![]() |
|
|
![]() |
forums map | news magazine | posting guidelines |
![]() |
#101 | |
Registered User
Likes (Received): 34575
|
Quote:
Wczoraj tramwaje były najsprawniejszym środkiem lokomocji po Olsztynie.Gdy na Sikorskiego korek sięgał w najgorszym momencie ronda na os. Generałów, tramwaje spokojnie jeździły.O godz. 8 rozmawialiśmy z rodzicem uczennicy ze szkoły na Nagórkach, który widząc sytuację, zostawił samochód na parkingu koło przystanku "Płoskiego" i przesiadł się na tramwaj.Córka wysiadła koło szkoły, a ja za chwile pojechałem dalej. Nie planowałem tego.Zobaczyłem, co się dzieje i zamiast w kierunku centrum skręciłem na pierwszy przystanek. Samochód na mnie poczeka. |
|
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
#102 |
Registered User
Likes (Received): 735
|
Nie pierdzielą się w tańcu. Kupują i przechodzą od razu do rzeczy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Registered User
Likes (Received): 2241
|
Od początku było wiadomo, że kierowcy mają tam miejsce tylko do 22 kwietnia. Warunki przetargu.
|
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
#104 | |
Registered User
Likes (Received): 7532
|
Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#105 | ||
Registered User
Likes (Received): 4650
|
Quote:
Quote:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
DDR FAN
Likes (Received): 984
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Registered User
Likes (Received): 15663
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
DDR FAN
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Registered User
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#110 | ||
que conoce muchos idiomas
Likes (Received): 1969
|
Trzy punktowce to swietny pomysl, ale dlaczego skazujesz wielkomiejska ulice na kurnikowata pierzeje?
||
![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
DDR FAN
|
ciekaw jestem jak wyglada wylozenie przepisow. ten pawilon jest w zasadzie czescia calego zespolu. czy przy takiej opcji byloby inaczej?
![]() @curz - nikogo nie skazuje, wyrok jeszcze nie zapadl. moim zdaniem tego typu rozwiazania, spotykane dosc czesto w budownictwie poznomodernistycznym oddzialywuja wielkomiejsko. tak jak tutaj w lipsku (niestety zburzyli ![]() ![]() w dreznie: ![]() w chemnitz: ![]() czy w poznaniu: ![]() takie rozwiazanie pozwoliloby na spojna kompozycje razem z istniejacymi biurowcami, a w momencie wyburzenia jednego lub obu, na uzupelnienie komplexu o kolejny, lub dwa budynki.
![]() |
![]() |
#112 |
Registered User
Likes (Received): 645
|
Bardzo dobra propozycja, i chyba najbardziej pasująca do tego miejsca. Mam nadzieję, że nie zatkają tej dziury kolejnym wielkogabarytowym klocem.
Ale koszty koszty koszty...3 budynki są znacznie droższe niż jeden duży :-( . |
![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
bezrobotny
Likes (Received): 3459
|
Aż zajrzałem co nam domorosły urbanista wymyślił tym razem.
Oczywiście zero poszanowania kontekstu i historycznej urbanistyki. Wypięcie się dupą do ul. św. Wita. Bierzesz z modernistów pełnymi garściami... Od strony św. Katarzyny pierzeja mogłaby wyglądać i funkcjonować dobrze, ale z takimi pomysłami to z dala od Starego Miasta i raczej od Śródmieścia. Coś takiego to na terenach poprzemysłowych czy blokowiskach.
Jeśli piszesz do mnie, używaj proszę polskich znaków i interpunkcji. Jeśli Ci się nie chce, to mi nie będzie się chciało tego czytać. Ignorowani: lewandovski, nikmin, spirytus, Urbanista1, r6666, ixs. Kandydaci:demoos, mitch_ducanon Nie ma tak złej architektury, żeby drzewa jej nie pomogły.
Nie ma też tak dobrej żeby jej zaszkodziły. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#114 | ||
|
Nie, nie moge patrzec na te kurnikowate przybudowki. Nie wszystko co wyprodukowal modernizm jest wspaniale.
