[Sofia|София] Construction, Projects & Updates [2014] - Page 47 - SkyscraperCity
 

forums map | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Bulgaria > Regional Bulgaria > Sofia

Sofia Buildings | Сгради


Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Closed Thread

 
Thread Tools
Old May 13th, 2014, 08:57 PM   #921
86mhz
LEVSKI SOFIA
 
86mhz's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: SOFIA
Posts: 9,150
Likes (Received): 115422

Днес, мотайки се в центъра, случайно попаднах на това (асоциира ми на бутилка Джек Дениълс):

[IMG]http://i60.************/2cfyyxf.jpg[/IMG]

Стана ми интересно и реших с помощта на гугъл ърт да проверя какво е имало доскоро на това място. Вижте каква къща се е изпарила на има-няма 50 метра от пресечката на ул.Солунска с бул.Витоша:

[IMG]http://i59.************/f3ys7c.jpg[/IMG]
__________________
86mhz no está en línea  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old May 13th, 2014, 09:21 PM   #922
Preste
Registered User
 
Preste's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sofia
Posts: 465
Likes (Received): 3329

София,София...като растеш не помъдряваш ли малко поне...
__________________

playmannn liked this post
Preste no está en línea  
Old May 13th, 2014, 09:22 PM   #923
ytsejam
Registered User
 
Join Date: May 2012
Location: Sofia
Posts: 510
Likes (Received): 989

Престъпление е това.
__________________

playmannn liked this post
ytsejam no está en línea  
Old May 13th, 2014, 09:30 PM   #924
bagercho
﴾͡๏̯͡๏﴿
 
bagercho's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Sofia
Posts: 4,416
Likes (Received): 5039

Макар, че не е нищо особено къщата е била стилна, но ако е била в крайно лошо състояние по-добре, че се я бутнали. Все пак никой не иска да се повтаря Алабин преди 8 години...
bagercho no está en línea  
Old May 13th, 2014, 11:01 PM   #925
Usted
Registered User
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,001
Likes (Received): 4765

difian беше писал за тази преди поне около половин година.
Usted no está en línea  
Old May 13th, 2014, 11:10 PM   #926
86mhz
LEVSKI SOFIA
 
86mhz's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: SOFIA
Posts: 9,150
Likes (Received): 115422

еми сори тогаз, че повторно засягам изчерпана тема
86mhz no está en línea  
Old May 13th, 2014, 11:52 PM   #927
ano69
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 1,177
Likes (Received): 2244

Quote:
Originally Posted by Preste View Post
София,София...като растеш не помъдряваш ли малко поне...
То града си мъдрее, но реститутите и наследниците - не.

Можем само да се надяваме новопостроеното на мястото чудовище малко от малко да се вписва в средата. Малко е вероятно, но ... се надяваме.
ano69 no está en línea  
Old May 14th, 2014, 01:36 AM   #928
difian
Registered User
 
difian's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Sofia
Posts: 1,979
Likes (Received): 7884

Quote:
Originally Posted by Usted View Post
difian беше писал за тази преди поне около половин година.
А аз нямам спомен вече (старческа склероза), наистина ли съм бил аз?!
difian no está en línea  
Old May 14th, 2014, 10:31 AM   #929
vog
Registered User
 
vog's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: София
Posts: 16,501
Likes (Received): 16034Quote:
Софиянци предлагат лъвът от Паметника на Незнайния воин да си иде на мястото

Сподели

13.05.2014 Георги Милков

Вече 33 г. всеки чужд държавник, пристигнал на официално посещение в България, полага венец на Паметника на Незнайния воин в София. Тази церемония е основна част от държавния протокол. Към мемориала с вечния огън се числи и скулптура на легнал лъв, който е поставен встрани. Освен децата, които с радост се катерят по него, чуждите държавници рядко обръщат внимание на тази част от паметника, защото някак си остава изолирана.

А всъщност лъвът е единственото, което е оцеляло от стария оригинален паметник отпреди Втората световна война.
Александър и Лина Лукови от София предлагат тази историческа неправда да бъде коригирана, като статуята на лъва бъде положена върху паметника. Така както е било преди бомбардировките.

Имам снимка като малък на този паметник и добре си спомням как той изглеждаше, затова със съпругата ми решихме да подемем тази инициатива, казва 79-годишният софиянец.
През 2010 г. семейство Лукови изпращат писмо до тогавашния заместник-кмет на София Христо Ангеличин, в което описват идеята си. Двамата преди това прецизно са взели мерките на паметника и скулптурата на лъва, за да е ясно, че начинанието е напълно възможно от техническа гледна точка. С помощта на дъщерите си Гергана и Кремена те разполагат и с фотоколаж как би изглеждал Паметникът на Незнайния воин, ако лъвът беше отгоре. За всеки случай към писмото прилагат и историята на паметника, както и снимки от книгата на Георги Каназирски-Верин - “Пътеводител на
България” от 1936 г. Книгата е на немски език, но там на 45-а страница има фотография с паметника в оригиналния му вид.

