[Katowice] Inwestycje - Page 51 - SkyscraperCity
 

forums map | news magazine | posting guidelines

Go Back   SkyscraperCity > European Forums > Forum Polskich Wieżowców > Inwestycje w Polsce > Śląsk > » Katowice


Global Announcement

As a general reminder, please respect others and respect copyrights. Go here to familiarize yourself with our posting policy.


Reply

 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 77 votes, 4.94 average.
Old August 9th, 2011, 01:44 PM   #1001
Koniaczeq
Registered User
 
Koniaczeq's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Katowice, Muchowiec
Posts: 4,301
Likes (Received): 721

oczywiscie tylko w śródmieściu
__________________
"apple pie"
Koniaczeq no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old August 9th, 2011, 07:45 PM   #1002
1000city
DISCO VOLANTE
 
1000city's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Katowice
Posts: 2,700
Likes (Received): 8201

Zabawny pomysł i o to w nim chodzi. Ale jakby już coś takiego organizować, to nadający się obiekt już stoi i to zaraz obok szpitala, w którym pracuje pomysłodawca. Wieża ciśnień na Korczaka.
1000city no está en línea   Reply With Quote
Old August 9th, 2011, 10:37 PM   #1003
bregi
Registered User
 
bregi's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Silesia
Posts: 3,226
Likes (Received): 559

jadąc dziś DTŚ od Chorzowa bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie że budynek Yamazaki Mazak powstaje tuż przy drodze. Ogólnie rzecz biorąc DTŚ na granicy Chorzowa i Katowic wyrasta na takie małe zagłębie usługowe względem Al. Roździeńskiego.
bregi no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old August 11th, 2011, 12:48 PM   #1004
BN
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,996
Likes (Received): 1

Tauron zmieni siedzibę?
wnp.pl (TE) - 11-08-2011 11:18

Kierownictwo Taurona zmieni adres - dowiedział się nieoficjalnie z kilku źródeł portal wnp.pl. W dotychczasowym biurowcu spółki ma powstać centrum usług wspólnych Taurona.

Obecnie Tauron dzieli z Południowym Koncernem Energetycznym biurowiec przy ul. Lwowskiej 23 w Katowicach-Szopienicach.

Z informacji wnp.pl wynika, że Tauron podpisał już umowę najmu z Ghelamco, właścicielem biurowca Katowice Business Point, do którego ma przenieść kierownictwo spółki.

Budynek znajduje się niedaleko centrum Katowic, przy ul. Ściegiennego 3. Biurowiec sąsiaduje z Drogową Trasą Średnicową oraz kompleksem handlowym Silesia City Center.

Katowice Bussines Point został oddany do użytku w ubiegłym roku; posiada 11 kondygnacji i ok. 17 tys. m kw. powierzchni użytkowej.

Wśród jego najemców znajdują się m.in. PricewaterhouseCoopers, HSBC, grupa Żywiec oraz Grupa PTWP - wydawca m.in. Miesięcznika Gospodarczego „Nowy Przemysł” i portalu wnp.pl.

źródło: http://energetyka.wnp.pl/tauron-zmie...766_1_0_0.html
BN no está en línea   Reply With Quote
Old August 11th, 2011, 01:04 PM   #1005
Luki_SL
Moderator
 
Luki_SL's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Upper Silesia
Posts: 68,970
Likes (Received): 31928

Czy po "zasiedleniu" się w biurowcu przez Taurona zostanie tam jeszcze jakieś wolne miejsce ?
Luki_SL no está en línea   Reply With Quote
Old August 11th, 2011, 01:33 PM   #1006
Koniaczeq
Registered User
 
Koniaczeq's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Katowice, Muchowiec
Posts: 4,301
Likes (Received): 721

watpie... Gdyby tym samym udalo się pozyskać IBM,a w Katowicach nie bedzie wolnych pow.biurowych... Mówiłem o tym kilka miesięcy temu... Skanska, Echo, Hines, GTC, you sucks !
__________________
"apple pie"
Koniaczeq no está en línea   Reply With Quote
Old August 11th, 2011, 02:22 PM   #1007
Molibden
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 4,796
Likes (Received): 19163

W pierwszej chwili spotniałem. Bałem się, że Tauron zmieni siedzibę na inne miasto. I nie mam tu na myśli Chorzowa czy Bytomia
Uff...
Od jakiegoś czasu myślałem, czy Tauron szarpnie się na jakieś centrum usług wspólnych, jeżeli tak, to gdzie, i czy zarząd przeniesie się do lepszej lokalizacji, czy może CUW tam zrobią. Na szczęście poszło dobrze
@Koniaczeq - nawet gdyby IBM wybrał Kato, to i tak mają zająć powierzchnie odpowiadającą tylko powierzchni jednego biurowca GTC Francuska, a przecież drugi też stoi prawie pusty.
Molibden no está en línea   Reply With Quote
Old August 11th, 2011, 02:35 PM   #1008
Koniaczeq
Registered User
 
Koniaczeq's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Katowice, Muchowiec
Posts: 4,301
Likes (Received): 721

Quote:
Originally Posted by Molibden View Post
W pierwszej chwili spotniałem. Bałem się, że Tauron zmieni siedzibę na inne miasto. I nie mam tu na myśli Chorzowa czy Bytomia
Uff...
Od jakiegoś czasu myślałem, czy Tauron szarpnie się na jakieś centrum usług wspólnych, jeżeli tak, to gdzie, i czy zarząd przeniesie się do lepszej lokalizacji, czy może CUW tam zrobią. Na szczęście poszło dobrze
@Koniaczeq - nawet gdyby IBM wybrał Kato, to i tak mają zająć powierzchnie odpowiadającą tylko powierzchni jednego biurowca GTC Francuska, a przecież drugi też stoi prawie pusty.
w drugim Ruch wynajął pod centrum usług ok 3 tys m2, Do tego Millennium, Nordea, Berlitz, Philips, w ok 50 % jest wynajęty.
__________________
"apple pie"
Koniaczeq no está en línea   Reply With Quote
Old August 11th, 2011, 06:50 PM   #1009
1000city
DISCO VOLANTE
 
1000city's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Katowice
Posts: 2,700
Likes (Received): 8201

Quote:
Originally Posted by Molibden View Post
@Koniaczeq - nawet gdyby IBM wybrał Kato, to i tak mają zająć powierzchnie odpowiadającą tylko powierzchni jednego biurowca GTC Francuska, a przecież drugi też stoi prawie pusty.
Tak jak napisał mały Koniaq pierwszy budynek jest już w pewnym stopniu wynajęty (nie wiem, czy akurat w 50%). IBM zająłby pewnie cały drugi, a docelowo potrzebowałby kolejnych powierzchni. Oby, oby...
1000city no está en línea   Reply With Quote
Old August 11th, 2011, 07:37 PM   #1010
Molibden
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 4,796
Likes (Received): 19163

no właśnie "w pewnym stopniu"... Nie jestem przekonany czy aż w 50%. Oczywiście idealnie by było, gdyby IBM wziął całą resztę CB Francuska, ale nie dzielmy skóry na niedźwiedziu, bo wcale nie jest pewne,że IBM wybierze akurat nasze miasto.
Poza tym bardzo ciekawi mnie stopień wynajęcia Atrium na Granicznej. Ten biurowiec powstał kompletnie po cichu(bez PR ze strony inwestora), ponoć kilka miesięcy temu było wynajęte ok 70%. Ciekawe jak jest teraz.
Aha, w Katowicach otworzyła się siedziba na Polskę firmy budowlanej Doprastaw - mają biura w kamienicy na Warszawskiej, biura ma też tam Allianz. Kamienica jest po prawej idąc w stronę Akademii Ekonomicznej.
Molibden no está en línea   Reply With Quote
Old August 11th, 2011, 09:50 PM   #1011
bregi
Registered User
 
bregi's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Silesia
Posts: 3,226
Likes (Received): 559

ciąg dalszy koszmaru styropianizacji . Po Klinice Okulistyki za swój remont wzięła się klinika w Ochojcu





bregi no está en línea   Reply With Quote
Old August 12th, 2011, 12:27 AM   #1012
silesia_reporter
Registered User
 
silesia_reporter's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 153
Likes (Received): 0

Kurcze, a taki to fajny niebieski budynek był... często tam na rowerze jeździłem.
silesia_reporter no está en línea   Reply With Quote
Old August 12th, 2011, 01:41 AM   #1013
drozdz
Registered User
 
drozdz's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Katowice, Poland
Posts: 589
Likes (Received): 217

