Klang Valley LRT Line 3 (Bandar Utama-Klang Line) | Length: 36km | 25 stations | Completion: 2020 - Page 96 - SkyscraperCity
 

forums map | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > Asian Forums > Forum Pencakar Langit Malaysia > Pengangkutan

Pengangkutan aviation, automotive, rail and urban transportation


Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old September 10th, 2019, 03:36 AM   #1901
kaifa
Registered User
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 125
Likes (Received): 89

Klang Valley LRT Line 3 (Bandar Utama-Klang Line) | Length: 36km | 25 stations | Completion: 2020

Quote:
Originally Posted by akif90 View Post
Share please




ada complete drawing tp besar, nnt kena infraction pula sbb size.

i cut and crop front side only. Dimension sy delete.



6 car train set to 3 car train set semua u guys dah maklum.
kaifa no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old September 10th, 2019, 03:44 AM   #1902
JonBlack95
Registered User
 
JonBlack95's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Belfast, Northern Ireland | Kuala Lumpur
Posts: 1,086
Likes (Received): 683


So window shape changed, front profile changed, bogie position changed(?), train front increased in length judging by the longer windows(?), and the rectangular box above the door is the air-conditioning?
__________________
Züruckbleiben bitte

https://quirkytransitandtravels.wordpress.com/

Quick info on transit in Ireland: https://quirkytransitandtravels.word...t-information/
JonBlack95 no está en línea   Reply With Quote
Old September 10th, 2019, 05:50 AM   #1903
kaifa
Registered User
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 125
Likes (Received): 89

Quote:
Originally Posted by kaifa View Post


ada complete drawing tp besar, nnt kena infraction pula sbb size.

i cut and crop front side only. Dimension sy delete.



6 car train set to 3 car train set semua u guys dah maklum.


Quote:
Originally Posted by JonBlack95 View Post

So window shape changed, front profile changed, bogie position changed(?), train front increased in length judging by the longer windows(?), and the rectangular box above the door is the air-conditioning?


Length of car remain : approx 19meters
Weight of single LRV (with bogie fitted): 40 tonne (approx)
Weight of single bogie: 8 tonne
Bogie centers remain (within car): 12200mm
Between cars: 6600 mm
Bogie wheel base remain: 1900mm to 2300mm

Cosmetic and design/brand shj maybe berubah. 6 car to 3 car train set.
Not much info available now. Ada info lagi sy share.
Yes, Rectangular box above the door is air conditioning.
kaifa no está en línea   Reply With Quote
Old September 10th, 2019, 08:02 AM   #1904
faisalzulkarnaen89
FaisalZulkarnaen
 
faisalzulkarnaen89's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Kajang, Shah Alam
Posts: 250
Likes (Received): 208

Quote:
Originally Posted by kaifa View Post


ada complete drawing tp besar, nnt kena infraction pula sbb size.

i cut and crop front side only. Dimension sy delete.



6 car train set to 3 car train set semua u guys dah maklum.
ini rasanya CRRC mmg dah ade stok design bnyak2..nk jimat kos pakai design yg sedia ade jela..just update follow loading gauge project ni..tu dpt berketak2 design
faisalzulkarnaen89 no está en línea   Reply With Quote
Old September 10th, 2019, 08:09 AM   #1905
kaifa
Registered User
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 125
Likes (Received): 89

Quote:
Originally Posted by faisalzulkarnaen89 View Post
ini rasanya CRRC mmg dah ade stok design bnyak2..nk jimat kos pakai design yg sedia ade jela..just update follow loading gauge project ni..tu dpt berketak2 design


Yaaa
Tgk train ampang AMY tu, sama shj nnt. company yg sama.
Pattern drawing pon dah sama tu. Hehe
__________________

faisalzulkarnaen89 liked this post

Last edited by kaifa; September 10th, 2019 at 08:22 AM.
kaifa no está en línea   Reply With Quote
Old September 10th, 2019, 04:14 PM   #1906
akif90
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: KL
Posts: 4,006
Likes (Received): 7397

Quote:
Originally Posted by kaifa View Post


ada complete drawing tp besar, nnt kena infraction pula sbb size.

i cut and crop front side only. Dimension sy delete.



