[PC] Komputery stacjonarne, procesory, karty grafiki - technologia oraz co kupić - Page 152 - SkyscraperCity
 

forums map | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Klub Forum [powyżej 100 postów] > Gry i programy komputerowe

Gry i programy komputerowe Sim City i inne gry oraz software wszelaki


Reply
 
Thread Tools
Old December 2nd, 2019, 10:56 AM   #3021
el nino
Wanna play?
 
el nino's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: San Escobar
Posts: 1,847
Likes (Received): 9914

Quote:
Originally Posted by krkseg1ops View Post
Ryzen 5 3600 z plyta za 1200?? A propo licencji, dokladnie tak sie stalo, wymienilem plyte + CPU i nie rozpoznalo mi Windowsa 10 Home. Musialem kupic kolejny klucz Nawet jak wybralem w aktywacji 'I have recently changed my hardware' i nawet rozpoznal wersje Windowsa na moim koncie - lipa.
Jak nie przechodzi aktywacja automatyczna, to robisz aktywację telefoniczną.
Moja kopia Windowsa jest teraz na co najmniej 5 procesorze, przeżyła ze mną ponad 10 lat i przy ostatniej zmianie nawet aktywowała się automatycznie
el nino no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old December 3rd, 2019, 01:24 PM   #3022
PiotrG
青春ブタ野郎
 
PiotrG's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: 第2PRL
Posts: 11,303

Pamiętacie absurdalne ceny RAMu?
Niektórzy jeszcze w przeszłości żyją i to tak z butem:
https://www.apple.com/shop/product/M...so-dimms-2x8gb
https://www.apple.com/shop/product/M...o-dimms-2x16gb

Takich cen to nie było nawet w szczycie bańki
__________________

Swarożyc, AUTO liked this post
PiotrG no está en línea   Reply With Quote
Old December 3rd, 2019, 02:41 PM   #3023
phantom23
Registered User
 
phantom23's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: biegun
Posts: 8,276
Likes (Received): 3281

Apple od zawsze żyje w swoim świecie.
phantom23 no está en línea   Reply With Quote
Old Yesterday, 06:13 PM   #3024
Vanaheim
'less is more'
 
Vanaheim's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Polska SSR
Posts: 5,265
Likes (Received): 5586

To normalne ceny dla Appla. Jak kupowałem MacBooka Pro, to aby mieć model z 16 GB ramu zamiast 8 GB, dopłaciłem 1000 zł. Aby mieć dysk ssd 256 GB zamiast 128 GB kolejne 1000 zł.
Vanaheim no está en línea   Reply With Quote
Old Yesterday, 09:43 PM   #3025
krkseg1ops
Registered User
 
krkseg1ops's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Kraków - dawna stolica Polaków
Posts: 2,121
Likes (Received): 1609

A ja miałem dyski ssd w blaszaku i jak mi się miejsce skończyło, to dokupiłem 1TB m.2 2500/2500 za 419pln...
krkseg1ops no está en línea   Reply With Quote
Old Today, 12:38 AM   #3026
PiotrG
青春ブタ野郎
 
PiotrG's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: 第2PRL
Posts: 11,303

Jak ktoś lubi płacić za to, że się go traktuje jak worek z kasą, to można brać Apple'a...
PiotrG no está en línea   Reply With Quote
Old Today, 12:58 AM   #3027
Swarożyc
Registered User
 
Swarożyc's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Małopolska
Posts: 3,606
Likes (Received): 6117

A to chociaż taktowane jakoś? A SSDki na MLC? Czy po prostu jabłkiem byle szajs obklejony?
Swarożyc no está en línea   Reply With Quote
Old Today, 01:51 AM   #3028
PiotrG
青春ブタ野郎
 
PiotrG's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: 第2PRL
Posts: 11,303

Apple Memory Module 16GB DDR4 2666MHz SO-DIMMS (2x8GB)
Taka pamięć w dobrej wersji kosztuje góra 330zł
https://www.x-kom.pl/p/345943-pamiec...cl15-1-2v.html

Chcą też 1600zł za 512gb Nvme, a najlepsze dostępne 512gb MLC Samsung 970 Pro kosztuje 700zł, a za 600zł da się kupić bardzo dobre TLC nvme 1TB od innych producentów
__________________

Swarożyc, AUTO liked this post
PiotrG no está en línea   Reply With Quote
Old Today, 02:14 AM   #3029
Swarożyc
Registered User
 
Swarożyc's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Małopolska
Posts: 3,606
Likes (Received): 6117

Bardziej jestem ciekaw, czy jak już biorą tyle hajsu, to czy przynajmniej dadzą najlepsze możliwe komponenty. Wiadomo, dalej będzie to skakanie na hajs głupich snobów, ale przynajmniej klient faktycznie dostanie topowy sprzęt (nawet jak jest dwa razy tańszy bez jabłka).
Swarożyc no está en línea   Reply With Quote
Old Today, 02:35 AM   #3030
PiotrG
青春ブタ野郎
 
PiotrG's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: 第2PRL
Posts: 11,303

Quote:
Information about Apple’s particular NAND type isn’t broadly available. We can surmise they use Samsung for their NAND, but otherwise we have to assume. Based on the drives’ performance characteristics, we can expect TLC 3D NAND in modern Mac SSDs.
https://www.applegazette.com/mac/how...d-drives-work/

__________________

Swarożyc liked this post
PiotrG no está en línea   Reply With Quote
Old Today, 11:38 AM   #3031
el nino
Wanna play?
 
el nino's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: San Escobar
Posts: 1,847
Likes (Received): 9914

Volkswagen: jesteśmy mistrzami fałszowania testów!
Intel: please hold my beer...

https://www.extremetech.com/computin...eadripper-cpus

W skrócie - każda firma przesyłając procesor do testów, robi listę aplikacji w których należ przetestować dany procesor. Intel wysyłając do testów 10980XE umieścił na liście Matlaba. Okazało się że jak Matlab wykryje procesor AMD, to zaczyna liczyć wszystko dookoła, a to wszystko z powodu biblioteki dostarczonej przez Intela.

__________________

LubiePiwo, Lucky Luke, PiotrG, bad455 liked this post
el nino no está en línea   Reply With Quote
Old Today, 12:39 PM   #3032
PiotrG
青春ブタ野郎
 
PiotrG's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: 第2PRL
Posts: 11,303

Żenua.
---
PiotrG no está en línea   Reply With Quote
Old Today, 02:21 PM   #3033
Vanaheim
'less is more'
 
Vanaheim's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Polska SSR
Posts: 5,265
Likes (Received): 5586

Quote:
Originally Posted by PiotrG View Post
Jak ktoś lubi płacić za to, że się go traktuje jak worek z kasą, to można brać Apple'a...
Jak ktoś kupuje Appla jako komputer domowy np. do przeglądania internetu to musi być hipsterem level 100. Ale niestety są zastosowania gdzie nie ma innej opcji, bo wiele programów powstaje na wyłączność tylko na systemy Appla. U mnie w firmie większość kompów to MacBooki. Niestety xCode czy Sketcha nie odpalisz na Windowsie (a Linux pod tym względem to już zupełna porażka, mało jaki soft ma wersje).
Vanaheim no está en línea   Reply With Quote
Old Today, 03:37 PM   #3034
el nino
Wanna play?
 
el nino's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: San Escobar
Posts: 1,847
Likes (Received): 9914

Trochę dziwne by było, jakby xCode działał na czymkolwiek innym jak na Applu. Przecież to środowisko do pisania oprogramowania na Applu.

Inną rzeczą jest to, że rozbudowa a Applu, Delu czy HP zawsze do najtańszych nie należy. Dla przykładu - kość pamięci w Dellu do komputera stacjonarnego 64GB to cena ponad dwa razy wyższa niż w Appu:
https://www.dell.com/en-us/work/shop...8711890/memory


el nino no está en línea   Reply With Quote
Old Today, 04:24 PM   #3035
Vanaheim
'less is more'
 
Vanaheim's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Polska SSR
Posts: 5,265
Likes (Received): 5586

Android Studio działa na wszystkim
Vanaheim no está en línea   Reply With Quote
Old Today, 04:34 PM   #3036
el nino
Wanna play?
 
el nino's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: San Escobar
Posts: 1,847
Likes (Received): 9914

Teoretycznie działa na wszystkim, ale jednak kompilowanie na Linuxie działa, delikatnie mówiąc, szybciej
el nino no está en línea   Reply With Quote
Old Today, 04:49 PM   #3037
PiotrG
青春ブタ野郎
 
PiotrG's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: 第2PRL
Posts: 11,303

Quote:
Originally Posted by el nino View Post
Trochę dziwne by było, jakby xCode działał na czymkolwiek innym jak na Applu. Przecież to środowisko do pisania oprogramowania na Applu.

Inną rzeczą jest to, że rozbudowa a Applu, Delu czy HP zawsze do najtańszych nie należy. Dla przykładu - kość pamięci w Dellu do komputera stacjonarnego 64GB to cena ponad dwa razy wyższa niż w Appu:
https://www.dell.com/en-us/work/shop...8711890/memory
[img]https://i.imgur.com/pauZZW3.png?1[ /img]

[img]https://i.imgur.com/oPxOy5m.png[/ img]
To nietypowa kość serwerowa LRDIMM 64GB do tego ECC, żaden to normalny desktop.
Apple sobie krzyczy 7-8x wyższą cenę za normalne sodimmy 8/16GB.
PiotrG no está en línea   Reply With Quote
Old Today, 05:14 PM   #3038
el nino
Wanna play?
 
el nino's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: San Escobar
Posts: 1,847
Likes (Received): 9914

Trochę niefartownie dobrany przykład Dokładnie taka pamięć można do nas dostać 7-8 taniej niż w Dellu:


Nie zmienia meritum to kompletnie - kupno akcesoriów i podzespołów o producentów są obrzydliwie drogie.
el nino no está en línea   Reply With Quote
Old Today, 05:17 PM   #3039
PiotrG
青春ブタ野郎
 
PiotrG's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: 第2PRL
Posts: 11,303

No i możesz sobie ją wsadzić, nikt ani nic tego nie blokuje. W Apple często nie ma możliwości zainstalowania czegoś spoza błogosławieństwa.

P.S. Na stronie della jest jakiś fakap z ceną:
https://www.esus-it.pl/product-pol-2...9GM8C-64G.html
https://memory.net/product/snp29gm8c...4-replacement/

Last edited by PiotrG; Today at 05:29 PM.
PiotrG no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 08:03 PM. • styleid: 14


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us