daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Serbian Forum > Фотографија > ССССлике

ССССлике Фотографија и прикази градова и природе / Photography, urban and nature scenes | » Фото такмичење | Видео

Reply

Thread Tools Display Modes
Old December 6th, 2009, 09:25 PM   #41
vlado85rs
Registered User

vlado85rs's Avatar

Likes (Received): 0

Grad Istočno Sarajevo je pojam koji se veže lokani nivo samouprave. U RS postoje dva grada Istočno Sarajevo i Banja Luka. Nivo ispod grada su opštine. Grad Istočno Sarajevo se sastoji od šest opština i obuhvata veliku površinu. Na području grada živi oko 100 000 stanovnika. Ali treba razlikovati ovaj pojam grada od pojma koji ja želim da pomenem.

Opština Bijeljina ima oko 100 000 stanovnika.
Opština Zvornik ima oko 50 000 stanovnika.
Opština Pale ima oko 40 000 stanovnika.
Opština Trebinje ima oko 30 000 stanovnika.

Grad Bijeljina ima oko 50 000 stanovnika.
Grad Zvornik ima oko 20 000 stanovnika.
Grad Pale ima oko 30 000 stanovnika.
Grad Trebinje ima oko 20 000 stanovnika.

Ovo su moje procjene, koje ne odstupaju mnogo od stvarne situacije, koja će se znati nakon sprovođenja popisa. Istraživao sam i pratim sva četiri grada koja sam nabrojao. Dosta sam vremena proveo u svim nabrojanim gradovima, tako da mislim da su moje informacije poprilicno pouzdane.

Takođe treba reći da će nakon sprovođenja regulacionog plana Pale - centar, čije ostvarenje se očekuje u narednih 5 godina, Pale postati najveća, najsređenija, urbana gradska sredina u Istočnom dijelu Republike Srpske.

U prilogu (izvor Wikipedia):

Bijeljina je grad i središte istoimene opštine u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Površina opštine je 734 km2, a ukupni broj stanovnika iznosi otprilike 105.000.

Zvornik je grad i središte istoimene opštine u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine na istočnim obroncima Majevice. Prijeratna opština Zvornik se prostirala na 500 km˛ sa 14.500 stanovnika u gradu i 81.295 stanovnika u opštini po popisu iz 1991.

Pale - Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, opština Pale ( do rata prigradska opština Grada Sarajeva) imala je 16.310. stanovnika, raspoređenih u 70 naselja.

Trebinje je grad i središte opštine na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine, u Hercegovini. 1991. brojao je 21.870 stanovnika, dok je današnji broj nešto manji. U napomeni stoji broj stanovnika opštine: 30.996.

Last edited by vlado85rs; December 6th, 2009 at 09:41 PM.
vlado85rs no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old December 7th, 2009, 02:56 AM   #42
Murci
Registered User

Murci's Avatar

Likes (Received): 9

Wikipedia na Srpskom

Trebinje je danas sa nešto više od 40.000 stanovnika po veličini najveći grad u Istočnoj Hercegovini.

Opština je rijetko naseljena. Posebno su rijetko naseljene oblasti Popovog polja, Bobana, Ljubomira i Zubaca. Ovo je posljedica napuštanja sela od strane mlađih ljudi u vrijeme industrijalizacije. Preko 3/4 stanovništva živi u gradu. Veliki broj je potražio i zaposlenje van granica bivše Jugoslavije, tako da je porast stanovništva u periodu 1981-1991.god. neznatan.

Uoči 1993.god. Trebinje je, po direktivi iz Sarajeva, napustio najveći dio muslimanskog i hrvatskog stanovništva. Ipak, broj stanovnika Trebinja se poslije rata znatno uvećao jer se u njemu naselilo, prema procjenama, nešto više od 7.000 srpskih izbjeglica. Najvećim dijelom iz Sarajeva i Mostara, te obližnjeg Dubrovnika i sela koja se prostiru između ratom obuhvaćenog područja Trebinja i Dubrovnika.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A2...B8%D1%9A%D0%B5
Murci no está en línea   Reply With Quote
Old December 7th, 2009, 12:22 PM   #43
vlado85rs
Registered User

vlado85rs's Avatar

Trebinje je mali gradić, nemoguće da u Trebinju živi 40 000 stanovnika. To su vjerovatno podaci za opštinu.