Г-н Ангеличин много хареса идеята, но така и нищо не се получи, затова решихме да се обърнем към “24 часа”, казва Александър Луков.

Той допълва, че освен преместването на лъва там, където му е мястото, има още една нередност, която трябва да се отстрани.

Върху паметника има надпис:
БЪЛГАРИЙО, ЗА ТЕБЕ
ТЕ УМРЯХА,
ЕДНА БЕ ТИ ДОСТОЙНА
ЗАРАД ТЯХ
И ТЕ ЗА ТЕБ ДОСТОЙНИ,
МАЙКО, БЯХА!

Това е част от стихотворението на Иван Вазов “Новото гробище над Сливница”, но името на автора липсва.

Предлагаме отдолу то да се добави или да се постави автографът на Вазов, който е върху паметника му от другата страна на “Св. София”, за да се знае, че тези думи са негови, а не на някой незнаен поет”, казва Александър Луков.
На тази подробност той държи почти толкова, колкото и на самото поставяне на лъва отгоре, защото смята, че го дължи на паметта на Вера Вазова, с която го свързват 43 г. дружба.

Вера, която е дъщеря на ген. Георги Вазов и племенница на поета, даде копието от неговия подпис, което бе поставено на паметната му плоча, разказва Луков.
В. “24 часа” направи своя възстановка как би изглеждал паметникът, ако лъвът се постави върху каменния зид, и потърси за мнение Столична община (виж в карето) и Министерството на отбраната.

Оказа се, че в много български институции на неофициално ниво идеята на сем. Лукови не само се споделя, но и горещо се одобрява.
Всякакви идеи за корекции на този паметник би трябвало да се разгледат, защото не може да се покланяме на героите си в една дупка на фона на опушени стени, каквото представлява сега мемориалът, коментира високопоставен държавен служител. Според друг представител, който също пожела анонимно да сподели мението си, идеята на Александър Луков заслужава адмирации, защото лъвът е най-важната част от мемориала. Това, на което сега държавниците поставят венци, е просто един каменен зид (чиито фуги доскоро бяха запълнени със силикон), направен през 1981 г. по повод честванията за 1300-ата годишнина на България.

Всъщност Александър и Лина Лукови може би имат и моралното право да поставят на дискусия подобна идея, защото те са сред онези родолюбиви българи, които навремето бяха сред частните дарители на фонд “13 века България”. Александър Луков, който е запален колекционер и както сам се нарича - “пазител на стара София”, още пази плик, на който е изписана датата 14 декември 1981 г. и сумата 168 лв. Това е дарението, което сем. Лукови направили на фонда.
И до днес те са от хората, които не са спрели и за момент да мислят за това какво от българското културно и духовно наследство ще остане за бъдещите поколения. Но възможно ли е едно обикновено българско семейство да промени държавен мемориал? Това е история с продължение.

Общината подкрепя
инициативата

Столичната община подкрепя инициативата за възстановяване на оригиналния вид на Паметника на Незнайния войн. Това заяви пред “24 часа” зам.-кметът по култура и образование на София д-р Тодор Чобанов.
“Знаем за идеята. Водещата роля обаче трябва да е на Министерството на отбраната, което е собственик на паметника. Готови сме да съдействаме на министерството, включително и финансово”, обясни д-р Чобанов.
Той напомни, че паметникът е бил разрушен при бомбардировките над София през Втората световна война и след това не е възстановен в оригиналния му вид. Въпреки че е военен паметник, монументът се стопанисва от общината, като за него се грижат служители от Музея за история на София.

Военното министерство
чака проект за одобрение

До този момент подобен проект не е постъпвал в Министерството на отбраната. Не разполагаме и с информация подобна идея да се разглежда и в Областна комисия “Военни паметници” в София. Това се казва в становище на МО. От военното ведомство се ангажираха да предоставят становище по въпроса, ако съответните процедури са изпълнени своевременно. Ремонтни, консервационни, реставрационни и други дейности върху военни паметници, както и изграждането на нови паметници се извършват съгласно чл. 13 ал.ал. 2 от Закона за военните паметници, посочиха от МО. Нужно е обаче да бъде информиран министърът на отбраната, а за обекти със статут на културни ценности това става по реда на Закона за културното наследство.
__________________

apunch, TERZIev, Antikoerper, the dogi liked this post
vog no está en línea  
Old May 14th, 2014, 11:17 AM   #930
AnonymvsBeaver
Registered User
 
AnonymvsBeaver's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 5,132
Likes (Received): 3903

Трябва да видим първоначалния паметник. На това място точно такъв паметник не е имало, а този лъв е копие на лъвовете пред съдебната палата (или обратното).
AnonymvsBeaver está en línea ahora  
Old May 14th, 2014, 11:22 AM   #931
NBBVH
Registered User
 
