Automatyzacja fotorelacji - fotorelacjonusz - Page 12 - SkyscraperCity
 

forums map | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców


Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old June 12th, 2013, 04:35 PM   #221
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 871
Likes (Received): 908

Skonwertowany pdf: http://k14.vdl.pl/ssc/gorna.jpg (34178x7067, 55MB) Jak będziesz ciąć, to pamiętaj, że google-earth łyka tekstury max 8192 i nie tnij równo na 5 części - rób na zakładkę. To dlatego, że jak jakieś zdjęcie wypadnie w miejscu łączenia, to miałoby dużo czarnego z jednej strony.

Nie mam cierpliwości
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old June 12th, 2013, 08:24 PM   #222
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 871
Likes (Received): 908

Quote:
Originally Posted by kamilost View Post
1. Ok.
kmz może mieć kilka obrazków w środku i to poprawię
Gotowe, można ściągać.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old June 16th, 2013, 10:49 PM   #223
GD 2233J
Registered User
 
GD 2233J's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Gdańsk
Posts: 7,757
Likes (Received): 17020

Działa już na MACa?
__________________
"Dzielę Świat na wierzących i niewierzących"
GD 2233J no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old June 17th, 2013, 02:12 AM   #224
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 871
Likes (Received): 908

Jeśli chodzi o Ursjana, to nie wiem co zdziałał, ale raczej by się pochwalił, gdyby zdziałał.

Natomiast co do mnie, to podjąłem pewne kroki... Zobaczymy co z tego wyjdzie.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old June 17th, 2013, 03:32 PM   #225
Yaper
Registered User
 
Yaper's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Warszawa
Posts: 1,249
Likes (Received): 4112

Quote:
Originally Posted by kamilost View Post
Skonwertowany pdf: http://k14.vdl.pl/ssc/gorna.jpg (34178x7067, 55MB) Jak będziesz ciąć, to pamiętaj, że google-earth łyka tekstury max 8192
Czy z tym 8192 to chodziło o bajty czy o pixele?
Pociąłem na kawałki nie dłuższe niż 8192 pixeli ale chyba chodziło o bajty bo niektórych obrazków fotorelacjonusz nie chce wczytać. Tak więc będę musiał przekompresowac żeby się w 8192 bajtach zmieściło.

Na innych KMZ-ach z kilkoma podkładami w środku śmiga.
Dzięki.
__________________
UMP mapa prawie całej Polski
Yaper no está en línea   Reply With Quote
Old June 17th, 2013, 04:04 PM   #226
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 871
Likes (Received): 908

Zdecydowanie chodziło o pixele. To jest ograniczenie google-earth, wynikające z maksymalnego rozmiaru tekstury w OpenGLu. To w sumie może być zależne od karty graficznej i sterowników. Wejdź sobie w google-earth -> Pomoc -> Google Earth - Informacje -> Maksymalny rozmiar tekstury. Większego obrazu ten program po prostu nie łyka i nie da się go wykorzystać do zrobienia z tego obrazu kmz-ta.

To ograniczenie nie ma nic wspólnego z fotorelacjonuszem. Nie musisz niczego kompresować. Jeśli program czegoś nie chce wczytać, to jest to osobny problem, wytłumacz co się dokładnie dzieje.

Skoro górna ściągnięta, to zdejmuję z serwera.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old June 17th, 2013, 05:09 PM   #227
Yaper
Registered User
 
Yaper's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Warszawa
Posts: 1,249
Likes (Received): 4112

Zgrałem sobie każdą z wyciętych map do osobnego KMZa, żeby ułatwić debugowanie.
Kilka plików się załadowało. Przy innych są następujące błędy:
TG2.kmz map.save(): Błąd zapisu pixmapy do archiwum
TG7.kmz Nieudane ładowanie pliku z mapą

Jakbyś chciał u siebie sprawdzić to zuploadowałem powyższe pliki tutaj:
http://yaper.ovh.org/TMP/TG2.kmz
http://yaper.ovh.org/TMP/TG7.kmz
__________________
UMP mapa prawie całej Polski
Yaper no está en línea   Reply With Quote
Old June 17th, 2013, 06:38 PM   #228
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 871
Likes (Received): 908

SOA#1 Za to ściągnięcie tych plików to był dopiero wyczyn. Ciągłe zrywało połączenie.
U mnie działające pliki mają sumy MD5:
Code:
e5e944f1a3194cbb1c561cc824984190  TG2.kmz
19917883c44242ead5aabcd6dd711804  TG7.kmz
Sprawdź czy u Ciebie jest to samo, bo możliwe że wrzuciłeś je na serwer, ściągnąłeś z błędami i dlatego nie działa.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old June 18th, 2013, 01:53 PM   #229
Yaper
Registered User
 
Yaper's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Warszawa
Posts: 1,249
Likes (Received): 4112

Hmm, jak w domu tylko te dwa pliki podłożyłem to faktycznie działa.
Problem robi się jak wrzucę wszystkie składowe lub cały skomasowany, ewentualnie tylko te dwa oraz paczkę z A1 Stryków-Tuszyn i coś jeszcze (ja miałem wrzucony jeszcze podkład lazurowa-górczewska).

Wrzuciłem tutaj całą paczkę z TG
https://docs.google.com/file/d/0B2Sc...it?usp=sharing
to możesz potestować.

Zauważyłem też, że nawet KMRy z katalogu overlays są "mielone" przy każdym starcie programu. Może lepiej byłoby wczytywać tylko wybrane pliki w zależności od tego z którego rejonu są zdjęcia w fotorelacji? Tylko jak znam życie wtedy po wrzuceniu fotki byłoby dłuższe zamrożenie.
__________________
UMP mapa prawie całej Polski
Yaper no está en línea   Reply With Quote
Old June 19th, 2013, 03:00 PM   #230
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 871
Likes (Received): 908

U mnie ta TG działa, to nie jest problem poszczególnych plików, tylko braku wolnej pamięci operacyjnej. Jak zauważyłeś kmry są wczytywane przy starcie, sama TG zajmowała 2GB.

Poprawiłem, żeby nie są wczytywało podkładów na starcie. Uruchomienie aplikacji trwa krócej, nie żre pamięci, za to każde utworzenie mapy będzie trochę wolniejsze.

Dodałem jeszcze opcję, żeby podczas tworzenia mapy z podkładu nie brał pierwszego, który zawiera pozycję zdjęcia, ale wyszukiwał taki, dla którego ta pozycja jest najbardziej "w głębi" podkładu.

Można ściągać.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old June 19th, 2013, 10:09 PM   #231
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 871
Likes (Received): 908

Btw, zauważyliście nowy banner?
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old June 19th, 2013, 10:16 PM   #232
toonczyk
autostradożerca
 
toonczyk's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Warszawa
Posts: 5,969

Ile płacisz Janowi za reklamę?
__________________
████████████████████
toonczyk no está en línea   Reply With Quote
Old June 19th, 2013, 10:26 PM   #233
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 871
Likes (Received): 908

Na wywalenie gugla nie starczy
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old June 24th, 2013, 01:50 AM   #234
kal323Ci
Marynarz
 
kal323Ci's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Lezajsk/Guam
Posts: 1,164
Likes (Received): 1412

Genialny pomysl kamilost. Brawo.
kal323Ci no está en línea   Reply With Quote
Old June 30th, 2013, 12:41 AM   #235
hajdut
Oblatywacz budów
 
hajdut's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Warsaw, HK
Posts: 1,367
Likes (Received): 343

Nie mogę dokończyć wysyłania fotorelacji. Wyskakuje błąd:


plik jest na dysku i się normalnie otwiera.

Druga sprawa. Czy można w programie zaznaczyć kilka zdjęć i je przesunąć lub usunąć?
__________________
pozdrawiam
Vladi
hajdut no está en línea   Reply With Quote
Old June 30th, 2013, 12:52 AM   #236
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 871
Likes (Received): 908

Quote:
Originally Posted by kal323Ci View Post
Genialny pomysl kamilost. Brawo.
Aż dziwne, że nikt wcześniej na niego nie wpadł
Quote:
Originally Posted by hajdut View Post
Nie mogę dokończyć wysyłania fotorelacji. Wyskakuje błąd:

plik jest na dysku i się normalnie otwiera.

Druga sprawa. Czy można w programie zaznaczyć kilka zdjęć i je przesunąć lub usunąć?
1. Też to kiedyś miałem przy swojej fotorelacji. Kliknąłem, żeby próbował jeszcze raz, ale nic z tego. Za każdym razem widać było, że pasek postępu idzie do końca, ale zawsze kończyło się pustym błędem. Musiałem wywalić to zdjęcie i reszta fotorelacji poszła dobrze. U ciebie tak samo?

Przy kolejnym uruchomieniu programu to samo zdjęcie szło zawsze, więc nie udało mi się namierzyć błędu. Dodałem natomiast komunikat debugowania, więc jakby Ci się powtarzało to, to uruchom z konsoli i skopiuj mi tu. No i oczywiście potrzebujesz najnowszej wersji. Ten komunikat będzie od teraz w gui, nie musisz odpalać z konsoli. Nowa wersja wkrótce.

2. Niestety nie ma takiej możliwości.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER

Last edited by kamilost; June 30th, 2013 at 01:03 AM.
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old June 30th, 2013, 01:03 AM   #237
hajdut
Oblatywacz budów
 
hajdut's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Warsaw, HK
Posts: 1,367
Likes (Received): 343

Quote:
Originally Posted by kamilost View Post
Też to kiedyś miałem przy swojej fotorelacji. Kliknąłem, żeby próbował jeszcze raz, ale nic z tego. Za każdym razem widać było, że pasek postępu idzie do końca, ale zawsze kończyło się pustym błędem. Musiałem wywalić to zdjęcie i reszta fotorelacji poszła dobrze. U ciebie tak samo?
dokładnie tak samo. Spróbowałem nawet zapisać, zamknąć program i odpalić zapisany ale ten sam błąd.

Quote:
Originally Posted by kamilost View Post
Dodałem natomiast komunikat debugowania, więc jakby Ci się powtarzało to, to uruchom z konsoli i skopiuj mi tu. No i oczywiście potrzebujesz najnowszej wersji.
wydawało mi się że mam najnowszą wersję poproszę o informacje jak "uruchomić z konsoli"
__________________
pozdrawiam
Vladi
hajdut no está en línea   Reply With Quote
Old June 30th, 2013, 01:05 AM   #238
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 871
Likes (Received): 908

Quote:
Originally Posted by hajdut View Post
1. dokładnie tak samo. Spróbowałem nawet zapisać, zamknąć program i odpalić zapisany ale ten sam błąd.
2. wydawało mi się że mam najnowszą wersję poproszę o informacje jak "uruchomić z konsoli"
1. O, a to ciekawe... Masz tę fotorelację zapisaną?
2. Właśnie poprawiłem kod i będzie w gui w tym komunikacie, tylko poczekaj na nową wersję.
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Old June 30th, 2013, 01:21 AM   #239
hajdut
Oblatywacz budów
 
hajdut's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Warsaw, HK
Posts: 1,367
Likes (Received): 343

Quote:
Originally Posted by kamilost View Post
1. O, a to ciekawe... Masz tę fotorelację zapisaną?
2. Właśnie poprawiłem kod i będzie w gui w tym komunikacie, tylko poczekaj na nową wersję.
1. tak zapisałem 78MB
2. ok. czekam i wracam do potrzeby sprawdzania aktualnej wersji
__________________
pozdrawiam
Vladi
hajdut no está en línea   Reply With Quote
Old June 30th, 2013, 02:21 AM   #240
kamilost
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 871
Likes (Received): 908

1. Wyślij mi na maila.
2. Już jest. Sprawdzania aktualnej wersji nie przewiduję, ale teraz będzie łatwiej, bo program będzie przynajmniej informował w której jest . Poza tym przypominam, że można sobie na sourceforge zasubskrybować zmiany w projekcie i być na bieżąco z nowymi wersjami.

Zmiany:
  • Dystrybucja na linuxie w postaci pakietów deb (przetestowany) i rpm (nietestowany)
  • Generowanie podglądu podkładów mapowych i nowy format tychże (nadal punktem wyjściowym jest oczywiście kmz).
  • Nowe podkłady hostowane na http://k14.vdl.pl/ssc/fotorelacjonusz-overlays/
  • Dodałem wskaźnik pikseli na metr, świadczący o jakości podkładu.
  • Wybieranie podkładu odbywa się z uwzględnieniem powyższego.
  • Uporządkowałem bałagan z numerami wersji, niestety zmieniłem trochę format zapisywanych fotorelacji i złamałem po raz kolejny kompatybilność wsteczną. Sam teraz się teraz będę męczył z plikiem od hajduta.

Jeszcze takie małe howto jak robić fotorelację, gdy cyka się kompaktem/lustrem, a nie telefonem:
  • Ściągnąć sobie na telefon aplikację do rejestrowania tras, np https://play.google.com/store/apps/d...mytracks&hl=pl dla androida (może być dowolna, ważne żeby miała eksport do GPX).
  • Przed wyjściem warto zsynchronizować sobie zegar w aparacie do tego w telefonie, później nie trzeba będzie wprowadzać do programu różnicy czasu.
  • Idąc w teren uruchomić aplikację na kilka minut przed pierwszym zdjęciem.
  • W domu wyeksportować do formatu gpx, skopiować na komputer i użyć w fotorelacjonuszu (menu Fotorelacja-> Importuj ślad GPX).
__________________
Automatyzacja fotorelacji
SKYFLYER

Last edited by kamilost; December 15th, 2013 at 12:21 AM.
kamilost no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 


Reply

Tags
fotorelacja, fotorelacjonusz, pomoc, zdjęcia

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 12:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us