|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|
#41 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
Am inteles. Eu am publicat aceste informatii cu ajutorul forumului Tramclub. Nu am vazut la Cluj tramvaie fabricate in 2002, ci aduse in acel an.
|
|
|
#42 |
|
Registered User
|
Exista ceva planuri pentru inlocuirea troleelor vechi? Cred ca doar Clujul mai are asemenea relicve dintre orasele mari. Sunt oribile, m-am saturat deja de ele.
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Registered User
Likes (Received): 7
|
|
|
|
|
|
|
#44 | ||
|
[ro] [/ro]
Likes (Received): 24
|
Salut! Nu stiu sa fi aparut ceva...
In alta ordine de idei: Quote:
Quote:
Last edited by alex_zebe; October 28th, 2010 at 04:33 PM. |
||
|
|
|
|
|
#45 |
|
[ro] [/ro]
Likes (Received): 24
|
Clujul are, incepand de astazi, doua troleibuze antifurt, dotate cu camere video. Primaria municipiului Cluj-Napoca a achizitionat, in urma unei licitatii, doua troleibuze noi in valoare de 640.000 de euro, produse de Astra Arad. Masinile sunt dotate cu cate cinci camere video, doua exterioare, doua interioare si una pentru directia de mers.Primele doua, sa speram ca mai urmeaza si altele. Se pare ca au trecut de la Agora la Citelis, e ok avand in vedere faptul ca Citelis e evolutia vechiului model.
|
|
|
|
#46 |
|
Registered User
Likes (Received): 275
|
Sunt ok...dar sper ca sistemul audio sa fie mai bun decat la celelalte Trolee de la Astra, care e penibil, si sa nu ploua in ele,cum se intampla in unele dintre vechiul model.Sistem antifurt, nu-i prea vad rostul in fine. Sper sa schimbe rablele de prin oras.
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Registered User
|
Un articol mai vechi, pe care l-am citit in urma cu cativa ani, si care nu cred ca se va mai realiza vreodata.
MONORAIUL DIN VIS Ideea introducerii la Cluj a unui vehicul suspendat de-a lungul Someşului a rămas nefinalizată. Vehiculul electric ar fi trebuit să parcurgă distanţa Mănăştur-Platforma Industrială în doar 15 minute La mijlocul anilor '70, un proiect curajos, unic în România, lua naştere în Cluj. Acesta ar fi asigurat transportul locuitorilor din Mănăştur spre zona industrială a oraşului, cunoscută şi sub numele de platforma CUG. Revoluţionar pentru acele vremuri, proiectul prevedea construirea unui tren uşor de suprafaţă şi a unei linii duble de cale ferată amplasată pe cursul Someşului. După aproape patru ani de studii şi cercetări, ideea monoraiului a fost abandonată. Deşi, iniţial, conducerea politică a judeţului agrease proiectul, din cauza costurilor mari, capii comunişti ai judeţului n-au mai avut tăria de a-l susţine la Bucureşti. TRANSPORT CU ROM-U-LIN La proiect au lucrat renumiţi specialişti de la patru institute de profil din ţară, printre care s-a numărat şi clujeanul Aurel Buteanu, pe atunci directorul Intreprinderii Judeţene de Transport Local (IJTL) Cluj. "Se punea problema rezolvării transportului în comun de mare capacitate, iar soluţia propusă a fost vehiculul electric de tip Rom-U-Lin. În 1975, Ceauşescu a fost în vizită la Electroputere Craiova. Acolo a văzut primul model de vehicul liniar Rom-U-Lin 1 şi a fost foarte încântat. După acea vizită, se pare, s-a născut ideea monoraiului la Cluj", îşi aminteşte fostul director. Introducerea monoraiului a fost discutată şi în alte oraşe cu o populaţie şi dimensiuni apropiate de cele ale Clujului - Timişoara, Craiova, Iaşi. Cu toate acestea, doar Clujul, atunci în plină ascensiune economică, a intrat în cărţi, având susţinerea conducerii Consiliului Popular Judeţean. ABANDONUL "Monoraiul era un proiect grandios, fiind gândit pentru a transporta oamenii la locurile lor de muncă. Au fost multe obstacole. Costurile investiţiei, cel mai important motiv, erau imense", explică Nicolae Beuran, fost vicepreşedinte al Consiliului Popular Judeţean Cluj. Totuşi, proiectul a fost abandonat în vara anului 1980 şi n-a mai fost cuprins în investiţiile pentru planul cincinal 1981-1985. Directorul tehnic al GIGCL Cluj, Ioan Donisanu, a pus o rezoluţie prin care cerea să se renunţe la proiectul monorai. "Am discutat cu tov. Leucuţia (şeful Comitetului pentru Consiliile Populare - n.r.) şi nu cred că este momentul să dăm drumul unei astfel de acţiuni. Tov. Leucuţia a dat indicaţii să demarăm proiectul pentru tramvai, care figurează în planul cincinal 1981-1985". Astfel s-a încheiat odiseea unui proiect care a ajuns să fie văzut doar în schiţe şi planşe. Chiar dacă a fost abandonat, proiectul n-a fost cu totul inutil. În 1986, studiile de fezabilitate au fost "preluate" şi folosite la realizarea actualei linii de tramvai. Fostul director al IJTL, Aurel Buteanu, a fost unul dintre susţinătorii cei mai fervenţi ai proiectului Investiţie de 1.144 miliarde de lei Monoraiul era un vehicul nepoluant, cu motor liniar, acţionat electric. Construcţia vagoanelor era realizată la Electroputere Craiova, acolo unde a şi fost testat prototipul. Punerea în practică a proiectului ar fi implicat o investiţie de 699,7 milioane de lei (în anul 1979), adică 28,89 milioane de euro, suma actualizată fiind 1.144, 4 miliarde de lei. Din aceşti bani, construcţia căii proprii (estacade, reţeaua de contact, staţii, bare de întreţinere etc.) era estimată la 500 de milioane de lei (20,6 mil. euro). Proiectul prevedea ca zona industrială să lege cartierul Mănăştur prin 12, 5 km de cale ferată dublă, pe care ar fi circulat 33 de vehicule monorai. Fluxul preluat de monorai ar fi fost de 15.300 de călători/oră/sens, vehiculul circulând cu o viteză medie de 50 km/oră. Durata unei curse Mănăştur-zona industrială era estimată la 30 de minute tur-retur. Mănăştur via B-dul Muncii Traseul monoraiului începea din cartierul Mănăştur (str. Bucium) - cale la sol pe str. Primăverii până în nodul Calvaria, continua pe estacada peste Parcul Rozelor şi peste Someş, până la Hotelul Napoca. De aici, ruta continua pe sol spre str. Dragalina-Dacia-Traian, până la intersecţia cu Fabrica de spirt. Din acest punct, monoraiul urca din nou pe estacadă, deplasându-se pe malul stâng al Someşului până la podul CFR de la intersecţia Karl Marx cu Oaşului. Trecea peste al doilea pod peste Someş, tot pe estacadă, pe str. Răsăritului - str. Fabricii de zahăr, având cap de linie pe B-dul Muncii. Sursa: http://old.clujeanul.ro/articol/ziar...-din-vis/1048/ |
|
|
|
|
|
#48 |
|
Registered User
|
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
De ce nu se renunta la liniile de tramvai 100 si 101 ? Practic este tot linia 102, numai ca injumatatita in doua !
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
Registered User
|
Cred ca din cauza faptului ca linia ar fi foarte lunga (vreo 12 km) si daca se strica un tramvai pe undeva se blocheaza absolut tot, cum nu de putine ori se intampla.
|
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Registered User
Likes (Received): 74
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Moderator
Likes (Received): 69
|
Si galeria canta: Imperio, Imperio.
|
|
|
#53 |
|
Registered User
Likes (Received): 74
|
![]() Exact! |
|
|
|
|
|
#54 |
|
Registered User
|
Dar nu la 1,2 milioane de euro bucata.... avand in vedere ca Imperio costa cam 1,7 mil. cel mai ieftin, altele sar de 2.
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Registered User
Likes (Received): 689
|
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Registered User
|
Se stie sigur acest lucru? Fiindca cele fabricate la Arad sint in parteneriat cu Siemens si-s chiar faine.
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
Registered User
|
Deocamdata nu se stie nimic, trebuie sa fie o licitatie, poate nu va castiga Astra, si la acel pret nu prea cred oriunde ar fi produse. Ar fi bine sa se achizitioneze, dar sa nu fie doar o campanie electorala.
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
Registered User
|
Clar e si cu scop electoral. Deja au aparut afise in mijloacele de transport in comun cu noul tramvai. Insa teoretic el ar trebui deja sa ruleze pe portiunea Manastur-Gara inainte de alegeri
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
Registered User
|
Foarte bine ca reabiliteaza linia in Cluj, ca era un dezastru. Abia astept sa vad si eu noile tramvaie, dar nu stiu daca o sa fie Imperio, avand in vedere ca e gata doar prototipul tramvaiului, va mai dura pana se vor construi in serie. Iar la Arad se vor construi cele pentru ecartament ingust, pentru ecartamente normale vor fi cele construite de URAC Bucuresti, mai este deci cale destul de lunga pana acolo.
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Registered User
|
Credeti ca am avea vreo sansa sa vedem o linie de metrou in Cluj ?
|
|
|
|
![]() |
| Thread Tools | |
| Display Modes | Rate This Thread |
|
|