"Današnja opština Trebinje zauzima prostor od 904 km˛. Prema poslednjim procjenama, Trebinje ima oko 37000 stanovnika, od čega, više od 75% živi u urbanom dijelu opštine." - ovo su podaci sa sajta opštine Trebinje.

Elem u suštini to nije toliko ni bitno za Trebinje. Po meni je Trebinje najljepši grad u RS.

Već sam postavljao na nekim temama:

Pale iz helikoptera:

Jeste da je ružno vrijeme, ali vrijedi pogledati.

Last edited by vlado85rs; December 7th, 2009 at 12:39 PM.
Old December 7th, 2009, 06:12 PM   #44
Murci
Registered User

Murci's Avatar

Ja ne znam kad si ti bio u Trebinju ali Trebinje prije 1992 i Trebinje sad su dva razlicita grada .Pored Biojeljine i Pala to je grad koji se najvise razvio od rata .

Meni su Pale manje mjesto . Centra nema , a ima vise vikendica nego kuca . Sad su izgradili one velike stambene zgrade kao u Istocnom Sarajevu ali grad opet nema neko srediste . Vise mi djeluje kao zimski skijaski centar .
Old December 7th, 2009, 08:58 PM   #45
vlado85rs
Registered User

vlado85rs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Murci View Post
Ja ne znam kad si ti bio u Trebinju ali Trebinje prije 1992 i Trebinje sad su dva razlicita grada .Pored Biojeljine i Pala to je grad koji se najvise razvio od rata .

Meni su Pale manje mjesto . Centra nema , a ima vise vikendica nego kuca . Sad su izgradili one velike stambene zgrade kao u Istocnom Sarajevu ali grad opet nema neko srediste . Vise mi djeluje kao zimski skijaski centar .
Kako nema centra boga ti, gdje si ti bio? Pale i teže tome da budu zimski, turistički i olimpijski centar. U proceduri je podnošenje kandidature za Zimske olimpijske igre mladih, gdje postoje velike šanse da Pale dobiju organizaciju, što bi još više uticalo na brzinu razvoja. Pale je već sada lider razvoja istočnog dijela RS i najpoželjnije mjesto za život. U opštinu Pale se investira 85 miliona KM u sljedeće 3 godine. Oko 30 miliona je već investirano. Samo prošle godine je započeta izgradnja 600 stanova, koliko je ukupno bilo prije početka rata. Pogađate, već je sve rasprodato. Na Palama studira oko 6000 studenata, što planinskom gradiću daje jednu drugu dimenziju. I ako sam stari Paljanin, još nisam izašao u grad da nisam upoznao ili vidjeo neke nove ljude, čak više ja se u svom gradu ponekad osjećam stranac, jer je stepen doseljavanja stanovništva jako veliki. Čak jako raduje činjenica da Pale imaju pozitivan natalitet.

Old December 8th, 2009, 01:14 AM   #46
Lazarevo
Registered User

Lazarevo's Avatar

Lijepe slike sa Pala.
Ne treba poredit Pale i Trebinje,
Trebinje je predivan primorski grad a Pale planinski.
I jedan i drugi imaju svoj šarm ali ipak je Trebinje nešto posebno pa taman da ima i 10.000 stanovinka.
Definitvno najljepši grad u RS.
Old December 8th, 2009, 02:54 AM   #47
YU-AMC
Registered User

YU-AMC's Avatar

Likes (Received): 65

Sta ima na Palama sto se tice privrede? Osim fakulteta i studenata, cime se ljudi bave za posao?
YU-AMC no está en línea   Reply With Quote
Old December 8th, 2009, 03:04 AM   #48
YU-AMC
Registered User

YU-AMC's Avatar

Meni si cini da su Foca i Gorazde dosta vece od Pala ali ajd. Pale se razvilo zato sto je dosta tu izbeglo ljudi iz podrinja. Valjda misle moze se nesta radit u Sarajevu, mozda cist vazduh. To isto vazi i za Focu. Ima studenata i grad polako se razvija.
Ja mislim da natalitet raste jer ima isto dosta vanbracne dece. Mladi se sexaju i onda se vencaju kad se nesta desi. Tako da se nebi pricalo okolo. Znam par drugova sto su nasli neku trebu tako i onda eto ga tata postao.

Quote:

Old December 8th, 2009, 01:10 PM   #49
vlado85rs
Registered User

vlado85rs's Avatar

Quote:
Originally Posted by YU-AMC View Post
Meni si cini da su Foca i Gorazde dosta vece od
Ja mislim da natalitet raste jer ima isto dosta vanbracne dece. Mladi se sexaju i onda se vencaju kad se nesta desi. Tako da se nebi pricalo okolo. Znam par drugova sto su nasli neku trebu tako i onda eto ga tata postao.
hahah kralju!

Ja odem u Foču da se napijem za 10 KM, jer je kod nas noćni život mnogo skuplji.

Gdje rade Paljani?

Paljanski gigant FAMOS koji je napravio predratno Pale je obustavio rad i čeka privatizaciju. Fabrika motora za tenkove FMSN radi povremeno motore za tenkove za Irak i Kuvajt, znam da ih Rusi mjerkaju.

Prema podacima koje iznose Sarajevski mediji 5000 Paljana radi u Sarajevu. Najviše njih je u državnim institucijama. Dosta Paljana živi od studenata. Pale je i trgovački centar, dosta ljudi radi u trgovini, jer se na Palama nalazi najveći tržni centar u RS (Tom sada Konzum), a do njega još jedan nešto manji, ali ljepši - Bartula. Centri ne rade samo za Paljane već za čitavu Sarajevsko-Romanijsku regiju. Naravno tu je i Jahorina, na kojoj veliki broj Paljana radi preko zime. U tom periodu Paljani izdaju stanove turistima, jer studenti nisu na Palama. Od turista koristi ima i trgovina. Naravno tu je i par sitnih preduzeća, ko što je npr Milkus, poznat po izvozu i preradi starog željeznog otpada, kao i EUpal - proizvodnja drvene ambalaže. U paljanskoj opštini postoji 15-tak (ako ne i više) pilana...

Pale su prje mjesec dana ušle u kategoriju razvijenih opština. Stvarno stanje na terenu je daleko od idealnog kao i u svim dijelovima BiH.

Pravni i Filozofski fakultet na Palama

Tržni centar Konzum

Tržni centar Bartula

Autobuska stanica Pale
Old December 8th, 2009, 03:50 PM   #50
Murci
Registered User

Murci's Avatar

Pale su super sredjene , ja ne kazem da nisu , nego samo mislim da nisu vece od Trebinja . Sve neke velike kuce , teniski tereni ,pansioni ....
Old December 8th, 2009, 08:06 PM   #51
vlado85rs
Registered User

vlado85rs's Avatar

Quote:
Pale su super sredjene , ja ne kazem da nisu , nego samo mislim da nisu vece od Trebinja . Sve neke velike kuce , teniski tereni ,pansioni ....
Da na Palama imamo vjerovali ili ne 9 teniskih terena, jedan klub i jedan turnir. Ali zato nemamo dvoranu! Jer Vladi nije u interesu da finansira izgradnju najvece dvorane u Republici Srpskoj. Da je Banjaluci napravili bi je za 2 godine.

Old December 9th, 2009, 12:58 AM   #52
Ban.BL
BANNED

ne lupetaj!
Sto mrzim ove debilno-retadrdirane price o BL od osoba koje pojma nemaju o BL.
Sto nisu izgradili u BL ijednu dvoranu onda?
Ban.BL no está en línea   Reply With Quote
Old December 9th, 2009, 05:14 AM   #53
YU-AMC
Registered User

YU-AMC's Avatar

Vlado hvala za info. Meni se cini da vlade RS daje novac u Focu i Pale. Samo sto je nekako Visegrad totalno puko.
Old December 9th, 2009, 10:09 AM   #54
Ban.BL
BANNED

Ma ne Vlada daje BL-i, sve na ustrb Pala, a oni mucenici se sami razvijaju.
Old December 9th, 2009, 10:50 AM   #55
vlado85rs
Registered User

vlado85rs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ban.BL View Post
ne lupetaj!
Sto mrzim ove debilno-retadrdirane price o BL od osoba koje pojma nemaju o BL.
Sto nisu izgradili u BL ijednu dvoranu onda?
Pa prvo se raspitaj što je to tako, pa onda negoduj. Vlada u Pale i I. Sarajevo u narednih 2-3 godine investira 85 miliona u razlicite projekte, ali ne investira u dvoranu, zato što postoji politicki problem.

Zasto bi je izgradili da je u Banjaluci, a ne na Palama. Pa iz razloga sto je na Palama SDS jos uvjek na vlasti, SDS je i pravio tu dvoranu, a ministarstvo sporta je izvrsilo analizu i reklo da je to velika dvorana za Pale i da se ne isplati. Oni su ponudili da izgrade novu dvoranu za 2,5 miliona, ako SNSD pobjedi na izborima, međutim SDS i PDP su uzeli vlast. U dvoranu na slici je do sada ulozeno 3,5 miliona i potrebno je jos 10, od kojih opstina Pale sledece godine ulaze 2,5. Za 3,5 miliona je moguce napraviti dvoranu za 1000 gledalaca, a ova na Palama je projektovana kao najveca u RS za rukomet 4,500, za kosarku 5000 gledalaca. E sad tu postoji jos jedan problem. U tu dvoranu je bilo planirano da predje Fakultet fizicke kulture i vaspitanja i dvorana bi bila isplativa, međutim vlada je i tome rekla NE pa je donirala fakultetu 2,5 miliona da rekonstruise postojece JAKO LOSE uslove, ali NE u dvoranu.

I nemoj da pricas da su to retardirane price, kad je Banja Luka za organizaciju Svjetskog prvenstva u raftingu dobila 80 miliona, a Foča 300 000 KM. Pa Laktaši kao jedna od najrazvijenijih opština u RS, su od vlade u 2007. godini dobili 22 miliona donacija, a Pale 1 milion. I nije mi radi Pala, nego me duša boli za mjestima kao što su Čajniče i Kalnovik. Treba tamo da odete i da vidite kako žive ti ljudi.

Pozdrav i evo vam pogled na jedinu gradsku Web Cameru u RS: OBDJE

Last edited by vlado85rs; December 9th, 2009 at 10:59 AM.
Old December 9th, 2009, 11:35 AM   #56
Ban.BL
BANNED

Je li u BL izgradjena dvorana? Da li ti nesto znas sto ja ne znam?

To sto je vama politika svakodnevni dio zivota i sto se politicki grade dvorane u koje moze pola Pala da se smjesti ne krivite Banjaluku nego svoje ljude na Palama. BL regija daje oko 80% sredstava u budzet, a vrati joj se mnogo manje. BL daje mnogo vise nego sto dobije nazad. Tako da se ne zalis. Meni su ovi zajedljivi komentari mucni. Sta sad ja iz BL treba da se bunim, jer se ulaze u zicare na Jahorini? Ne pada mi na pamet, drago mi je. Ali eto nismo svi isti.

Osim toga, ne da ne vjerujem u tu pricu da je ministarstvo ponudilo 2,5 miliona ako SNSD pobijedi. Klasicni trac.
Old December 9th, 2009, 11:42 AM   #57
Opet sam se napio
BANNED

Quote:
Originally Posted by vlado85rs View Post
Pa prvo se raspitaj što je to tako, pa onda negoduj. Vlada u Pale i I. Sarajevo u narednih 2-3 godine investira 85 miliona u razlicite projekte, ali ne investira u dvoranu, zato što postoji politicki problem.

Zasto bi je izgradili da je u Banjaluci, a ne na Palama. Pa iz razloga sto je na Palama SDS jos uvjek na vlasti, SDS je i pravio tu dvoranu, a ministarstvo sporta je izvrsilo analizu i reklo da je to velika dvorana za Pale i da se ne isplati. Oni su ponudili da izgrade novu dvoranu za 2,5 miliona, ako SNSD pobjedi na izborima, međutim SDS i PDP su uzeli vlast. U dvoranu na slici je do sada ulozeno 3,5 miliona i potrebno je jos 10, od kojih opstina Pale sledece godine ulaze 2,5. Za 3,5 miliona je moguce napraviti dvoranu za 1000 gledalaca, a ova na Palama je projektovana kao najveca u RS za rukomet 4,500, za kosarku 5000 gledalaca. E sad tu postoji jos jedan problem. U tu dvoranu je bilo planirano da predje Fakultet fizicke kulture i vaspitanja i dvorana bi bila isplativa, međutim vlada je i tome rekla NE pa je donirala fakultetu 2,5 miliona da rekonstruise postojece JAKO LOSE uslove, ali NE u dvoranu.

I nemoj da pricas da su to retardirane price, kad je Banja Luka za organizaciju Svjetskog prvenstva u raftingu dobila 80 miliona, a Foča 300 000 KM. Pa Laktaši kao jedna od najrazvijenijih opština u RS, su od vlade u 2007. godini dobili 22 miliona donacija, a Pale 1 milion. I nije mi radi Pala, nego me duša boli za mjestima kao što su Čajniče i Kalnovik. Treba tamo da odete i da vidite kako žive ti ljudi.

Pozdrav i evo vam pogled na jedinu gradsku Web Cameru u RS: OBDJE
Možeš li da navedeš izvor ovih informacija koje ni naveo?
Opet sam se napio no está en línea   Reply With Quote
Old December 9th, 2009, 11:44 AM   #58
Lazarevo
Registered User

Lazarevo's Avatar

vlado85rs
Previše netačnih informacija
http://www.palelive.com/pocetna/aktu...e-dvorane.html
Old December 9th, 2009, 11:56 AM   #59
Opet sam se napio
BANNED

Quote:
Originally Posted by vlado85rs View Post

Opština Bijeljina ima oko 100 000 stanovnika.
Opština Zvornik ima oko 50 000 stanovnika.
Opština Pale ima oko 40 000 stanovnika.
Opština Trebinje ima oko 30 000 stanovnika.
Opština Bijeljina ima oko 120 000 stanovnika.
Opština Zvornik ima oko 65 000 stanovnika.
Opština Pale ima oko 25 000 stanovnika. (Pale su imale 1991. godine 16.310 st, da li ima logike da su Pale dobile preko 20.000 st.)
Opština Trebinje ima oko 35 000 stanovnika.

Ovi bi bili približni podaci.
Opet sam se napio no está en línea   Reply With Quote
Old December 9th, 2009, 12:00 PM   #60
vlado85rs
Registered User

vlado85rs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ban.BL View Post
Je li u BL izgradjena dvorana? Da li ti nesto znas sto ja ne znam?

To sto je vama politika svakodnevni dio zivota i sto se politicki grade dvorane u koje moze pola Pala da se smjesti ne krivite Banjaluku nego svoje ljude na Palama. BL regija daje oko 80% sredstava u budzet, a vrati joj se mnogo manje. BL daje mnogo vise nego sto dobije nazad. Tako da se ne zalis. Meni su ovi zajedljivi komentari mucni. Sta sad ja iz BL treba da se bunim, jer se ulaze u zicare na Jahorini? Ne pada mi na pamet, drago mi je. Ali eto nismo svi isti.

Osim toga, ne da ne vjerujem u tu pricu da je ministarstvo ponudilo 2,5 miliona ako SNSD pobijedi. Klasicni trac.
E moj druže u kojoj ti zemlji živiš. Sad kada izađeš na prozor i kad pogledaš vidjećeš fasade, a iza fasada politika i marifetluci. Ti kažeš da su političari sa Pala krivi. A ja ću ti reći da mi na Palama nemamo političare, daleko su ti ljudi od političara, već imamo podjele na crvene, žute, narandžaste, plave. Stanovništvo na Palama ispašta jer su plavi obećavali na Palama koloseume, amfiteatre i aerodrome, pa sve pokrali, a prestonicu otjerali što dalje odavde.

Pogledaj samo primjer Doboja, onakav grad, a eno ulična rasvjeta im popada po ulici, uhvatili se ljudi plavih, a u vladi sjede crveni. Strašno je na šta Doboj liči.

Pa pogledaj Foču i Krsmanovića i izračunaj koliko investicija ima Foča od Vlade, jer su na vlasti "zeleni". Jedva su odbranili Bogoslovski fakultet da ostene u Foči.

I dajte ljudi prošetajte malo gradovima i popričajte sa ljudima, vidite kako ti ljudi razmišljaju. Nisu ove slike nikakvo mjerilo ni razvoja ni života.

Quote:
Originally Posted by Opet sam se napio View Post
Opština Pale ima oko 25 000 stanovnika. (Pale su imale 1991. godine 16.310 st, da li ima logike da su Pale dobile preko 20.000 st.)
Ovi bi bili približni podaci.
Ja sam ti gore napisao podatak da je na porodičnu medicinu upisano 29 000 Paljana. Ovo se odnosi na centar Pala, na doktora u Mokrom i doktora u Podgrabu. Ako tom broju dodaš broj ljudi koji nisu upisani i ako dodaš oko 6000 studenata koji ovdje studiraju dobićeš obrojku od oko 40 000 + stanovnika naše opštine. Pale su utrostručile broj stanovnika, ako ne i učetverostručile.

Last edited by vlado85rs; December 9th, 2009 at 12:09 PM.

Reply

Tags
pale, republika srpska

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules