[Radom] Dworzec kolejowy - modernizacja - Page 2 - SkyscraperCity
 

forums map | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Inwestycje w Polsce > Łódzkie, Mazowsze, Podlasie

Łódzkie, Mazowsze, Podlasie » Białystok | Łódź | Warszawa


Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old January 27th, 2011, 07:37 PM   #21
Wolfchen
Registered User
 
Wolfchen's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Warszawa
Posts: 3,442
Likes (Received): 2341

Wątpię... Bo i po co?
Wolfchen no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old January 27th, 2011, 07:42 PM   #22
TETA
N 51° 23' E 21° 09'
 
TETA's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Radom
Posts: 4,533
Likes (Received): 1202

Quote:
Originally Posted by szybkaosa View Post
ok.
Czy na peronach będą przewidziane barierki od strony, gdzie się nie wsiada? Chyba powinny tam być.
To w ogóle są takie miejsca? Gdzie?
TETA no está en línea   Reply With Quote
Old January 27th, 2011, 09:56 PM   #23
szybkaosa
88302935
 
szybkaosa's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: RaDRUM
Posts: 2,652
Likes (Received): 922

Quote:
Originally Posted by Wolfchen View Post
Wątpię... Bo i po co?
Może dla ozdoby?
A czy są takie miejsca. A muszą być?


Miałem na myśli takie coś:


Na peronach będą wiaty przystankowe, najlepiej z oświetleniem?

Last edited by szybkaosa; January 27th, 2011 at 10:13 PM.
szybkaosa no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old January 28th, 2011, 06:03 PM   #24
Wolfchen
Registered User
 
Wolfchen's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Warszawa
Posts: 3,442
Likes (Received): 2341

Nie, na peronach nie będzie wiat przystankowych raczej, ze względu na ich szerokość. Tu by się przydało wspólne zadaszenie dla wszystkich peronów.
Wolfchen no está en línea   Reply With Quote
Old January 30th, 2011, 11:40 AM   #25
-PePe-
...
 
-PePe-'s Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Radom
Posts: 4,326
Likes (Received): 2527

Remont oczekiwany
2011-01-27 21:00:00

Przetarg na remont radomskiego dworca PKP ogłosiła kolej. Na renowację zabytkowego obiektu wykonawca będzie miał rok. Niejako przy okazji PKP i miasto chcą przebudować plac przydworcowy

Oferty można składać do 21 lutego. Remont obiektu powinien się rozpocząć na przełomie marca i kwietnia. Z zewnątrz niewiele można zmienić, ponieważ dworzec wpisany jest do rejestru zabytków. Odnowiona zostanie – na jasny beż - elewacja, oczyszczony ma być także miedziany dach. Wymienione będą drzwi i okna oraz rynny i balustrady na balkonach. Nad głównym wejściem zawiśnie nowy zegar. Pracom renowacyjnym mają również zostać poddane herb, godło i pamiątkowe tablice od strony peronów.

Biletomaty i kwiaciarnie

Po remoncie do budynku – zarówno od strony placu, jak i tunelu – będziemy wchodzić przez drzwi rozsuwane automatycznie. W miejscu, gdzie obecnie są toalety, będzie ulokowana przechowalnia bagażu. Łazienki (w tym jedna dla osób niepełnosprawnych) zostaną przeniesione do prawego skrzydła. W toaletach przewidziano miejsce do przewijania dzieci. Niepełnosprawnym ma służyć winda; jedna z sześciu kas będzie miała obniżony blat – to ułatwienie dla osób na wózkach inwalidzkich. Na parterze zostanie ulokowany punkt informacji, biletomat i bankomat. Będą tutaj również pomieszczenia przeznaczone na wynajem, m.in. kwiaciarnia, punkt gastronomiczny, fotograf i kiosk z prasą. Z kolei przy wyjściu na perony staną dwa biletomaty, infoboks i bankomat. Na pierwszym piętrze, gdzie dostaniemy się windą, zostaną ulokowane biura, pomieszczenia na wynajem oraz kolejne toalety. Znajdzie się tutaj również duża restauracja z poczekalnią. Na poddaszu mają być biura, magazyny, toalety, szatnia dla pracowników, a także pomieszczenia administracyjne, m.in. pokój kierownika dworca.

Przestrzeń dla autobusów

Bardzo duże zmiany szykują się również na placu dworcowym. – Projekt przebudowy tego terenu opracowała spółka PKP, jednak uwagi miasta i Bractwa Rowerowego będą uwzględnione – informuje Katarzyna Piechota-Kaim, rzecznik prasowy prezydenta.

Przede wszystkim przebudowany zostanie parking. Dzięki temu będzie można ulokować tutaj dodatkowy przystanek dla autobusów. Przed budynkiem – w zasięgu kamer monitoringu – zostaną zainstalowane stojaki na rowery. Będą tutaj również nowe kosze na śmieci, donice, ławki. Zwiększy się liczba miejsc parkingowych.

Podczas remontu będziemy korzystać z zastępczego dworca kontenerowego. Inwestor ma zadbać o bezpieczeństwo podróżnych w czasie przebudowy.

Renowacja dworca będzie kosztować około 12 mln zł.

EWA PODSIADŁY

www.7dni.radom.pl


Elementy małej architektury bardzo fajne (wszystko w materiałach przetargowych), no i przede wszystkim biletomaty, infoboks - zawita do nas cywilizacja. Z rozrzewnieniem wspominam jak kilka lat temu w USA kupowałem w niedzielę znaczek na poczcie. Pan automat był bardzo sympatyczny i nie stałem w kolejce
__________________
villam Slavno iuxta Radom, que vocatur Zlauno
papież Hadrian IV, Bulla wrocławska, 1155 r.
-PePe- no está en línea   Reply With Quote
Old January 30th, 2011, 12:00 PM   #26
manX
Registered User
 
manX's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lublin
Posts: 473
Likes (Received): 232

Ciekawe jak to wszystko będzie wyglądało w praktyce, mam nadzieję, że porządnie bo przez rok ludzie będą się męczyć w kontenerach xD. Wiecie może jak to wygląda? Jak dobrze, ze nie muszę korzystać z PKP...
manX no está en línea   Reply With Quote
Old January 30th, 2011, 12:50 PM   #27
Aleksander_
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Location: Warsaw
Posts: 313
Likes (Received): 134

12 mln zł - to akurat tyle ile potrzeba na zmiany kosmetyczne ,lekkie modernizacje - szkoda. Miałem nadzieje, że znikną podpory dachowe zrobione ze zużytych szyn a w miejsce tego prowincjonalnego dachu powstanie prawdziwy hall ,a wcale takie konstrukcje nie są drogie a wyglądają zajebiście.

Haarlem



więcej: http://historia.arch.p.lodz.pl/jw37/sheds/3hinge.html
Aleksander_ no está en línea   Reply With Quote
Old January 30th, 2011, 01:49 PM   #28
KY8
User
 
KY8's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Radom
Posts: 1,480
Likes (Received): 1063

Perony na razie nie będą modernizowane wcale (podobnie jak tunel), gdyż należą do PKP PLK, a nie do PKP DK, które ma sam budynek oraz plac przed wejściem.
KY8 no está en línea   Reply With Quote
Old January 30th, 2011, 06:48 PM   #29
-PePe-
...
 
-PePe-'s Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Radom
Posts: 4,326
Likes (Received): 2527

"Prowincjonalne" jak ja kocham to słowo.