![]() |
![]() |
![]() |
#115 | ||
Registered User
|
Quote:
Quote:
Do popatrzenia i poczytania Wrzucam link do mapy: http://geoportal.wroclaw.pl/www/mpzp/mpzp385.jpg i link do treści planu: http://uchwaly.um.wroc.pl/uchwala.as...er=XLI/1283/09
To jest kopiowanie albo wręcz dramatyczne modyfikowanie tego, co już było. Te rzeczy są piękne odrestaurowane. Ale stawiane dziś świadczą o totalnym zacofaniu intelektualnym, bo my, współcześni, powinniśmy zostawić po sobie rzeczy współczesne, ślad naszych czasów. - Robert Konieczny polecam: TUMW Moje podróże: Krym, Ukraina, Mołdawia, Maroko, Chiny, Peru, Iran, Nepal |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Registered User
Likes (Received): 7532
|
Po mojemu to jest pomysł na przerobienie Szczepina wzdłuż Legnickiej. Na Starym Mieście raczej punktowców za dużo mamy.
![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
DDR FAN
|
jesli chodzi o pomysl zespolu budynkow ustawionych poprzecznie do glownej arterii z pawilonem laczacym od strony sw. katarzyny polegal takze na rozdrobnieniu bryly, tak by nie powstal ponownie walen typu skanski. ta dzialka nie jest mala, razem z obecnie stojacymi na niej biurowcami jej powierzchnia zblizona jest do dzialki justyna. w przypadku justyna oraz gd zastosowano "proby urozmaicenia" elewacji przez uzycie roznych materialow oraz podzialow elewacji, w efekcie wyszlo w obu przypadkach infantylnie. na unikniecie monotoni bryly, tak duzych budynkow pozwala jej zroznicowanie, albo organiczne (silver tower, ovo) albo rytmiczne (wspomniane alfy poznanskie, hala hutmenu itd.). to drugie rozwiazanie stosuje sie w ostatnich czasach niezmiernie rzadko, gdyz w glowach wciaz tkwi strach przed racjonalizacja budownictwa, ktora doprowadzila do urbanistycznego balaganu, wielka plyta itd. tymczasem dobrze przeymslana koncepcja oparta na rytmice duzych obiektow ma jednoznacznie charakter wielkomiejski, przy czym dzieki zdecydowanym podzialom bryly, nie musi oznaczac zdominowanie gabarytowe otoczenia.
ok, mam nadzieje, ze doczytalem wszystko. w przypadku tego planu zastanowilbym sie nad mozliwoscia kombinacji dozwolonego przekraczania lini zabudowy od drugiej kondygnacji w gore, z ustalonym dla tej dzialki mozliwym przekroczenie wysokosci dopuszczalnej na dlugosci 30% lini zabudowy. wowczas mozna byloby uzyskac podobny efekt rytmu i regularnego przenikania sie bryl. oczywiscie w takiej sytuacji koncepcja uwzgledniajaca istniejace biurowce nie jest wiecej mozliwa (szkoda, to byloby rozwiazanie na teraz i na przyszlosc). dlatego mysle, ze nowy budynek powinien uwzgledniac przyszla kontynuacje zabudowy na pn i pd koncu dzialki: ![]() ![]() ![]() ![]() sytuacja po przyszlej kontynuacji: ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Registered User
|
Quote:
18) obowiązuje podział elewacji, od strony terenów przeznaczonych na cele publiczne oraz od strony przyległych ulic i placów, w tym usytuowanych poza granicami obszaru objętego planem, na segmenty o długości nie większej niż 30 m, z wyjątkiem określonym w pkt 19; 19) ustalenie, o którym mowa w pkt 18, nie dotyczy elewacji budynków na terenie 1U od strony terenów 3KDD i 11KDPL; reszta zależy od wyczucia architekta.
To jest kopiowanie albo wręcz dramatyczne modyfikowanie tego, co już było. Te rzeczy są piękne odrestaurowane. Ale stawiane dziś świadczą o totalnym zacofaniu intelektualnym, bo my, współcześni, powinniśmy zostawić po sobie rzeczy współczesne, ślad naszych czasów. - Robert Konieczny polecam: TUMW Moje podróże: Krym, Ukraina, Mołdawia, Maroko, Chiny, Peru, Iran, Nepal |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
DDR FAN
|
tak czytalem. jak sie odpowiednio przyjrzec, to skanska tez ma (niby)podzialy na segmenty.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
|
Druga poprozycja o wiele ciekawsza. Nawet poszedlbym bardziej odwazniej, i podwyzszylbym te punktowce.
![]() |
![]() |
Sponsored Links | |||
Advertisement |
|
![]() |
Tags |
wrocław |
Thread Tools | |
|
|