daily menu » rate the banner | guess the city | one on one

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Zagranica

Reply

Thread Tools Display Modes
Old November 8th, 2009, 12:41 AM   #41
zakrzemarski
d. marian1989

zakrzemarski's Avatar

Likes (Received): 18

Boję się tylko, że Rumunia nie przeżyje takiego szoku. Zresztą z tego co wiem, to sami Mołdawianie za bardzo nie chcą być przyłączani do Rumunii, nie mówiąc już o mieszkańcach Naddniestrza.
A co do zdjęć, to na pewno negatywna percepcja jest potęgowana przez nie najlepszą aurę, więc z tymi komentarzami bym trochę uważał. Poza tym nie wiemy jakie części miasta są przedstawione na zdjęciach. Przecież gdyby ktoś wrzucił zdjęcia z samej Woli, czy Pragi Północ (które są relatywnie blisko centrum miasta), bez wiedzy o tym jak wyglądają bardziej reprezentacyjne części miasta, to nasze wyobrażenie o Warszawie jako o całości również nie byłoby najlepsze.
Oczywiście, żeby nie było, nie zamierzam porównywać tych dwóch miast, bo to tak, jakbym Warszawę zestawiał z Paryżem . Chodzi mi tylko o to, że niekoniecznie wszystko musi wyglądać tak jak na tych zdjęciach.

Poza tym z niecierpliwością czekam na kolejne fotki . Jestem bardzo ciekaw. W tym roku byłem niedaleko Mołdawii, jechałem praktycznie przy samej granicy ukraińsko - mołdawskiej, ale niestety nie miałem czasu, żeby tam zajrzeć , a lubię takie "egotyczne" miejsca .
zakrzemarski no está en línea   Reply With Quote

Sponsored Links

Old November 8th, 2009, 01:08 AM   #42
madolski
dumny mizantrop

madolski's Avatar

Likes (Received): 0

Bieda też może być sexy. Niestety tam nie jest...

Like old hookers and bad architecture, eventually you get respectable (Jerry Garcia)
madolski no está en línea   Reply With Quote
Old November 8th, 2009, 01:36 AM   #43
Iluminat
Registered User

Likes (Received): 93

Quote:
Originally Posted by _koriat_ View Post
e... masakra, a nie miasto. jest tam choć kawałek jakiegoś normalnego śródmieścia? jakieś kamienice, bulwary, reprezentacyjne gmachy? :o
Jest tam trochę ciekawych budynków... przynajmniej dla mnie
http://www.skyscrapercity.com/showpo...&postcount=111
Iluminat no está en línea   Reply With Quote
Old November 8th, 2009, 01:38 AM   #44
manujoao
Misie zapakowane?

manujoao's Avatar

Likes (Received): 2

Quote:
Originally Posted by Iluminat View Post
Odzywam po twoim secie panie Iluminat, najbardziej spodobal mi sie hotel Kossmoss. W takim razie czekamy na lepsze zdjecia moldawskiej stolycy
wondering if they'll find and if they'll recognise it if they do
manujoao no está en línea   Reply With Quote
Old November 8th, 2009, 12:13 PM   #45
Maurycy
Dream on!

Maurycy's Avatar

Likes (Received): 61

czekam na jakieś zdjęcia które przekonałyby mnie do stołeczności Kiszyniowa (budynki rządowe, gmachy, jakis odpowiednik centrum?), bo na razie niestety wyglada to jak prowincjonalna niezwykle biedna i zaniedbana dziura gdzies na rubiezach...,a na pewno miasto ma swoją lepszą stronę.
Maurycy no está en línea   Reply With Quote
Old November 8th, 2009, 12:26 PM   #46
DJP
Registered User

DJP's Avatar

To ja wrzuce kilka zdjec "cywilizowanego" Kiszyniowa (juz je kiedys wrzucalem w watku o architekturze ZSRR.