To, że na peronach jest syf nie wynika z tego, że są odkryte, czy zrobione z materiałów odpadowych tylko z tego, że są zaniedbane i o dawna nie remontowane. Ta hala którą zapostowałeś jest nieciekawa, ciężka i pozbawia perony światła naturalnego, cieszę się, że u nas takiej nie ma (tych zerowych peronów też). Skoro już wrzucamy zdjęcia to ja wrzucę takie jedno z głównego dworca 32 milionowej wioski, gdzie odprawia się 132 pociągi na godzinę:



pff wiaty, ale prowincja.

Wiadomo, ktoś się może przyczepić, że inny klimat (choć średnia stycznia nie przekracza 6st więc bez rewelacji). Jeżeli już mielibyśmy sobie pozwolić na fantazjowanie to ja raczej widział bym coś lekkiego i nowoczesnego, możliwie jak najbardziej prześwietliwego i przede wszystkim nie zasłaniającego dworca, bo to jest nr jeden, do którego trzeba kroić zamiary projektowe. Ciężka kratownica rodem nie z tej epoki to ostatnia rzecz jaka by do radomskiego dworca pasowała.

Skąd masz @Aleksander_ dane, że takie hale są tanie w projektowaniu i budowaniu?
__________________
villam Slavno iuxta Radom, que vocatur Zlauno
papież Hadrian IV, Bulla wrocławska, 1155 r.
-PePe- no está en línea   Reply With Quote
Old January 30th, 2011, 09:05 PM   #30
lMl
2012
 
lMl's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3,323

Quote:
Originally Posted by -PePe- View Post
Jeżeli już mielibyśmy sobie pozwolić na fantazjowanie to ja raczej widział bym coś lekkiego i nowoczesnego, możliwie jak najbardziej prześwietliwego
To ja też sobie pofantazjuje



Albo takie wiaty:


Zdjęcia z neta. Obydwa to stacja Liege.

Choć uważam, że dużo uroku miałoby zastosowanie jakiś stylizowanych na stare wiat. Ciekawe jak wyglądały perony na początku XX wieku.
lMl no está en línea   Reply With Quote
Old January 30th, 2011, 09:44 PM   #31
isoxazolidine
wywrotowiec
 
isoxazolidine's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 261
Likes (Received): 26

Mniej wiecej rok temu GWR publikowala zdjecia wagonow z polskimi jencami spod Kocka na stacji Radom. Widac bylo tam m.in kawalki peronow.
__________________
Kolej na Radom (!)
isoxazolidine no está en línea   Reply With Quote
Old January 30th, 2011, 09:55 PM   #32
TETA
N 51° 23' E 21° 09'
 
TETA's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Radom
Posts: 4,533
Likes (Received): 1202

Quote:
Originally Posted by lMl View Post

...

Albo takie wiaty:


Zdjęcia z neta. Obydwa to stacja Liege.

...

Uważam, że takie zadaszenie naszych peronów jest całkiem realne jak na nasze warunki zarówno finansowe jak i techniczne i estetyczne.
Szczelne zakrycie wszystkich torowisk z peronami według mnie nie spełni dobrze swojej roli np z powodu sporych okopceń powodowanych przez spalinowe lokomotywy.
TETA no está en línea   Reply With Quote
Old January 30th, 2011, 10:15 PM   #33
-PePe-
...
 
-PePe-'s Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Radom
Posts: 4,326
Likes (Received): 2527

Quote:
Originally Posted by isoxazolidine View Post
Mniej wiecej rok temu GWR publikowala zdjecia wagonow z polskimi jencami spod Kocka na stacji Radom. Widac bylo tam m.in kawalki peronow.
Znalazłem megagalerię starych zdjęć, pod tagiem historia radomia na fgw, większość pierwszy raz na oczy widzę. Zrobię zestawy i powrzucam do wątku o fotografiach (jest dużo zdjęć dworca).

Quote:
Originally Posted by lMl View Post
To ja też sobie pofantazjuje
Piękne przykłady, ale TETA ma racje, że to nie na nasze warunki.
__________________
villam Slavno iuxta Radom, que vocatur Zlauno
papież Hadrian IV, Bulla wrocławska, 1155 r.
-PePe- no está en línea   Reply With Quote
Old January 31st, 2011, 02:10 PM   #34
lMl
2012
 
lMl's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3,323

Quote:
Originally Posted by TETA View Post
Uważam, że takie zadaszenie naszych peronów jest całkiem realne jak na nasze warunki zarówno finansowe jak i techniczne i estetyczne.
Szczelne zakrycie wszystkich torowisk z peronami według mnie nie spełni dobrze swojej roli np z powodu sporych okopceń powodowanych przez spalinowe lokomotywy.
Węzeł radomski jest zelektryfikowany, więc pociągów spalinowych nie ma wiele. Do Drzewicy chyba jeżdżą te niemieckie złomy VT cośtam i pewnie jakieś towary prowadzone przez prywatne spółki, ale te mogą pojechać bokiem.

Ale tak poważnie to takiego zadaszenia nie ma się co spodziewać, może chociaż jakieś w miarę estetyczne wiaty, choćby takie jakie zamontowano przy modernizacji PWK, a nie standard Kolprojektu.
lMl no está en línea   Reply With Quote
Old January 31st, 2011, 06:29 PM   #35
Wolfchen
Registered User
 
Wolfchen's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Warszawa
Posts: 3,442
Likes (Received): 2341

Quote:
Originally Posted by lMl View Post
Do Drzewicy chyba jeżdżą te niemieckie złomy VT cośtam i pewnie jakieś towary prowadzone przez prywatne spółki, ale te mogą pojechać bokiem.
Nie ma w okolicach Radomia żadnego pociągu pasażerskiego trakcji spalinowej. Do Drzewicy jeździ EN57.
Wolfchen no está en línea   Reply With Quote
Old January 31st, 2011, 07:44 PM   #36
TETA
N 51° 23' E 21° 09'
 
TETA's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Radom
Posts: 4,533
Likes (Received): 1202

Quote:
Originally Posted by lMl View Post
Węzeł radomski jest zelektryfikowany, więc pociągów spalinowych nie ma wiele. Do Drzewicy chyba jeżdżą te niemieckie złomy VT cośtam i pewnie jakieś towary prowadzone przez prywatne spółki, ale te mogą pojechać bokiem
...
W Krakowie też jest wszystko zeelektryfikowane i co z tego? Na suficie pasy czarnego syfu pozostawione właśnie przez diesel-e. Jakby Radom miał obwodnicę kolejową to by się takie trupy tam puszczało. Co więcej, teraz raczej nie ma miejsca by poza peronami wydzielać osobne torowiska niezadaszone do przejazdów towarowych z wszelkiej maści lokomotywami.
TETA no está en línea   Reply With Quote
Old January 31st, 2011, 09:03 PM   #37
lMl
2012
 
lMl's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3,323

Właściwie w Krakowie nie wszystko jest zelektryfikowane, jak choćby linia na Balice (oczywiście dojazdy do dworca już są pod drutem). Dlatego tam wjeżdżają spalinówki. U nas nie ma potrzeby, jak napisał Wolfchen do Drzewicy jeździ kibel (a mi się wydawało, że był plan puszczenia VT). Towarówki mogą pojechać bokiem za peronem trzecim - miejsca jest dużo.

Tak dla jasności, nie jestem zagorzałym zwolennikiem pełnego zadaszenia. Nie uważam, żeby takie zadaszenie miało jakieś szczególne walory. Dobrze wykonane wiaty też spełniają prawidłowo swoje zadanie. Jak już pisałem myślę, że na stacji Radom pasowałyby wiaty historyczne, nawiązujące do bryły dworca. Nowoczesne formy mogłoby przyjąć przykładowo zadaszenie węzła KM na placu.
lMl no está en línea   Reply With Quote
Old January 31st, 2011, 09:40 PM   #38
szybkaosa
88302935
 
szybkaosa's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: RaDRUM
Posts: 2,652
Likes (Received): 922

Quote:
Originally Posted by lMl View Post
Właściwie w Krakowie nie wszystko jest zelektryfikowane, jak choćby linia na Balice (oczywiście dojazdy do dworca już są pod drutem). Dlatego tam wjeżdżają spalinówki. U nas nie ma potrzeby, jak napisał Wolfchen do Drzewicy jeździ kibel (a mi się wydawało, że był plan puszczenia VT). Towarówki mogą pojechać bokiem za peronem trzecim - miejsca jest dużo.

Tak dla jasności, nie jestem zagorzałym zwolennikiem pełnego zadaszenia. Nie uważam, żeby takie zadaszenie miało jakieś szczególne walory. Dobrze wykonane wiaty też spełniają prawidłowo swoje zadanie. Jak już pisałem myślę, że na stacji Radom pasowałyby wiaty historyczne, nawiązujące do bryły dworca. Nowoczesne formy mogłoby przyjąć przykładowo zadaszenie węzła KM na placu.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by tak zaprojektować zadaszenie, by było na całości, z tym, ze część nad torowiskiem byłaby wyższa od tej nad peronami, z otwartymi bokami na różnicy wysokości dla intensywnego odprowadzania spalin. Technologia konstrukcji jest teraz niemalże nieograniczona i można się pokusić np. o zrobienie dachu strukturalnego [jest to taki przestrzenny układ prętów] nad całością peronów na rozpiętości rzędu 60m, kształt dachu niemalże dowolny lub zastosować rozwiązania powłokowe, jak w amfiteatrach. Możliwości jest cała masa. Sztuką będzie pogodzić zabytkowy budynek dworca z nowoczesną konstrukcją zadaszenia peronów [czego bym bardzo chciał] lub też brnąć w pseudohistorycyzm [jak w parku Kościuszki].
Odrębną kwestią jest, czy przy okazji remontu linii nie dałoby się poszerzyć peronów i ew. do drugiego peronu zastosować schodów ruchomych...

Wiaty autobusowe widziałbym takie

Last edited by szybkaosa; January 31st, 2011 at 09:46 PM.
szybkaosa no está en línea   Reply With Quote
Old January 31st, 2011, 10:30 PM   #39
-PePe-
...
 
-PePe-'s Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Radom
Posts: 4,326
Likes (Received): 2527

Wróćmy do rzeczywistości, bo robi się koncert życzeń.

Trochę "wycinek" z materiałów projektowych:





















__________________
villam Slavno iuxta Radom, que vocatur Zlauno
papież Hadrian IV, Bulla wrocławska, 1155 r.
-PePe- no está en línea   Reply With Quote
Old February 1st, 2011, 07:33 PM   #40
Wolfchen
Registered User
 
Wolfchen's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Warszawa
Posts: 3,442
Likes (Received): 2341

@ szybkaosaRemont linii przewiduje poszerzenie i podwyższenie peronów 2 i 3 (właściwie ich budowę w innym miejscu). Szkoda tylko, że peron 1 pozostanie bez zmian, a jest on w stanie agonalnym.

Quote:
Originally Posted by lMl View Post
(a mi się wydawało, że był plan puszczenia VT). Towarówki mogą pojechać bokiem za peronem trzecim - miejsca jest dużo.
Plany były, ale na planach się skończyło - brak szopy i możliwości tankowania.

Quote:
Originally Posted by lMl View Post
Towarówki mogą pojechać bokiem za peronem trzecim - miejsca jest dużo.
Po przebudowie układu torowego, tory przebiegowe dla towarowych będą się znajdowały tam, gdzie obecnie mamy peron 3 - wtedy będzie to pomiędzy nowym peronem drugim i nowym peronem trzecim.

Last edited by Wolfchen; February 1st, 2011 at 07:38 PM.
Wolfchen no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 


Reply

Tags
dworzec, pkp, radom

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 12:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us