6 car train set to 3 car train set semua u guys dah maklum.
Sakit hati je tengok
__________________

kaifa, lelaki_melayu2003, jason97 liked this post
akif90 no está en línea   Reply With Quote
Old September 10th, 2019, 07:25 PM   #1907
Ma Yazhou
Registered User
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 339
Likes (Received): 149

I believe this is just temporary since anytime from now election will be held.
__________________
Ma Yazhou no está en línea   Reply With Quote
Old September 11th, 2019, 01:41 AM   #1908
SgWay
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,917
Likes (Received): 1052

Tula..design pun nak berkira

elok dulu Putrajaya bangunan kotak je dulu..takyah fancy2...bukannya org ramai dok dan keje sama.
__________________

kaifa liked this post
SgWay no está en línea   Reply With Quote
Old September 11th, 2019, 10:00 AM   #1909
faisalzulkarnaen89
FaisalZulkarnaen
 
faisalzulkarnaen89's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Kajang, Shah Alam
Posts: 250
Likes (Received): 208

Quote:
Originally Posted by kaifa View Post
Yaaa
Tgk train ampang AMY tu, sama shj nnt. company yg sama.
Pattern drawing pon dah sama tu. Hehe
sedih..hahaha..tp xpela janji projek ni jalan..tp kena menyumpah la nnti dgn org design mcm ni..hahahha..mcm mrt2 punya train
faisalzulkarnaen89 no está en línea   Reply With Quote
Old September 11th, 2019, 10:27 AM   #1910
kaifa
Registered User
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 125
Likes (Received): 89

Klang Valley LRT Line 3 (Bandar Utama-Klang Line) | Length: 36km | 25 stations | Completion: 2020

Quote:
Originally Posted by faisalzulkarnaen89 View Post
sedih..hahaha..tp xpela janji projek ni jalan..tp kena menyumpah la nnti dgn org design mcm ni..hahahha..mcm mrt2 punya train




MRT2 still ada duck face lg, dan company is HAP.
__________________

lelaki_melayu2003 liked this post

Last edited by kaifa; September 16th, 2019 at 01:37 AM.
kaifa no está en línea   Reply With Quote
Old September 11th, 2019, 10:36 AM   #1911
Ma Yazhou
Registered User
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 339
Likes (Received): 149

jadi bro, cuma nak tahu masih ada potensi tak atau mampukah projek ni kembali full spec post 2023 nanti? projek ni masih boleh di upgrade ke tak? rationalization to boleh bawak masuk bpr balik ke mana tahu orang lain pulak yang kena dakwa sebab menipu.
Ma Yazhou no está en línea   Reply With Quote
Old September 11th, 2019, 10:57 AM   #1912
kaifa
Registered User
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 125
Likes (Received): 89

Klang Valley LRT Line 3 (Bandar Utama-Klang Line) | Length: 36km | 25 stations | Completion: 2020

Quote:
Originally Posted by Ma Yazhou View Post
jadi bro, cuma nak tahu masih ada potensi tak atau mampukah projek ni kembali full spec post 2023 nanti? projek ni masih boleh di upgrade ke tak? rationalization to boleh bawak masuk bpr balik ke mana tahu orang lain pulak yang kena dakwa sebab menipu.


Soalan ini,
On technical side:

Potensi itu ada tp byk kerja juga klau back to full spec,
Rolling stock ok lah sbb cuma tambah car (M car, kat tgh in between car) shj. Design nk tukar? Fuh jenuh juga haha

Utk depoh , some machine kena tambah, utk lifting tu for sure kena tambah, utk stinger kena tambah, utk pit kena korek yg baru to cater the train. Equipment semua boleh tambah dan upgrade.

Utk system yg lain, signalling and communication, power,
upgrade tu mmg boleh.

Stn, track, foundation shj.

Actually semua boleh klau budget ada. Tgk lah line2 sblom ni, ada juga extension yg dah performed. 2 car jd 4 car pon dah operate train tu.

