|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#101 |
|
Registered User
Likes (Received): 32
|
Zbog arheoloških istraživanja ili zbog teže izvedbe. Kako god, ni jedno ni druge ne bi trebalo predstavljati prepreku.
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
Lega
Likes (Received): 25
|
Uostalom pogledajte Bastion... Vidi se kako je dio toga izgledao... Samo neznam dali je bio još koji vanjski bedem do drave od bastiona...
|
|
|
#103 |
|
Osječko Est 1697
|
Ja mislim da je, ili mi se to barem tako čini.
|
|
|
|
|
|
#104 |
|
BANNED
Likes (Received): 14
|
|
|
|
|
|
|
#105 | |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Quote:
![]() crvena boja - bastioni (8 na glavnoj tvrđavi, 2 na Hornwerku, 3 na Kronenwerku) crna boja - zidovi koji povezuju bastione smeđa boja - zidovi Hornwerka žuta boja - revelini (3 pred glavnom tvrđavom, 1 pred Hornwerkom, 2 pred Kronenwerkom) plava boja - kontragarde narančasta boja - linete oker boja - fleche zelena boja - glasije |
|
|
|
|
|
|
#106 |
|
Registered User
|
Zbog arheoloških istraživanja - velika je vjerojatnost da na tom mjestu osim Hornwerka ima i ostataka turskog Osijeka, srednjovjekovnog Osijeka pa i rimske Murse.
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
OSIJEK NEPOKORENI GRAD!
Likes (Received): 8
|
odlično pojašnjeno bojama
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
Lega
|
Gospon Slavonac zna znanje...
|
|
|
#109 | |
|
Registered User
Likes (Received): 32
|
Quote:
Osmanski i srednjovjekovni grad odgovaraju gabaritima Tvrđe, a podgrađa su se pružala južno. Rimske nekropole tu ne bi trebalo biti, a Mursa je bila istočnije. Osim toga, ako se radi: dođu arheolozi, iskopaju što ih zanima (što produži gradnju na neko vrijeme i košta ajme investitora) i onda radi što hoćeš. Pa evo čitav kampus je nad samom Mursom, pa će se graditi. Opis Tvrđe: svaka čast! |
|
|
|
|
|
|
#110 | ||
|
Registered User
|
Quote:
Mislim da smo se krivo razumjeli. Iz arheoloških istraživanja i starih zemljovida jasno je da je Mursa bila u Donjem gradu, a srednjovjekovni i turski Osijek na mjestu Tvrđe. Nisam tvrdio da je na mjestu Hornwerka zaboravljeni dio grada. Ono što sam želio reći jest da su za Quote:
|
||
|
|
|
|
|
#111 |
|
LEGA,IMAŠ KUNU?
|
ZAPOČELA PETA GODINA OSJEČKOG SAJMA ANTIKVITETA U TVRĐI
Prijeđu i do 700 kilometara samo zbog Sajma antikviteta Ljubitelji starina, kolekcionari i mnoštvo šetača razgledali su, kupovali i družili se izmjenjujući novogodišnje čestitke na Trgu sv. Trojstva tijekom prvog ovogodišnjeg Osječkog sajma antikviteta održanoga, kao i obično, prve subote u mjesecu. U organizaciji Glasa Slavonije i pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, Sajam je zakoračio u petu godinu postojanja na radost izlagača te posjetitelja iz Osijeka i okolice, koji sajamski dan doživljavaju kao društveni, kulturni i gospodarski događaj u idealnom okružju stare Tvrđe. - Dolazim iz Baranje i uživam u posjetu Sajmu. Uvijek ima nečeg novog. Kupio sam stari pojas s hrvatskom trobojnicom i nekoliko starih igračaka - otkriva kolekcionar i poduzetnik Vladimir Škrobo, došavši na Sajam sa 20-ak gostiju. - Prva subota u mjesecu prepoznatljiva je po hvalevrijednom događaju u našoj Tvrđi koja je postala mjesto gdje se mora doći. Uz starine nude se tematska iznenađenja kakvo je bilo s gastroponudom - ističe Jasminka Mesarić. Skupljača lijepih starina Tomislava Kopačina raduje svaki dolazak na sajam koji je, kaže, sve bolji i bolji. - Privlačenjem kupaca i prodavača iz inozemstva Osječki sajam treba postati međunarodni! Imamo prepoznatljivu vrijednost Tvrđe, tu je susretište ljudi, kulture, tradicije i poduzetnika iz regije koji trebaju poduprijeti Sajam kao kulturnu i gospodarsku ponudu - smatra Stjepan Kadović. - U usporedbi sa sajmovima starina u Zagrebu, Puli, Rijeci, Varaždinu ili Koprivnici, osječki je na dobroj lokaciji, pristupačniji, nudi autentične predmete, dok su reprodukcije polovina ponude ostalih. Prevalim 700 kilometara da bih sudjelovao na Sajmu. Organizacija i mjesto održavanja su sjajni - zaključuje Nino Županić iz Poreča. Suorganizator sajma je Turistička zajednica grada Osijeka, a medijski pokrovitelji Glas Slavonije i Slavonski radio. ANTIKFANATIK “Wasserleitung” Uz dva štanda Vjekoslava Jurkina, redovnog izlagača još od prvoga Sajma antikviteta, naš stalni suradnik, povjesničar umjetnosti Grgur Marko Ivanković izdvojio je “wasserleitung”, restaurirani kuhinjski izljev. Izrađen je od gusa u nekoj od srednjoeuropskih tvornica na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Ovaj, tada inovativni, dio kuhinjske opreme odlikuje historicistički reljefni obrub oko emajlirane radne površine. Dovod vode iz gradskoga vodovoda osiguran je kroz mesinganu slavinu. IZLAGAČI: OSJEČKI SAJAM NAJJAČI U HRVATSKOJ! Osječki sajam antikviteta ima posjetitelje koji cijene originale i najjači je u Hrvatskoj! Tu možete kupiti lijep namještaj, petrolejske lampe, peći, a najtraženiji su svijećnjaci i žardinijere - oduševljeno će Vjekoslav Jurkin iz Aljmaša, ističući pohvale organizatorima. Među oduševljenim stalnim izlagačima su Virovitičanin Tihomir Vuk te Osječani Tomislav Pintarić i Senad Gradaščević koji ističu: “Sajam u Tvrđi ima drevni duh prostora, dok ga zagrebački nema, zasićen je “đinđama” i Zagrepčani dolaze kupiti starine u Osijek.”
