daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Euroscrapers > Local discussions > Romania & Moldova > Development Forums > North–West Region > Cluj Metro Area

Global Announcement

SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info!

Reply

Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old November 21st, 2009, 10:47 PM   #21
silviubad
Registered User

silviubad's Avatar

Likes (Received): 0

Nici eu nu stiu bine motivul scoaterii panourilor electronice, cred ca pentru ca costau mult. @Alex-zebe, esti cumva si pe Tramclub?
silviubad no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old November 21st, 2009, 10:53 PM   #22
bgp
Registered User

bgp's Avatar

Likes (Received): 75

Quote:
Originally Posted by alex_zebe View Post
I'm biased when talking about trams because I love trams and I think that every big city should have them
Probably that's also what the administration thought when they introduced them.
I read some time ago in a newspaper that about 30 million euros (if I'm not mistaken) would be needed just to rebuild the whole track. That amount of money would be enough to buy new buses/trolleybuses to replace the trams and to replace all the city's old buses/trolleybuses. And when I hear them talking about building the new track in the Central Park....
bgp no está en línea   Reply With Quote
Old November 22nd, 2009, 09:36 PM   #23
Klausenburg
Registered User

Klausenburg's Avatar

Quote:
Originally Posted by bgp View Post
Probably that's also what the administration thought when they introduced them.
I read some time ago in a newspaper that about 30 million euros (if I'm not mistaken) would be needed just to rebuild the whole track. That amount of money would be enough to buy new buses/trolleybuses to replace the trams and to replace all the city's old buses/trolleybuses. And when I hear them talking about building the new track in the Central Park....
Most of the money will cone from the EU. And any I don't belive they will be able to move the tracks to central park...
Klausenburg no está en línea   Reply With Quote
Old November 22nd, 2009, 09:50 PM   #24
Klausenburg
Registered User

Klausenburg's Avatar

Quote:
Originally Posted by bgp View Post
I think that we'd probably be better off without any trams in Cluj. There are only about three lines anyway and they could be replaced by buses. Maybe in cities with wider streets trams are a good solution, but here I just think that they make the traffic worse. Also, rebuilding the whole track network and buying new, decent trams would be WAY more expensive than buying several buses.
Please tell me one thing: Most of the citites in Us done what you sugested above in 60's and 70's. Tram was replaced with bus, and bus was later discontinued. Now they are working hard to build new tram sistems (Seattle. Dallas, L.A., and so on). We should we get rid of the trams now? And trolleybus system is just what we call in romanian "struţo-camilă". In the developed world they are replacing trollzbuses and buses with trams an metro, lately...So why shoul we follow trends from 70's and 3'rd world ?
Klausenburg no está en línea   Reply With Quote
Old November 23rd, 2009, 01:06 AM   #25
alex_zebe
[ro] [/ro]

Likes (Received): 24

Quote:
Originally Posted by silviubad View Post
Nici eu nu stiu bine motivul scoaterii panourilor electronice, cred ca pentru ca costau mult. @Alex-zebe, esti cumva si pe Tramclub?
Am cont, dar nu postez.

by "The Oaks"

Last edited by alex_zebe; February 7th, 2010 at 06:40 PM.
alex_zebe no está en línea   Reply With Quote
Old November 23rd, 2009, 03:26 PM   #26
alex_zebe
[ro] [/ro]

Quote:
Originally Posted by silviubad View Post
Functioneaza panoul electric? Majoritatea utilajelor a transportului din Iasi au avut panoua electronice si au fost scoase.
Tocmai am vazut primul Agora articulat prin oras si am observat ca avea panou de-ala clasic in locul celui electric. Mi se pare ciudat, la celelalte Agora (Irisbus) functioneaza cele electrice.

by "The Oaks"
Old November 23rd, 2009, 05:21 PM   #27
bgp
Registered User

bgp's Avatar

Likes (Received): 75

Quote:
Originally Posted by Klausenburg View Post
Please tell me one thing: Most of the citites in Us done what you sugested above in 60's and 70's. Tram was replaced with bus, and bus was later discontinued. Now they are working hard to build new tram sistems (Seattle. Dallas, L.A., and so on). We should we get rid of the trams now? And trolleybus system is just what we call in romanian "struţo-camilă". In the developed world they are replacing trollzbuses and buses with trams an metro, lately...So why shoul we follow trends from 70's and 3'rd world ?
Why did they discontinue them?
You may be right, but i think that extending the tram network (today we can't even call it a network) cannot be done too soon because of the narrow streets packed with cars. Maybe if there would be A LOT of subterranean parking spaces in the city, building a large tram network would be a good idea. I just hate seeing trams running alongside of cars. Also, streets with access only for trams and pedestrians could be a solution.
bgp no está en línea   Reply With Quote
Old January 4th, 2010, 09:33 PM   #28
joseltau
Registered User

Thumbs up Transportation Map

At last we have a kind of modern transportation route map, it's very clear. Thanks to the authors...

http://www.harta-ratuc-cluj-napoca.netai.net/

joseltau no está en línea   Reply With Quote
Old February 3rd, 2010, 03:23 PM   #29
alex_zebe
[ro] [/ro]

Metropola ar putea avea propria regie de transport

Quote:
Un sistem integrat de transport public în comun ar avantaja comunităţile mici din metropolă, apreciază administraţia judeţeană, care se pregăteşte să ceară schimbarea legislaţiei în acest sens.

Nemulţumirile legate de societăţile care asigură transportul public în zonele rurale şi-ar putea găsi soluţia printr-un sistem integrat metropolitan de transport care să poată fi controlat şi de la nivelul primăriilor.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Radu Bica, afirmă că sunt trei variante ce ar putea fi luate în calcul. Prima: zona metropolitană ar putea avea propria regie de transport public de călători. A doua: la nivel de metropolă ar putea fi înfiinţată o societate pe acţiuni care să asigure acest serviciu. A treia variantă: licitaţia privind angajarea societăţilor de transport în comun să se desfăşoare la nivel de metropolă, dar cu participarea primăriilor.

ZIUA de CLUJ a relatat în mai multe rânduri despre problemele legate de firmele care asigură în judeţ serviciul de transport în comun. Pentru aceste firme, miza - pe lângă veniturile colectate din bilete - a fost şi rămâne cu atât mai mare cu cât administraţiile locale scot anual sume importante din buget pentru a asigura gratuitate la transport pentru unele categorii sociale.

Tocmai din acest motiv, primarii sunt nemulţumiţi - banii provin din bugetele lor, dar nu au nici un control în ce priveşte desemnarea societăţilor care asigură serviciul de transport. “E ca şi cum îţi intră un străin în casă, iar tu nu ştii nimic. Nu înţeleg ce treabă au autorităţile centrale să ne desemneze nouă firmele care să ne asigure transportul. E firesc să nu îmi convină. Iar, dacă sunt probleme, oamenii la Primărie se plâng, nu se duc să-i caute pe reprezentanţii firmei care sunt pe undeva prin Piteşti. Sistemul acesta ar trebui descentralizat, ca, de altfel, toate celelalte sarcini”, susţine primarul din Apahida, Ionel Fărcaş.

Acesta a precizat că an de an a alocat 150.000 de lei doar pentru transportul gratuit al elevilor care vin la Cluj-Napoca şi alţi 62.000 de lei pentru pensionari.

Primarul din Baciu, Ioan Pop, este şi mai revoltat. El susţine că transportul pentru comuna sa este asigurat de regia Primăriei Cluj-Napoca (Regia Autonomă de Transport Urban Călători – RATUC).

“Tocmai ne-au anunţat că ne-au mărit preţul unei călătorii de la 1,50 lei la 2,50 lei. Asta este inacceptabil. Pentru că RATUC nu face decât să vină trei staţii în plus din municipiul Cluj-Napoca, iar pentru aceste trei staţii vrea să ne ia aproape dublu. Nu voi accepta aşa ceva şi vreau să-i anunţ că sunt pregătit să ies din metropolă dacă nu se rezolvă nimic”, a spus pirmarul Ioan Pop.

El a precizat că RATUC a încasat de la administraţia comunei Baciu cel puţin 100.000 de lei. “Legea nu mă avantajează deloc. Până acum aş fi putut să achiziţionez singur un autobuz care să ne asigure transportul. Nu am voie să cumpăr nimic la bucată. Am avut bani pentru o maşină de deszăpezire, dar tot n-am putut cumpăra pentru că legea nu-mi permite. Aş vrea să ne asociem cu alte comune pentru a organiza o regie proprie care să ne asigure transportul în comun, dar degeaba, pentru că ar trebui să adunăm minim 30.000 de locuitori. Aşa că stăm la mâna lor. Le dăm banii, iar ei nu fac nimic pentru noi. Aşa încât, dacă tot nu sunt ajutat în nici un fel, ies din metropolă. Nu mai am de ce să mai rămân”, a spus Ioan Pop.

Edilul din Floreşti, Ioachim Vancea, se declară mulţumit pe moment de modul în care este asigurat serviciul de transport în comun. Totuşi, el crede că pe viitor ar fi mai bine dacă primăriile ar putea controla licitaţiile pentru traseele de transport. “Noi nu am primit cine ştie ce reclamaţii grave legate de transportatorul care ne asigură principala rută, Cluj-Napoca - Floreşti. însă ar fi bine dacă s-ar reuşi să se rezolve ca pe viitor să fim parte la licitaţiile care se organizează în acest sens. Ştiu că din 2011 contractele actuale expiră, iar la nivelul Asociaţiei Zona Metropolitană se discută despre implementarea unui sistem integrat de transport public în comun, care să ne avantajeze şi pe noi”, a spus Vancea.

Vicepreşedintele CJ, Radu Bica, a precizat că deocamdată nu are cum să intervină în contractele semnate cu societăţile care asigură transportul în comun, dat fiind faptul că firmele au câştigat o licitaţie publică.

“Toată lumea îşi doreşte să asigure acest serviciu pentru că sunt bani buni pe care administraţiile locale îi scot la bătaie. însă legea e foarte clară deocamdată. Dacă nu am avut sesizări grave, iar transportatorii şi-au făcut treaba, nu avem cum să-i scoatem pentru că aşa decidem noi, pe anumite rute. Licitaţiile s-au decis în 2008, la Bucureşti, de către Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale. Pe baza unor criterii care vizau gradul de confort oferit, tipul de proprietate a autovehiculelor, vechimea parcului auto şi nu numai, au fost desemnate firmele pe care le avem acum.

Degeaba au mai venit reprezentanţii RATUC că vor să intre pe o anumită rută, nu avem ce face nici pentru ei, nici pentru alţii, asta dacă vrem să nu ajungem să plătim daune. Din 2011 vom putea, într-adevăr, să propunem modificarea legislaţiei, însă părerea mea este că ar trebui să o facem în aşa fel încât să avantajăm comunităţile din mediul rural. Aşa cum s-a procedat la Bucureşti, pentru că acolo s-a aplicat deja proiectul de transport în zona metropolitană, putem proceda şi noi”, a spus Bica.

Acesta a identificat şi trei posibilităţi. “La nivel de CJ, cu acordul primăriilor, sau la nivelul Asociaţiei Zona Metropolitană, putem elabora un proiect care să vizeze implementarea unui sistem integrat de transport public în comun. Iar pentru că metropola asigură numărul necesar de populaţie, se poate forma o regie autonomă de transport. Ar putea fi realizată şi o societate pe acţiuni în sensul acesta. Iar dacă nu ne putem pune de acord, se va putea rămâne la varianta licitaţiei pentru angajarea unor firme private, cu posibilitatea ca noi şi primăriile să impunem criteriile de selecţie”, a completat vicepreşedintele Bica.

by "The Oaks"
Old February 7th, 2010, 05:36 PM   #30
dorin_zlx
Registered User

dorin_zlx's Avatar

Apropo de "noile" Agora articulate, este oare vre-o sansa sa scapam de penibilismul stickerelor de Franta si nu numai la acestea articulate si la celelalte Renault din Franta ? Is jenante, era cate un bus mai de mult care avea harta din paris inauntru si ruta lui veche, nu stiu daca vede cineva in asta o mandrie da.... chiar nu are de ce sa fie )
dorin_zlx no está en línea   Reply With Quote
Old February 8th, 2010, 08:49 AM   #31
gattone
Extended Holiday

Likes (Received): 174

Bagi castile in urechi, pui muzica frantuzeasca si iti imaginezi ca esti in Paris
gattone no está en línea   Reply With Quote
Old February 8th, 2010, 08:51 PM   #32
silviubad
Registered User

silviubad's Avatar

Quote:
Originally Posted by gattone View Post
Bagi castile in urechi, pui muzica frantuzeasca si iti imaginezi ca esti in Paris
Buna idee si pentru noi iesenii care dispunem de Renault R312 aduse tot de la Paris.
Old February 9th, 2010, 04:07 PM   #33
alex_zebe
[ro] [/ro]

Parizienii le testeaza doar, pentru noi. Ei is un fel de cobai.

by "The Oaks"
Old February 12th, 2010, 10:20 AM   #34
alex_zebe
[ro] [/ro]

Tramvaie Siemens pentru clujeni

Quote:
Conducerea Regiei Autonome de Transport Urban Călători este interesată să achiziţioneze garnituri modernizate în România, dacă acestea au calitate şi preţuri bune.

Constructorul german de material rulant Siemens vrea să vândă Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC) noul model de tramvai produs în parteneriat cu Astra Vagoane Călători. Preţul modelului Imperio va fi cu 30% sub cel al pieţei, iar prototipul va fi prezentat peste şase luni.

Siemens intenţionează să prezinte noul model oficialilor RATUC pentru reînnoirea parcul clujean după ce va scoate pe piaţă prototipul fabricat pe linia de asamblare a Astra, dar utilizând propria tehnologie. Compania arădeană va investi şase milioane de euro pentru fabricarea tramvaiului Imperio, destinat pieţei româneşti, primul urmând să fie scos peste şase luni.

“Vrem să participăm la licitaţiile pe care autorităţile clujene le vor organiza pentru înnoirea parcului de tramvaie. Intenţionăm să vindem produsele noastre celor mai importante oraşe din ţară unde există acest tip de transport. Vom scoate primul tramvai în trimestrul trei, după care vom discuta cu reprezentanţii localii. Parcurile din ţară nu au fost înnoite de cel puţin 20 de ani, de aceea ne aşteptăm ca modelele noastre să trezească interes”, a explicat Alexandru Truţă, director general al Astra Vagoane Călători. Preţul unei garnituri nu a fost stabilit, dar va fi cu 30% sub cel al pieţei.

RATUC va achiziţiona tramvaie noi după ce va finaliza modernizarea liniei de 25,8 km, investiţia ridicându-se la 40 de milioane de euro. “Am pregătit deja dosarul pentru accesarea fondurilor europene necesare pentru modernizarea liniei de tramvai, după care vom începe reînnoirea parcului. Ca operator de transport suntem interesaţi să cumpărăm tramvaie noi, mai ales dacă vor fi asamblate în România. Dacă ne va conveni calitatea şi preţul garniturilor, vom cumpăra de la ei”, a spus Liviu Neag, director al RATUC. Clujul are o capacitate de exploatare pentru 40 de garnituri, simple sau dublu articulate.

Anul trecut regia a achiziţionat cinci garnituri recondiţionate, de provenienţă germană, de la societatea de transport din Potsdam, la 20.000 de euro bucata. “Este vorba despre o soluţie alternativă, de tranziţie, până când se va moderniza linia de tramvai din municipiu. Un tramvai nou costă 20 de milioane de euro, iar tot proiectul nostru de modernizare a şinelor de tramvai costă 40 de milioane”, a declarat primarul Sorin Apostu.

Germanii sunt prezenţi la Cluj-Napoca în mai multe sectoare. Divizia austriacă a Siemens s-a ocupat de modernizarea şi de extinderea sistemului de iluminat public al municipiului. Valoarea contractului este de 12 milioane şi se întinde pe 15 ani. Siemens a colaborat şi cu reparatorul de material rulant feroviar Remarul 16 Februarie. De asemenea, Regionala CFR Călători Cluj are în proiect amenajarea în depoul clujean a unei hale pentru întreţinerea automotoarelor Desiro-Siemens din zona Transilvaniei de Nord, aşa cum există pentru alte tipuri de locomotive.

22 de ani

are cel mai bătrân tramvai aflat în circulaţie în Cluj-Napoca, nouă mijloace de transport datând din perioada 1987-1989. Cele mai noi sunt din 2002.

Daca vor arata cum pretind ei ca arata...

by "The Oaks"

Last edited by alex_zebe; February 12th, 2010 at 10:30 AM.
Old February 12th, 2010, 12:54 PM   #35
v_florin
Registered User

v_florin's Avatar

Likes (Received): 37

Ce tramvaie din 2002 are Clujul?
v_florin no está en línea   Reply With Quote
Old February 12th, 2010, 08:39 PM   #36
alex_zebe
[ro] [/ro]

Habar nu am , si eu m-am mirat. Se poate sa fie vorba de tramvaiele second din Germania, dar putin probabil, alea par mai vechi.

by "The Oaks"
Old February 12th, 2010, 09:04 PM   #37
silviubad
Registered User

silviubad's Avatar

Au fost aduse 16 Tatre T4D (numere de parc 61,61,63,64,65,66,67,68,69,70,71,72,73,74,75,76) de la Magdenburg in 2002.
PS: Unele tatre au avut si remorca, 76 a fost pe urma casat.

Last edited by silviubad; February 12th, 2010 at 09:13 PM.
Old February 12th, 2010, 11:54 PM   #38
alex_zebe
[ro] [/ro]

Au fost aduse in 2002, n-au fost fabricate atunci.

by "The Oaks"
Old February 13th, 2010, 12:29 AM   #39
silviubad
Registered User

silviubad's Avatar

Quote:
Originally Posted by alex_zebe View Post
Au fost aduse in 2002, n-au fost fabricate atunci.
Si eu ce am spus?
Old February 13th, 2010, 01:41 PM   #40
alex_zebe
[ro] [/ro]

Exact aceeasi chestie. Eu vroiam sa spun ca in articol se vorbeste de niste tramvaie fabricate in 2002, nu aduse atunci.

by "The Oaks"

Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules