Porady sprzętowe - SkyscraperCity
 

forums map | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Fotografia > Fotoforum

Fotoforum Sprzęt, porady, galerie


Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old January 4th, 2005, 09:56 PM   #1
OlekD
Registered User
 
OlekD's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Warszawa
Posts: 1,570
Likes (Received): 124

Porady sprzętowe

Ten watek przeznaczony jest do wymiany informacji dzwiazanych ze sprzetem fotograficznym

Wiec jezeli masz jakies nurtujace Cie pytanie mozesz je tutaj zadac!!!
OlekD no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old January 4th, 2005, 10:52 PM   #2
OlekD
Registered User
 
OlekD's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Warszawa
Posts: 1,570
Likes (Received): 124

Ja mam takie male pytanko wiec zaczne(moze raczej jest zwiazane z softwarem niz ze sprzetem , ale coz:

Czy moze znacie jakis program ktory pomagalby w kompresowaniu Jpg-ow , co z kolei nie przekladalo by sie na utrate jakosci zdjecia???
OlekD no está en línea   Reply With Quote
Old January 4th, 2005, 10:56 PM   #3
Marcin
Miszcz Ortografi
 
Marcin's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Postrzeczywistosc
Posts: 3,337
Likes (Received): 4318

Quote:
Originally Posted by OlekD
Ja mam takie male pytanko wiec zaczne(moze raczej jest zwiazane z softwarem niz ze sprzetem , ale coz:

Czy moze znacie jakis program ktory pomagalby w kompresowaniu Jpg-ow , co z kolei nie przekladalo by sie na utrate jakosci zdjecia???
Sa tu lepsi znawcy obrobki cyfrowej, ale wydaje mi sie ze kompresja bez utraty jakosci jest niemozliwa - czym wieksza kompresja tym wieksza utrata. A wszystko co z zdjeciami to najlepiej chyba robic w Photoshopie (Adobe).

Pzdr.
__________________
______________________________________________
mjm
Marcin no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old January 4th, 2005, 11:01 PM   #4
OlekD
Registered User
 
OlekD's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Warszawa
Posts: 1,570
Likes (Received): 124

Quote:
Originally Posted by MARCIN
Sa tu lepsi znawcy obrobki cyfrowej, ale wydaje mi sie ze kompresja bez utraty jakosci jest niemozliwa - czym wieksza kompresja tym wieksza utrata. A wszystko co z zdjeciami to najlepiej chyba robic w Photoshopie (Adobe).

Pzdr.
nie to jest oczywiste, ale chodzi mi o informacje ktory program najlepiej kompresuje,(czyli tak , aby utrata jakosci byla jak najmniejsza). No i jeszcze pojawia sie pytanie jak kompresowac???
OlekD no está en línea   Reply With Quote
Old January 4th, 2005, 11:02 PM   #5
cudak
Inwestor
 
cudak's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Bemo
Posts: 2,607
Likes (Received): 50

Ależ Olku - Photshop . Duzo jest takich programów na rynku . Pomimo , że posiadam Photoshopa ja sam używam takie programiku dołączonego do aparatów Minolta . Nazywa się to Minolta Dimage Viewer Utility i pozwala na super precyzyjne kompresowanie plików . Nie tam żadne High , Medium , Soft - tylko zadaje konkretny stopień kompresji 1/2 , 1/12 albo 1/21 . Jednak każdy stopien kompresji jest możliwy i nie ma tu żadnych ograniczeń .

Trzeba pamiętać , że kompresja jest procesem dynamicznym i nigdy nie jest tak , że zdjęcia poddane takowej - tej samej kompresji - zdjęcia będą tej samej wielkości - to najczęściej zależy od : min. motywu na zdjęciu . Im więcej dużych płaszczyzn jednobrawnych tym kompresja jest silniejsza - co nie znaczy , ze ze stratą dla jakości . Im więcej szczegółów na zdjęciu tym kompresja jest słabsza .
cudak no está en línea   Reply With Quote
Old January 4th, 2005, 11:03 PM   #6
kotbehemot
Я.
 