Tez mi się wydaje, że wcale nie jest tak kolorowo z tą powierzchnią biurową klasy A. Atrium się też powoli zapełnia głównie z powodu Capgemini które się bardzo rozrasta i będzie się nadal rozrastać. Pusta zostaje praktycznie tylko część budynku przy Francuskiej. Mam nadzieję, że ruszą niebawem jakieś kolejne budowy np GTC przy Mikolowskiej czy Skanska przy Chorzowskiej. Jest wielce prawdopodobne, ze do czasu kiedy IBM zdecyduje w którym mieście sie ulokowac to w Kato wszystko już będzie zapełnione a to niedobrze..
drozdz no está en línea   Reply With Quote
Old August 12th, 2011, 11:08 AM   #1014
Buster90
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: Silesia
Posts: 4,141
Likes (Received): 22024

Najszybciej biura klasy A mogłyby powstać w DOKPie, o ile Hines i PKP zdecydują się na modernizację tego budynku. Nie tylko powstałaby nowa powierzchnia biurowa, ale również zniknąłby szpecący element centrum.
Tak przy okazji, czy KCB to też czasem nie będzie biurowiec klasy A?
Buster90 no está en línea   Reply With Quote
Old August 12th, 2011, 11:25 AM   #1015
nv2
Lece przez galaktyke
 
nv2's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Chorzów
Posts: 436
Likes (Received): 99

Myślę, że lepiej w tą stronę, czyli zaczekać aż już stojące powierzchnie biurowe się zapełnią i budować wedle zapotrzebowania niż pompować kolejną bańkę inwestycyjną. Jednak lepiej mieć jeden DOKP i KCB niż 8.
nv2 no está en línea   Reply With Quote
Old August 12th, 2011, 12:23 PM   #1016
BN
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,996
Likes (Received): 1

Chyba zapomnieliście o Silesia Business Park firmy Skanska i to ten kompleks budynków może najszybciej powstać bo działkę mają wyczyszczoną, pozwolenie na budowę też chyba mają, więc tylko szukać GW i startować.
BN no está en línea   Reply With Quote
Old August 12th, 2011, 12:31 PM   #1017
Molibden
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 4,796
Likes (Received): 19163

Skanska to akurat chyba sama szukać GW nie musi.
Ciekawe kiedy te pozwolenia zaczną wygasać .
Na razie widać ruch w interesie, ale ciągle jeszcze jesteśmy w czołówce pustostanów. Chyba tylko Łódź ma więcej. Myślę,że coś się ruszy na poważnie (mam na myśli inwestycje tych "wielkich") jeśli wiadoma firma zdecyduje się na nasze miasto. To byłby jasny sygnał dla inwestorów. Ech, oby, oby!
Molibden no está en línea   Reply With Quote
Old August 12th, 2011, 12:31 PM   #1018
Buster90
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: Silesia
Posts: 4,141
Likes (Received): 22024

SBP jeszcze nie wystartowała, natomiast budują się teraz biurowce Euro Centrum i GPP, więc powierzchnia biurowa się powiększy.
Buster90 no está en línea   Reply With Quote
Old August 12th, 2011, 12:47 PM   #1019
drozdz
Registered User
 
drozdz's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Katowice, Poland
Posts: 589
Likes (Received): 217

Euro Centrum i GPP to nie jest klasa A (z GPP nie jestem pewny na 100%) wiec obie lokalizacje odpadaja jesli chodzi o poważne zagraniczne korporacje czyli np. IBM.
drozdz no está en línea   Reply With Quote
Old August 12th, 2011, 12:54 PM   #1020
michael_siberia
Dear Donald, Yours Ever
 
michael_siberia's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Wungiel
Posts: 33,315
Likes (Received): 34133

Quote:
z GPP nie jestem pewny na 100%
Dobrze przypuszczasz. Nie jest to klasa A.
michael_siberia no está en línea   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 


Reply

Tags
śląskie, budowa, inwestycje, katowice, silesia, silicon valley

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[Katowice] Inwestycje biurowe sky's_the_limit » Katowice 5622 Today 02:03 AM
[Iława] Inwestycje Slodi Pomorze, Warmia i Mazury 4225 February 23rd, 2020 09:30 PM
[Katowice] Inwestycje hotelowe sky's_the_limit » Katowice 2842 February 23rd, 2020 08:21 PM
[Katowice] Infrastruktura drogowa Dyszkin Infrastruktura drogowa 5906 February 22nd, 2020 11:18 AM


All times are GMT +2. The time now is 02:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 4
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.

SkyscraperCity ☆ In Urbanity We trust ☆ about us