![]() |
|
|
![]() |
forums map | news magazine | posting guidelines |
|
Infrastruktura drogowa Autostrady, trasy, tunele, estakady i mosty
» Ukończone | Petycje i akcje |
Global Announcement |
As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy. |
![]() |
|
Thread Tools |
![]() |
#1 |
Obserwator
Likes (Received): 403
|
[A4] Remonty i infrastruktura [lepsze i gorsze systemy poboru opłat = brig]
jako ze po porzadkach na forum
![]() ![]() poprzednia czesc: ![]() https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=168239 Last edited by Matz32Z; August 21st, 2007 at 09:15 AM. |
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
#2 |
Registered User
Likes (Received): 24
|
Ciekawostka - na wyremontowanym odcinku a4 w okolicach Zabrza pojawiło się ograniczenie do 100 km/h. I chyba coś jest nie tak, bo w miejscu gdzie łączy się stara nawierzchnia z nową jest coś w rodzaju 'uskoku', samochód przechyla się z jednej strony na drugą. Być może przy większych prędkościach taki eksperyment może być niebezpieczny i stąd ograniczenie.
Jeżeli okaże się, że remont spieprzono to chyba ręce będą opadały... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
fortuna favet fortibus
Likes (Received): 0
|
![]() Quote:
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
#4 |
Registered User
Likes (Received): 24
|
![]() Nie wiem czy dobrze interpretuję ten tekst, ale wynika mi, że zmiana pochylenia nawierzchni powinna się dokonywać na odcinku 105m, tymczasem odczucie jest takie jakby zmiana była gwałtowna. Jeżeli źle zrozumiałem opis remontu to niech ktoś mnie naprostuje ![]() Ciekawe kto w tym wypadku dał ciała i czy rzeczywiście coś zostało zrobione nie tak jak należy czy może ograniczenie ustawiono z innego powodu. Tyle że przez pierwszy tydzień (tygodnie?) po remoncie go tam nie było... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Likes (Received): 30328
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
Likes (Received): 84
|
Dzisaj wracałem od Opola do Katowic A4 między 21 i 22 - całą drogę lało jak z cebra, na najwyższym biegu wycieraczki nie nadążały zbierać wody. Widoczność była fatalna - linii praktycznie nie było widać. Gdzieś do węzła Łany lewym pasem jechało się w miarę dobrze, bo pas rozdziału jest wyznaczony gęto osadzonymi kocimi oczkami. Wzdłuż takiej linii dało się jechać nawet ponad 100 km/h. Niestety gdzieś za wezłęm Łany kocich oczek już w zasadzie nie bylo. Dobrze, że trochę przestało padać. Najwyższy czas oznakować w tym samym standardzie całą drogę od Katowic do Wrocławia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Może przy okazji dostosowywania jej do autostrady płatnej będzie taka modernizacja.
![]() |
#8 |
DROGI TO MOJA PASJA
Likes (Received): 40
|
Chwilowe zamknięcia na stopniu wodnym "KOŚCIUSZKO" Jak poinformował wykonawca modernizacji autostradowej obwodnicy Krakowa na odcinku Balice - Opatkowice, firma Mota – Engil SA, w tym tygodniu możemy spodziewać się większych utrudnień w ruchu. Dodatkowe utrudnienia na placu budowy związane są z pracami na stopniu wodnym „Kościuszko”, który jest poddawany całkowitej przebudowie. W środę, począwszy od godz. 18.00 do 6.00 rano w czwartek wykonawca będzie transportować bardzo ciężkie elementy konstrukcyjne mostu na Wiśle. W całą operację będą zaangażowane dwa dźwigi, za pomocą których pięć belek żelbetowych stanowiących elementy nośne konstrukcji zostanie przeniesionych na przyczepę i wywiezionych. W tym czasie planowane jest obustronne zwężenie obu pasów ruchu prawej jezdni do szerokości 3,5 m. Zwężenie będzie wprowadzone na długości obiektu, czyli na odc. ok. 350 m. Na czas postoju pojazdu transportującego elementy konstrukcyjne mostu nastąpi wyłączenie pasa ruchu w kierunku Opatkowic, a ruch będzie odbywać się drugim pasem wahadłowo przy ograniczeniu prędkości do 40 km/h. Natomiast na czas rozładunku i załadunku elementów oraz na czas wjazdu i wyjazdu dźwigów konieczne będzie zamknięcie jezdni. Według informacji wykonawcy, zamknięcia będą trwały ok. 20 minut i będą wprowadzane mniej więcej co 2 godziny. Gdyby nie udało się zdemontować wszystkich belek w podanym terminie, to wykonawca będzie kontynuować prace kolejnej nocy. Kierowcy podróżujący obwodnicą muszą uzbroić się w cierpliwość lub wybrać inną trasę. Oficjalnego objazdu nie ma, gdyż wykonawcy nie udało się osiągnąć porozumienia z Krakowskim Zarządem Dróg. Zarządca krakowskich ulic w zamian za poprowadzenie nimi objazdu zarządał od wykonawcy szeroko zakrojonej modernizacji miejskiej infrastruktury transportowej. Żródło:www.gddkia.gov.pl
![]() |
#9 | |
Likes (Received): 2
|
Quote:
pozdr! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
DROGI TO MOJA PASJA
|
Autostrady nie ma, opłaty zostają Nie będzie taniej za przejazd przez trasę A4, choć płatna droga między Katowicami a Krakowem nie przypomina autostrady. Tak wynika z pisma, które RMF FM otrzymał z resortu ransportu. Kilkanaście dni temu złożyliśmy wniosek w resorcie transportu o zawieszenie opłat na czas remontów. Ministerstwo dopiero dziś odpowiedziało: nie ma mowy o obniżeniu opłat. (...) Służby autostradowe nie informują należycie kierowców o remoncie autostrady A4 Katowice - Kraków. Znaki są, ale praktycznie nie dają kierowcom szans wyboru innej drogi. (...) Jak sprawdził Marcin Buczek, droga dojazdowa do autostrady przez Katowice wygląda podobnie. Również w kilku innych śląskich miastach, choć oznaczeń zjazdów na autostradę jest wiele, informacji o remoncie nie ma albo wcale albo pojawiają się one w ostatniej chwili. (...) Przypomnjmy, z raportu Najwyższej Izby Kontroli wynika, że Stalexport, firma dzierżawiąca autostradę, nie wywiązała się z postanowień koncesyjnych, od kwietnia 2000 roku przez półtora roku nielegalnie pobierał opłaty za przejazd. Źródło:www.rmf.fm
![]() |
#11 | |
fortuna favet fortibus
|
Quote:
Bo jak to opisywał już bodajże Luki informacje o remoncie płatnego odcinka są już 3 węzły wcześniej więc możliwość wyboru jest. Inna sprawa, że mogli by obniżyć/znieść cenę za przejazd.
![]() |
![]() |
#12 |
DROGI TO MOJA PASJA
|
![]() |
#13 | |
Moderator
|
Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wielki Gdak
Likes (Received): 52
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Registered User
Likes (Received): 411
|
Odnośnie remontu na stopniu wodnym "Kościuszko" - jechałem dzisiaj rowerem do Tyńca i zrobiłem zdjęcie tego mostu na Wiśle:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Moderator
|
To oni na tym moście wymienią wszystkie przęsła za te kilka dni robót??
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
fortuna favet fortibus
|
Witaj mrock na forum.
Prosimy o więcej wypraw rowerowych zakończonych takimi zdjęciami, bo zdjęcia są tu zawsze mile widziane.
![]() |
#18 | |
Wielki Gdak
|
Ruszyła maszyna po szynach ospale
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
S919 (Opava) - Gliwice
Likes (Received): 296
|
Czyli na tym odcinku powstaną 3 MOPy??? Tzn. 6, po 3 w każdym kierunku???
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wielki Gdak
|
|
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
Thread Tools | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
[A2] Remonty i infrastruktura [opłaty = brig] | s102 | Infrastruktura drogowa | 4065 | December 13th, 2019 07:06 PM |
[A1] Remonty i infrastruktura | Patryjota | Infrastruktura drogowa | 3481 | December 12th, 2019 04:15 AM |
[A18] Remonty i infrastruktura | Hugo83 | Infrastruktura drogowa | 120 | December 25th, 2009 03:27 PM |
[A4] Remonty i infrastruktura | Jaracz | Infrastruktura drogowa | 2460 | August 18th, 2007 10:24 PM |