kotbehemot's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: wro>vlc>cph>moscow
Posts: 6,752
Likes (Received): 29

Najlepiej i najmniej stratnie IMO photoshop jednak.
kotbehemot no está en línea   Reply With Quote
Old January 4th, 2005, 11:04 PM   #7
OlekD
Registered User
 
OlekD's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Warszawa
Posts: 1,570
Likes (Received): 124

Quote:
Originally Posted by cudak
Ależ Olku - Photshop . Duzo jest takich programów na rynku . Pomimo , że posiadam Photoshopa ja sam używam takie programiku dołączonego do aparatów Minolta . Nazywa się to Minolta Dimage Viewer Utility i pozwala na super precyzyjne kompresowanie plików . Nie tam żadne High , Medium , Soft - tylko zadaje konkretny stopień kompresji 1/2 , 1/12 albo 1/21 . Jednak każdy stopien kompresji jest możliwy i nie ma tu żadnych ograniczeń .

Trzeba pamiętać , że kompresja jest procesem dynamicznym i nigdy nie jest tak , że zdjęcia poddane takowej - tej samej kompresji - zdjęcia będą tej samej wielkości - to najczęściej zależy od : min. motywu na zdjęciu . Im więcej dużych płaszczyzn jednobrawnych tym kompresja jest silniejsza - co nie znaczy , ze ze stratą dla jakości . Im więcej szczegółów na zdjęciu tym kompresja jest słabsza .
akurat mam ten program i go zaraz wyprubuje!!!!
OlekD no está en línea   Reply With Quote
Old January 4th, 2005, 11:36 PM   #8
625
Administrator
 
625's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: pl. Aspołeczny
Posts: 38,074
Likes (Received): 7957

algorytm kompresji nie ma nic wspolnego z programem, no tytlko tyle, ze photoshop umozliwia uzywanie wszystkich opcji dostepnych dla jpeg, takich jak dynamiczne dobieranie wspolczynnikow, ale to juz szczegoly, ktore nie sa wazne dla fotografa, bo musialby poczytac o calkowaniu, dyskretnej transformacie Fouriera i bardziej skomplkowanych rzeczach, ktore tak naprawde nie sa wam do niczego potrzebne. powiem tak - nalezy samemu sprawdzac, jak zdjecie sie zachowuje po zapisaniu z danymi parametrami, no i pamietac, ze po zapisaniu z uzyciem tych wszystkich dodatkowych opcji moze sie okazac, ze stary soft nie wyswietla jak nalezy. a swoja droga, to w nowych wersjach PS jest format JPEG2000, ktory ma lepsza jakosc i mniej wazy (jak powiedzieliby jabluszkowcy). jezeli potrzebujecie dokladnych informacji, to sluze, tylko ostrezgam - wiaze sie to z matematyka!
625 no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2005, 12:13 AM   #9
Stompi
Pan od przyrody
 
Stompi's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 3,245
Likes (Received): 73

Photoshop. olku, mam Podręcznik użytkownika do tego programu, size około 14 mega, ale duzo informacji.
Stompi no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2005, 12:24 AM   #10
Kubster
Future expert
 
Kubster's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Warszawa
Posts: 1,016
Likes (Received): 42

Jak to wkoncu jest z tym ISO bo juz zapomnialem. Moj aparat ma do wyboru opcje Auto, 100, 200, 400! Kiedy i jak z tego korzystac?
Kubster no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2005, 12:33 AM   #11
Stompi
Pan od przyrody
 
Stompi's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 3,245
Likes (Received): 73

100 gdy jasno 400 gdy ciemno
Stompi no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2005, 12:39 AM   #12
bb78
Fook eet!
 
bb78's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Cork
Posts: 6,111
Likes (Received): 13474

Quote:
Originally Posted by Stompi
100 gdy jasno 400 gdy ciemno
Wprost przeciwnie
bb78 no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2005, 08:26 AM   #13
bladyrunner
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 800
Likes (Received): 0

@ bb78 - nie pomagasz kubsterowi

Im mniejsze ISO tym mniejsza światłoczułość matrycy a co za tym idzie mniejsze zaszumienie zdjęcia (drobne różnice czułości poszczególnych pixeli stają się coraz większe gdy czułość rośnie). Najlepiej unikac jak ognia wysokich ISO i korzystac z nich tylko w ostateczności chyba, że zamierzasz osiągnąć efekt ziarna, który pewnie lubi bb78 z tym, że to lepiej zrobić nawet w Photoshopie albo innym hadziajstwie do grafiki rastrowej.
__________________
wiewiórki
bladyrunner no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2005, 09:04 AM   #14
daauyi
szellem
 
daauyi's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 477
Likes (Received): 282

no tak. oczywiscie photoshop. oraz kazdy inny zaawansowany program do edycji jak corel photopain, jasc paintshop, macromedia fireworks czy gimp.

ale do zwyklej kompresji wystarczy tez irfanview - przy save as wybierasz jpeg i ustawiasz wartosci od 1-100. 100 oznacza prawie bezzstratna.

zdrv
maciek
daauyi no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2005, 01:18 PM   #15
bb78
Fook eet!
 
bb78's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Cork
Posts: 6,111
Likes (Received): 13474

Quote:
Originally Posted by bladyrunner
@ bb78 - nie pomagasz kubsterowi
Jak to nie? W ciemnosci przy ISO 400 wychodzi kaszana
bb78 no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2005, 01:27 PM   #16
bladyrunner
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 800
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by bb78
Jak to nie? W ciemnosci przy ISO 400 wychodzi kaszana
No tak - przy długich czasach w zdjęciach nocnych - patrz wątek "zdjęcia nocne". Matryca szumi na skutek długiego czasunaswietlania i dodatkowo podwyższona czułość daje nam kolejny bonus w postaci szumów. Ale rozumiem, że w tym wątku myślimy nie o całkowitych ciemnościach tylko niesłonecznych miejscach, dniach, wnętrzach itp
__________________
wiewiórki
bladyrunner no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2005, 01:39 PM   #17
Luc84
Registered User
 
Luc84's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Poznań-Koziegłowy
Posts: 982
Likes (Received): 51

Ja też mam pytanko. Chcę kupić statyw do Olympusa c-460, co byście polecili ??
Czy np takie coś mi wystarczy ??
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38034679
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38884434
__________________
Posen, Posen über alles!
Luc84 no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2005, 01:56 PM   #18
bladyrunner
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 800
Likes (Received): 0

Quote:
Originally Posted by Luc84
Ja też mam pytanko. Chcę kupić statyw do Olympusa c-460, co byście polecili ??
Czy np takie coś mi wystarczy ??
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38034679
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38884434

Spoko. powinno wystarczyć. Generalnie jeżeli masz lekki sprzęt, nie ma sensu wydawać kupy forsy na statyw.
__________________
wiewiórki
bladyrunner no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2005, 05:01 PM   #19
piter89
Silesia Inferior
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 918
Likes (Received): 7

mam zamiar kupic minolte Z10. Czy moze mi ktos poradzic czy ta minolta wypada dobrze w porownaniu z aparatami swojej klasy? Glownie chodzi mi o ten aprat gdyz ma duzy zoom (8x), wiec jakby porownywac to z takimi co maja podobny zoom.
Dobry byl by to wybor?
piter89 no está en línea   Reply With Quote
Old January 5th, 2005, 08:37 PM   #20
OlekD
Registered User
 
OlekD's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Warszawa
Posts: 1,570
Likes (Received): 124

Quote:
Originally Posted by piter89
mam zamiar kupic minolte Z10. Czy moze mi ktos poradzic czy ta minolta wypada dobrze w porownaniu z aparatami swojej klasy? Glownie chodzi mi o ten aprat gdyz ma duzy zoom (8x), wiec jakby porownywac to z takimi co maja podobny zoom.
Dobry byl by to wybor?


z10 to mniejszy brat z1/z2 rozni sie tylko paroma detalami a jest sporo tanszy. Ja osobiscie ma z2 i bardzo sobie chwale , co prawda nigdy nie uzywalem z10 , ale podejzewam ,ze jest to podbny aparat!!
OlekD no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 06:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us