On political side,
Hrp raykat tak buta laaaaah

Dakwa menipu tu mmg sy setuju sgt. I follow this case closely bro.
Dan i’m one of WPC yg terkesan dgn scenario bangang ini.
__________________

Ma Yazhou, lelaki_melayu2003 liked this post

Last edited by kaifa; September 11th, 2019 at 11:06 AM.
kaifa no está en línea   Reply With Quote
Old September 11th, 2019, 12:25 PM   #1913
Ma Yazhou
Registered User
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 339
Likes (Received): 149

Quote:
Originally Posted by kaifa View Post
Soalan ini,
On technical side:

Potensi itu ada tp byk kerja juga klau back to full spec,
Rolling stock ok lah sbb cuma tambah car (M car, kat tgh in between car) shj. Design nk tukar? Fuh jenuh juga haha

Utk depoh , some machine kena tambah, utk lifting tu for sure kena tambah, utk stinger kena tambah, utk pit kena korek yg baru to cater the train. Equipment semua boleh tambah dan upgrade.

Utk system yg lain, signalling and communication, power,
upgrade tu mmg boleh.

Stn, track, foundation shj.

Actually semua boleh klau budget ada. Tgk lah line2 sblom ni, ada juga extension yg dah performed. 2 car jd 4 car pon dah operate train tu.

On political side,
Hrp raykat tak buta laaaaah

Dakwa menipu tu mmg sy setuju sgt. I follow this case closely bro.
Dan i’m one of WPC yg terkesan dgn scenario bangang ini.
tq respon, lagi satu nak tahu juga projek ni dijangka siap 2022 ke 2024? bukan apa tak percaya projek kecil macam ni pun ambil masa 6 tahun lamanya macam projek HSR/ECRL baik wujudkan semula BRT daripada tunggu lama.
Ma Yazhou no está en línea   Reply With Quote
Old September 11th, 2019, 01:07 PM   #1914
kaifa
Registered User
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 125
Likes (Received): 89

Quote:
Originally Posted by Ma Yazhou View Post
tq respon, lagi satu nak tahu juga projek ni dijangka siap 2022 ke 2024? bukan apa tak percaya projek kecil macam ni pun ambil masa 6 tahun lamanya macam projek HSR/ECRL baik wujudkan semula BRT daripada tunggu lama.


Ya, Supposed 2022 dah complete (original plan).

Masuk acah acah accountant merangkap menteri Kewayangan dgn advisor dia, drag to 2024. This is confirm.

Some portion/scope Akan drag to 2025, sbb claim based on Milestone, bukan by progress.
Milestone set by asset owner (MRCBGK) & Prasarana. Off course, follow MOF punya arahan.
kaifa no está en línea   Reply With Quote
Old September 11th, 2019, 01:27 PM   #1915
Ma Yazhou
Registered User
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 339
Likes (Received): 149

Quote:
Originally Posted by kaifa View Post
Ya, Supposed 2022 dah complete (original plan).

Masuk acah acah accountant merangkap menteri Kewayangan dgn advisor dia, drag to 2024. This is confirm.

Some portion/scope Akan drag to 2025, sbb claim based on Milestone, bukan by progress.
Milestone set by asset owner (MRCBGK) & Prasarana. Off course, follow MOF punya arahan.
Kalau yang 2025 tu apa yang masih tak siap lagi? hairan kenapa projek kecil macam LRT3 ni ambil masa begitu lama nak siap, MRCBGK ni dah kenapa lembab sangat. Pernah tengok China buat metro tak bertapa laju hampir semua bandar dah ada metro system rata2 satu line ambil masa 3 tahun untuk planning dan construction. Jadi nak tahu projek ni single phase atau ada dual phase? nak marah jugak kalau dual phase.
Ma Yazhou no está en línea   Reply With Quote
Old September 11th, 2019, 02:20 PM   #1916
SgWay
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,917
Likes (Received): 1052

Konfem nnt lrt3 akan hadapi byk problem mcm KJL linr bila kapasiti dah puncak.....leceh bak cantum 3 car set jd 6 car set kelak...yg projek KJL pun ambil masa lama.
__________________

lelaki_melayu2003 liked this post
SgWay no está en línea   Reply With Quote
Old September 11th, 2019, 02:32 PM   #1917
kaifa
Registered User
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 125
Likes (Received): 89

Klang Valley LRT Line 3 (Bandar Utama-Klang Line) | Length: 36km | 25 stations | Completion: 2020

Delete

Last edited by kaifa; September 16th, 2019 at 01:37 AM.
kaifa no está en línea   Reply With Quote
Old September 11th, 2019, 04:13 PM   #1918
Ma Yazhou
Registered User
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 339
Likes (Received): 149

Quote:
Originally Posted by kaifa View Post
Semua dah berterabur skrg bro

Harap semua WPC dpt deliver scope masing2 within stipulated time, tu aje

Yg 2025 tu minor tp sure ada drag, ada yg mintak EOT, benda2 ni biasa dlm contract. Tak masuk lg klau ada bencana alam atau malang tak berbau, etc

Yg drag time and completion to 2024 bukan decision MRCBGK.
jadi boleh ke tak boleh MRCBGK percepatkan pembinaan sebab janji pertama 2020 tiba-tiba tadi cakap 2022 then 2024 last2 2025. Apa punya slow punya kerja tak boleh ke cuba contoh cara MRT corp buat kerja?

Sebab janji awal tu 2020 iaitu tahun depan sebab projek dilancarkan 2016 itu yang panas badan tiba2 jadi 2024 bagitahu mana orang pun boleh kecewa. 4 tahun beza amat melampau, MRCBGK cuba sorok ketidakmampuan ke macam mana, nak isi perut lama sikit lepas tu saja lanjutkan masa penyiapan?

Last edited by Ma Yazhou; September 12th, 2019 at 09:05 AM.
Ma Yazhou no está en línea   Reply With Quote
Old September 12th, 2019, 12:35 PM   #1919
kaifa
Registered User
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 125
Likes (Received): 89

Quote:
Originally Posted by Ma Yazhou View Post
jadi boleh ke tak boleh MRCBGK percepatkan pembinaan sebab janji pertama 2020 tiba-tiba tadi cakap 2022 then 2024 last2 2025. Apa punya slow punya kerja tak boleh ke cuba contoh cara MRT corp buat kerja?

Sebab janji awal tu 2020 iaitu tahun depan sebab projek dilancarkan 2016 itu yang panas badan tiba2 jadi 2024 bagitahu mana orang pun boleh kecewa. 4 tahun beza amat melampau, MRCBGK cuba sorok ketidakmampuan ke macam mana, nak isi perut lama sikit lepas tu saja lanjutkan masa penyiapan?


MRCBGK follow direction gov yg instructed completion project dragged to 2024.

2025 hya lah some minor portion, trust me akan ada some scope yg akan drag, dan clause EOT tu ada dlm contract dan COC (condition of contract).

Segala perubahan ini (completion period) bukan dri MRCBGK. Gov decision bro.
Ya 4 tahun tu mmg melampau dan tak masuk akal dgn logic nya (cost saving measure).

Dont blame MRCBGK or Prasarana.
Klau nk blame, blame the government especially MOF.
kaifa no está en línea   Reply With Quote
Old September 12th, 2019, 06:35 PM   #1920
Ma Yazhou
Registered User
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 339
Likes (Received): 149

Tak patut juga sebab projek ni ambil masa terlampau lama dari 2016, logik ke 37km nak bina sampai 8 tahun, kalau tukar 6 tahun pun dah kira ok dah walaupun masih lembab.

Kalau government insincere takpa sebab dorang bukan pakar nama pun politician, tapi jangan pakarnya sekali ikut bengkok. Kalau boleh disiapkan awal maklumkan kepada kerajaan boleh siap awal jangan bagi alasan kena ikut 2024 itu dah anaiya orang dan sedapkan poket MRCBGK je sebab saja2 projek dilanjut dari 2016-2020 4 tahun (langsung takda progress) kepada 2016 -2024 8 tahun amazing low progress. Alasan salahkan kerajaan ubah tiba2 tapi bila check rupanya engineernya yang mintak sebab nak buncitkan perut dulu. Janji 2020, 4 tahun kelaut.


I will repeat supposedly next year siap according to plan if you guys make it more faster next year orang area ni dah boleh guna service ni. Tak ke anaiya orang? My advice now to ask gov to change time from 2024 to 2022 you guys jangan goyang kaki ingat ini kerja kerajaan ke slow macam kura2.
__________________

kaifa liked this post

Last edited by Ma Yazhou; September 12th, 2019 at 06:40 PM.
Ma Yazhou no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 07:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us