NBBVH's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 7,148
Likes (Received): 9059

Лъвовете пред съдебната палата са прави ...... а лъвът на Незнайният воин е в тревата.може би се бъркаш с пазарджишкия лъв:

__________________

Preste, Silvstedt_, the dogi liked this post
NBBVH no está en línea  
Old May 14th, 2014, 11:38 AM   #932
NBBVH
Registered User
 
NBBVH's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 7,148
Likes (Received): 9059

... лек офтопик, с други лъвове

Русе

ШипкаИ естествено пак в СофияНе знам доколко е известно, но първоначалният замисъл е бил и лъвът на Шипка да е отгоре на паметника, и е зиглеждало доста добре, докато е било на макет.
Обаче когато са издигнали паметника и е дошло време да слагат статуята, съобразили, че паметникът е на върха и се гледа отдолу, тоест лъвът няма да се вижда...
__________________
NBBVH no está en línea  
Old May 14th, 2014, 11:57 AM   #933
slavybg
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 3,430
Likes (Received): 5111

Quote:
Originally Posted by NBBVH View Post

Я виж ти, и този пзарджичшкия е с объркани крака, като левия на Съдебната Палата.
slavybg no está en línea  
Old May 14th, 2014, 02:20 PM   #934
vog
Registered User
 
vog's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: София
Posts: 16,501
Likes (Received): 16034

Явно не е бил в тревата, ама нещо не мога да намеря по-хубав кадър:

__________________

Silvstedt_, the dogi liked this post
vog no está en línea  
Old May 14th, 2014, 02:30 PM   #935
ytsejam
Registered User
 
Join Date: May 2012
Location: Sofia
Posts: 510
Likes (Received): 989

Идеята ми се струва много смислена.
__________________

vog liked this post
ytsejam no está en línea  
Old May 14th, 2014, 02:44 PM   #936
vog
Registered User
 
vog's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: София
Posts: 16,501
Likes (Received): 16034

Ей го оригиналният паметник, преди да бъде разрушен:И с автора:

vog no está en línea  
Old May 14th, 2014, 07:20 PM   #937
AnonymvsBeaver
Registered User
 
AnonymvsBeaver's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 5,132
Likes (Received): 3903

Действително не са същите - объркал съм се.

Благодаря за снимката И ние да научим нещо ново! Интересно къде ли "народната република" е била натирила лъва преди да го върне. Вижда се, че е покрай някакво шосе. Или има копие все пак?
AnonymvsBeaver está en línea ahora  
Old May 14th, 2014, 08:01 PM   #938
vog
Registered User
 
vog's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: София
Posts: 16,501
Likes (Received): 16034

Оригиналният е. Има каменно копие при НДК и май историческия музей.

http://www.sofiahistorymuseum.bg/%D0...86%D0%B8%D1%8F

Още инфо: http://nauka.bg/a/%D0%BF%D0%B0%D0%BC...84%D0%B8%D1%8F

Едит: всъщност гипсовият лъв в НДК бил оригинална творба, също на Николов, реставрирана, а разбрах, че бронзовият дълго време е седял на река Искър, Цариградско шосе.

А според коментарите, горната снимка била на бившия бул. Толбухин, сега Васил Левски, снимано от Ректората.

Аз лично не съм запознат с историята на митарстването му, само предавам сведения.
__________________

NBBVH, the dogi liked this post

Last edited by vog; May 14th, 2014 at 08:21 PM.
vog no está en línea  
Old May 14th, 2014, 08:15 PM   #939
NBBVH
Registered User
 
NBBVH's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 7,148
Likes (Received): 9059

Quote:
Интересно къде ли "народната република" е била натирила лъва преди да го върне.
Днес един достолепен ротарианец гледайки снимката каза "бул. Левски", но аз не мога да си спомня къде е бил - в края на краищата 81ва съм бил в доста нелюбознателна възраст.

П.П. Вог, стига си подменя поста ... станах разноглед да си поправям моя
__________________

vog, the dogi liked this post

Last edited by NBBVH; May 14th, 2014 at 08:23 PM.
NBBVH no está en línea  
Old May 14th, 2014, 08:40 PM   #940
brabus_bg
Registered User
 
brabus_bg's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Sofia
Posts: 1,116
Likes (Received): 2330

А като стана въпрос за лъвове, този който е бил част от паметника на шести полк и натиска щит с картата на целокупна България, който сега е сложен на входа на НВИМ никога няма да се върне на мястото си.
http://www.militarymuseum.bg/Pages/E.../pana/4bul.htm
__________________

Kiriak78, Antikoerper, the dogi liked this post
brabus_bg no está en línea  
Sponsored Links
Advertisement
 


Closed Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is OffAll times are GMT +2. The time now is 03:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us