UNESCO-a. - Podnijeli smo protiv njega kaznenu prijavu. Vlasnik zimske terase ima nekoliko dana da ukloni konstrukciju. U protivnom, naše službe će to napraviti na njegov račun - kaže gradonačelnik Krešimir Bubalo. On tvrdi da u ugovoru o zakupu poslovnog prostora, vrijednom 26.000 kuna mjesečno, jasno stoji da "zakupnik ne smije bez suglasnosti zakupodavca činiti nikakve preinake prostora kojima se bitno mijenja konstrukcija ili vanjski izgled prostora". Nedeljko Periša priznaje da je njegov ugovor s gradom istekao 1. rujna, no unatoč tome odlučio se "u dobroj vjeri" realizirati projekt. - Slično sam vidio u drugim gradovima, poput restorana Gil's u Dubrovniku, i nisam mislio da moja intervencija može predstavljati neki problem - kaže Periša.
|
|
|
#35 |
|
LEGA,IMAŠ KUNU?
|
Obnovljena zgrada osječke Treće gimnazije
U osječkoj Trećoj gimnaziji (matematičkoj) održana je danas svečanost u povodu završetka obnove školske zgrade, stare gotovo 120 godina, u koju je uloženo oko 18 milijuna kuna, a koju su između ostalih pohađali biskup J.J. Strossmayer te nobelovci Lavoslav Ružićka i Vladimir Prelog. Zgrada gimnazije izgrađena je 1890. godine i bila je u teškom stanju, te je obnova počela prije tri godine, istaknula je ravnateljica Snježana Barabaši Seršić. Obnovu je najvećim dijelom financirala država i Osječko-baranjska županija. Školu pohađa 663 učenika, a u njoj radi 69 djelatnika. Tijekom 119 godina djelovanja osječku matematičku gimnaziju koja se nalazi u povijesnoj jezgri Tvrđi, pohađalo je niz istaknutih osoba, među njima biskup J.J. Strossmayer i nobelovci Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, kao i svjetski poznati matematičar Milutin Milanković po kome je nazvan jedan krater na mjesecu, istaknuto je na svečanosti. Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, naglasili su kako je obrazovanje najbolji put izlaska iz krize, a upravo osječka Treća gimnazija znak je da je Osijek oduvijek bio rasadnik izuzetnih umova, čak i svjetskih razmjera. Obnova zgrade Treće gimnazije bila je nužna, jer je zbog dotrajalosti postala opasnost za učenike, o čemu svjedoči i urušavanje stropa u predvorju zgrade prije nekoliko godina. Ispred osječke Treće gimnazije izgrađen je Rondel velikana, u kojem se nalaze biste biskupa Strossmayera, te nobelovaca Preloga i Ružičke.
|
|
|
#36 | |
|
Registered User
Likes (Received): 67
|
Quote:
On interijer/exterijer svojeg "kluba" usporedjuje s Gil'som ![]() Ako ikad spozna razliku izmedju Bastiona i Gil'sa, neka mu odobre koristenje prostora i to masno naplate.
|
|
|
|
#37 | |
|
LEGA,IMAŠ KUNU?
|
Quote:
i 2007. i 2008. je bio među 100 vodećih restorana..![]() ne kažem da je to loše napravio,meni se čak i sviđa al moraš proći kroz cajke i horde pijanih maloljetnika ili neka bude ekskluziva i neka se to plaća..ma jebe se njemu za sve pravi se pametan...kao nije znao...svašta..
|
|
|
|
#38 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
hvala bogu što to ruglo mora ukloniti iz stare Tvrđe!
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Osječko Est 1697
|
Treba neki restoran otvoriti na lijevoj obali. Tj npr gdje su katakombe. Neznam dal bi bilo toliko mjesta tamo, (mislim na unutrašnjost) ali mislim da bi. ![]() [IMG]http://i31.************/2w4i900.jpg[/IMG] |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Lega
|
Ma ne... Bezveze...
|