Hotel Cosmos

Hotel National

Siedziba rzadu

DJP no está en línea   Reply With Quote
Old November 8th, 2009, 04:10 PM   #47
Champion
Registered User

Spokojnie, zdjęcia z lepszej części miasta również będą. Niestety większość miasta wygląda tak jak na fotkach. Nie są one tendencyjne. Wraz z kolejnymi setami będziemy zbliżać się do bulwaru Stefana Cel Mare i dzielnicy rządowej. Później będziecie mieli okazję zobaczyć jak wygląda mołdawska prowincja i tradycyjna zabudowa mołdawskiej wsi. Będzie dosyć ciekawie. Następny set być może już dzisiaj.
Champion no está en línea   Reply With Quote
Old November 8th, 2009, 04:37 PM   #48
Champion
Registered User

Quote:
Originally Posted by subs View Post
O co chodzi z tymi latarniami? Ulice nie są oświetlone? To jakiś lokalny, odosobniony przypadek czy tak jest wszędzie?
Świetny set, fotki lekko przygnębiające, ale bardzo ciekawe.
Cóż, infrastruktura drogowa w Kiszyniowie jest w nienajlepszym stanie. Oczywiście nie wszystkie latarnie wyglądają ale takie zniszczone też sie zdarzają, a co więcej duża część ulic, szczególnie tych bocznych w ogóle nie posiada oświetlenia. Kiszyniów po zmroku jest po prostu bardzo słabo oświetlony. Pamiętam, że była to jedna z rzeczy które mnie bardzo dziwiły.
Old November 8th, 2009, 04:48 PM   #49
Champion
Registered User

Idziemy dalej. Zaczyna robić się nieco bardziej miejsko. Pojawiają się uliczki z pierzejową zabudową.

Last edited by Champion; November 13th, 2009 at 01:30 AM.
Old November 8th, 2009, 09:44 PM   #50
_koriat_
tararam!

_koriat_'s Avatar

Likes (Received): 75

Quote:
Originally Posted by Iluminat View Post

Hm... to u ciebie może i wygląda bardziej miejsko, ale dla mnie równie odpychająco. Pojedyncze rzeczy nawet fajne, ale to nagromadzenie wielkich bloków... ała
A jest w Mołdawii jakieś takie klasyczne ładne miasto? Takie z zabytkami, i w ogóle? Przecież to raczej historyczna okolica.
_koriat_ no está en línea   Reply With Quote
Old November 9th, 2009, 09:49 AM   #51
Champion
Registered User

Zablokowali mi konto na fotosiku. Czy orientujecie się może czy serwis imageshack.us jest bezpłatny??? Postaram się przerzucić zdjęcia na inne konto.
Old November 9th, 2009, 12:52 PM   #52
_koriat_
tararam!

_koriat_'s Avatar

Likes (Received): 75

imo najwygodniejszy jest iv.pl aczkolwiek nie wiem, jakie oni mają limity.
_koriat_ no está en línea   Reply With Quote
Old November 9th, 2009, 04:42 PM   #53
Perun
Registered User

Perun's Avatar

Likes (Received): 19

Quote:
Originally Posted by Champion View Post
Zablokowali mi konto na fotosiku. Czy orientujecie się może czy serwis imageshack.us jest bezpłatny??? Postaram się przerzucić zdjęcia na inne konto.
imageshack.us jest całkowicie bezpłatny, nie trzeba się rejstrować, możesz wrzucać ile zdjęć chcesz bez żadnych limitów transferu. Dlatego zdecydowanie polecam się przerzucić na niego, z beznadziejnego Fotosika
Old November 9th, 2009, 07:15 PM   #54
Serodczanin
Registered User

Quote:
Originally Posted by zakrzemarski View Post
Oczywiście, żeby nie było, nie zamierzam porównywać tych dwóch miast, bo to tak, jakbym Warszawę zestawiał z Paryżem .
O nie nie. Nie podoba mi się to zdanie. Sugerujesz, że Warszawa, to jednak słabiak? To chyba nie jest prawda !?
Serodczanin no está en línea   Reply With Quote
Old November 9th, 2009, 08:42 PM   #55
Champion
Registered User

Na razie wrzucam kolejny set, a stare zdjęcia będę sukcesywnie przenosił na nowy serwer.

Zaczynają się lepsze rejony miasta

Last edited by Champion; November 9th, 2009 at 08:56 PM.
Old November 9th, 2009, 08:50 PM   #56
zakrzemarski
d. marian1989

zakrzemarski's Avatar

Quote:
Originally Posted by Serodczanin View Post
O nie nie. Nie podoba mi się to zdanie. Sugerujesz, że Warszawa, to jednak słabiak? To chyba nie jest prawda !?
Mieszkam całe życie w Warszawie, kocham to miasto, naprawdę, ale no umówmy się, jednak Paryż, to zupełnie inna liga, i tu nie ma za bardzo co porównywać (tak jak trudno jest w jakikolwiek sposób porównywać Chisinau do Warszawy ).
Old November 9th, 2009, 08:53 PM   #57
HS
I am the passanger

Likes (Received): 67

Straszne jest to, że słowo "lepsze" opisuje tu dzielnicę wyglądającą jak Praga Północ, Ołbin czy Szopienice po wyburzeniu wartościowej zabudowy.

Nie da się ukryć, ze Kiszyniów nigdy mekką dla turystów nie będzie, ale jednak te straszne zaniedbanie miasta razi w oczy. W Polsce w centrum miasta porządne chodniki były nawet podczas kryzysu gospodarczego lat 80-tych i niekontrolowanego rozwoju lat 90-tych. A tutaj wszechobecny chaos - urbanistyczny, ale ma się też wrażenie, że społeczny.
Old November 9th, 2009, 09:15 PM   #58
Serodczanin
Registered User

Quote:
Originally Posted by zakrzemarski View Post
Mieszkam całe życie w Warszawie, kocham to miasto, naprawdę, ale no umówmy się, jednak Paryż, to zupełnie inna liga, i tu nie ma za bardzo co porównywać (tak jak trudno jest w jakikolwiek sposób porównywać Chisinau do Warszawy ).
A niby dlaczego inna liga? Czego niby Warszawie takiego brakuje (z wyjątkiem obwodnicy, która właśnie powstaje)?
Serodczanin no está en línea   Reply With Quote
Old November 9th, 2009, 09:45 PM   #59
lukaszek89
Registered User

lukaszek89's Avatar

Likes (Received): 305

na mnie Paryż nie zrobił specjalnego wrażenia... A Kiszyniów... no cóż, może kiedyś przyjdą lepsze czasy dla tego miasta...
Old November 9th, 2009, 09:46 PM   #60
zakrzemarski
d. marian1989

zakrzemarski's Avatar

Chyba nie ma co tutaj rozbijać wątku o Chisinau dywagacjami nt miejskości Warszawy, chyba autor wątku nie byłby tym zachwycony, a moderatorzy tym bardziej .

Warszawa zawsze była innym miastem, jej zabudowa i struktura miejska kształtowała się w zupełnie innych okolicznościach historyczno - kulturowych niż miało to miejsce w przypadku Paryża, zatem jakiekolwiek porównania są tutaj nie na miejscu. Poza tym odbiór miasta jest w dużym stopniu kwestią subiektywną, jedni uwielbiają modernistyczną Brasilię, a inni mogliby w nieskończoność nurkować w morzu paryskich kamienic. Nie potrzebnie zaczynałem, mea culpa, EOT etc. .

Pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia! Jakbyś mógł, to wrzuć te poprzednie na imageshacka .

Last edited by zakrzemarski; November 9th, 2009 at 09:52 PM.

Reply

Tags
chisinau_photo, mołdawia

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules