Bilkom 2 - SkyscraperCity
 

forums map | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Infrastruktura i Technologia > Infrastruktura kolejowa

Infrastruktura kolejowa Koleje


Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools
Old January 15th, 2018, 11:09 AM   #1
PrzKow
Registered User
 
Join Date: Dec 2015
Location: Świdnik
Posts: 451
Likes (Received): 141

Bilkom 2

Ruszył szumnie zapowiadany Bilkom 2 (jako beta?)
https://beta.bilkom.pl/

Pierwsze wrażenia na szybko.


Jest to zasadniczo nakładka na polskiego hafasa oraz systemy sprzedażowe przewoźników.

Nie sprzedaje/nie oblicza ceny na połączenia PKP IC z więcej niż jedną przesiadką.

Nie dzieli połączeń PR na podrelacje z oddzielnymi biletami, gdy jest to opłacalne.

Nie obsługuje PwDC, które teoretycznie powinny istnieć, ale nie są wpisane do systemu np. z Lublina Zadębia/Ponikwody do Zamościa (nalicza 22 a nie 16 PLN).

Jak to hafas, czasami znajduje sam z siebie połączenia z wielokrotnym przejechaniem stacji np. Olkusz-Trzebinia z przesiadką w Katowicach. Biletu jednakże nie sprzeda, bo dwukrotnie jest przejechany odcinek Katowice Szopenice Płd.-Katowice.



Sporo lepsze niż "zabawa" z oddzielnymi systemami przewoźników, ale poza tym chyba nic istotnie nowego.

Last edited by PrzKow; January 15th, 2018 at 11:23 AM.
PrzKow no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old January 15th, 2018, 11:17 AM   #2
es.em
Designer
 
Join Date: Mar 2012
Location: Opololo
Posts: 346
Likes (Received): 294

Samorządowych nie obsługuje, dziękuję, postoję.
__________________
I understand, I just don't care.
es.em está en línea ahora   Reply With Quote
Old January 15th, 2018, 11:19 AM   #3
m0dest
Registered User
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 82
Likes (Received): 47

Mapa to totalna wersja beta, pokazuje nieczynne, nieistniejące i niedostępne dla podróżnych stacje. Do tego nie można wybrać stacji początkowej/końcowej z mapy.

m0dest no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old January 15th, 2018, 01:09 PM   #4
Razio1
Registered User
 
Razio1's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Wrocław / Przemyśl
Posts: 849
Likes (Received): 674

Ale tak czy siak wygląda to bardziej intuicyjnie niż u PKP IC. I teraz pytanie, czy jest sens utrzymywać dwie platformy, jeśli należą w zasadzie do jednej firmy (grupy PKP)? No i jeżeli u Bilkoma dało się załatwić, to dlaczego KOLEO nie dopuścili to ich systemu rezerwacji?
__________________

decha liked this post
Razio1 no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2018, 02:04 PM   #5
Barciur
Ambasador Lublina
 
Barciur's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Southeastern Pennsylvania / Lublin (PL)
Posts: 2,593
Likes (Received): 2344

Quote:
Originally Posted by es.em View Post
Samorządowych nie obsługuje, dziękuję, postoję.
Ponieważ zasadniczo jest to Pakiet Podróżnika w wersji online.
__________________
Galerie wyjazdowe: Rosja, Białoruś i Kazachstan 2016 | Wilno i Kowno 2017 | Odessa 2018

es.em, PrzKow liked this post
Barciur no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2018, 05:42 PM   #6
Admc
Registered User
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 1,769
Likes (Received): 1699

Quote:
Originally Posted by Razio1 View Post
No i jeżeli u Bilkoma dało się załatwić, to dlaczego KOLEO nie dopuścili to ich systemu rezerwacji?
Nie będzie prywaciarz pluł nam w twarz!
__________________

pymic liked this post
Admc no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2018, 06:33 PM   #7
zawer
Registered User
 
zawer's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Zawiercie, Lublin
Posts: 57
Likes (Received): 45

bilkom2 ,to olbrzymi krok naprzód (bez przyszłej przepaści ) ,jest dużo więcej funkcji -dotyczących miejsca, przyjemniejszy interfejs ,inaczej wygląda bilet z przesiadką ,i nie doczytałem się przerwie technicznej więc jej chyba nie ma
jedyne co czego brakuje to przewoźników np. KŚ i to jest główna wada
według mnie no nieba a ziemia , system na intercity to porażka
zawer no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2018, 08:24 PM   #8
Skapi
Registered User
 
Join Date: Apr 2013
Location: Wrocław
Posts: 32
Likes (Received): 109

Bilkom2 niestety nawet cierpi obecnie na błędy interfejsu...

Skapi no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2018, 08:30 PM   #9
Admc
Registered User
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 1,769
Likes (Received): 1699

Mam nadzieje że ktoś pracujący w PKP Informatyka czyta ten temat. Dużo ludzi narzeka że przeglądarka nie wyświetla pociągów kolejek samorządowych.

Checkbox "Pakiet podróżnika" powinien nazywać się inaczej, bo przeciętnemu klientowi ta nazwa nic nie mówi i nie powinien być domyślnie zaznaczony.

Proponuję żeby nazwać go "pokazuj tylko połączenia na które można kupić bilet w bilkomie".
__________________

PrzKow, klechu liked this post
Admc no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2018, 08:37 PM   #10
kiedy.przyjedzie
Registered User
 
Join Date: Feb 2017
Location: Metropolia Silesia
Posts: 2,290
Likes (Received): 2360

Nie widzę również wyszukiwania tylko połączeń regionalnych. "Pakiet podróżnika" to jakiś nonsens. Ktoś planuje zwykły wypad i przeczyta pakiet podróżnika, sobie wyobrazi Bóg wie co.
__________________

PrzKow liked this post
kiedy.przyjedzie no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2018, 09:15 PM   #11
PrzKow
Registered User
 
Join Date: Dec 2015
Location: Świdnik
Posts: 451
Likes (Received): 141

Znalazłem już kilka błędów w wycenie biletów PR (brak wyceny, wycena na podstawie nieprawidłowych km, proponowany bilet niezgodny z regulaminem PR), ale w końcu to beta, nawet w domenie .

Last edited by PrzKow; January 15th, 2018 at 10:06 PM.
PrzKow no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2018, 10:52 PM   #12
tm101
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 307
Likes (Received): 240

Czy obsługa samorządowych kolejek jest przewidziana w wersji ostatecznej?
tm101 no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2018, 11:12 PM   #13
PrzKow
Registered User
 
Join Date: Dec 2015
Location: Świdnik
Posts: 451
Likes (Received): 141

Quote:
Originally Posted by tm101 View Post
Czy obsługa samorządowych kolejek jest przewidziana w wersji ostatecznej?
Tu piszą, że tak.

http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomo...etu-85262.html

Zresztą kolejki "wojewódzkie" i tak zasadniczo AFAIR akceptują bilety PR (KM i KŚ w relacjach łączonych z kawałkami tras w PR). Problemem jest nieakceptowanie biletów internetowych PR (niekompatybilne QR-kody?).
PrzKow no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2018, 11:47 PM   #14
Admc
Registered User
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 1,769
Likes (Received): 1699

W KD w ogóle nie mają czytników QR-kodów. Zawsze jak mam bilet kupiony w skycashu albo eKD to konduktor "skanuje" bilet oczami

Byłem nawet świadkiem kiedy konduktor szkolił nowego pracownika i widząc że mam bilet SkyCash powiedział do nowego "niestety nie możemy sprawdzić tego biletu więc sprawdzamy tylko czy da się przesunąć ekran i czy logo pulsuje".

Jakby komuś się chciało to mógłby napisać prostą aplikację na Androida która udawałaby SkyCash i jeździć za darmo
__________________

klechu, PrzKow liked this post
Admc no está en línea   Reply With Quote
Old January 15th, 2018, 11:54 PM   #15
Kpc21
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Łódź
Posts: 26,052
Likes (Received): 11605

Ale akurat KD chyba akceptują bilety internetowe PR.

Wychodzi na to, że po krótkiej przerwie (odkąd zlikwidowano Sitkola) z powrotem mamy 4 oficjalne internetowe wyszukiwarki połączeń kolejowych w Polsce.

Nie liczę wyszukiwarek zagranicznych (austriackiej, niemieckiej), gdzie połączenia w Polsce też widnieją.

Co do lokalizacji stacji/przystanków, i tak jest całkiem przyzwoicie - lepiej, niż na Google Maps, gdzie np. przystanek Łódź Dąbrowa można zlokalizować na terenie elektrociepłowni EC-4.
Kpc21 no está en línea   Reply With Quote
Old January 16th, 2018, 12:11 AM   #16
Admc
Registered User
 
Join Date: Sep 2015
Posts: 1,769
Likes (Received): 1699

Faktycznie, na stronie KD widnieje tylko dopisek "(z wyłączeniem biletów wydanych za pośrednictwem telefonów komórkowych oraz za pośrednictwem systemów KOLEO i e-podróżnik)"

Nie ma nic o systemie biletyregionalne.pl

To jak, ktoś podjąłby się sprawdzenia czy konduktor uzna taki bilet?
Admc no está en línea   Reply With Quote
Old January 16th, 2018, 12:15 AM   #17
PrzKow
Registered User
 
Join Date: Dec 2015
Location: Świdnik
Posts: 451
Likes (Received): 141

Quote:
Originally Posted by Kpc21 View Post
Ale akurat KD chyba akceptują bilety internetowe PR.
Takie jest oficjalne info:
https://www.biletyregionalne.pl/idea...tep1?cid=87588
Quote:
Bilety zakupione w IPR są honorowane na odcinkach wspólnych przez Arriva RP i Koleje Dolnośląskie. W przypadku planu korzystania z pociągów innych przewoźników honorujących oferty Przewozów Regionalnych, należy zakupić bilet w innych kanałach sprzedaży.
Problemem są jeszcze godziny ważności. Zapodałem wyszukanie na jutro Wrocław Gł-Wałbrzych Gł. Pierwszy regio jest o 9:45, a wcześniej są 4 KD-eki, na które można by kupić ważny bilet, gdyby bilkom raczył go wystawić (takoż IPR).

Quote:
Originally Posted by Kpc21 View Post
Wychodzi na to, że po krótkiej przerwie (odkąd zlikwidowano Sitkola) z powrotem mamy 4 oficjalne internetowe wyszukiwarki połączeń kolejowych w Polsce.
Bilkom2 to (na 99,99%) hafas czyli rozklad-pkp.pl, tylko domyślnie ma włączony filtr na przewoźników z Pakietu.
PrzKow no está en línea   Reply With Quote
Old January 16th, 2018, 01:09 AM   #18
mwesoly
Registered User
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 140
Likes (Received): 83

Ja z jakiegoś powodu nie jestem w stanie kupić w tym systemie biletu na IC Hetman (bez przesiadki, ale pociąg ma dwie grupy wagonów). Co ciekawe, w drogę powrotną już mogę kupić.
mwesoly no está en línea   Reply With Quote
Old January 16th, 2018, 09:22 AM   #19
klechu
Registered User
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 210
Likes (Received): 623

Tak że ten tego
klechu no está en línea   Reply With Quote
Old January 16th, 2018, 10:33 AM   #20
mwesoly
Registered User
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 140
Likes (Received): 83

@klechu, ciekawe, wcześniej też od jednej osoby słyszałem o problemie przy wchodzeniu na stronę przez telefon.

Na komputerze wchodząc akurat wszystko wygląda w porządku.
mwesoly no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 


Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +2. The time now is 07:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us