|
|
|
| daily menu » rate the banner | guess the city | one on one |
|
|||||||
| Śląsk Dolnośląskie, Opolskie, Śląskie |
| Global Announcement |
|
SkyscraperCity needs your help to do some house cleaning! please click here for more info! |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#81 |
|
Registered User
Likes (Received): 2
|
taką ciekawostkę znalazłem... z '09 roku.
http://www.bibula.com/?p=13266
Najbogatsze złoże złota w Europie znajduje się w Polsce. Niestety, u jubilera jeszcze długo nie będzie można kupić biżuterii z kruszcu spoczywającego pod ziemią na Dolnym Śląsku. Co gorsza, w tym roku prezenty ze złota są znacznie droższe niż w zeszłym. Wszystkiemu winne niepewne czasy. Zespół geologów pod kierownictwem prof. Stanisława Speczika (dziś prezesa KGHM) odkrył złoże złota w rejonie kopalni Polkowice-Sieroszowice, należącej do miedziowego koncernu. Jego zasobność specjaliści oceniają na ponad 80 ton. To europejski rekord. – Zasoby występują wraz z platynowcami poniżej horyzontu miedzionośnego, głęboko pod powierzchnią. Jest to najbogatsze złoże na naszym kontynencie, ale nie jest jeszcze eksploatowane – mówi Dariusz Wyborski, rzecznik prasowy KGHM. Sięgnięcie do skarbów ziemi nie jest jednak łatwe. Wydobywanie złota z dużej głębokości jest po prostu drogie. KGHM zwiększy jednak produkcję tego kruszcu w tym roku. – Będzie to głównie efekt wyższej produkcji miedzi – wyjaśnia Dariusz Wyborski. Koncern odzyskuje złoto w procesie wytwarzania miedzi elektrolitycznej. W 2001 r. KGHM sprzedał 349 kg czystego kruszcu (18 kg mniej niż rok wcześniej). Gdyby kiedyś skorzystał z niedawno odkrytego złoża, mógłby zasilać rynek znacznie większą ilością pożądanego metalu. Jest tylko pytanie: Czy eksploatacja będzie miała ekonomiczne uzasadnienie. Pod koniec 2000 r. lubińska spółka zrezygnowała z działki złotonośnej w Złotym Stoku (byłe woj. wałbrzyskie). Uznała, że odzyskiwanie złota z rud miedzi, występujących w rejonie Lubina i Polkowic jest bardziej efektywne. W Polsce żółty kruszec występuje głównie w Sudetach i Karkonoszach. Do najbardziej znanych od wieków ośrodków górnictwa należą: Złotoryja, Lwówek Śląski, Legnickie Pole, Złoty Stok i Głuchołazy. Na złoto natrafiono również w rejonie Tatr, Pienin oraz Gór Świętokrzyskich. W 1996 r. na Dolnym Śląsku wytyczono 33 działki złotonośne (każda ma ok. 96 km kw.). Pierwsze koncesje na poszukiwanie i rozpoznawanie złóż złota otrzymały koncerny górnicze z Irlandii, Australii i Ameryki Północnej. Od pewnego czasu rośnie popyt na złoto. Kruszec ten w niepewnych czasach jest zawsze traktowany jako bezpieczna inwestycja. Jego cena od początku tego roku zwiększyła się o 25%. Jest to najwyższy roczny wzrost od 1979 r. Jedna uncja (31,103 grama) w poniedziałek kosztowała około 344 USD. Cena była więc najwyższa od maja 1997 r. Największymi producentami złota na świecie są: RPA (394 t w 2001 r.), USA (335 t) Australia (285 t), Indonezja (183 t), Chiny (173 t), Rosja (165 t), Kanada (157 t) i Peru (134 t). Dariusz Wieczorek |
|
|
|
|
|
#82 |
|
Nadszyszkownik
Likes (Received): 5
|
W 2009-tym (i chyba też później) KGHM sprzedawał najpierw wśród pracowników, a potem na Allegro sztabki złota wytworzone z własnego kruszcu. Sztabka wielkości paznokcia (10 g, 20 g) kosztowała na początku ok. 1500 - 3000 zł
|
|
|
#83 | |
|
Nadszyszkownik
|
Quote:
|
|
|
|
#84 | |
|
Registered User
Likes (Received): 1
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#85 |
|
Registered User
Likes (Received): 10
|
To może zrobią w końcu jakąś normalną drogę z Bolesławca do Głogowskiej huty
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
Registered User
|
A po co? Prędzej linie kolejową jeśli takiej nie ma.