|
|
|
#112 |
|
Osječko Est 1697
|
![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#113 |
|
LEGA,IMAŠ KUNU?
|
GOSTI OSIJEKA NEUSPJEŠNO TRAŽE MJENJAČNICU U BAROKNOM DIJELU GRADA
Turisti bježe iz Tvrđe bez potrošene kune Turisti koji su do sada posjećivali Osijek najčešće bi iz grada na Dravi odlazili bez potrošenog novčića, bez suvenira, bez popijene kave ili soka. Razlog tomu velikim je dijelom i činjenica da je u Tvrđi nemoguće promijeniti stranu valutu u kune. Prije približno dvije godine pokrenuta je inicijativa za otvaranjem mjenjačnice u Tvrđi, a kako stvari stoje od toga ipak neće biti ništa. “Sigurnosni razlozi, najam prostora i ostali troškovi dovoljan su razlog da se u Tvrđi nikome ne isplati otvarati mjenjačnicu. Predlagali smo da se u našim prostorijama na Trgu sv. Trojstva omogući rad šaltera za promjenu novca, ali procedura je previše komplicirana pa smo odustali”, objašnjava Damir Macanić, direktor Turističke zajednice grada Osijeka. U proljeće će na trgu u Tvrđi biti postavljen bankomat na kojemu će turisti, bez obzira na to koju karticu koristili, moći podići kune koje će, nadaju se u Turističkoj zajednici, potrošiti na suvenire, razglednice, kavu, sokove… “Turisti su bili prisiljeni zaobilaziti kafiće i restorane jer ni u jednom ne mogu platiti karticom. Riječ je uglavnom o imućnijim turistima koji osim koje kovanice ne nose gotovinu pa je rješenje s bankomatom smatramo dobrim i očekujemo kako će se odraziti na poslovanje kafića i restorana u Tvrđi”, objašnjava Macanić. Od 2010. godine ne očekuju se ponavljanje dobrih rezultata iz 2009. u kojoj su turističke kapacitete popunili veliki sportski događaji. Gužva u hotelima očekuje se tek u vrijeme Svjetskog gimnastičkog kupa. treba treba,i još više sadržaja otvorit što zabavnih što kulturnih. ,jer turisti su uglavnom stariji ljudi ,njemci i kinezi sa makinama od fotića i parama u džepu.
|
|
|
#114 |
|
Lega
|
A šta je s onima unificiranjem suncobrana i stolica kafića... I sa onim micanjem znakova, natpisa kafića. To se spominjalo prije godinu dvije, ali ništa od toga izgleda....
|
|
|
#115 |
|
BANNED
|
Ma mene nerivra...kakvi imućniji turisti?Mislim gluposti,gotovina i stino se na putobvanjima ne nosi iz sigurnosnih razloga a ne zato jer je netko imućan.
|
|
|
|
|
|
#116 |
|
BANNED
|
|
|
|
|
|
|
#117 |
|
LEGA,IMAŠ KUNU?
|
i oni koji brdo para nemaju na putovanje će ponijeti određenu svotu koju bi htjeli potrošit na suvenire i li tako nešto..treba biti svega bez obzira trebali oni ili ne ,treba se isplanirat koliko turista godišnje dođe koliko u prosjeku koji potroši da se zna organizirati što i koliko treba i za koga.
|
|
|
#118 |
|
Lega
|
A koliko sporo može ić... Dvije godine... ?!
|
|
|
#119 | |
|
Osječko Est 1697
|
Quote:
) i tako. Lovu im uzet!
|
|
|