daily menu » rate the banner | guess the city | one on oneforums map | privacy policy | DMCA | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Hellenic Architecture Agora > Ελληνικός Κόσμος | Hellenic Cosmos > Θεσσαλονίκη | Thessaloniki

Θεσσαλονίκη | Thessaloniki Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη | Metropolitan ThessalonikiGlobal Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old October 26th, 2009, 01:24 PM   #1
KouFa.
grass.for.his.pillow
 
KouFa.'s Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Thessaloniki
Posts: 519
Likes (Received): 10

ΣΥΓΓΡΟΥ - ΒΑΛΑΩΡΙΤΟΥ

Νυχτοπερπατήματα στη Φραγκογειτονιά

Πολλοί μιλούν για το Γκάζι της Θεσσαλονίκης, άλλοι για μία νέα εκδοχή των Λαδάδικων, ενώ οι παλιοί θαμώνες νιώθουν ότι το στέκι τους έχει γίνει πλέον της μόδας.

ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ

Αναμφισβήτητα η περιοχή που περιβάλλεται από τις οδούς Συγγρού, Βαλαωρίτου, Φράγκων και Λέοντος Σοφού, δηλαδή η παλιά βιοτεχνική πιάτσα της Θεσσαλονίκης, έχει μετατραπεί σε χώρο διασκέδασης όλων των κοινωνικών κατηγοριών. Μπαρ και καφενεία, που άλλα θυμίζουν Βερολίνο, άλλα αγγλικές pubs, αλλά και παλιά νεοκλασικά σπίτια, η νέα χρήση των οποίων δεν λησμονεί την παλιά, προσελκύουν τους νέους της πόλης, εναλλακτικούς αλλά και trendy. Τα βράδια του καλοκαιριού τα “τραπεζάκια έξω” κάνουν ασαφή και δυσδιάκριτα τα όρια του κάθε μαγαζιού παρουσιάζοντας την εικόνα μιας μεγάλης παρέας. Η λιτή -χωρίς εντάσεις- γκρι απόχρωση των κτιρίων αναμειγνύεται με τα χρώματα των μαγαζιών δημιουργώντας μία εικόνα διαφορετική από αυτή των πιο εμπορικών κέντρων διασκέδασης Οι ήχοι της τζαζ, της ροκ, της λάτιν μεταφέρονται από το ένα μαγαζί στο άλλο συναιρούμενοι σε ένα μείγμα κουλτούρας, ενώ η μπίρα από όλες τις ποικιλίες ρέει άφθονη, καθώς έως τώρα παραμένει “φτηνή”. Οι συζητήσεις μπερδεύονται, ενώ η αναζήτηση τραπεζιού δημιουργεί μία κινητικότητα, που άλλοτε φέρνει εκνευρισμό, άλλοτε σου δίνει την ευκαιρία να τα πεις για λίγο με έναν γνωστό σου που βρήκες τυχαία ή και να αρχίσεις κουβέντα με έναν ομοιοπαθή, που και αυτός ψάχνει απεγνωσμένα τραπέζι. Όλα εξαρτώνται από τη διάθεση...

Από την πρώτη “Παπαρούνα” στο σύγχρονο “Partisan”.

Τα πράγματα ήταν βέβαια λίγο διαφορετικά πριν από λίγα χρόνια, όταν τα μόνα καφενεία και μπαρ που υπήρχαν ήταν οι “4 εποχές”, η “Παπαρούνα” και λίγο αργότερα το “Gabrinus” (γνωστό ως τσέχικη μπιραρία) και η “Υψικάμινος”. Τότε ο κόσμος ήταν πιο λίγος, όλοι γνωρίζονταν μεταξύ τους και η ατμόσφαιρα γινόταν έτσι πιο οικογενειακή. Εδώ και λίγο καιρό η προσέλευση είναι πολύ μεγαλύτερη, τα μαγαζιά περισσότερα, ενώ ο προσδιορισμός του “εναλλακτικού” πιο δύσκολος. Εκεί δηλαδή όπου κάθονται οι “μποέμ” δίπλα περνά μία παρέα “κυριλέ” και η λεγόμενη εναλλακτική διασκέδαση αρχίζει να γίνεται σιγά σιγά επιλογή ανθρώπων με πολύ ετερόκλητα στυλ και συνήθειες. Αυτό μοιάζει να ενοχλεί κάποιους από τους παλιούς θαμώνες, που έχασαν την ησυχία τους, ενώ άλλοι το αντιμετωπίζουν ως φυσιολογική εξέλιξη. Το ίδιο, όπως λένε, έγινε παλαιότερα στα Λαδάδικα, την Άθωνος και το Μπιτ Μπαζάρ. Έτσι και αλλιώς τα πράγματα δεν γυρίζουν πίσω, καθώς δρομολογείται και η πεζοδρόμηση της περιοχής.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ανοίξει καινούργια μαγαζιά, όπως το “Partisan”, το “Κρυφτό”, το “Rock n Rolla” στην οδό Βαλαωρίτου, το “Σπίτι μου” στη Λέοντος Σοφού, το “Υποβρύχιο”, το “Δένδρο που έδινε” στη Συγγρού, το “Peoples str.”, που καλύπτουν όλες τις μουσικές προτιμήσεις και γούστα.

Για την ιστορία...

Παρά την αργή αλλά σταθερή αλλαγή της φυσιογνωμίας της η παλιά Φραγκογειτονιά διατηρεί μέχρι και σήμερα το άρωμα της παλιάς κοσμοπολίτικης αίγλης της και φέρει εμφανή σημάδια της πλούσιας ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου τώρα βρίσκονται το “Gabrinus” (γνωστή ως τσέχικη μπιραρία) και η “Παπαρούνα” βρισκόταν η οικία της οικογένειας Αλλατίνη, μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 19ου αιώνα, η οποία αργότερα μετακόμισε στη γνωστή “Βίλα Αλλατίνη” (το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η νομαρχία). Ωστόσο ήταν τέτοια η επιρροή της που η οδός Συγγρού έφερε στο παρελθόν το όνομά της. Το 1906 στους κήπους της οικίας Αλλατίνη χτίστηκε η Στοά Μαλακοπής (το σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η “Παπαρούνα”), στην οποία στεγάστηκαν η Τράπεζα της Ελλάδας και διάφορα άλλα καταστήματα και τράπεζες, όπου γίνονταν οι συναλλαγές. Γι’ αυτό και η περιοχή έγινε γνωστή ως “πλατεία χρηματιστηρίου”.

Στη Φράγκων στεγαζόταν η Οθωμανική Τράπεζα (το σημερινό κρατικό ωδείο) μέχρι την ανατίναξή της από τους Γεμιτζήδες ή Βαρκάρηδες το 1903. Στην ίδια περιοχή υπήρχαν πολλές εβραϊκές μικρές ιδιοκτησίες, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία (χάνια), εργαστήρια, όπως και αρκετά καταστήματα μουσουλμάνων. Η οδός Πάικου, όπου σήμερα βρίσκονται οι “4 εποχές”, είναι χαρακτηριστική, διότι δείχνει το πόσο στενοί ήταν οι δρόμοι την εποχή εκείνη. Η πυρκαγιά του 1917 κατέστρεψε ολοσχερώς (και) το φραγκομαχαλά, αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος διασώθηκε. Η κυβέρνηση Βενιζέλου είχε αναγγείλει την ανοικοδόμηση της πόλης βάσει του σχεδίου που εκπόνησε ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών Αλ. Παπαναστασίου με τη συγκρότηση της “Διεθνούς Επιτροπής Νέου Σχεδίου της Θεσσαλονίκης”, που είχε πρόεδρο τον Ερνέστο Εμπράρ. Το σχέδιο αυτό εφαρμόστηκε δυστυχώς μόνο στην Αριστοτέλους. Το 1926 το κτίριο της οικίας Αλλατίνη ανακαινίστηκε από το μηχανικό Μαξ Ρούμπενς και η ημερομηνία της ανακαίνισης διατηρείται μέχρι και σήμερα στη σιδερένια πόρτα του, στην οδό Συγγρού.

Με την εγκατάσταση των ναζί και την οριστική εξολόθρευση των Εβραίων άρχισε να φθίνει και η πολυπολιτισμική διάσταση της Φραγκογειτονιάς. Με το πέρασμα των χρόνων μετατράπηκε σε βιοτεχνική περιοχή με άπειρα πρατήρια ρούχων και ιδιαίτερα πουκαμίσων. Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση, καθώς βρισκόταν κοντά στην είσοδο της πόλης και αποτελούσε συχνό πέρασμα εμπόρων επισκεπτών. Η κρίση που έπληξε τις βιοτεχνίες τη δεκαετία του ’90 είχε ως αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής. Τώρα έχουν ξεμείνει ελάχιστα πρατήρια ρούχων, ενώ οι εγκαταλειμμένες αποθήκες μετατρέπονται σιγά σιγά σε μπαρ και φαγάδικα, δίνοντας στην παλιά Φραγκογειτονιά άλλο χαρακτήρα. “Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δικιά μας μελαγχολία”…. φωνάζει το ραδιόφωνο σε ένα εμπορικό κατάστημα στη Φράγκων και η μελωδία μοιάζει σαν ηχητική διαμαρτυρία στην εξέλιξη της περιοχής.

Οκτ 26, 2009

http://www.makthes.gr/index.php?name...icle&sid=46254
__________________
my photos :) www.flickr.com/photos/purpleroomguy
KouFa. no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links
Old October 26th, 2009, 01:27 PM   #2
KouFa.
grass.for.his.pillow
 
KouFa.'s Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Thessaloniki
Posts: 519
Likes (Received): 10

to poli mikro stenaki pou anaferetai einai einai auto:

http://www.flickr.com/photos/purpleroomguy/3229338126/

kai ena xaraktiristiko deigma ktiriou tis perioxis:

http://www.flickr.com/photos/purpleroomguy/3218061385/
__________________
my photos :) www.flickr.com/photos/purpleroomguy
KouFa. no está en línea   Reply With Quote
Old October 26th, 2009, 04:03 PM   #3
kostya
SSC Veteran
 
kostya's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 10,355
Likes (Received): 2188

Μεγάλωσα στην περιοχή. Πήγαινα στο 4ο γυμνάσιο λίγο πιο πάνω. Πάντα μου άρεσε αλλά πάντα είχε μια εικόνα παρακμής. Από την δεκαετία του 90 και μετά που την θυμάμαι. Η οικονομική κρίση την αποτελείωσε. Τώρα η μόδα με τα μπαρ γίνεται άλλη μια αρπαχτή. Όπως τα λαδάδικα, η άθωνος κλπ. Κρίμα πραγματικά.
kostya no está en línea   Reply With Quote
Old October 26th, 2009, 08:21 PM   #4
KouFa.
grass.for.his.pillow
 
KouFa.'s Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Thessaloniki
Posts: 519
Likes (Received): 10

dn simfwnw me to krima..
kai to oti tha pezodromithei einai mia poli kali arxi.
episis stin perioxi emfanizontai k polloi eleutheroi xwroi k kallitexnika ergastiria opws k studios gia ixografiseis .pou einai to kako se auto?
__________________
my photos :) www.flickr.com/photos/purpleroomguy
KouFa. no está en línea   Reply With Quote
Old October 26th, 2009, 09:38 PM   #5
kostya
SSC Veteran
 
kostya's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 10,355
Likes (Received): 2188

Το κακό είναι ότι θα παραμείνει μια -και καλά- εναλλακτική περιοχή στην συνείδηση του κόσμου και όχι ζωντανό κομμάτι του κέντρου. Με το κρίμα εννοούσα ότι αν τα μπαρ κάθε είδους είναι ο μοναδικός τρόπος αναβάθμισης της περιοχής τότε την κατσαμε. Θα ήθελα μια ποιοτική αναβάθμιση των γύρο περιοχών. Να ασχοληθεί και λίγο ο δήμος με αυτό το ξεχασμένο κομμάτι του κέντρου, να το αξιοποιήσει, να δώσει κίνητρα σε επιχειρήσεις να επενδύσουν, να γυρίσουν όσοι έχουν εγκαταλείψει την ζωή στο κέντρο. Ένα διαμέρισμα κάπου ψηλά δεν θα με χαλούσε καθόλου προσωπικα
kostya no está en línea   Reply With Quote
Old October 27th, 2009, 12:44 AM   #6
KouFa.
grass.for.his.pillow
 
KouFa.'s Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Thessaloniki
Posts: 519
Likes (Received): 10

k emena gamw..
exw diavasei oti oi palies viotexnies se ekeina ta merh ginontai diamerismata alla dn exw dei tpt tetoio apo konta
__________________
my photos :) www.flickr.com/photos/purpleroomguy
KouFa. no está en línea   Reply With Quote
Old February 4th, 2017, 11:34 PM   #7
jordangabe
Registered User
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 2
Likes (Received): 1

Μια από τις πιο ιδιαίτερες γειτονίες της πόλης !!!!
jordangabe no está en línea   Reply With Quote


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Related topics on SkyscraperCity


All times are GMT +2. The time now is 05:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us | privacy policy | DMCA policy

tech management by Sysprosium