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
Registered User
|
Linia kolejowa jest ale przez Legnicę
![]() KGHM sporo wozi TIRami, po co maja robić kółka jadąc przez Szprotawę lub Legnicę do Głogowa, droga przez Gromadkę i Chocianów jest dużo krótsza tylko nieprzystosowana pod TIRy. |
|
|
|
|
|
#88 |
|
Registered User
Likes (Received): 0
|
przecież w legnicy jest huta...
co innego mnie zaintrygowało - ponad 4 mln pln za jeden odwiert ? znowu medialny chłam ,chyba że tak to się kręci w państwowej firmie... |
|
|
|
|
|
#89 |
|
Nadszyszkownik
|
Co więcej... ta huta powstała właśnie jeszcze w czasach "starego zagłębia" (zanim zaczęto wydobywać miedź w Lubinie)
|
|
|
#90 | |
|
Registered User
|
Quote:
Zobacz sobie http://www.kghm.pl/index.dhtml?category_id=266 jaką drogę ma ruda. Tirami pewnie wożą z huty jakieś "gotowe" produkty do klientów ale najważniejszy jest koncentrat który trafia do hut koleją. Zresztą, to że powstanie kolej nie znaczy że będzie ona dostępna dla klientów prywatnych. |
|
|
|
|
|
|
#91 |
|
Nadszyszkownik
|
Tak jak pisze kiko...
Ruda z zwr-ów (koncentrat) jeździ do hut głównie drogą kolejową. Co więcej - KGHM chciał przejąć nawet na własność tory między Legnicą a Głogowem (skoro PKP nie chce ich remontować). Tirami jeżdżą już gotowe produkty hut - w znacznej większości za granicę, a tiry te nie są to tiry KGHM-u tylko przysyłają je odbiorcy. Ciężko sobie wyobrazić, aby taki odbiorca przysyłał do huty pociąg.
|
|
|
#92 |
|
Registered User
|
Tiry odbiorców z napisem KGHM albo Polmiedź Trans? Podobno hutę w Legnicy mają likwidować. A linii kolejowej raczej nie zbudują, skoro nawet im się nie chciało dokończyć paru brakujących km między ZG Sieroszowice a Nielubią (linia 14).
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
Nadszyszkownik
|
Nie pisałem że wszystkie.
Podobno nie. A po co mają budować skoro już jest huta w Legnicy?
|
|
|
#94 |
|
Registered User
|
Tory od ZG Sieroszowice do Nielubii mogliby jednak dokończyć, po drodze jest jeszcze szyb w Jakubowie. Skróciłoby to transport z kopalni do głogowskich hut, a przy okazji można by zrobić pociąg osobowy Lubin-Polkowice-Głogów
.
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
Nadszyszkownik
|
Ruda z kopalni nie jest transportowana bezpośrednio do huty, tylko najpierw do zakładu wzbogacania (ZWR).
Taki transport w przypadku szybu w Jakubowie będzie się raczej odbywał dołem - taśmociągi, itp.
|
|
|
#96 |
|
Registered User
|
To dlaczego w czasach PRLu zaczęto budowę tego torowiska? Nasyp kończy się w Potoczku.
|
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Nadszyszkownik
|
Quote:
Bo go zwyczajnie nie było...
|
|
|
|
#98 |
|
Registered User
|
W planach był już. Pewnie chodziło o transportowanie urobku z zakładów wzbogacania w Polkowicach i Lubinie do huty.
|
|
|
|
|
|
#99 |
|
xxxxxxxxxxx
Likes (Received): 3
|
del